Reacties voor: Antitrust-onderzoek tegen Apple gestart over geslotenheid iOS

De Amerikaanse handelsautoriteit FTC gaat onderzoeken of Apple de antitrust-regels heeft overtreden. Tegelijk begint het ministerie van Justitie een onderzoek of Apple geen kartelafspraken heeft gemaakt.

Reacties: 25 reacties

  1. Er zitten toch een aantal restricties op. BV iPhone moet connecten met iTunes. Apps mogen alleen advertenties van iAd hebben.

  2. Ik snap dit toch niet hoor! Apple is toch baas over zijn OS. Gemakkelijk hoor, je ziet dat iemand hard werkt en succes heeft en dan gaat je maar gaan meegenieten van hun succes!

  3. Ik neem aan dat Apple dat heeft afgedekt,en dat dit wat gezeur is.

  4. @alpacatje: Microsoft is ook baas over zijn eigen produkt het Windows besturingssysteem. Toch werden zij verplicht Explorer eruit te halen eventhough ieder vrij was een andere browser ernaast te installeren. Vreemd toch?

    Ik vind het een goede ontwikkeling. Met gelijke maten meten.

  5. Origineel geplaatst door Ruben Vandenbussche
    Er zitten toch een aantal restricties op. BV iPhone moet connecten met iTunes. Apps mogen alleen advertenties van iAd hebben.

    Niet echt, er mogen geen advertenties van concurrerende bedrijven zoals Google met Android, andere advertentiediensten zijn wel gewoon toegestaan.

  6. @alpacatje: er wordt niet betwist of Apple de baas is over hun eigen OS. Het gaat er hier om of dat Apple wel het recht heeft om te beslissen of bepaalde software op hun OS mag draaien. Als jij een .exe maakt, dan ben je toch ook vrij om deze te verkopen en wordt je toch ook niet eerst door Microsoft doorgelicht?

  7. @alchemist:
    als Microsoft dat is een keer gaat doen dan word windhoos misschien ook wat stabieler

  8. Begrijp niet dat er mensen achter Apple staan op dit punt. ze kopieren eerst Admobile om deze vervolgens te boycotten en zelf met iAd geld te verdienen. Laatste tijd begint Apple een verschrikkelijke bedrijf te worden a la Microsoft.
    Goede zaak lijkt me.

  9. @WWH:
    zucht, fanboys. windows is niet onstabiel.

    Apple ‘beschermt’ de laatste tijd meer de eigen portemonnee dan de consument.

  10. Tis toch eigenlijk belachelijk je maakt een besturingssysteem moet je het zo veranderen dat de concurrentie er ook wat mee kan..

    Het zou toch aan Apple zelf moeten zijn wat ze toelaten en wat niet.

  11. @Hendrickbert:

    Geen fanboy, draai naast OSX ook gewoon windows … het verschil is gewoon duidelijk zichtbaar.

  12. @Hendrickbert, misschien niet onstabiel maar wel een hel.
    vind het niet normaal als je na een update van M$ zelft een leuk blauw scherm krijgt, wat… ik heb ze nieuw uit de doos vast zien lopen met zoon “leuk” blauw scherm.
    Nee, ik ga nooit meer terug.

    En Apple is streng ja, maar daardoor werkt alles wel lekker met elkaar samen. kijk naar iTunes, alles sync je daarmee. geen geklooi met 4 aparte programma’s voor een Telefoon, MP3 speler etc. Nee gewoon 1 programma voor je Apple TV, iPhone, iPod.

    En Google had een flinke voorsprong met ads op het internet, ze zijn gewoon stom geweest het zelf niet zo vet te maken als iAd van Apple.
    Met een Ad van Apple heb ik geen probleem, die zijn tenminste leuk 😀

  13. @Hendricbert:
    Heeft niks met fanboys te maken… Windows is nou eenmaal veel minder stabiel… tenzij je een heel mooi windows systeem gemaakt heb zonder vieze software er op te draaien is er niks aan de hand…

    Met apple maakt het niet zo veel uit waar je je software vandaan haalt aangezien t altijd stabiel is…
    en een enkele keer vastloopt…

    Ik draai ze allebij en ben over allebij tevrede:)..

    Om terug te komen op dit onderwerp..
    Belachelijk dat ze nu gaan onderzoeken of t allemaal wel eerlijk en netjes gaat..
    Iedereen hier zou exact het zelfde doen, als je een goed lopend bedrijf hebt wil je steeds meer en meer geld gaan verdienen en dat doe je op alle mogelijke manieren…

    En apple is hier toch veels te slim voor en heeft zich echt wel op allemogelijke manieren gecoverd!

  14. FTC schijnt al weken bezig te zijn met het onderzoek.

  15. Origineel geplaatst door Ruben Vandenbussche
    Er zitten toch een aantal restricties op. BV iPhone moet connecten met iTunes. Apps mogen alleen advertenties van iAd hebben.

    Nee niet helemaal. Apple heeft een wijziging doorgebracht in de ontwikkelaarsvoorwaarden dat advertenties van bedrijven die bepaalde diensten leveren, niet meer mogen.

    Kort komt er op neer dat AdMob wordt uitgesloten, omdat het nu van Google is.

    Als ik als ontwikkelaar eigen advertenties erin wil zetten, kan dat gewoon. Alleen moet het aan bepaalde voorwaarden doen.
    iAds is geen verplichting, maar het is wel een mooi en handig platform voor ontwikkelaars.

  16. Origineel geplaatst door WWH
    @Hendrickbert: Geen fanboy, draai naast OSX ook gewoon windows … het verschil is gewoon duidelijk zichtbaar.

    En waarom draai je toch ook windows op je masjien?

  17. Origineel geplaatst door Lucien1966:

    En waarom draai je toch ook windows op je masjien?

    Misschien omdat je minder programma’s tot je beschikken hebt en bijna de hele wereld alles in bestanden maakt die voor Windows programma’s zijn gemaakt. Gelukkig wordt dit langzamerhand beter maar je ent gewoon bijna verplicht om ergens Windows tot je beschikking te hebben.

  18. Zie het als racisme, jij maakt een club en noemt hem iOS, en je zegt, alleen witte mensen en ik (apple & partners) mogen erin. Zwarte mensen mogen er niet in (admob en flash/Google en Adobe) das toch niet leuk…

  19. Laten ze het maar goed onderzoeken in de VS, en als Apple fout is een flinke dauw geven net zoals Microsoft.
    Zou geen kwaad kunnen aangezien Apple zo langzamerhand (helaas) dezelfde trekjes begint te krijgen als Microsoft.

  20. Ik werk zelf bij de Belgische overheidsdienst die zich met “antitrust” (of mededingingsinbreuken) bezig houdt en zag het al een tijdje aankomen hoor 🙂

    Maar of het iets gaat worden…. Ik betwijfel het hoor. Het gaat hoe dan ook minstens 2 à 3 jaar onderzoek en juridische heen en weer gepraat zijn… En Apple heeft integenstelling tot Microsoft wel de de gewoonte om zich te schikken naar de wetgeving uiteindelijk.

    Aan de andere kant zie ik Apple nog wel een vrijstelling krijgen voor x jaar gezien de enorme R&D kosten voor het geheel.

  21. Ik snap de kritiek niet zo. Er wordt onderzocht of Apple zich wel aan de wet houdt. En als blijkt dat Apple zich aan de wet houdt, is er niets aan de hand. Als ze zich niet aan de wet houden, lijkt het me niet meer dan logisch dat ze gestraft worden. Apple staat niet boven de wet.

  22. Origineel geplaatst door Ruben Vandenbussche
    Er zitten toch een aantal restricties op. BV iPhone moet connecten met iTunes. Apps mogen alleen advertenties van iAd hebben.

    Pertinent niet waar!
    Iedere advertentiedienst mag adverteren, echter die bedrijven moeten zich wel houden aan de extra voorwaarden mbt het vergaren analytics.
    Het is ook niet zo dat alleen Apple analytics mag vergaren.

  23. In het geval van admob hebben ze niet het recht neem ik aan. Kijk maar naar de geschiedenis van IE. Dat was altijd voorgeinstalleerd. Maar nu mag dat niet meer, dus gesloten zijn als platform lijkt mij helemaal funest.

  24. Origineel geplaatst door Griffin
    In het geval van admob hebben ze niet het recht neem ik aan.

    Dat is dus de vraag, maar ik kan me het standpunt van Apple wel voorstellen want Admob verzamelt analytics voor z’n adverteerders en die gegevens zijn nu ook toegankelijk voor Google, een concurrent van Apple op het gebied van mobiele telefoons.

  25. Origineel geplaatst door VonZescao
    @alpacatje: Microsoft is ook baas over zijn eigen produkt het Windows besturingssysteem. Toch werden zij verplicht Explorer eruit te halen eventhough ieder vrij was een andere browser ernaast te installeren. Vreemd toch?Ik vind het een goede ontwikkeling. Met gelijke maten meten.

    Dat was een misbruik van machtspositie. Omdat Microsoft de markt van PC OS zodanig in handen heeft/had, blokkeerde het effectief andere browersproducenten de toetreding door standaard hun eigen browser mee te leveren. (want de doorsnee consument zal niet op zoek gaan naar een browser als hij er al een heeft)

    De situatie is ongeveer gelijk met die van Apple en de iPhone, alleen dat je kunt discussieren over de relevant markt. Als je iPhone als de relevant ziet hebben ze idd een machtspositie. Maar dat is veel te strikt genomen, je moet minstens de markt van alle smartphones nemen. En daar heeft Apple dan weer (nog) geen machtspositie..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.