Reacties voor: ‘Wie is Anna?’ Nederlandse slimme thermostaat met iPhone-app onthuld

Anna is een slimme thermostaat met iPhone-app, afgestemd op Nederlandse cv-ketels. Daarmee komt eindelijk antwoord op de vraag: #whoisanna?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 42 reacties

  1. Hmm… Dit is dus in feite een huurconstructie, aangezien er dus geen aanschafkosten zijn.

    Als hij echt ook zonder NEM te bestellen is, vind ik het wel een optie.

  2. Het was op Twitter al een week bekend dat de Ned. En. Ma er achter zat, mensen hebben deze link gevonden.
    Toch zijn er nu veel mensen teleurgesteld omdat ze op iets coolers hadden gerekend dan een thermostaat van een vervelende opdringerige Energie Maatschappij.
    Toen ik de commercial voor het eerst zag dacht ik ook aan een supergaaf product misschien wel van Apple??
    De commercial was goed, dat moet ik toegeven! Maar of we hier nou wel zo blij van moeten worden…..?
    Nou worden we de komende tijd natuurlijk weer bedorven met opdringerige commercials van de Ned. En. Ma 🙁

  3. Toon, Anna, het is allemaal 1 pot nat. Toch zal ik nooit voor Anna kiezen, als ik zou moeten kiezen. Er zijn op dit zoveel mooiere, en betere, dingen om je temperatuur te regelen en je hele huis comfortabel te controleren.

    Daarnaast zijn er nog andere leuke producten waar je meer mee kunt dan alleen je temperatuur te regelen.

  4. @Marc: Zoals? Wat is een mooi alternatief met de benodigde WAF?

  5. Wel jammer dat je ~ 80m3 gas moet besparen om alleen al je abonnement weg te strepen. En dan heb je nog geen euro bespaart.

    Het is dus meer een gadget dan echt nuttig.

  6. Is de schrijver van dit artikel blind of omgekocht? Het ontwerp is ronduit verschrikkelijk.

  7. @Maarten Croonen: Smaken verschillen gelukkig 😉 Ik vind het uiterlijk er best leuk uit zien.

    Die huurconstructies vind ik maar niks. Dan koop ik liever gewoon zelf een Nest.

  8. @Andre: Blijkbaar is de thermostaat gemaakt door Plugwise en kun je hem bestellen voor 299 EURO.

    • Origineel geplaatst door Mark

      @Andre: Blijkbaar is de thermostaat gemaakt door Plugwise en kun je hem bestellen voor 299 EURO.

      Ja, Plugwise noem ik ook in het artikel (ik snap, het is een lang verhaal geworden). NLE noemt het overigens ook zelf op de website. Die prijs had ik nog niet gezien, dus die voeg ik nog even toe. Dank!

      Origineel geplaatst door Sarafina

      Het was op Twitter al een week bekend dat de Ned. En. Ma er achter zat

      Klopt, dat zeg ik ook in het artikel. Maar dat het om een iPhone-bedienbare thermostaat zou gaan, werd vannacht pas onthuld. Uiterlijk was ook nog niet bekend.

      Origineel geplaatst door Roy

      Waarom wordt Netatmo niet meegenomen in vergelijk?

      Netatmo, Toon, Thermosmart, Lyric… er zijn nogal veel van die slimme thermostaten. Ik wilde er niet meteen een in-depth productvergelijking van maken.

      De opmerkingen die sommige reageerders over de huurconstructie maken, is inderdaad wel interessant. Je moet al behoorlijk besparen om het maandelijkse abonnement eruit te kunnen halen.

  9. Waarom wordt Netatmo niet meegenomen in vergelijk? Als ik dit zo lees, dan lijkt netatmo me beter dan dit (vooral met het weerstation erbij, die je aan elkaar kunt koppelen)? Of heeft iemand overtuigende argumenten voor Anna?

  10. Kijk eens naar de Nefit Easy, zonder abonnement en bevalt mij goed.

  11. Met een gezin met jonge kinderen vind ik dit te tricky om hiervan early adopter te zijn. Ik hou het nog even op mijn ‘domme’ honeywell.

  12. @Gonny van der Zwaag: Dat je het met een iPhone kan bedienen is toch ook wel het minste dat je mag verwachten van een nieuwe slimme thermostaat…..?

  13. Ik zou hem best kopen als ik niet aan een thermostaat-abonnement vast zou zitten

  14. Wat kan je gebruiken als je warmwaterboiler aan je huidge thermostaat hangt.
    Zou anders wel geneigd zijn om Nest aan te kopen, maar men spreekt nergens over warmteboiler bediening.

  15. Mooi apparaat. In tegenstelling tot enkele personen in de reacties, vind ik het design erg mooi. Ziet er super goed uit.

    Enige jammere vind ik wel het abonnement. Best bereid zo’n ding aan te schaffen, maar wil geen abonnement erbij.

  16. Niet alles wat een secret is is meteen van Apple lol. Maar het ziet er goed uit!

  17. Zolang ie geen verbinding maakt met Google/NSA zeg ik “laat maar komen!”

  18. Je hebt bijvoorbeeld ingesteld dat je een temperatuur van 18 graden wilt. Als de thermostaat aangeeft dat het in de woonkamer 19 graden is, kan de ketel dus lager en zuiniger branden.

    Dit heb ik liever niet!!!! Als je 18 wilt en het is al 19 mag mij ketel wel uit!!!!

  19. @Peter: Het nadeel van het uitzetten van je ketel is dat wanneer de temperatuur weer daalt onder de 18 graden de ketel weer aangezet moet worden. Dit is alles behalve energiezuinig en voegt dan dus weinig toe…
    Het is goedkoper (en beter voor het milieu) om de ketel lager te laten branden zodat deze niet steeds opnieuw moet opstarten.

  20. Ik heb zo’n Toon thermostaat van Eneco. Minder cool uiterlijk en hij programmeert ook niet zichzelf, alhoewel dat volgens mij een toekomstige functie wordt. Voordeel ervan is weer dat je per uur/dag op de cent kunt zien wat je verbruikt hebt.

  21. Ik denk dat het weinig maakt als het op huurbasis gaat. Er zijn andere Nederlandse alternatieven waarvoor geen maandelijks bedrag betaald hoeft te worden.

  22. Ik blijf het overbodig vinden, maar ik heb dan ook een programeerbare thermostaat. Want het is wel heel leuk dat de temperatuur bijgesteld kan worden als je thuiskomt, maar wat heb je daar aan als er (in veel gevallen) al iemand thuis is en de temperatuur al goed staat. De boel zelf eenmalig goed inregelen is uiteindelijk goedkoper lijkt mij.

  23. Ik vraag me af wat het nut is bij vloerverwarming. Die heeft derhalve lang nodig om het hele huis te verwarmen dat je deze het beste op 1 constante temperatuur kunt laten staan.

    Verbeter me als ik het verkeerd heb. Maar wat heeft zo’n thermostaat dan voor zin?

  24. *Breaking*
    Winnaar #whoisanna quest krijgt taart van NL-energie!
    De beste man heeft minstens recht op een gratis ANNA 5 jaar gratis gas en licht!
    https://twitter.com/nlenergie/status/511455802688045056

  25. Ik heb al een paar jaar de slimme thermostaat van Essent. Zo een met een bewegingscensor. Zolang hij je registreerd brand de kachel en zodra je weg bent gaat ie uit en blijft uit totdat jij hem weer start of op zijn volgende programma. Ik vind anna een bijzonder mooie gadget maar of ie echt functioneel is? Als je met je thermostaat kunt spelen buitens huis bespaar je niets. Je wil het je vrienden laten zien etc. Lijkt mij.

  26. Mijn thermostaat staat altijd op 22 graden, ook ‘s avonds. Na 3 jaar proefdraaien heb ik ontdekt dat het voor mijn situatie veel goedkoper is om 22 graden aan te houden.

    Toen ik twee jaar terug een zelflerende thermostaat getest had waren de energiekosten juist veel hoger het eind van het jaar.

  27. Origineel geplaatst door Tim
    Kijk eens naar de Nefit Easy, zonder abonnement en bevalt mij goed.

    Inderdaad. Fraai ding. Goed doordacht. Geen noodzaak voor allerlei verbindingen over websites maar wel remote contactable.

  28. Hier ook Netfit Easy! fraai, goedkoop, zelflerend, geen addertjes onder het gras en met iPhone/iPad op afstand te bedienen. Daarmee vergeleken is Anna en het bovenstaande artikel nauwelijks relevante informatie!

  29. Ik heb een warmtepomp installatie. Die heeft geen echte thermostaat, maar slechts een unit in de huiskamer die je in + of – offset kunt zetten. Zijn er mensen die ook een warmtepomp installatie hebben met een iphone app interface? (er blijkt heel nuttige data in de computer van de warmtepomp te zitten)

  30. Als het aan de energiemaatschappijen had gelegen waren slimme thermostaten helemaal niet in opkomst gekomen. Ze zijn er namelijk bij gebaat dat klanten juist niet efficiënt omgaan met hun energie. Echter worden ze hiertoe gedwongen omdat partijen als Google en allerlei start-ups er mee komen, er is niet meer onderuit te komen. Elk nadeel heeft z’n voordeel moeten ze gedacht hebben want nu hopen ze met speciale bruikleen constructies dat je niet meer jaarlijks van energiemaatschappij wisselt, want dan moet de slimme thermostaat namelijk ook terug en/of komen de servicekosten voor eigen rekening. Het wordt dus een soort van lock-in device. Houdt hier rekening mee voordat je er aan begint! Wil je vrijheid om te switchen zonder extra gedoe, neem dan een slimme thermostaat onafhankelijk van welke energiemaatschappij dan ook.

  31. Ik ga eens lekker zitten wachten op mijn Zen Thermostat. Geen abonnement en geen moeilijkdoenerij. En voor 75 euro denk ik dat ik me geen buil kan vallen.

  32. Zij ziet er heel mooi uit, maar ik ga echt geen €3,99 per maand betalen.
    Dat is na 10 jaar al € 478,80.

  33. @Jan: Na 2 jaar is Anna van jou. Zie algemene voorwaarden 😉

  34. en na twee jaar wordt het huren verhoogd naar 4,50 en ik ben bang dat je over 10 jaar 7,50 betaald.

  35. De Nefit Easy is een top thermostaat en voldoet aan alle verwachtingen.heeft alle boven genoemde functies en is op internet te verkrijgen voor 189,00. Er is ook een module tekrijgen om te werken op niet Nefit ketels.

  36. Anna ziet er goed uit maar ik zit niet te wachten op een abonnement van €3,99 per maand. Dat is bijna €50 per jaar en ik vraag me af of je dat kunt besparen tov. een “normale” modulerende thermostaat zoals ik die al jaren gebruik. Tov. de klassieke ronde Honeywell aan/uit thermostaat is er wel een besparing mogelijk, maar dan is het waarschijnlijk nog steeds interessanter om zelf een thermostaat te kopen.

    Er zijn ook slimme thermostaten te koop, inclusief iPhone en Android app, die je geen abonnement proberen aan te smeren, dan gaat mijn voorkeur eerder daarnaar uit.

  37. @Andre: Ja hij is ook te bestellen zonder een abonnement constructie!

  38. Let op: Anna werkt alleen op ketels met OpenTherm protocol. De veelgebruikte Nefit ketels ondersteunen geen OpenTherm.

  39. Wat ik op alle forums mis, maar waar vaak op geageerd wordt, is de huur. Al iemand uitgerekend dat je voor €299.
    zes jaar en 3 maanden kunt huren? Dan heb ik nog geen renteverlies en afschrijving meegerend. Met de huidige technische ontwikkelingen is Anna misschien over drie jaar verouderd. Huur opzeggen en iets beters huren.

  40. Nee dank u, ik heb geen geld over voor onzin gadgets!
    Mijn oude Honeywell elektronische thermostaat doet zijn werk prima.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.