Reacties voor: Alles wat je moet weten over spionage op de iPhone

Er is veel te doen over spionage door de NSA. Zijn de gegevens op je iPhone wel veilig? Dat legt iCulture-redacteur Paul Pols uit in ons dossier Spionage.
Redactie iCulture.nl -

Reacties: 45 reacties

  1. Mooi artikel!

  2. Interessant om te weten, heb het zonet doorgelezen, mooi artikel!

  3. Prima verhaal van Paul
    Geeft veel inzicht in de diverse partijen en hun verantwoordelijkheden.
    Paar vragen:
    DropoutJeep moet toch simpel traceerbaar zijn in het jailbreak circuit.
    Zijn hier al vorderingen ?

    “In de komende maanden en jaren zal moeten blijken of bedrijven fundamenteel veiligere diensten winstgevend kunnen realiseren en of privacy gebruikers voldoende waard is om naar die diensten over te stappen.”

    Lastig omdat inschuld nooit bewezen kan worden. Wie bepaalt dit en met welke zekerheid ?
    Dat geldt ook voor de onschuldige burger die prr ongeluk dezelfde afslag neemt als de boef. Hij komt er nooit achter waarom hij de rest van zijn leven suspect cq. target is…

  4. Interessant om te weten. Maar zoals er ook staat de enigste manier om “off the grid” te blijven is geen telefoon. En dat doet niemand.

  5. Erg goed geschreven en duidelijk artikel! Bedankt voor deze verhelderende tekst.

  6. Goed artikel veiligheid bestaat niet maar dat wisten de meeste natuurlijk wel

    Weten we meteen waarom Obama geen iPhone mag

  7. Kortom: ze kunnen alles van je te weten komen 🙂 nja prima hoor, je doet er toch niks tegen behalve al je cloud diensten en je telefoon weg doen.

  8. Mooi artikel hoor maar ik maak me niet zo druk over spioneren als ze mij berichten wil lezen doe maar ik heb toch niks verkeerd gedaan mij maakt dat niet echt uit hoor

  9. Origineel geplaatst door Sven
    Mooi artikel hoor maar ik maak me niet zo druk over spioneren als ze mij berichten wil lezen doe maar ik heb toch niks verkeerd gedaan mij maakt dat niet echt uit hoor

    Door mensen zoals jij kan men zo ver gaan. Men heeft geen recht om vanalles over me te weten, gewoon omdat het kan en niet omdat ik iets verkeerds heb gedaan.
    Het gaat om het principe dat iedereen verdacht is. Informatie kan in de handen van iedereen vallen en dat is heel erg kwalijk.

  10. Origineel geplaatst door Patrick
    Het gaat om het principe dat iedereen verdacht is. Informatie kan in de handen van iedereen vallen en dat is heel erg kwalijk.

    Tja.. Hoe weet je of iemand een potentieel gevaarlijk persoon is als je geen informatie kan inzien? Als het in het belang van veiligheid is vind ik het geen probleem.

    Ik snap niet waarom iedereen zo verbaasd is over die openbaringen. Ik had niet anders verwacht dan dat veiligheidsinstanties alles monitoren. Van mij mag het, zolang ze alles maar goed en veilig monitoren en zorgen niet alles openbaar beschikbaar komt.

  11. Origineel geplaatst door Sven
    Mooi artikel hoor maar ik maak me niet zo druk over spioneren als ze mij berichten wil lezen doe maar ik heb toch niks verkeerd gedaan mij maakt dat niet echt uit hoor

    Wat is je volledige naam? Je woonadres? Seksuele voorkeur? Wat is je medische geschiedenis? Waar werk je? Wat verdien je? Wat koop je en waar? Welke bekeuringen heb je gehad? Hoe vaak doe je het per week? Met wie? Waar droom je over?

    Geef maar antwoord als je toch niets hebt te verbergen. En reageer voortaan overal graag met je echte ID. Of denk je; ‘dat gaat je niets aan’. Waarschijnlijk het laatste. Iedereen heeft namelijk zaken die ze privé willen houden omdat ze nu eenmaal alleen jou aangaan.

  12. Mensen die zeggen van ‘ik heb toch niets te verbergen’ die mogen van mij meteen opgesloten worden.
    Het is toch niet normaal dit. eigenlijk zouden we in opstand moeten komen ook tegen de Nederlandse regering maar wat doen we als mensheid helemaal NIKS.

  13. Origineel geplaatst door Sven
    Mooi artikel hoor maar ik maak me niet zo druk over spioneren als ze mij berichten wil lezen doe maar ik heb toch niks verkeerd gedaan mij maakt dat niet echt uit hoor

    Grappig, je zegt ‘mooi artikel’ maar je hebt het maar half gelezen… er zit een link in het artikel verwerkt speciaal voor naïeve mensen zoals jij.

  14. @Brian: Dus omdat een paar mensen potentieel gevaarlijk zijn vind jij dat ze iedereen gewoon onbeperkt in de gaten mogen houden?

  15. Origineel geplaatst door Sven
    Mooi artikel hoor maar ik maak me niet zo druk over spioneren als ze mij berichten wil lezen doe maar ik heb toch niks verkeerd gedaan mij maakt dat niet echt uit hoor

    Ok Sven jij vind het dus goed dat je buren (of de hele buurt) je dagelijkse post uit de brievenbus haalt, deze opent en leest?! Ondanks dat je niets te verbergen hebt, naïef hoor…!

  16. Je kan er boos om worden maar je doe hier helemaal niks aan hoor dusja.. als je er problemen mee heb moet je maar weer offline gaan leven.
    En het ligt niet op straat ofzo, daar geloof ik helemaal niks van.

  17. Nou overheids instanties die zich bezig houden met zoeken van criminelen en/of criminele activiteiten mogen van mij veel weten/zien, maar dat zijn niet m’n buren of mensen in dit forum.
    Ik denk dat dat een aantal mensen bedoelen die zeggen ” niks te verbergen te hebben”.

  18. Origineel geplaatst door brains
    Nou overheids instanties die zich bezig houden met zoeken van criminelen en/of criminele activiteiten mogen van mij veel weten/zien, maar dat zijn niet m’n buren of mensen in dit forum. Ik denk dat dat een aantal mensen bedoelen die zeggen ” niks te verbergen te hebben”.

    Preciesss.. En ik heb er alle vertrouwen in dat t niet bij je buren terecht komt.

  19. Origineel geplaatst door Shorty007
    Preciesss.. En ik heb er alle vertrouwen in dat t niet bij je buren terecht komt.

    Hahaha dit is zo naïef dat het bijna dom is. Misschien werken je buren wel bij een organisatie die deze informatie verwerkt. Het treurige is dat iedereen roept dat het helpt om terreur te bestrijden maar er is geen enkel(!) voorbeeld door de overheid gegeven om dit te bewijzen, zogenaamd nationaal veiligheidsbelang. Dat zegt voor mij al genoeg. Waarom hadden ze bijv die twee kerels uit Boston niet opgepakt die later een aanslag bij de marathon hebben gepleegd? Het gaat helemaal nergens over en sommigen slikken de standaard antwoorden van de overheid totdat het te laat is. Vertrouwen in de overheid….. man man…

  20. Origineel geplaatst door Daan
    @Brian: Dus omdat een paar mensen potentieel gevaarlijk zijn vind jij dat ze iedereen gewoon onbeperkt in de gaten mogen houden?

    Jup! Dat is precies wat ik zei.

  21. Apple heeft al jaren een killswitch op de iPhone. Jailbreakers kunnen deze uitschakelen. Apple heeft dus al jaren een backdoor in jouw iDevice. Ik mis de publieke verontwaardiging hierover al jaren.

  22. Origineel geplaatst door Brian
    Jup! Dat is precies wat ik zei.

    Dan vind je het zeker wel jammer dat je niet in het DDR-tijdperk woonde waar de Stasi de dienst uitmaakte?

  23. Snap niet waarom er zo’n ophef over is, als je niks te verbergen hebt is er toch niks aan de hand?

  24. Origineel geplaatst door nigelllv
    Snap niet waarom er zo’n ophef over is, als je niks te verbergen hebt is er toch niks aan de hand?

    Weer zo’n kneus….. Toch treurig

  25. Mensen wat een gestolen iphone hebben gekocht worden door de aivd op de zelfde manier afgeluisterd. Niks vreemd in dit land

  26. Origineel geplaatst door boxerip
    Mensen wat een gestolen iphone hebben gekocht worden door de aivd op de zelfde manier afgeluisterd. Niks vreemd in dit land

    Hahaha denk je dat nou echt…. serieus? Hahahaha

  27. Origineel geplaatst door nigelllv
    Snap niet waarom er zo’n ophef over is, als je niks te verbergen hebt is er toch niks aan de hand?

    Ik krijg hier langzaam echt hoofdpijn van. Slaap maar lekker verder!

  28. Door sommige worden mensen die het prima vinden dat ze in de gaten worden voor naief versleten.
    Er wonen in de USA, UK, Nl, Duitsland enz samen minimaal 400-500 miljoen mensen.
    Denk je nou echt dat de verschillende overheden van al die personen alles wil weten.
    Nee natuurlijk niet, ze zoeken naar informatie om aanslagen te voorkomen, criminelen op te sporen enz
    Wat jij eet, waar je je boodschappen doet enz interesseert ze echt niet.
    Daarbij weten de personen die mij en anderen naief noemen zeker dat wij allemaal in de gaten gehouden worden maar gebruiken toch een iPhone, internet enz.
    Dus wie is hier nu naief?
    Ga lekker door met paranoide zijn.

  29. @Patrick: Na als jij dat vind het is ook verkeerd hoor daar niet van maar ik maak me niet druk om

  30. Julli zeuren ook de hele tijd dat niet goed enzo maar elke telefoon is te hacken het is niet goed maar als je zelf weet dat je niks fout heb gedaan gaan ze ook niet snel naar jou telefoon kijken en anders ga je offline zonder mail wapp Facebook Twitter enzo..

  31. Technologie van vandaag de dag is niet gemaakt met een ander doel dan dit.

  32. Origineel geplaatst door Robert
    Door sommige worden mensen die het prima vinden dat ze in de gaten worden voor naief

    Gezien je reactie snap je het niet helemaal. Door de grote hoeveelheid informatie die men opslaat kunnen vrij onschuldige dingen gekoppeld worden en kan men er een “dreiging” uit halen. Zie het voorbeeld van het gezin uit de VS waar ineens de FBI op de stoep omdat verschillende gezinsleden op verschillende woorden had gezocht. Je komt op een lijst te staan en zie daar maar eens vanaf te komen. Ook dat kan moeilijk zijn. Je zal niet de eerste zijn die bijvoorbeeld geen Toegang krijgt tot de VS mocht je dat willen

  33. De eerste die zijn browser geschiedenis hier dumpt, zonder rooie wangetjes, is mijn held. Doe daar ook maar gelijk je cookies bij, als je privacy je toch niks waard is.

  34. Hartelijk dank voor het uitstekende artikel. Het is helder geschreven.
    Zolang de VS een democratie zijn, mag je hopen dat de spionage geen gevolgen voor ons heeft. Nu leven wij hier in een tijd van vrede en we kunnen ons niet voorstellen dat het in de toekomst wel eens anders zou kunnen zijn. Amerikanen zijn nu onze vrienden en ook met de Chinezen en de Russen hebben we een stabiele verhouding, maar wie zegt dat dat zo blijft?
    Het recht op privacy is belangrijk. De vraag is: hoe kunnen we die waarborgen? Je kunt zelf slim met je gegevens omgaan, maar dat is niet voldoende. Inderdaad: regeringen, en ook een Europese technologie (die nog niet bestaat).

  35. als steve nog in leven was ging die niet samen werken met nsa spoinage.dus tim werkt samen met nsa spijtig.

  36. Ik denk dat een deel van de “naïevelingen” het beeld heeft dat de overheid een soort anonieme, levenloze,mechanische entiteit is, die ver van je af staat..
    Nou , ik werk bij de overheid en heb, ongewild, vaak dingen gelezen van buren, bekenden, plaatsgenoten, die me een heel ander beeld van die mensen gaven…
    De “overheid” zijn mensen met net zoveel buren en kennissen als ieder ander.
    Zou zomaar kunnen dat een bepaalde ambtenaar een vergunning weigert omdat hij via een ander kanaal dingen over iemand weet die hem niet zinnen..
    Klein voorbeeldje dit…
    Koester je privacy als een kostbaar goed..

  37. @MoBieler: Als je goed had gelezen schrijft hij dat hij niet wil dat alles openbaar wordt. Dus antwoord geven op jou vraag valt daar ook onder…..

  38. Zucht…..

    Mensen weer huilie huilie om hun privacy… Accepteer het of gebruik het gewoon niet, klaar. Zo is het nou eenmaal in 2014. Leven niet meer in een wereld waar alles geheim kan worden gehouden. No offence

    En natuurlijk komen weer alle haters hier op terug reageren

  39. Ben jij iemand die zegt dat hij niets te verbergen heeft? Lees dit dan even en je weet beter: Nee, je hebt wel iets te verbergen

  40. Origineel geplaatst door PatrickNL
    Ben jij iemand die zegt dat hij niets te verbergen heeft? Lees dit dan even en je weet beter

    Wat een gelul pffff hou toch op. Wat hierboven al gezegd is: je doet er niks tegen tenzij je weer offline gaat leven. Maak je die keus niet moet je ook niet zeuren want je bent er nu van op de hoogte dat ze alles kunnen inzien.

  41. Met niks te verbergen bedoel ik: ik stuur geen berichten op wapp heb ik geen ‘romantische’ gesprekken me foto’s zijn van wat vrienden ik bel vaak maar normale gesprekken waar niks geheims word gezegd als hun blij zijn om me vrouw te horen bellen en zegt dat boodschapen nou moet je ook blij zijn daar

  42. HULDE Paul Pols! Bedankt!

  43. En voor iedereen die denkt dat het niet boeit: lees eerst het stuk waar PatrickNL naar verwijst.
    Alleen de 10 kopjes die aangeven waarom je WEL iets te verbergen hebt lezen is al genoeg!

  44. Grootste probleem hierbij lijkt mij is de niet of nauwelijks aanwezige controle of verantwoording. dat deze gegevens overal voor gebruikt kunnen worden in een vorm hoe eenvoudig of uitgebreid uitgelicht zonder dat je er weet van hebt of dat er iemand verantwoording hoeft af te leggen. Wie heeft er belang bij om dingen te corrigeren of te checken als dat verder niet gecontroleerd wordt.Als er niemand controleerd op het rode licht wordt het steeds aantrekkelijker om toch maar door te rijden als ik daarmee op tijd kom.Als je daarbij iemand aanrijd wordt je dat aangerekend ,in dit geval is het in het in `het belang `dat je er niets mee doet.

  45. Interessant en goed artikel!
    Complimenten!
    Ook dat stuk van de correspondent waar waar in het artikel (en PatrickNL) naar verwijst zijn erg interessant!

    Ik begrijp best dat mensen zeggen dat je niks te verbergen hebt, maar je weet niet wat de toekomst brengt en hoe het ooit tegen je gebruikt gaat worden op 1 of andere manier. Al je internet/iphone/locatie data wordt wellicht voor jaren opgeslagen.

    Wat ik ook wel opvallend vind in het artikel is dat als je bijv. juist veel versleuteling gebruikt dat je juist wellicht interessant wordt voor instanties op 1 of andere manier.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.