Reacties voor: Albert Heijn en Rabobank starten proef met mobiel betalen

Rabobank en Albert Heijn zijn gestart met een proef rond mobiel betalen. Door een sticker op je telefoon te plakken kun je afrekenen bij AH To Go, de kleine supermarkten van Albert Heijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 45 reacties

  1. leuk dat er in het plaatje met een samsung galaxy s2 wordt gewerkt 🙂

  2. Waarom weer zo moeilijk doen? ID kaart is vanaf nu gratis voor ieder nederlander. Plaats daar een chip in die je kan gebruiken voor snel iets betalen en voor OV.

  3. Waarom is dat leuk?

    Het kan ook op je voorhoofd, kont, jas, tas, pinpas, id-kaart, whatever.

    De telefoon wordt er met kop en kont bijgesleept, omdat dit nu eenmaal een populair apparaat is.

    Lijkt me wel een leuk idee; wie betaald op de origineelste manier?
    Welk lichaamsdeel is jouw betaalmiddel?

  4. In feite heb je alleen de sticker nodig? Maar bevat die dan alle belangrijke gegevens van je bank zonder dat daar inlog voor nodig is? Vet handig en veilig… Dat is ook waarom ik mijn chipknip alleen oplaad als ik em moet gebruiken.

  5. De proef is leuk, maar het wordt pas interessant op het moment dat de NFC-chip door de telefoon kan worden uitgelezen of kan worden opgewaardeerd.

  6. Precies!
    Wat heeft een mobieltje er nu mee te maken…
    Je kan hem net zo goed aan een sleutelhanger of aan de onderkant van je horloge plakken…

  7. @Dikkie B. : De sticker bevat – evenals een OV-chipkaart – een chip en een antenne zodat de chip kan communiceren met de betaalterminal. Op stations Amersfoort loopt al een proef om met de OV-chipkaart in winkeltjes te betalen.

  8. @DutchVince: Ja, beetje onzin om dit mobiel betalen te gaan noemen als de mobiel helemaal niet nodig is. In dat geval kun je al mobiel betalen in bus en trein, het enige wat je moet doen is je ov-chip-kaart aan je telefoon de plakken.

  9. Ik snap dit ook niet. Waarom staat er mobiel betalen in de titel? Het draait toch om sticker betalen?

  10. De Samsung Galaxy SII had toch geen NFC-chip? Of vergis ik me?

  11. Stelletje slimmerikken he…mobiel betekent toch gewoon portable dus het is toch ook mobiel betalen..net als dat een pinpas ook mobiel betalen is.

  12. ik snap dat de term mobiel een beetje ongelukkig is.

  13. Zoals al een aantal maal gezegd, kan dit met elk apparaat. Ik woon in Engeland en mijn bank heeft dit al in mijn pinpas gestopt. Ik hoef mijn pas dus niet meer uit mijn portemonnee te halen. Het maakt qua moeite verder niet uit of ik mijn telefoon of portemonnee langs een ‘betaalpad’ wil halen…

    Overigens bieden ze het hier in Engeland al ingebouwd in BlackBerry aan, maarja, dan zit je wel met een ‘Blehberrie’ opgescheept

  14. @JPJdeMaat: Eerst reacties lezen dan pas een bericht achter laten…

  15. @Jaap Versloot: Ja, berichten gelezen, en ik herhaal mijn vraag: “De Samsung Galaxy SII had toch geen NFC-chip? Of vergis ik me?”

  16. Zou me trouwens niet verbazen als Trans Link Systems (de kaartuitgever en transactieverwerker van de OV-chipkaart) een app gaat uitbrengen zodat je je telefoon als OV-chipkaart kunt gebruiken. Hopelijk ook voor de iPhone.

  17. Tim: Ik woon in Engeland en mijn bank heeft dit al in mijn pinpas gestopt. Ik hoef mijn pas dus niet meer uit mijn portemonnee te halen.

    En hoe werkt dat dan als je meerdere pinpassen in je portemonnee hebt ?

  18. @Niek: 15 stickers op zak. en los van elkaar houden! Anders raakt het systeem in de war.

  19. @Niek: Een pinpas moet contact maken voor het kunnen verwerken van een transactie (i.c. stop je in een gleuf, een NFC-chip niet. Als die binnen een afstand van +/- 5 centimeter van een terminal wordt gebracht wordt contact gemaakt.
    Maar als je twee NFC-chips aan een terminal zou aanbieden, kun je problemen krijgen.

  20. Hele normale vraag inderdaad JPJdeMaat.

    @Karel-Willem: Misschien vind hij het leuk omdat het hier een iPhone site is..

  21. @Daejji: Precies! En er een foto van de Samsung wordt getoond.
    PS: Volgens mij bedoelt u Jaap Versloot ipv Karel-Willem.

  22. Origineel geplaatst door JPJdeMaat
    Zou me trouwens niet verbazen als Trans Link Systems (de kaartuitgever en transactieverwerker van de OV-chipkaart) een app gaat uitbrengen zodat je je telefoon als OV-chipkaart kunt gebruiken. Hopelijk ook voor de iPhone.

    Dat zou mij eigenlijk juist heel erg verbazen: ze doen met de OV-chipkaart nu nog steeds minder dan wat er met de strippenkaart mogelijk was. In de OV-chipkaart zit zelfs veel meer potentie maar ze doen daar zelfs niet eens wat mee.

  23. @Maccew: Is niet helemaat waar. Trans Link Systems heeft dit jaar een proef uitgevoerd (wellicht loopt die nu nog) waarbij een selecte groep reizigers met hun OV-chipkaart op station Amersfoort bij diverse winkeltjes op het station kunnen betalen. Daarbij kun je de OV-chipkaart automatisch laten opladen.

  24. Hoewel mij dit superhandig lijkt zie ik nog wel fraude gevoelige problemen… Stel dat iemand zo’n ‘betaal pad’ in z’n jaszak doet en langs je loopt en op die manier dichtbij genoeg is om een transactie te maken zonder dat je het zelf door hebt? Ik neem aan / mag hopen dat er een bevestiging nodig is om een betaling te bevestigen? Het drukken op een ‘ok’ knop ofzo bij de betaal terminal?
    Of zeg ik nu iets heel raars? 😛

  25. @iSponge: Nee, u zegt niet iets raars. Bij de OV-chipkaart heeft dit ook gespeeld. De communicatie tussen de NFC-chip en de terminal is gecodeerd, en hiermee beveiligd tegen situaties zoals u aangeeft. Maar ja, dan moet die beveiliging natuurlijk niet gekraakt worden.

  26. @Niek: Goeie vraag.
    Gelukkig heb ik maar 1 pinpas die dat heeft. Ik heb wel een ov-chipkaart van NL in mijn portenmonnee zitten voor mijn bezoekjes aan familie en vrienden. Daar lijkt het systeem nu geen probleem mee te hebben. Maar wellicht als het er meer worden dat er inderdaad verwarring kan ontstaan.

  27. Het is momenteel nog weinig “mobiel”, je hebt je mobiel inderdaad nog niet per se nodig. Maar dat gaat in de toekomst (hopelijk) veranderen. Zie ook dit bericht:

    “Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om allerlei verschillende functies aan je mobiel te koppelen, zoals klantkaarten, spaaracties, internettickets, toegangsbadges en alle boodschappen die je maar bedenken kan. Zelfs een overzicht met calorieën op je mobiel na het kopen van een broodje kroket. Waarom niet? Maar om te beginnen is Cashless Betalen vooral een digitale portemonnee.”

  28. @StarSoft: “mobiel” betalen wil niet per se zeggen dat het via een telefoon is.. Tegenwoordig linkt iedereen het woord “mobiel” aan de mobiele telefoon. Maar mobiel wil niets anders zeggen dan: draagbaar / gemakkelijk mee te nemen.

    Leuke actie/proef in ieder geval van AH en Rabo

  29. @JPJdeMaat: Er zijn twee versies van de Samsung Galaxy SII, met en zonder NFC. De NFC versie is tot op heden alleen verkrijgbaar in Zuid-Korea, wellicht wordt deze later dit jaar ook op andere markten gelanceerd. In Nederland is nu dus alleen de versie zonder NFC verkrijgbaar.

  30. Bij ons op de zaak werken we in de kantine hier ook mee (rabobank) achterliggend systeem is minitix. De RFID sticker werkt wel, maar als ik hem aan de binnenkant van mijn iphone4 plak, werkt ie niet meer. Dus ik heb hem op mijn portemonnee geplakt.

  31. Wat is er mis met de titel? Een dergeljke sticker is in principe ook mobiel…

  32. Origineel geplaatst door StarSoft
    @DutchVince: Ja, beetje onzin om dit mobiel betalen te gaan noemen als de mobiel helemaal niet nodig is. In dat geval kun je al mobiel betalen in bus en trein, het enige wat je moet doen is je ov-chip-kaart aan je telefoon de plakken.

    “Mobiel” heeft ook nog een andere betekenis dan degene die elke 15 jarige er aan geeft …

  33. Origineel geplaatst door Jay Wan
    Waarom weer zo moeilijk doen? ID kaart is vanaf nu gratis voor ieder nederlander. Plaats daar een chip in die je kan gebruiken voor snel iets betalen en voor OV.

    Die zit er ook in 😉 daar staan je vingerafdrukken op 🙂

  34. Maar goed: wat heeft een betaalsticker met de iPhone te maken??? Maw: waarom dit bericht op iPhoneclub…

  35. Eindelijk! NFC techniek bestaat al zo lang. En niet meer wachten bij kassa’s.

  36. En er is een iPhone app bij

  37. @Pelle
    Aangezien de NFC-chip niet direct kan communiceren met de NFC-chip, zal het saldo erop wel via de tegenrekening bij de Rabobank (en dus internet) worden verkregen lijkt me. Niet up-to-date helaas.

  38. Daar moest natuurlijk “Aangezien de telefoon etc. “. Sorry deelnemers.

  39. @jpjdemaat: saldo staat niet op de NFC chip, chip is link er naar toe dus hardstikke up to date.

  40. en toch is de pinpas het snelst en veiligst.

  41. @Raymond: Pinnen is niet sneller, NFC betalen is sneller. Pinnen is wel veiliger. Als ze je NFC gappen, kunnen je saldo er af halen, maar het is net als een portemonnee, als er maar 10 euri inzit, kun je dat maximaal kwijtraken. Als je geskimmed bent, is pinnen nog onveiliger en heeft een veel grotere inpact (bankrekenming leeg)

    Meer info: http://www.cashlessbetalen.nl

  42. @Pelle Neksor: Op de NFC-chip staat wel degelijk saldo, althans bij de OV-chipkaart, maar lijkt me hier ook anders zou je er niet mee kunnen betalen. ‘s Nachts worden de transacties in de backoffice verwerkt en zijn de saldi van de chip en de tegenrekening in de backoffice weer gelijk.

  43. Origineel geplaatst door jpjdemaat
    @Pelle Op de NFC-chip staat wel degelijk saldo, althans bij de OV-chipkaart, maar lijkt me hier ook anders zou je er niet mee kunnen betalen. ‘s Nachts worden de transacties in de backoffice verwerkt en zijn de saldi van de chip en de tegenrekening in de backoffice weer gelijk.

    Dat is nou juist het hele probleem van de OV-chipkaart. Het kan makkelijk “live”. Een pinpas check ook via internet met de bank of je genoeg saldo hebt.

  44. @jpjdemaat: Nee hier dus niet, dit werkt met MiniTix en is online in the cloud, dus geen saldo op je chip

  45. In het hele concept staat de mobiele telefoon centraal. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een sleutelhanger a la Bonuskaart, maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben een sticker ontwikkeld die in eerste instantie bedoeld is om op een mobiele telefoon te plakken, met als motivatie erachter: de mobiele telefoon heb je altijd op zak. Dat komt ook in alle uitingen zo naar voren.
    In het artikel wordt ook gezegd dat je de sticker op je portemonnee of andere voorwerpen kunt plakken, dus mensen die dat nu nogmaals als argument aanvoeren zitten een beetje dubbel werk te doen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.