Reacties voor: Adobe richt pijlen op Apple, publiceert open brief van oprichters

Adobe reageert met een nieuwe advertentiecampagne en een open brief van oprichters Geschke en Warnock op Apples visie op de openheid van het web en de rol die Flash daarin speelt.
Michel Lusthof -

Reacties: 103 reacties

  1. Leuke campagne van Adobe, om door advertenties deze discussie naar de massa te brengen.

    Aan de andere kant heeft Flash zijn grootste tijd gehad, dit zegt niet alleen Apple, maar het is gewoon een kwestie van tijd voordat HTML5 de vrije overhand gaat krijgen.

  2. Ik weet nog steeds niet of de apps die zijn gemaakt met Flash CS5 en nu in de App Store staan daadwerkelijk de batterij snel leeg maken, weet iemand hier meer van? Want CS5 gebruiken om iPhone apps mee te maken was wel iets waar ik veel waarde aan zou hebben gehecht. Ach, het gaat toch nooit meer gebeuren. 😉

  3. Ik heb Flash nog nooit gemist op mijn iPhone; en er zijn er veel die zich bij me aan kunnen sluiten.

    Adobe moet hun software gewoon top maken wil de markt er weer iets in gaan zien. Voorlopig breekt HTML5 Flash op heel veel punten.

  4. Ben ik niet helemaal mee eens met Adobe zegt. ”Wie beheert het wereldwijde web? Adobes antwoord daarop is helder: niemand en tegelijkertijd iedereen, maar niet één enkel bedrijf”. Ik ben ermee eens dat het internet zo ontiegelijk groot is dat het moeilijk gaat worden alles in het oog te houden, maar als ik een paar bedrijven die wel een hele grote rol spelen op het internet dan is dat Google, Microsoft(met bing)… uhm… Yahoo(Alleen vs)… Facebook, hyves en ga zo maar door. En daar komt Apple nu bij. En opeens Adobe kwaad, omdat kwaad omdat apple ”de vrijheid beperkt”. Dat is niet helemaal waar. Het is waar dat Apple regels heeft over wat er op hun platform komt, maar het is niet waar datdat de vrijheid beprekt. Apple is nog steeds niet de grootste op het internet. Alle telefoon makers bij elkaar opgeteld is het nog steeds een kleintje. Beter zelfs: Google haalt Apple in qua gebruik van mobiel internet(terwijl er niet of nauwlijks flash is op android telefoons is). Dus Apple is niet het enige bedrijf dat alles bepaalt. Misschien op hun eigen platform, maar zeker niet op het internet.

    Waar Adobe nu gebruik van maakt is dat in de media, naar mijn meing, heel veel wordt gefocused op Apple omdat het de eerste bedrijf was dat het voor het eerst goed deed. Daarom kijkt nu iedereen eerst naar Apple voordat ze een conclusie kunnen trekken op een review van een smartphone. Met andere woorden(en dit komt van een bijna afgestudeerde marketing student): Adobe speelt een heeel erg laf spelletje. Ze proberen de waarheid om te draaien om hun eigen waarheid te laten winnen.
    (Alweer, het moet gezegd worden dat Apple regels maakt voor eigen platform en daar kan niet iedereen het mee eens ), maar het is zeker niet waar dat Apple zo totale dominantie heeft over alles en dus ook het internet. Dat het is simpelweg niet waar. Alleen hun eigen platform. Dat is alles. En datdat nou juist nu zo groot is moet eerder een stille hint zijn van consument naar adobe, dan een afstraffing van de vrijheid van meningsuiting.

    En wat is mijn mening dan over geen flash op het iphone platform? Zoals Gonny het eigenlijk gisteren(of gisteren, ik weet het niet meer zeker:P) al zei: Als men iets duurs hebt gekocht wil je bevestiging. Dit is zeker waar. Ook voor mij. Maar laten we wel wezen: Adobe zegt dat er ongeveer 85.000 flash websites. Apple zegt dat er ongeveer 200.000 apps zijn. Dat mag misschien vele malen meer zijn dan flash, het maakt niet deel uit van het internet. Het maakt er gebruik van, maar maar apps maken geen deel uit van het internet. Apps zijn namelijk leuke, kleine, handige programmatjes die je koopt en dan op je iphone installeert en niet op het INTERNET! Dat is bij flash eigenlijk wel zo en daar hebben hadden ze de overmacht in. Alleen nu met de komst van app stores van Apple, Google, Microsoft en ga zo maar door is dat nu een gevaar voor hun. Ten tweede: in de App store kun je (enigsinds) makkelijk een leuk programmatje vinden, dat installeren en dan ervan zeker zijn dat het doet. En dan keer 200.000. Bij flash websites zie ik dat nog niet. En dan maakt het niet of er flash op de telefoon kan/computer kan of niet. en dat dan keer 85.000. En wat het leuke er hieraan is: Dat komt niet zozeer door adobe zelf, maar vanwege het soms onveilige internet. :P:)
    Dan is het voor mij, als consument, een simpele no brainer om voor Apple.

    Allemaal blablabla. In het kort: Volkomen b*ulsh*t wat Adobe nu doet

    Mvg JMO

    PS: Ik voor alle aankomende reacties hieronder: Nee, ik ben zeker geen Applefanboy. Ik geef gewoon simpelweg mijn mening hierover.

  5. Waarom doet Adobe zo moeilijk. Nee = nee.

  6. ”Zoals Gonny het eigenlijk gisteren(of gisteren, ik weet het niet meer zeker:P) al zei: ”. Op een totaal ander onderwerp, maar je kunt het ook hier aan toevoegen. denk ik.

  7. Dan vind ik dat ze hier hun eigen technologie uitsluiten.
    “Volgens hen moet de consument toegang hebben tot zijn favoriete content en applicaties zonder dat dit afhankelijk is van het soort computer, de gebruikte browser of welke apparaat dan ook.”
    Want het lijkt mij logisch dat je ook software bedoelt. En ik denk toch dat je zonder flash nog altijd geen flash site kunt bezoeken ofwel? Adobe heeft zich in een gevecht gewaagd waar ze de impact niet van hadden kunnen voorspellen. Nu ze duidelijk aan de verliezende hand lijken te zijn proberen ze hun zinkende schip alsnog te redden. Too little, too late denk ik dan.

  8. Ik ben het helemaal eens met Adobe. Content moet onafhankelijk zijn van wat erachter zit, browsertype of wat dan ook.
    Content in flash is onbereikbaar zonder extra tooling en hoort daarom niet op het web.

  9. Het is natuurlijk Huilie Huilie
    En het getuigt hoe afhankelijk Adobe is van Apple

    Als ze Apple en haar producten zien als de wereld en apple machtig genoeg ziet als dictator voor het internet dan is er iets mis

    Apple heeft namelijk maar 4% markt aandeel wereldwijd. misschien 2% meer

    Adobe zou zich makkelijk op de windows kant kunnen richten om daar wat meer geld te verdienen.
    Nee adobe is lui en haalt de helft van hun omzet uit verkoop van creatieve software voor de mac.

    want daar leeft hun doelgroep.
    Aan de 96% of 94% windows gebruikers op het net is blijkbaar behalve reclame weinig geld te trekken.

    Apple heeft namelijk geen enkel invloed op hoe flash werkt op een windows machine. En zelfs microsoft heeft nu laten weten dat ze flash niet zo goed meer vinden als toen.

  10. Laat Adobe eerst demonstreren dat Flash goed kán werken op iets van een mobiel apparaat. Totnogtoe hebben ze dat nog nooit gedaan, zo heb ik diverse malen begrepen ? Het is toch niet zo moeilijk aan enkele gerenomeerde bedrijven zoals Engadget een kleine demo te geven ?

  11. Adobe probeert nu natuurlijk nog te redden wat er te redden valt. Veel websites gaan al over op HTML5. Ik denk en weet niet of HTML5 nu al een complete vervanging kan zijn voor Flash, maar denk dat dat met de tijd wel goedkomt. Eerlijk is eerlijk en HTML5 presteert vele malen beter op low-end devices dan Flash. Dit weet ik uit eigen ervaring met Flash en HTML5 op mijn netbook. Waar Flash soms erg traag kan zijn en mijn netbook kan laten loeien, heeft mijn netbook compleet geen moeite met HTML5 en speelt deze super af.

    Van mij mag HTML5 het wel helemaal gaan worden. En zoals al zovaak gezegt, ik heb flash nooit gemist op mijn iPhone. Had soms wel eens leuk kunnen zijn natuurlijk, maar een gemis was het niet.

  12. @G: Nog nooit gedaan? Deze video is weliswaar slechts een paar dagen oud, maar demonstreren doen ze wel! En je kan mij niet vertellen dat het niet goed werkt… http://www.youtube.com/watch?v=0y7XJI4NN7k

  13. @JMO:
    Goed onderbouwd, ben het met je eens.

  14. Mooi, deze opmerking van Adobe: “Volgens hen [Adobe dus] moet de consument toegang hebben tot zijn favoriete content en applicaties zonder dat dit afhankelijk is van het soort computer, de gebruikte browser of welke apparaat dan ook.”

    En dus ZONDER programma’s van derden die niet openbaar zijn, maar WEL via HTML5 wat voor iedereen open en beschikbaar is.

  15. Ik vind het maar jammer dat ik sinds frimware 1.0 nog steeds geen flash heb.

  16. Ik mis flash ook niet.
    En als je dan zo nodig die paar website’s wil bezoeken met flash? Dan download je gewoon Cloudbrowse.[Jailbreak]

  17. Hoezo? Apple mag gaan oppassen dat Adobe niet het Mac platform gaat uitsluiten in de toekomst. Immers, de Mac wordt door grafische professionals gebruikt met de CS software van Adobe. Zonder deze software is een mac een (weliswaar mooie) computer met relatief weinig beschikbare software. Tegenwoordig is het voor de grafische industrie net zo gemakkelijk en veel goedkoper om gewoon op PC’s te gaan werken. De Adobe CS software loopt op een PC evengoed en vaak beter, in ieder geval sneller.

  18. Apple bewijst gewoon dat ze vele malen erger zijn dan Microsoft en al die Mac gebruikers eerst maar afgeven op PC’s. Flash nooit gemist??? Jullie openen Safari nooit zeker? Ik kom bijna dagelijks op ontoegankelijke sites wegens flash. Triestig is het.

  19. Het blijft inderdaad enorm vervelend om op de iphone geen flash sites te kunnen bekijken, ik word er bijna iedere dag mee geconfronteerd. :-(((

  20. De reactie van KMO verwoordt het uitstekend. Compliment.
    Zoals partijen zeggen mogen we zelf onze keuze maken door het door ons zelf gewenste platform. Ik begin steeds meer te voelen voor het door Apple aangeboden systeem. Adobe is aan zet om een beter produkt neer te zetten.

  21. Flash gebruik ik, bijna, nooit. Ik maak mijn website’s niet in flash en als ik filmpjes kijk op mijn iPhone is het op Youtube.

    Flash zal voor mij geen gemis zijn.

  22. Het gaat niet alleen om het gebruik van Flash mijn inziens, maar ook om het feit dat Apple vaker gebruik maakt van ‘dictatoriaal gedrag’. Apple levert mooi en gelikt spul, maar als het bedrijf deze statement zal blijven houden ben ik over 1 jaar compleet over naar een Android toestel. Nu al 50/50 maar dan helemaal…

    Een browser dient voor mij als doel: Het bekijken van websites. En er zijn ook websites die gebruik maken van Flash!

  23. Adobe zal moeten bewijzen dat Flash op Android straks als een tierelier draait. Dan is Apple uitgelult en kunnen alle argumenten van tafel worden geveegd. Als Flash een drama op Android wordt is het gedaan met Flash op mobiele apparaten en kan de stekker eruit en bleek meneer Jobs gelijk te hebben. Als Android wel alles kan wat Apple beweert dat onmogelijk is dan zal de consument straks een oordeel vellen met zijn portemonnee. De nieuwe iPhone lijkt niet spectaculair te worden eerlijk gezegd, hoewel Apple misschien nog wat verrassingen achte de hand heeft. Als de nieuwe iPhone me niet kan overtuigen dan zal ik zeker met extra belangstelling de nieuwe android telefoons gaan volgen.

  24. Onroerend dat Adobe zich profileert als wereldverbeteraar die gelooft in een open markt en van mening is dat geen enkel bedrijf “mag dicteren wat je maakt, hoe je het maakt of wat je kan ervaren op het web”.

    Kul. Adobe is een commercieel bedrijf, net zoals Apple dat is. Adobe ziet niet onze belangen bedreigd, maar haar eigen winst en voortbestaan. Krokodillentranen dus. Als ze de kans had ze haar bedreiging HTML5 al lang gekilled om het eigen voortbestaan veilig te stellen. Adobe is dus geen haar beter.

    Niks mis mee, maar laten we er aub niet meer van maken dan het is. Als het dan een wedstrijdje innovatie tegenhouden is wint Adobe moeiteloos van Apple.

  25. Als de beide ‘A’s nou eens de handen ineen zouden slaan en samen hun energie zouden steken in een goede werking van Flash op zowel iPhone OS en Mac OS, ipv het kinderachtige geruzie in het openbaar!!!

  26. zijn er alternatieven? behalve imobilecinema die overigens niet goed werkt met safari plugins 🙁

  27. wat een zever allemaal…. die eindeloze discusies tussen apple en andere bedrijven. Apple is een monopolist die denkt alles in iedereen z’n strot te rammen. (incl. de consument). Wat een arrogante dictator die Steve Jobs.

    Het is gewoon kinderachtig spel die aangespannen rechtzaken. Gewoon alles seponeren die boel.

    1 advies qua aankoop smartphone: Koop een 1ste de beste low cost smartphone en dan heb je alles (flash, full bluetooth stack,….) voor een prijs lager dan de iPrullen.

  28. Ik vind dat Adobe een punt heeft qua keuzes die Apple voor ons, de consument, maakt. Kijk naar het blokkeren van de advertentiemarkt, het aanpassen van de voorwaarden zodat er geen expliciet materiaal in de app store meer kan komen. Apple begint voor mij steeds meer te lijken op datgeen wat mij zo aan Microsoft tegenstaat: monopolist die het wel even bedenkt voor het volk.
    Begrijp me niet verkeerd: de iPhone is een prettig apparaat maar ik ga me steeds meer ergeren aan Apple zelf.

  29. Ik mis op een Iphone ook geen flash maar met de Ipad kom ik er achter dat er toch wel veel flash en in mindere mate silverlight sites zijn.

    Ik ben ook helemaal geen fan van flash en het wordt gewoon teveel gebruikt terwijl het niet noodzakelijk is.

    Ik vind dat Apple zelf mag bepalen of het flash toelaat maar het gaat niet meer alleen over flash websites maar ook native apps die gemaakt zijn met ontwikkeltools van Adobe. Als reden wordt gegeven dat het dan langer duurt voordat apps aangepast worden aan nieuwe functionaliteit binnen het Iphone OS. Ik ben van mening dat een app ontwikkelaar die keuze ook zelf mag maken.

  30. Ik snap apple wel hoor.. Kijk nou naar hoe lang de strijd tussen apple en adobe aan het duren is!

    Adobe heeft al meerdere jaren de tijd gehad om een fatsoenlijke flash applicatie voor de iPhone te maken maar blijkbaar zijn ze hier niet in geslaagd en hoeft apple ze niet meer… Als adobe niet in staat is om in die tijd een fatsoenlijke applicatie voor de iPhone te maken, hoe willen ze dan in godsnaam bijblijven met de ontwikkelingen van het internet…

    Flash is gewoon aan het dood gaan, face it.

  31. Apple mag natuurlijk zelf bepalen wat het doet, het hoeft daarbij natuurlijk geen rekening te houden met z’n klanten. Als Apple vindt dat er geen flash op de ipad mag, dan mogen zij dat bepalen.

    Ik bepaal wel of ik dan nog Apple koop.
    Mijn tablet wordt er eentje met Android v2.2

  32. @Jasper: Dat is gewoon niet waar. Adobe had al iets klaargemaakt. Alleen om flash volledig goed te laten werken en integreren is de hulp van Apple nodig en die weigerde ze gewoon te geven. Iets beter onderzoek doen voor je uitspraken doet!

  33. @AlexT:

    Origineel geplaatst door AlexT
    Aan de andere kant heeft Flash zijn grootste tijd gehad, dit zegt niet alleen Apple, maar het is gewoon een kwestie van tijd voordat HTML5 de vrije overhand gaat krijgen.

    Nou nee, dat gaat nooit gebeuren. Waarom niet?
    Omdat Flash in alle opzichten aanzienlijk superieur is aan HTML 5 en daarnaast NU al door 98% van van alle online gebruikers gezien kan worden, tegen 45% die NU HTML 5 (in beperkte mate) content kan zien. Developers maken naar aanleiding van die cijfers de eenvoudige keuze: we ontwikkelen in Flash, niet HTML 5. Die paar iPad gebruikers boeien niet. Daarnaast, vergelijk eens de performance van HTML 5 op de iPad met Flash op Android:
    HTML 5 op de iPad

    Flash op Android mobile

    Lijkt me einde discussie. Flash is king, Apple maakt vooral met Flash niet op de iPad toe te laten een domme fout. Op de iPhone, ach, daar mis ik het ook niet. Maar ik zou nooit een iPad kopen zonder Flash. Nog even wachten en de markt wordt overspoeld met tablets die wel Flash aan boord hebben (en USB, webcam…)

  34. Ik heb daar zo een haat aan, dat Apple alles dichtgooit. Neem een voorbeeld aan Android (in dat opzicht dan). Vindt je het gek dat Android groter is in Amerika.

    En dan komt Jobs met zo’n kansloze reden: De batterijduur gaat achteruit. Dat zei Apple ook met Multitasking. En wat krijgen we in OS 4? Multitasking.

    Waarom gooien ze niet gewoon de deuren open, het is toch alleen maar een toevoeging aan een product. En ik heb sinds vorige week een iPad en er zijn nog steeds redelijk veel sites/filmpjes in Flash. (Dailymotion, Flabber, Zideo maar ook sites zoals die van Audi en Nike en ook delen vaan Bol.com) Dus gooi nou die deuren voorlopig open de meeste grote sites in HTML5 zijn geschreven.

  35. Origineel geplaatst door alchemist
    @AlexT:Nou nee, dat gaat nooit gebeuren. Waarom niet? Omdat Flash in alle opzichten aanzienlijk superieur is aan HTML 5 en daarnaast NU al door 98% van van alle online gebruikers gezien kan worden, tegen 45% die NU HTML 5 (in beperkte mate) content kan zien. Developers maken naar aanleiding van die cijfers de eenvoudige keuze: we ontwikkelen in Flash, niet HTML 5. Die paar iPad gebruikers boeien niet. Daarnaast, vergelijk eens de performance van HTML 5 op de iPad met Flash op Android: HTML 5 op de iPadFlash op Android mobileLijkt me einde discussie. Flash is king, Apple maakt vooral met Flash niet op de iPad toe te laten een domme fout. Op de iPhone, ach, daar mis ik het ook niet. Maar ik zou nooit een iPad kopen zonder Flash. Nog even wachten en de markt wordt overspoeld met tablets die wel Flash aan boord hebben (en USB, webcam…)

    Maar gaan die ooit de gebrukerservaring van de iPad kunnen bieden of een ecosysteem dat iTunes kan evenaren? De enige Flash die ik dagelijks tegenkom is reclame en die block ik. En ik denk dat de meerderheid van de gewone surfer hetzelfde voor heeft. Ik bezoek geen fancy bedrijfswebsites( vol met flash die je browser opties omzeilen) en flashgames speel ik al evenmin. Hier thuis zijn er nog 4 internetgebruikers met hetzelfde profiel dus…

  36. @hvd007:
    De gebruikerservaring van de iPad?
    Ik zou zeggen, kijk eens naar http://vimeo.com/10723525
    O, sorry, dat gaat niet op je iPad. Want je hebt geen Flash. Dan maar eens kijken op je PC, om in te zien dat die iPad ervaring met Flash uitstekend samen gaan… Sterker nog, de laatste versie van flash ondersteunt multitouch en HTML 5 NIET.

    Overigens wordt Flash niet alleen voor games en bedrijfswebsites gebruikt. Eigenlijk wordt het overal voor gebruikt waar men de gebruiker een rijkere gebruikservaring wil geven… Waar had je die iPad ook alweer voor gekocht?

  37. Origineel geplaatst door alchemist
    @hvd007: De gebruikerservaring van de iPad? Ik zou zeggen, kijk eens naar http://vimeo.com/10723525 O, sorry, dat gaat niet op je iPad. Want je hebt geen Flash. Dan maar eens kijken op je PC, om in te zien dat die iPad ervaring met Flash uitstekend samen gaan… Sterker nog, de laatste versie van flash ondersteunt multitouch en HTML 5 NIET.Overigens wordt Flash niet alleen voor games en bedrijfswebsites gebruikt. Eigenlijk wordt het overal voor gebruikt waar men de gebruiker een rijkere gebruikservaring wil geven… Waar had je die iPad ook alweer voor gekocht?

    Jij stelt het internet voor als een lunapark met ouderwetse vulgaire neonverlichting. Ik moet geen flitsende sites hebben waar ik hoofdpijn van krijg. Tegenwoordig vind veel van die heel sobere blogs/sites veel prettiger om te bezoeken dan die sites waar je ADHD van krijgt. Wat is er verkeerd met een sobere maar informatieve site?

  38. @hvd007:
    Daar is niets mis mee hoor. Wat mis is is dat Apple een tablet probeert te verkopen waarin men claim dat je daarmee de beste webervaring kan krijgen die er is. Dat is gewoon een leugen. Op die iPad krijg je immers niet hetzelfde te zien dan op je PC. Simpel toch? Overigens is dit een veel beter voorbeeld van wat Flash te bieden heeft op een tablet PC (behalve dan op de iPad):
    http://theflashblog.com/?p=2027

  39. Origineel geplaatst door Michael
    En dan komt Jobs met zo’n kansloze reden: De batterijduur gaat achteruit. Dat zei Apple ook met Multitasking. En wat krijgen we in OS 4? Multitasking.

    Je hoort de klok, maar weet blijkbaar niet waar de klepel hangt. Jobs zei al in de keynote dat het heel makkelijk is om multitasking toe te laten, maar niet efficient. Ze hebben daarom een manier bedacht waardoor het LIJKT dat je multitaskt, maar eigenlijk zetten ze de onnodige processen op pauze en de nodige processen laten ze op de achtergrond draaien: Muziek in radioapps, uploads bij bepaalde apps. Daar hebben ze speciale API voor geschreven. en zo gaat je batterijduur en snelheid NIET ACHTERUIT.
    Kijk dit filmpje maar dan snap je het.

  40. @hvd007:
    Oh en gebruikerservaring is echt wel meer dan internetsites met flash. Een simpele GUI die zijn degelijkheid bewezen heeft. Duizenden apps, goede batterij, vlekkeloze samenwerking met iTunes, goed scherm, …

  41. @Maikel22:
    Ik bedoel dit filmpje, dan snap je het.

  42. Helemaal mee eens!

    Origineel geplaatst door Reneetje
    Ik vind dat Adobe een punt heeft qua keuzes die Apple voor ons, de consument, maakt. Kijk naar het blokkeren van de advertentiemarkt, het aanpassen van de voorwaarden zodat er geen expliciet materiaal in de app store meer kan komen. Apple begint voor mij steeds meer te lijken op datgeen wat mij zo aan Microsoft tegenstaat: monopolist die het wel even bedenkt voor het volk.
    Begrijp me niet verkeerd: de iPhone is een prettig apparaat maar ik ga me steeds meer ergeren aan Apple zelf.

  43. @alchemist:

    Dat is wel een beetje een kromme vergelijking.

    Je vergelijkt een 3d engine gemaakt in flash met een 3d crappy html implementatie. Je moet dan wel vergelijken met Web GL: http://googlewebtoolkit.blogspot.com/2010/04/look-ma-no-plugin.html

  44. Origineel geplaatst door Patrick
    @Jasper: Dat is gewoon niet waar. Adobe had al iets klaargemaakt. Alleen om flash volledig goed te laten werken en integreren is de hulp van Apple nodig en die weigerde ze gewoon te geven. Iets beter onderzoek doen voor je uitspraken doet!

    @Patrick:

    Dat is precies wat er fout is aan adobe. Het maakt 1 ding en levert dat overal. Dat kan goed zijn, maar er zijn misschien bedrijven die willen hun platform beter maken zodat de consument tevreden is. En laatste is het geval bij Apple. En dat dan even los of het goed werkt of niet, qua energie verzuim en ga zo maar door. Wat er echt speelt is dat Apple een markt heeft gezien buiten internet om, dat wel van het het internet gebruik maakt. Laat dat nou precies de plek zijn waar adobe nou nu net niet in aanwezig is. En dan Apple, heel verstandig,” we vinden je software goed, maar niet voor alles”. Hiermee willen ze zeggen dat ze nu proberen om een voorsprong te krijgen op de concurrentie, zoals Google en Microsoft. Is dat slecht? Naar mijn meing van niet. Dit omdat de consument in de macht over wat goed en slecht. En laten we wel wezen: er zijn nou eenmaal 200.000 apps in de app store die, enigsinds, goed bereikbaar is. Flash heeft 85.000, ongeveer, websites en daar valt het nog maar te bezien of je gevonden wordt. Er namelijk miljoenen websites. Zoals ik het eerder zei: Voor een simpele consument, zoals mij, is het een no brainer.

    @Michael: Dat is niet helemaal waar, naar mijn mening. De iPhone is groot geworden doordat men heel veel apps konden downloaden omdat deze leuk, handig, snel maar vooral veilig waren. En dat is nu nog steeds zo. Als je het platform open maakt dan loopt Apple het risico dat de handige iPhone weg gaat omdat dan iedereen zijn eigen, misschien onveilige, interface gaat maken. Dat zie je nu ook Google voorkomen en daar is het zelfs erger, want je privacy gaat helemaal weg als je een Google telefoon hebt, naar mijn mening. Daarom blijf ik maar bij de iPhone. Dat is veilig en en ook nog mooi. En als je iets gaat zeggen over iAds enzo: Zoals ik het nu begrijp mogen bedrijven, die iAds gebruiken niet hun data, van ons, aan anderen geven of verkopen.

    om het in het kort te zeggen:

    Origineel geplaatst door hvd007
    @hvd007: Oh en gebruikerservaring is echt wel meer dan internetsites met flash. Een simpele GUI die zijn degelijkheid bewezen heeft. Duizenden apps, goede batterij, vlekkeloze samenwerking met iTunes, goed scherm, …

    Wat hij zegt. 😛 :).

    Voor meer informatie over wat ik over dit topic heb gezegd klik dan hier @JMO:

  45. @Patrick:

    Laten we het erop houden dat het werkt, je ziet soms kleine schokjes en wat lag, dit zal je met html5 niet hebben omdat het gewoon veel lichter is voor de cpu en naar mijn mening veel meer ‘native’ aanvoelt.

  46. Origineel geplaatst door JMO@Patrick: Dat is precies wat er fout is aan adobe. Het maakt 1 ding en levert dat overal. Dat kan goed zijn, maar er zijn misschien bedrijven die willen hun platform beter maken zodat de consument tevreden is. En laatste is het geval bij Apple.

    Dat je nou nog steeds niet door de werkelijke motivatie van Apple hebt geprikt… Flash maakt Apples platform niet slechter. Integendeel, het laat de gebruikers de gelegenheid hetzelfde te zien op hun iPad als ze gewend zijn op hun Mac of PC. En kijk eens naar hoe Flash draait onder Android: aanzienlijk soepeler dan HTML 5 op de iPad. Zet je te denken, niet?

    Flash heeft 85.000, ongeveer, websites en daar valt het nog maar te bezien of je gevonden wordt.

    Correctie: er zijn bijna 100 miljoen websites met flashcontent.

    En die mag jij niet zien op de iPad van Apple. Dat is de keuzevrijheid waar Adobe terecht op doelt.

  47. @Maikel22: Overigens is het batterijargument van Jobs ook al lang onderuit gehaald:
    http://www.flashmobileblog.com/2010/02/24/battery-performance-with-flash-player-10-1-on-nexus-one/

    Of je nu een spelletje als app of een flashspelletje in de browser van je smartphone (in het voorbeeld Android) speelt, batterijverbruik zal vergelijkbaar zijn. Eigenlijk zijn alle argumenten van Jobs allang keihard onderuit gehaald door talloze developers en testen, het is beschamend dat Jobs zijn ‘thoughts on Flash’ nog steeds onveranderd op apple.com heeft staan

  48. Apple en Adobe… het blijft kiezen tussen betutteling en zelfmedelijden.

    Als beide partijen nou slim zijn, laten ze Flash toe op alle platforms en laten ze de consument oordelen. Ze discussiëren nu in ‘wat als…’ scenario’s. Feit blijft: als Apple blijft dwarsliggen, zullen we het nooit weten.

  49. Voor het eerst een serieus en objectief antwoord. Idd Apple is super maar het staat mij ook tegen dat ze steeds meer willen bepalen wat goed is voor ons.

    Vergeet niet afgelopen jaren was dit telkens het argument van de microsoft gebruiker. Zei hebben hier al redelijk naar geluisterd.

    Als ik Adobe was sloot ik verdere ontwikkeling van Adobe Photoshop uit voor de mac! Kijk trouwens ook eens hoe conservatief Apple met Apps omgaat….

    Apple het zijn super spullen maar het beleid is werkelijk van het jaar 0.

    Origineel geplaatst door Reneetje
    Ik vind dat Adobe een punt heeft qua keuzes die Apple voor ons, de consument, maakt. Kijk naar het blokkeren van de advertentiemarkt, het aanpassen van de voorwaarden zodat er geen expliciet materiaal in de app store meer kan komen. Apple begint voor mij steeds meer te lijken op datgeen wat mij zo aan Microsoft tegenstaat: monopolist die het wel even bedenkt voor het volk.
    Begrijp me niet verkeerd: de iPhone is een prettig apparaat maar ik ga me steeds meer ergeren aan Apple zelf.

  50. Echt onzin dit. Apple doet dit niet om te heersen over het web of iets dergelijks. Ze doen dit om het toestel dat ze hebben gemaakt het beste te laten functioneren. Dat gedoe over het toelaten van Apps is wel een beetje vreemd maargoed. Flash vraagt nu eeaal veel enis voor een mobielniet optimaal. Ikzelf ga voor een web zonder plugins. Html5 ftw!!!!!

  51. @alchemist:
    http://vimeo.com/10723525

    Werkt prima op iPad iPhone …
    zo zie je maar dat je een trol bent die ni weet waarover je het hebt …
    Alle major sites zijn bezig om hun flash based video players om te zetten naar html5 en als codec h264 …
    Hulu is op dit ogenblik 1 van de weinige die nog vasthoud aan flash …

    Ik begrijp wel waarom Adobe die advertentie zet, ze zien de bui al hangen …

  52. Origineel geplaatst door Gijsbert: Ik heb Flash nog nooit gemist op mijn iPhone; en er zijn er veel die zich bij me aan kunnen sluiten.Adobe moet hun software gewoon top maken wil de markt er weer iets in gaan zien. Voorlopig breekt HTML5 Flash op heel veel punten.

    Html 5 kan wel beter zijn, maar daar heb je nu niets aan want veel sites werken momenteel gewoon nog met flash.

  53. Prachtig gezegd JMO! Eindelijk iemand die temminste weet waar ie het over heeft.

  54. Origineel geplaatst door Alex
    Ik weet nog steeds niet of de apps die zijn gemaakt met Flash CS5

    CS5 is nog niet eens uit 😉

  55. Zo zie je maar dat het de gemoederen toch bezig houdt…

    Los van het feit dat je jezelf als dé IT-expert kan beschouwen en in deze discussie tussen Adobe en Apple rechter kan spelen…

    Apple heeft altijd een eigenzinnige blik gehad op wat voor hen dé computer (ondertussen gegroeid naar de mediadrager) voor de consument moet zijn…

    Een goede mix van uitstekende hardware (maar toch niet hallucinant duur) en betrouwbare software.

    De ene heeft nu eenmaal liever wat meer ballekes in z’n soep of de andere heeft ze liever gepeperd.

    Lust je de appelsoep niet, ga dan maar ‘n blik soep halen. Ik vind ze nog steeds uitstekend.

    Maar jongens, de soep wordt nooit zo heet gedronken als ze geschonken wordt hoor… 😉

  56. Velen steunen Steveke omdat ze fanatiek zijn. Flash op de Iphone moet kunnen. Dictatuur is het. Ik dicteer wat wel en niet kan m. a. w. Bankieren. Beleggen. etc Spelletjes ? Neen dat is voor bedrijven o.a noodzakelijk tot op heden. Dat je Apple laat dicteren wat kan en moet en dat steunen W.W.W is open voor iedereen en sensuur op het web is uit den boze. Dat is hetzelfde als het web alsluiten op bepaalde gebieden zoals ze in China met Google doen. Uit den boze.

  57. Flash is een plug-in. Mag ik AUB zelf beslissen of ik deze wel of niet installeer? Waar bemoeit Apple zich mee, pure censuur is dit. Iedereen die weer blaat over HTML5. Dat is helemaal geen vervaging van Flash. Ga je eerst ‘s verdiepen voordat je onzin uitkraamt. Web programmeurs hebben Flash misbruikt als videoplayer, wat het helemaal niet is. Het gaat over multimedia-content die helemaal niet in HTML5 mogelijk is. Het online vervaardigen van kaarten, custom produkten als schoenen, canvas/t-shirts, uiteraard games, mooie website zoals die van bijvoorbeeld Coca Cola, Nike (niet de kleinste bedrijven)en nog honderdduizenden andere webistes. Hema gebruikt ook gewoon Flash: http://producten.hema.nl/. Dus het gaat niet uitsluitend om de banners en filmpjes(80% porno). En nogmaals het belangrijkste argument: Ik bepaal liever ZELF of ik Flash wel of niet installeer(het is immers een plug-in).

  58. @Bart

    Misschien volg je een en ander niet goed.
    Flash is een manier hoe je inhoud brengt naar de consument.

    Apple vindt de manier hoe flash de inhoud brengt niet goed.

    Dat is iets heel anders dan de inhoud zelf gaan censureren.

    Je hebt overigens volkomen gelijk wat de situatie China-Google betreft, ik loop achter jou in de grote stormloop die je hiervoor gaat organiseren.

    Maar deze technische/commerciële discussie tussen Apple en Adobe vergelijken met de politieke/commerciële kwestie tussen Google en de Chinese Overheid, dat houdt geen steek…

  59. Origineel geplaatst door Trobken
    @BartMisschien volg je een en ander niet goed. Flash is een manier hoe je inhoud brengt naar de consument.Apple vindt de manier hoe flash de inhoud brengt niet goed.Dat is iets heel anders dan de inhoud zelf gaan censureren.

    Lees je eigen tekst nog ‘s na. Als ik zelf niet kan kiezen of ik de plugin wel of niet kan installeren en de leverancier van de plugin deze wel beschikbaar stelt maar de leverancier van de hardware deze plugin niet toestaat is dat toch gewoon censuur? De leverancier geeft aan dat Flash prima werkt op de hardware, de consument wil het graag zelf beoordelen. Niet tevreden dan niet installeren. Maar Apple wil kosten wat kost deze plugin weren.

  60. Er is maar één bedrijf dat Flash in handen heeft. HTML5 is van iedereen. Adobe heeft boter op zijn hoofd. Bovendien was video met Flash een slechte hack dat perongeluk een hit is geworden omdat er geen de-facto alternatieven waren.

    Geen enkel bedrijf zou met eigen techniek een deel van internet mogen beheersen. Hoe eerder dat Flash verdwijnt hoe beter.

  61. @vdb: Ik doelde op de inhoud van die video….

    Overigens is het een misverstand dat ‘alle videocontent omgezet wordt naar HTML5’. Integendeel, veruit de meerderheid van de internetgebruikers blijft de flashvideo voorgeschoteld krijgen.
    Ten eerste omdat alle IE 6, IE 7 en IE 8 gebruikers GEEN HTML 5 video kunnen zien (de vraag is nog of IE 9 dat wel gaat kunnen, de beta IE 9 doet het niet.) Dus Flash BLIJFT daarnaast aangeboden, omdat al die gebruikers (aanzienlijk meer dan iPad gebruikers) ook video moeten kunnen blijven zien.
    Daarnaast biedt Flash video heel wat meer en gaat veel verder dan HTML 5 video: synchronisatie met andere content op de pagina zoals ondertiteling, life streaming, webcam, peer-to-peer webcam en ga zo maar door… Al dat soort zaken zal de iPadgebruiker missen.

    Maar Flash is niet alleen video. Het gaat erom dat Apple moedwillig 100 miljoen websites met flashcontent totaal blokkeert voor de gebruiker van de iPad. Wie het daar mee eens is, gedraagt zich net als een chinees die het prima vind dat al het nieuws over Tibet geblokkeert wordt.

  62. @Scott:

    HTML5 en Flash hebben helemaal niets met elkaar te maken. Je vergelijkt appels met peren. Verdiep je eerst voor dat je onzin uitkraamt.

  63. Origineel geplaatst door alchemist
    … Wie het daar mee eens is, gedraagt zich net als een chinees die het prima vind dat al het nieuws over Tibet geblokkeert wordt.

    Nogmaals, wat heeft de manier van data-overdracht te maken met de inhoud van die data???

    Als er nieuws over Tibet te rapen valt, dan zal je dat zeker met je Iphone of Ipad wel kunnen lezen op een website die geen flash-content aanbiedt.

    Weliswaar zonder het geflikker, toeters en bellen, maar sommigen (zie voorgaande argumenten van anderen) vinden dat juist prettiger…

    Moest Apple wél Flash aanbieden op z’n -nog altijd stabiele- Iphone en Ipads, krijgen ze misschien onmoedwillig 100 miljoen klachten van crashende telefoons/pads.

    Dus we zijn al met 3 om een stormloop op de Chinese ambassade te gaan doen?

  64. @alchemist:
    Apple blokkeert niets, enkel ondersteunen ze het niet op de iPhone en iPad. Daar heeft een bedrijf naar mijn mening het recht op, het is soms onhandig of vervelend, maar ze hebben het heus goed uitgezocht. Op de mac werkt flash toch gewoon?

    Daarnaast wordt het grootste deel omgezet in wel beschikbare video. De meeste mensen kijken alleen youtube op de iphone en dat werkt gewoon prima. Zelfs sommige porno sites zijn te bekijken op de iphone:P

  65. Beetje jammer dat mensen komen met dat flash beter is als html5.. Html5 staat in de kinderschoenen terwijl flash zo goed als uitontwikkeld is.. Html5 heeft veel meer potentie en ja misschien is het nu minder goed als flash maar als je vast blijft houden aan t verleden en steeds meer probeert te halen uit een verouderd systeem dan kom je ook niet verder.
    Daarnaast zijn al meerdere sites naar html5 aan het overstappen of zijn al overgestapt… Youtube en vimeo hebben die mogelijkheid al dacht ik..

    Html5 is de toekomst en tja dat we nu al die hinderlijke flash reclames niet kunnen zien moeten we dan maar voor lief zien..

  66. @Trobken:
    Ik volg je, maar ik als consument kan niet alle dingen die ik zou willen kunnen en Apple dicteerd nu allen om te schakelen goed of slecht? Waar is vandaag mijn alternatief? Nu dus? Laat d HTML5 maar komen en geef ons de keuze in een vrije markt.

  67. @Jasper:
    HTML5 staat idd in de kinderschoenen. Vandaar dat het zo onzinnig is van Apple om kinderschoenen te prefereren boven een volwassen, zeer degelijk uitgevoerde en buitengewoon populaire schoen als Flash. Dat is geen stap vooruit, dat zijn 10 stappen terug. Zeker als je weet waar je het over hebt als je HTML 5 met Flash vergelijkt. Het zijn geen ‘concurrenten’, ze vullen elkaar aan.

    Overigens zou iedereen die die ergert aan flashreclames zich zorgen moeten gaan maken als HTML 5 de standaard zou worden, want wat je dan gaat krijgen is nog veel irritantere reclame in HTML 5. Denk maar niet dat je die kan blocken. Flashbanners kan je wel blocken. 😉

  68. @Ruben Buijs: Wat Apple blokkeert zijn al die gratis spellen op websites als miniclip.com, funnygames.nl, kongregate.com, farmville.com, facebook.com etc. en online apllicaties als sumopaint.com, audiotool.com, aviary.com of bv interactieve charts van google finance. Want Apple wil dat jij vervangers daarvoor gaat kopen in de appstore, zodat zij daar geld aan verdienen.

  69. @Bart

    En dat is zeer goed, dat je als consument ook kritisch bent.

    Waarschijnlijk ben je ook zeer kritisch wanneer het gaat over de keuze in wel of geen computerproblemen.

    En die heb je.
    Koop ‘n Windows Mobile foon/pad en ga ervoor.

    Apple dacht het eens zonder Steve Jobs te doen.
    Waarom hebben ze hem terug met open armen ontvangen?

    Steve Jobs bezit zeker niet de Heilige Graal.
    Maar z’n inbreng bij Apple is zeker de juiste.
    Volgens mij zijn er meer tevreden Iphone/Ipod/Ipad-gebruikers zonder flash dan ontevreden Flash-adepten.

    Geruchten gaan trouwens dat de Iphone 4G ‘een flash’ zou hebben. Voor de die-hards… 😉

  70. Beste forumleden,

    Eigenlijk is dit een non-discussie. Wanneer de communicerende mensheid (iedereen) wil dat het internetplatform open moet zijn, dan betekent dat automatisch dat voor een enkeling of bedrijf commercieel interessante en daarmee gesloten uitbreidingen niets op het world wide web te zoeken hebben: een principiële keuze dus.

    Er zijn mijns inziens al problemen genoeg om de soms moeizaam gecodeerde webinhoud voor alle browsers en browserversies leesbaar en bruikbaar te houden, dus hoe minder ‘eigenbrödlerei’ de weg naar het web vindt, des te beter.

    Adobe heeft overduidelijk commerciële belangen, Apple natuurlijk ook en weigert haar apparatuur door – naar eigen zeggen – slecht geschreven plugins te laten saboteren (ook bij mij crasht Flash overigens voortdurend), Microsoft heeft nog altijd lak aan zo ongeveer alle normen (al wordt het iets beter), kortom: iedereen maakt zich druk om de extra’s, maar laten we er nu eerst eens voor zorgen dat alle neuzen dezelfde richting op gaan wijzen en er een deugdelijk (HTML-)fundament voor het internet wordt opgebouwd waaraan – en dat is van vitaal belang – zich iedereen strikt gaat houden.

    Idealistisch en onhaalbaar? Misschien wel, maar dat had kunnen voorkomen dat er, zoals nu helaas nog altijd het geval is, een flatgebouw op drijfzand wordt gebouwd waarvan zo ongeveer iedere webbeheerder en site-ontwerper zowel grijze haren als dreunende hoofdpijn krijgt. Vrijheid voor allen is prima, maar te vrij betekent vrijwel altijd chaos.

    Zolang die situatie niet bestaat, is iedereen vrij om aan te schaffen wat hij of zij wil: is Flash gewenst, koop dan geen iPad, zou ik zeggen.

    Vriendelijke groet aan allen,
    Robbert

  71. @Trobken:
    Ik heb Windows en heb geen problemen of virussen. Ik heb echt geen OSX nodig om te kunnen genieten van het meer aanbod wat Microsoft compatibele software me aanbied. En ja het statement klopt. Geef me een auto zonder opties en je hebt minder problemen ( lees minder luxe)

  72. @Bart

    Voilà.
    Je hebt een bewuste keuze gemaakt en je bent er gelukkig mee.
    Ik zie ook liever stralende gezichten rondom mij, dus dat is perfect.

    Ik ben nu gelukkiger met mijn Iphone zonder flash dan met mijn HTC mét flash.

    (maar heb beide niet nodig om gelukkig te zijn, gelukkig)

    -terug naar de studio/het topic-

  73. @alchemist:

    al de zaken die je opnoemt qua synchro ed kunnen nu ook al in html5 … en wat de inhoud van die video betreft … niets houd een developer tegen dit vandaag aan te bieden met de bestaande API’s, ik durf zelfs te stellen dat er al een aantal apps aardig in de buurt komen … ziet er mooi uit,
    al dat soort demo’s trouwens, in praktijk totaal onbruikbaar …

    lets face it, de meeste sites brengen nu apps uit of brengen hun content ook naar html5 …
    Sneller dan je denkt … voor het einde van het jaar meer dan 100 miljoen devices de content providers laten dat niet links liggen, te meer dat het mensen zijn die betalen voor hun content 😉 En Adobe ziet dit met lede ogen gebeuren ipv er iets aan te doen (die advertentie brengt geen aarde aan de dijk)

    Als ze nu eens een flash naar obj-c compiler uitbrengen dan is het probleem opgelost

    Apple “blokkeert” niets, ze hebben bewust een plugin geweerd waarvan ze weten dat ie meer problemen oplevert dan oplost, bevalt u dat niet koop iets anders.

    Een algemene oproep, als ge flash nodig hebt leave en ga op android planet uw ding doen.

  74. @Bart:

    wat zit je dan hier in godsname te leuteren ga terug naar uw windows club dan …

    K zal zeggen wat al die losers hier komen doen, geen geld om iets deftig te kopen en dan als een klein kind nananana komen roepen omdat ze iets gevonden hebben …

    Bon k ga nog wat centjes verdienen …

  75. Ik open mijn browser op de IPhone en surf naar een willekeurige site en dan ….. NIETS. Of dan …. weer NIETS. Of dan ….. weer NIETS. Of blauwe blokjes waar je niets mee kunt. ;-( ;-((

    Mij boeit die discussie over HTML of Flash helemaal niet. Ik wil simpelweg willekeurige sites kunnen bezoeken, gebruiken en bekijken. Apple levert een browser met onvoldoende functies. Zo simpel is het. Het is nog simpeler. Als Jobs dan zo graag HTML wil waarom levert Apple dan niet BEIDE plug in’s?? Is niet verboden. Heeft niets met de kwaliteit van HTML of Flash te maken. Jobs wil gewoon lekker graaien via de Apple store.

    Iemand merkte terecht op: “laat de consument bepalen”. Nu, ik heb het al bepaald: “VOOR MIJ NOOIT MEER EEN APPLE PRODUKT”. Jammer dat het kreng te kostbaar is om in de prullenbak te flikkeren. Gelukkig heb ik nooit een IPAD gekocht. Helemaal een waste of money.

  76. Origineel geplaatst door vdb
    @Bart: wat zit je dan hier in godsname te leuteren ga terug naar uw windows club dan …K zal zeggen wat al die losers hier komen doen, geen geld om iets deftig te kopen en dan als een klein kind nananana komen roepen omdat ze iets gevonden hebben …Bon k ga nog wat centjes verdienen …

    ik heb recht van spreken met vier iPhones in het gezin. Ik heb deze gekocht om te gebruiken en niet als een elitair hebbeding als je dat bedoeld

  77. Laten we beleefd blijven aub.
    Ik vind dat de discussie hier een beetje teveel op de spits word gedreven. Nu lijkt het alsof de iPhone/iPod Touch/iPad ten onder gaan gaan door het ontbreken van flash. Flash is en blijft maar een klein onderdeel van de hele mobiele apparaten ervaring. Het is nu nog een relatief belangrijk onderdeel van het internet maar wat de toekomst gaat brengen weet niemand. we weten enekel dat tot nu toe de ene techniek de andere opvolgde en dat Apple hier altijd al controversiele beslissingen heeeft durven nemen.
    Het ontbreken van flash wil niet zeggen dat het ineens apparaten zijn die in de gracht thuis horen. Of ze voldoen aan jouw eisen hangt enkel van je gebruikersprofiel af en als ze niet voldoen koop je gewoon een ander product ipv hier te lopen schelden.

  78. Origineel geplaatst door hvd007
    Laten we beleefd blijven aub. Ik vind dat de discussie hier een beetje teveel op de spits word gedreven. Nu lijkt het alsof de iPhone/iPod Touch/iPad ten onder gaan gaan door het ontbreken van flash. Flash is en blijft maar een klein onderdeel van de hele mobiele apparaten ervaring. Het is nu nog een relatief belangrijk onderdeel van het internet maar wat de toekomst gaat brengen weet niemand. we weten enekel dat tot nu toe de ene techniek de andere opvolgde en dat Apple hier altijd al controversiele beslissingen heeeft durven nemen. Het ontbreken van flash wil niet zeggen dat het ineens apparaten zijn die in de gracht thuis horen. Of ze voldoen aan jouw eisen hangt enkel van je gebruikersprofiel af en als ze niet voldoen koop je gewoon een ander product ipv hier te lopen schelden.

    Niet helemaal waar. Ik voel me besodemietert. Koop je telefoon met internettoegang en een browser erop en dan blijkt de helft van de sites niet te werken. Ik kan je verklappen dat Apple dat in hun reclame materiaal niet aan de grote klok hangt!! Sterker nog: ze misleiden de consument. Jij kent toch ook de Apple promo over de IPad waarop ze ‘flash’ gedeeltes van een bepaalde site weg gepoetst hebben.
    Ik ben een simpele gebruiker. Ik snap het verschil tussen HTML en Flash niet en wil dat ook niet snappen. Moet gewoon goed werken. Het is jammer dat de consument na 25 jaar computertechnologie nog steeds de kleine lettertjes moet uitspitten om te kunnen zien wat een apparaat (of software) wel kan of niet kan. Nogmaals ik wil het verschil tussen HTML en Flash niet kennen, moet gewoon werken. Maar goed, het is de keus die Apple maakt. En ik heb de keus nooit meer iets van Apple te hoeven kopen. Jammer dat ik nog een paar jaar moet aanmodderen met de IPhone die ik heb.

  79. Origineel geplaatst door hvd007
    Nu lijkt het alsof de iPhone/iPod Touch/iPad ten onder gaan gaan door het ontbreken van flash. Flash is en blijft maar een klein onderdeel van de hele mobiele apparaten ervaring.

    Zoals eerder aangegeven: zeer veel websites gebruiken Flash. Ik heb er geen trek in om die informatie niet te zien op bijvoorbeeld mijn Ipad. Het gaat om zeer grote bedrijven die allemaal gebruik maken van Flash. Deze websites werken prima op mijn stokoude computer uit 2002. Adobe geeft aan dat het allemaal prima werkt. Ik als consument wil gewoon zelf bepalen of ik deze plugin wel of niet installeer. Op deze manier censureert Apple het internet en mijn gebruik daarvan.

  80. @Calvin: Ja idd.. op geen enkele iPhone site staat dat flash er niet op zit.. dat hadden ze 3 jaar geleden al wel mogen zeggen! /sarcasm

    Waarschijnlijk als ze toch flash er op hadden toegelaten was jij hier als eerste om te klagen dat je batterij wel heel snel leeg is en dat hij de hele tijd vast loopt op flash sites..

  81. @Calvin:
    Als je alles van de reclames kent en weet dat de helft van alle sites met flash werkt wist je vast ook wel op voorhand dat de iPhone geen flash ondersteunde. Als je dit niet wist spijtig van het geld maar dan had je, je maar beter moeten informeren ipv een dure impulsaankoop te doen.

  82. LOL Het begint erg nat te worden in de broek van Adobe!! Apple is niet echt open maar Adobe al helemaal niet met hun flash, dus ze moeten hun grote waffel eens houden want het zou eens snel over kunnen zijn met hun!! Ze zien dat steeds meer sites HTML5 ondersteunen en dat voelen ze beneden in hun broek. Ik mis flash echt niet op mijn Iphone steeds meer porno sites ondersteunt HTML5 en Dailymotion ondersteunt al heel lang HTML5 op het net, waar je veel bloot filmpjes kan zien(veel klachten van iPhone haters), het zelfde met Youtube.
    En Google begint ook al zielig te doen!! Ik had op Youtube een reactie geplaatst onder een filmpje van Adobe en de HP Slade en Youtube weigert mijn reactie te plaatsen onder het filmpje, hoewel iedereen Apple met van alles uitmaakt op Youtube, mag ik nog geen eens een nette reactie met handige tips voor Adobe plaatsen. Stelletje zielepielers!!

  83. Origineel geplaatst door Calvin…Als Jobs dan zo graag HTML wil waarom levert Apple dan niet BEIDE plug in’s?? Is niet verboden. Heeft niets met de kwaliteit van HTML of Flash te maken.

    Je stelt een vraag die Steve Jobs himself al beantwoord heeft.
    Lees eerst het onderwerp hier nog eens GOED.

    Jammer dat je ons hier verlaat, dat de keuze voor Apple zo tegen viel…

    Leer vooral uit je fouten, dat deed Apple in het verleden ook al met de Newton. “…De handschriftherkenning werkte niet goed, het apparaat was te groot en te duur (bijna $1000) en synchronisatie met de pc verliep moeizaam….”

    Laat je het ook weten zonder te schreeuwen (hoofdletters gebruiken op forums) als de alternatieven toch bleken tegen te vallen?

  84. Origineel geplaatst door Jasper
    @Calvin: Ja idd.. op geen enkele iPhone site staat dat flash er niet op zit.. dat hadden ze 3 jaar geleden al wel mogen zeggen! /sarcasmWaarschijnlijk als ze toch flash er op hadden toegelaten was jij hier als eerste om te klagen dat je batterij wel heel snel leeg is en dat hij de hele tijd vast loopt op flash sites..

    Leuk dat je over de accu begint. Die haalt namelijk ook zonder flash vaak het einde van de dag niet …. …..

  85. @Jasper:

    Helaas zullen we dat nooit weten omdat flash er niet op zit. Op het android toestel schijnt het anders wel prima te werken 🙂

  86. Origineel geplaatst door hvd007
    @Calvin: Als je alles van de reclames kent en weet dat de helft van alle sites met flash werkt wist je vast ook wel op voorhand dat de iPhone geen flash ondersteunde. Als je dit niet wist spijtig van het geld maar dan had je, je maar beter moeten informeren ipv een dure impulsaankoop te doen.

    Had ik moeten informeren ? Of had het gewoon moeten werken …… …..

  87. @Herman Kakrammer: Wat!? Jij vindt dat het niet goed werkt? HTML 5 neemt in veel gevallen ook ontzettend veel CPU in, dus dat is geen argument. Sorry hoor maar ten eerste is dit een vroege versie en ten tweede werkt het gewoon top. Er zijn slechts een paar schokjes aan het begin van een video. Als je dat niet ziet heb je een roze Apple bril op…

  88. @Calvin:
    als je een telefoon koopt van €600 maar dan niet weten wat hij allemaal kan en wat wel niet komt mij raar over. Ik koop nooit een product omdat iedereen roept dat het fantastisch is of omdat een statussymbool of populair gadget is. En al zeker als het een product is van een bedrijf dat bekend staat om zijn eigenwijze beslissingen.

  89. @vuong pham:

    Dat ze HTML 5 ondersteunen wil niet zeggen dat al het flash van de site af moet. Op dailymotion wordt namelijk nog genoeg flash gebruikt.

    Het is niet of of mensen. HTML 5 is geen vervanger van flash het is een vervolg op HTML 4. Een opmaak taal waarin je websites kan maken. Alleen kan het nu ook een beetje met media content om gaan.

    Mensen praten hier elkaar maar na zonder er iets van af te weten😛

  90. Origineel geplaatst door hvd007
    @Calvin: als je een telefoon koopt van €600 maar dan niet weten wat hij allemaal kan en wat wel niet komt mij raar over. Ik koop nooit een product omdat iedereen roept dat het fantastisch is of omdat een statussymbool of populair gadget is. En al zeker als het een product is van een bedrijf dat bekend staat om zijn eigenwijze beslissingen.

    De grap is dat die telefoon het best kan. Tot zover had ik het goed ingeschat. Daarbij kun je bij de aankoop ook best rekenen op toekomstige ontwikkeling van de software (i.c. de browser met plug in’s). Maar nee, ik heb niet gerekend op een blokkade van Flash door een graaiende Apple. Bovendien realiseer je je pas hoe belangrijk flash eigenlijk is op het moment dat je er niet bij kunt ;-( En dat is nogal vaak ;-(

  91. @Calvin:
    een product kopen vanwege eventuele te verwachten ontwikkelingen? Bij een bedrijf als Apple?
    Als de beloftes gemaakt zouden zijn dat er ondersteuning zou kunnen komen had ik het nog begrepen, maar zoals altijd is dit bij apple zeker niet het geval geweest.

  92. Origineel geplaatst door hvd007
    @Calvin: een product kopen vanwege eventuele te verwachten ontwikkelingen? Bij een bedrijf als Apple? Als de beloftes gemaakt zouden zijn dat er ondersteuning zou kunnen komen had ik het nog begrepen, maar zoals altijd is dit bij apple zeker niet het geval geweest.

    Eigenlijk is het nog simpeler. Ik kocht gewoon een telefoon met internet toegang en een browser. Moet gewoon werken. Simpel zat. Ik begrijp echt niet waarom ik vooraf bij een aankoop moet checken welke “delen” van het grote www wel werken en welke niet. Jammer ook dat een hoop mensen Apple verdedigen terwijl Apple alleen maar bezig is met graaien via de Apple store. Apple had ook bezig kunnen zijn met het “verwennen” van hun gebruikers. Die brief van Jobs is één groot rookgordijn: het gaat maar om 1 ding en dat zijn centjes. Jammer dat het rookgordijn werkt en dat een hoop mensen zijn argumenten overnemen.

  93. “Ook Dave Hyatt van Apple werd hierbij pro forma benoemd als editor voor HTML5. Hij werd door de WHATWG naar voren geschoven om Hickson te vergezellen toen de W3C-groep aangaf één editor te weinig te vinden. In de toekomst zal het team van editors mogelijk nog worden uitgebreid, volgens de W3C.”

    Dat is natuurlijk ook 1 van de redenen dat Apple liever HTML5 gebruikt dan Adobe Flash.
    😉

    …en de boer, hij ploegde voort met z’n roze Apple bril op.

  94. @Calvin: Als ik jou zo hoor heb je je iPhone nog maar net denk ik? Maar geloof me over een paar maanden mis je flash helemaal niet meer..
    Welke dingen kun jij trouwens nu je geen flash hebt niet doen, als ik vragen mag? En dan doel ik op dingen die jij dagelijks wil doen..

  95. 100% eens met adobe! Apple begint steeds grotere dictatoriale trekjes te krijgen! Wat staat apple ver van de ideologie waar ze ooit mee begon…

  96. Origineel geplaatst door Jasper
    @Calvin: Als ik jou zo hoor heb je je iPhone nog maar net denk ik? Maar geloof me over een paar maanden mis je flash helemaal niet meer.. Welke dingen kun jij trouwens nu je geen flash hebt niet doen, als ik vragen mag? En dan doel ik op dingen die jij dagelijks wil doen..

    Een aantal sites die bij mij niet werken:

    http://www.kane.nl
    http://www.geenstijl.nl (dumpert)
    http://www.flabber.nl (video’s)
    http://www.speeleiland.nl
    http://www.spele.nl

    Ik weet niet bij alle sites zeker of het flash probleem is, dat vermoed ik wel (laat ik graag aan de techneuten over).

  97. @Roel: We weten meer dan wat jij denkt. Wij doen ook research naar dit soort dingen hoor. Doe niet zo alsof je alles zo goed weet, want wat jij zegt klopt niet, ja voor een klein gedeelte. Google maar HTML5.

  98. @Calvin:

    Die video sites zullen binnen een paar maanden vast wel met een html5 video ondersteuning komen en dan kun je ze op de iPod/iPhone bekijken.. tenslotte is het aantal iPod/iPhone gebruikers ontzettend groot dus is het redelijk aantrekkelijk om de video’s ook voor ons bereikbaar te maken..

    Wat de spelletjes sites betreft.. tja.. doorzoek eens de app store daar kun je een bende gratis spelletjes vinden en ook betaalde.. zeker angry birds en fruitninja zijn een echte aanrader, voor maar 79 cent als ik t goed heb ;).

  99. @Barend: & @Calvin:

    Dat is b*lsh*t. Ik ga niet mijn overnieuw beginnen, dus daarom:

    Origineel geplaatst door JMO
    Ben ik niet helemaal mee eens met Adobe zegt. ”Wie beheert het wereldwijde web? Adobes antwoord daarop is helder: niemand en tegelijkertijd iedereen, maar niet één enkel bedrijf”. Ik ben ermee eens dat het internet zo ontiegelijk groot is dat het moeilijk gaat worden alles in het oog te houden, maar als ik een paar bedrijven die wel een hele grote rol spelen op het internet dan is dat Google, Microsoft(met bing)… uhm… Yahoo(Alleen vs)… Facebook, hyves en ga zo maar door. En daar komt Apple nu bij. En opeens Adobe kwaad, omdat kwaad omdat apple ”de vrijheid beperkt”. Dat is niet helemaal waar. Het is waar dat Apple regels heeft over wat er op hun platform komt, maar het is niet waar datdat de vrijheid beprekt. Apple is nog steeds niet de grootste op het internet. Alle telefoon makers bij elkaar opgeteld is het nog steeds een kleintje. Beter zelfs: Google haalt Apple in qua gebruik van mobiel internet(terwijl er niet of nauwlijks flash is op android telefoons is). Dus Apple is niet het enige bedrijf dat alles bepaalt. Misschien op hun eigen platform, maar zeker niet op het internet.Waar Adobe nu gebruik van maakt is dat in de media, naar mijn meing, heel veel wordt gefocused op Apple omdat het de eerste bedrijf was dat het voor het eerst goed deed. Daarom kijkt nu iedereen eerst naar Apple voordat ze een conclusie kunnen trekken op een review van een smartphone. Met andere woorden(en dit komt van een bijna afgestudeerde marketing student): Adobe speelt een heeel erg laf spelletje. Ze proberen de waarheid om te draaien om hun eigen waarheid te laten winnen. (Alweer, het moet gezegd worden dat Apple regels maakt voor eigen platform en daar kan niet iedereen het mee eens ), maar het is zeker niet waar dat Apple zo totale dominantie heeft over alles en dus ook het internet. Dat het is simpelweg niet waar. Alleen hun eigen platform. Dat is alles. En datdat nou juist nu zo groot is moet eerder een stille hint zijn van consument naar adobe, dan een afstraffing van de vrijheid van meningsuiting.En wat is mijn mening dan over geen flash op het iphone platform? Zoals Gonny het eigenlijk gisteren(of gisteren, ik weet het niet meer zeker:P) al zei: Als men iets duurs hebt gekocht wil je bevestiging. Dit is zeker waar. Ook voor mij. Maar laten we wel wezen: Adobe zegt dat er ongeveer 85.000 flash websites. Apple zegt dat er ongeveer 200.000 apps zijn. Dat mag misschien vele malen meer zijn dan flash, het maakt niet deel uit van het internet. Het maakt er gebruik van, maar maar apps maken geen deel uit van het internet. Apps zijn namelijk leuke, kleine, handige programmatjes die je koopt en dan op je iphone installeert en niet op het INTERNET! Dat is bij flash eigenlijk wel zo en daar hebben hadden ze de overmacht in. Alleen nu met de komst van app stores van Apple, Google, Microsoft en ga zo maar door is dat nu een gevaar voor hun. Ten tweede: in de App store kun je (enigsinds) makkelijk een leuk programmatje vinden, dat installeren en dan ervan zeker zijn dat het doet. En dan keer 200.000. Bij flash websites zie ik dat nog niet. En dan maakt het niet of er flash op de telefoon kan/computer kan of niet. en dat dan keer 85.000. En wat het leuke er hieraan is: Dat komt niet zozeer door adobe zelf, maar vanwege het soms onveilige internet. 🙂 Dan is het voor mij, als consument, een simpele no brainer om voor Apple.Allemaal blablabla. In het kort: Volkomen b*ulsh*t wat Adobe nu doetMvg JMOPS: Ik voor alle aankomende reacties hieronder: Nee, ik ben zeker geen Applefanboy. Ik geef gewoon simpelweg mijn mening hierover.

  100. @G: Één gave demo van de mogelijkheden Flash op een mobile apparaat, alstublieft: http://www.youtube.com/watch?v=0y7XJI4NN7k

  101. Wat een lappen tekst….pffff! De essentie van het stuk;

    Adobe heeft zijn huiswerk niet gedaan, al jaaaaren niet en nu zijn ze het zat bij Apple….terecht!

    Mijn macbook pro schreeuwt het uit als hij flash moet draaien! Mijn batterij kijkt mij dan aan met ‘moet dat nou?’

  102. En Flash op Android werkt goed he.
    Beslissingen van Apple kan wel eens in het voordeel van de concuretie spelen en ernstige schade aanbrengen. Essentie, ik. Apple laat het niet toe uit comerciele belangen. Maw eigen belang. Voordelen voor de gebruikers?!?! Nada

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.