Reacties voor: Adobe: Mobile Flash krijgt multitouch-support

Adobe heeft aangekondigd dat eind dit jaar er een volledige Flash versie voor mobiele telefoons op de markt zal komen. Begin volgend jaar gaat deze versie onder andere multi-touch en GPS ondersteunen.
Lees het complete artikel → Adobe: Mobile Flash krijgt multitouch-support
Edward Neve -

Reacties: 37 reacties

  1. Zou het? Zou het? Maak me gek!

  2. Begin volgend jaar?

    Ik zie in mijn glazen bol wat er in 4.0 verwacht kan worden 😛 De grote update wordt flash! 😉
    Maar dat zal wel weer enkel voor de 4e generatie iPhone zijn…

  3. Waarschijnlijk wel. “iPhone OS 4.0, nu verkrijgbaar voor alle iPhones”. Maar dan wel bepaalde functies alleen op een vierde generatie… Best triest eigenlijk, net als Voice Control niet op de 3G. Maar agh, ik heb me weer laten dwingen een 3GS te kopen dus ik ben bij de tijd.

  4. Tsja…laten we weer lekker vaag gaan speculeren……Als er een partij die goed omgaat met zijn romupdates dan is apple het wel…ben je daar niet tevreden over moet je vooral een een windows mobile toestel gaan proberen waar je bij ongeveer elke punt release een nieuw toestel mag aanschaffen….

  5. Het probleem eerst was toch dat bepaalde sites ernstig konden gaan laggen omdat het toch te zwaar zou zijn ofzo…(kan het fout hebben)
    Bij de iphone 3G S is snelheid geen probleem in ieder geval..

  6. Het zal me echt compleet worst wezen, dat Flash. Onnodig voor media af te spelen (filmpjes, audio), en de grotere games of simulaties zijn toch niet bedoeld voor die kleine schermpjes. Kijk nou naar http://wechoosethemoon.org .. goed flash gebruik, maar zie je je dat al op de iPhone draaien? Op een gewoon monitor scherm heb je al een hoop ruimte nodig.

    En het lijkt er ook niet op dat dit enig invloed op iPhone verkopen heeft op dit moment..

  7. Origineel geplaatst door Nigel
    Het probleem eerst was toch dat bepaalde sites ernstig konden gaan laggen omdat het toch te zwaar zou zijn ofzo…(kan het fout hebben)
    Bij de iphone 3G S is snelheid geen probleem in ieder geval..

    Het zal ook wel een reden hebben als iets niet op de oudere iPhones mogelijk is hoor.
    En sannie, je hebt ook helemaal gelijk. Maar het is wel zuur dat je de update wel hebt, maar bepaalde punten kun je enkel als je de nieuwe telefoon koopt

    Maargoed, zo is het feitelijk bij pc’s ook. Op een moment is de hardware er niet meer geschikt voor.

  8. (zoals bijvoorbeeld VIMEO of spelletjes-websites)

    klein spelfoutje 😉 ik hoop ook heel erg op flash, kan ik tenminste alle websites bezoeken zonders die mooie blauwe blokjes te zien 😉

  9. Stel je voor: je installeerde macosx 10.5 op een iMac van een jaar oud, wordt er geen opelgl mee geïnstalleerd want het zou het systeem te zwaar belasten! Heel bizonder dus het weg laten van Apps bij os 3!

  10. Het zal eens tijd worden ! Meer zeg ik er niet over !

  11. Nou dat zou ook eens tijd worden!
    Ik vind het allemaal wel erg lang opzich wachten.

  12. Tegen die tijd mag ik vast weer de nieuwe ophalen bij mijn abbo.. 😉

  13. Gaat niet gebeuren want dan kunnen ze de app store wel sluiten. Iedereen kan dan namelijk apps in flash gaan ontwikkelen en online aanbieden helemaal buiten Apple en hun rare goedkeuring proces om. Dat gaan ze dus never nie toestaan, want dat is precies de reden waarom ze tot nu toe geen externe code uitvoer binnen programma’s toestaan. Ik hoop het met jullie allemaal dat het er wel komt, maar ik heb er een hard hoofd in…

  14. Het is nog maar de vraag of Apple inderdaad Flash op de iPhone toe laat…

    niet alleen is het een aanslag op je resources van de iPhone, zoals je processorcapaciteit en dus ook je batterij…

    daarnaast zal het verschrikkelijk traag worden

    zuigt Flash een enorme hoeveelheid data waar je op een iPhoen echt niet op zit te wachten

    en tot slot,

    WebKit, (Safari 4 / Mobile Safari / Chrome) en Gecko (FireFox) ondersteunen zoveel aan CSS3 & HTML5 mogelijkheden en uitbreidingen, dat we ons in het algemeen moeten gaan afvragen hoelang er nog in Flash gebouwd gaat worden…

    nog even wachten tot het gemeengoed wordt

  15. Ik mis flash helemaal niet, ik internet vrij veel, maar kennelijk geen flashsites. Als het ooit komt dan is het een grappige toevoeging, maar verwacht dat het alleen op de 3GS komt.

  16. CSS3 en HTML5 gaan flash heus niet verdringen hoor, ze zijn beiden voor andere doelen en mogelijkheden gebouwd. Het is misschien wel zo dat HTML5 heel wat verbeteringen gekregen heeft, vooral op multimediaal vlak, maar flash/flex/air is ondertussen ook een heel groot platform geworden.

  17. Zou mooi zijn als flash komt voor de iPhone. Zolang ik het maar helemaal uit kan zetten, vind ik het prima.

  18. Maar er komt een mobile Flash. Kan ik daarmee dan wel alle huidige flash sites bekijken en gebruiken?

  19. Mobile Flash is iets heel anders dan Flash in de browser. Mobile Flash is feitelijk een uitgeklede versie van wat je in browsers ziet met extra functionaliteiten die telefoonspecifiek zijn. Dergelijke bestanden kunnen door de standalone versie van de Flash Lite player worden afgespeeld. Die standalone player bevindt zich in heel wat mobile phones, maar niet in de iPhone. En daar spreekt men hier over.

  20. Vergeet Flash maar op de iphone, als je flash wil moet je ander apparaat kiezen. Apple is daar veel te rigide, arrogant en stoïcijns voor.

  21. Aangezien ik Flash op mijn Mac ook blokkeer: laat maar mooi zitten. Ik mis het niet, en heb het liever helemaal niet dan dat ik het straks niet kan uitschakelen.

    @Melvin: wat een gezeur zeg, noem me één telefoonmaker die een jaar na dato zoveel functionaliteit toevoegt als Apple met iPhone OS 3.0. Is het wel eens in je opgekomen dat
    a) stemherkenning een bijzonder lastig klusje is, zeker op random strings zonder training, waarvoor dedicated dsp harware best eens nodig zou kunnen zijn, en
    b) los daarvan, een fabrikant van generatie tot generatie wel wat onderscheidende features moet hebben?

  22. Apple wil eigenlijk geen flash op de iPhone, (net als mms en video recording), ze hebben een voordeel dat mobile flash bea nog net uit is, maar als het populairder wordt en idereen tegen Apple opkomt om het erin te zetten doen ze het misschien wel, net als mms.
    Net als Phoenix al zei, willen ze dat het internet meer richting HTML5 etc.. gaat, maar of dit nou echt gebeurt is lijkt het er niet op.
    Bovendien hebben ze ook gezegd dat flash voor de meeste crashes zorgt voor Safari, en die bestaat nou best wel lang. Dus als ze ook zo’n flash in MobileSafari wordt ingezet, zou het voor de gebruiker meer min dan plus zijn.

  23. @Rob: Hoe kun je dat zeggen? Ze zijn momenteel samen aan het werk om flash werkend te krijgen op de iphone. Dus apple de schuld geven is wel een beetje kort door de bocht, denk je niet?

  24. Origineel geplaatst door vdvorst
    Begin volgend jaar?Ik zie in mijn glazen bol wat er in 4.0 verwacht kan worden De grote update wordt flash! Maar dat zal wel weer enkel voor de 4e generatie iPhone zijn…

    hoezo weer?? bijna alle updates zijn voor alle machines.. kijk dat iets te weinig hardware heeft om iets te ondersteunen kan natuurlijk wel.. maar dat lijkt me bij flash niet het geval …

  25. Een van de redenen dat de App store een goedkeuringsproces heeft, is dat apple kan testen of de apps niet je hele iPhone laten crashen door overmatig de processor of het geheugen te belasten.

    Als flash applicaties via safari getoond zouden kunnen worden omzeil je dus dit hele proces wat een boel ellende kan gaan veroorzaken, met name bij het bezoeken van full-flash sites die helemaal niet bedoeld zijn voor het browsen op een mobiel apparaat.

    Ik denk dat flash zich overigens prima leent voor het ontwikkelen van iPhone applicaties (het is niet voor niets dat veel actionscript developers overstappen naar xcode en iphone development), alleen moeten die flash apps wel specifiek voor de iPhone gemaakt worden.

  26. Als Apple Flash teolaat dan creeeren ze concurrentie voor hun eigen AppStore, want dan kunnen er spelletjes en andere toepassingen via de browser gespeeld en gedraait worden. Ik zie dat niet gebeuren. Zeker niet nu de iPhome zo een groot verkoopsucces is.

    Ik snap niet dat Adobe al haar zinnen lijkt te zetten op Flash voor de iPhone, waarom heeft Adobe nog steeds geen iPhone versie van Photoshop, Illustrator & Acrobat? Lijkt me veel slimmer om daarmee alvast aan de weg te timmeren.

  27. Wellicht imdat t scherrm met 1 enkel palet al vol zit (ik doe maar n gooi) ?

  28. @vdvorst:

    Ik zou er niet raar van op kijken. Dan laten ze wss de iPhone 2G voor wat het is buiten optimalisaties, bieden nog een paar nieuwe features voor de 3G.
    3G zal echter “te traag” zijn (volgens Apple), dus Flash alleen voor de 3GS (50% sneller dan 3G) en z’n opvolger.
    Ik denk iig dat ze de 3G niet gaan voorzien van Flash.
    Wel vraag ik me af of het veel gebruikt gaat worden.
    Spelletjes zijn vaak niet geoptimaliseerd voor het “kleine” iPhone scherm. En Flash sites bieden mij ook niet echt een meerwaarde, alleen veel crap zeker op zo’n klein scherm.
    Misschien nog handig voor vimeo, maar waarom vimeo gebruiken als je ook al youtube hebt?
    Of zie ik iets over het hoofd?

  29. @NMS:
    Vimeo heeft toch wel een andere doelgroep als youtube…
    Veel mensen uit de audio/visuele sector posten daar hun film-creaties etc. Zit persoonlijk bijna nooit op youtube, eigenlijk alleen vimeo…

  30. @Wessel Meijer:

    Idd en dat is het enge aan Apple. Zij willen de touwtjes in handen hebben. Ik hoop dat Apple nooit zo groot wordt als MS want dan heeft de gebruiker een probleem. Dan zijn we overgeleverd aan Steve Jobs. Als hij geen flash wil dan krijgt niemand flash. Als hij geen wasmachine-applicatie wil dan krijgt niemand een wasmachine-applicatie. Misbruik van monopoly. Daarin is MS gewoon beter.

  31. Wtso.net,… Bovendien lijkt me vet om web apps te maken in Flash voor de iPhone!

  32. Origineel geplaatst door Prana
    @Wessel Meijer:Idd en dat is het enge aan Apple. Zij willen de touwtjes in handen hebben. Ik hoop dat Apple nooit zo groot wordt als MS want dan heeft de gebruiker een probleem. Dan zijn we overgeleverd aan Steve Jobs. Als hij geen flash wil dan krijgt niemand flash. Als hij geen wasmachine-applicatie wil dan krijgt niemand een wasmachine-applicatie. Misbruik van monopoly. Daarin is MS gewoon beter.

    Niet overdrijven he, als apple geen flash wilde zou dat nu ook niet in de normale safari ondersteund worden. Wat ik ooit begreep was het gewoon nog te zwaar voor de iphone. Zou best kunnen hoor. Uiteraard hoop ik dat flash zo snel mogelijk op de (3gs) iphone beschikbaar wordt. Ik zou sommige sites toch graag ook via de iphone bezoeken ipv alleen via mijn mac.

  33. zou het er eindelijk een keer van komen ???

  34. Origineel geplaatst door Prana
    @Wessel Meijer:Idd en dat is het enge aan Apple. Zij willen de touwtjes in handen hebben. Ik hoop dat Apple nooit zo groot wordt als MS want dan heeft de gebruiker een probleem. Dan zijn we overgeleverd aan Steve Jobs. Als hij geen flash wil dan krijgt niemand flash. Als hij geen wasmachine-applicatie wil dan krijgt niemand een wasmachine-applicatie. Misbruik van monopoly. Daarin is MS gewoon beter.

    Ik vind het helemaal niet eng van Apple. Ik vind het juist volledig begrijpelijk dat ze hun AppStore willen beschermen. Als Apple uitsluitend de hardware en het OS zou leveren en de controle op de goede werking van Apps dus volledig uit handen zou geven, dan zouden ze een enrom risico lopen dat hun nieuwe product door derden om zeep geholpen wordt.

    De huidige afgeschermde strategie van Apple leidt er toe dat mijn iPhone een flinke bedrijfszekerheid heeft en dat vind ik uistekend. Meneer Steve Jobs heeft de touwtjes goed, en volkomen terrecht in handen.

    Ik zit helemaal niet te wachten op energie-slurpende (Flash) intro’s, applicaties en animaties in de browser; ik erger me er vaak rot aan. Ik kom naar een web site om snel de contactgevens of de producten te vinden en niet om allerlei “entertainment” door te moeten worstelen (vaak met muziek erbij die keihard door mijn eigen muziek heen tettert).

    Het spijt me voor Flash, maar Ik zit veel meer te wachten op (uitgeklede) versies van Photoshop, Illustraor en Acrobat. Wie vraag Adobe naar het hoe en waarom deze Apps er nog niet zijn?

  35. Dit opent een heel nieuwe tak van sport weer, naast Native en WebApps nu dan ook Flash apps?

    Niet via de appstore approval hoeven te gaan voor een evengoed gelikte gui… klinkt top

    Past ook beter bij bv. de mobile cloudcomputing gedachte die Google onlangs in het nieuws bracht.

  36. Voor iedereen die nog altijd denkt dat het ontbreken van flash een technische reden heeft, helaas!

    Het is simpelweg POLITIEK!

    The iPhone Threat to Adobe, Microsoft, Sun, Real, BREW, Symbian: http://www.roughlydrafted.com/RD/RDM.Tech.Q2.07/879DD82D-5595-4746-BFCE-524BBA7C7A85.html

  37. Hier nog een scherp geschreven artikel voor mensen die iets willen begrijpen van de strategische keuze die Apple heeft gemaakt voor het ontbreken van flash op de iPhone!

    Gone in a Flash: More on Apple’s iPhone Web Plans: http://www.roughlydrafted.com/2007/07/08/gone-in-a-flash-more-on-apples-iphone-web-plans/

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.