Reacties voor: Adobe Flash-evangelist Brimelow: Apple wil tirannieke controle over ontwikkelaars

Lee Brimelow, de Flash promotor van Adobe, heeft op zijn weblog flink uitgehaald naar Apple. Hij spreekt van 'tirannieke controle over ontwikkelaars'.
Elger van der Wel -

Reacties: 79 reacties

  1. gelijk hebben ze vindt ik!!!

  2. Helemaal gelijk!

  3. Volgens de eerdere berichten heeft het er mee te maken hoe programma’s worden geschreven ivm multitasking. Zou niet te snel een oordeel klaar hebben.

    Ik zie de gemiddelde iphoneclubber al weer kreten uitslaan tegen Apple. Volgens mij doen ze het al enige tijd behoorlijk en heb liever dat ze hun huidige traject blijven volgen. Door zaken binnenshuis te houden garanderen ze een bepaalde kwaliteit. Als je het daar om welke reden neit aan wilt geloven is dat je goed recht en raad ik je aan in het vervolg geen Apple producten te kopen.

  4. Tja, hij heeft natuurlijk wel gelijk. Het wordt hoog tijd dat het Appeltje geplukt wordt zoals destijds met de ‘vensters’ is gebeurd.
    De vormgevers van Apple zijn super, maar de politics niet. Dat is duidelijk de rotte in de mand.

  5. Apple heeft gelijk, het is hun keuze en hun bedrijf als hun het willen kan dat hun wil is wet in hun eigen programma’s.
    Flash heb ik niet nodig.

  6. De apple gaat zo lang te water tot hij barst.

  7. Apple politiestaat.

  8. @Dennis Het gaat hier niet om Adobe Flash Player, maar om Adobe Flash CS5. Deze laat je in staat zijn als Apple Developer games te creëren en deze vervolgens te converteren naar iPhone formaat. Deze staan dan als gewone apps in de App Store, je ziet het verschil niet eens. Er zijn zelfs al enkele apps verkrijgbaar die op deze manier gemaakt zijn.

    Ik vind het ongelofelijk k-jammer. Apple kreeg nog steeds dezelfde developers die moeten betalen om hun app in de App Store te krijgen en nog steeds een deel van de omzet aan Apple gaven. Ik hoop voor Adobe dat ze er nog een manier omheen vinden, anders moeten al haar applicaties in de Cydia store.

  9. Zelf ben ik van mening dat als je voor iets software wil maken en je krijgt een software Development Kit aangereikt om dat daarmee te doen dan moet je niet raar opkijken wanneer men je resultaat weigert wanneer het niet met de Software Development Kit gemaakt is.

    Die SDK maakt Apple niet voor niets. Die is er om er voor te zorgen dat hardware en software straks 100% op elkaar zijn afgestemd. Als de SDK goed genoeg is moet het resultaat optimaal en storingsvrij zijn. en dat is wat apple wil.

    Het lijkt mij dat je meer uit de iPhone kan halen als programmeur wanneer je de officiele SDK gebruik. inplaats van een eigen ontwikkeld iets als wat adobe nu aanbied. (daar gaan we dan nu voor het gemak van uit)

    Wil je de SDK gebruiken dan heb je als ontwikkelaar het nadeel dat je als ontwikkelaar een mac moet kopen om voor de iphone te kunnen ontwikkelen. Nog een nadeel is dat je een echte programmeer taal moet leren om voor de iphone te programmeren. Objective C en C ++ zijn vrij universeel dus dat moet goed komen.

    Maar ja je moet er wat EXTRA voor over hebben als je gouden bergen binnen wil halen met een Jamba succesformule als de Apple AppStore.

    Dus ja niet zeuren als je geld wil beuren.
    werken voor je knaken.

    Beetje zielig dat Adobe nu loopt te janken. Apple staat in zijn recht. Nogmaals het is hun platform. Als je voor een PS3 of ander apparaat software wilt ontwikkelen zal je ook te maken hebben met regels waaraan je eindresultaat moet voldoen. Daar is Apple echt niet bijzonder in.

    Ik denk dat Apple in een positie zitten waar ze heel wat kunnen maken. Adobe is namelijk meer afhankelijk van Apple dan anders om. 50% van hun afzet markt werkt met een Mac. en dat is toch knap als je bedenkt dat Apple maar 4% marktaandeel heeft op de computer markt. Dus als Apple Adobe voor goed zou weigeren heeft Adobe een groter probleem. Gaat niet gebeuren wees niet bang.

    Apple is er op uit met die tirannie dat een ieder zijn software optimaliseert. Wie dat niet doet mag niet mee doen.

  10. Het lijkt er meer op dat Brimelow wild om zich heen slaat. Ik geloof dat niets er op wijst dat Apple Adobe als bedrijf dwars wil zitten.

    Interessant artikel over waarom Apple compilers als Flash CS5 zou willen in de nieuwe versie van de iphone firmware weren is te lezen op Daring Fireball:
    http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331

  11. Apple wil uiteindelijk alleen maar geld verdienen, dat is waar het allemaal om draait.

    Flash op iPhone +1

  12. Helemaal ongelijk, apps die CS4 uitdraait zullen nooit zo lekker lopen als apps welke in Xcode zijn geschreven.

  13. Laat ik eerst zeggen dat ik vind dat hij niet gelijk heeft. Waarom niet? Omdat Apple iets heeft gedaan waar velen zijn gefaald. Ik noem palm os en ook deels nokia. Wat bedoel ik? Het goed opzetten van een online markt.
    Je moet je gaan af vragen waarom al die andere bedrijfen gefaald zijn en Apple niet. Dat komt namelijk doordat consumenten ook op een andere manier hetzelfde kon krijgen. Laat ik duidelijk zijn: Dit is goed en slecht voor de consument. Het goede hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen, maar het is ook slecht. Waarom? Omdat de voorwaarden van diensten, die men dan op een andere manier kan krijgen, anders kunnen zijn en zelfs in het nadeel kunnen zijn voor de consument.

    Als voorbeeld neem ik een service die ik een half jaar geleden aan nam via het internet. Het was 1 of ander marketing iets waar leuke marketing filmjes kon bekijken. Het enige wat ik niet wist is dat door de service via het internet, via een gejailbreakte iphone, aan te nemen kon de service direct en altijd mijn locatie zien. Ik kreeg dus op een dag b*llshit door mijn brievenbus. Allemaal reclame. Nadat ik erachter kwam dat het via die service kwam heb ik via de rechter afgedwongen dat ik weg kon(want ik zogenaamd een contract getekend, dus wouden ze me niet weg laten gaan. Wat niet waar is).

    De apple app store geeft het voordeel dat heel veel apps kan krijgen met goeie voorwaarden en goede kwaliteit, want daar staat Apple gewoon voor.

    Dat spellen niet gespeeld kunnen worden via mijn iphone op het internet vind ik ook niet erg. Waarom niet? Omdat omdat ik een goed uitziende app wil hebben en met dat op internet op je mobiel vind ik dat maar slecht. Want je moet altijd de functie hebben om naar een andere pagina te gaan. Op een desktop kon je dat heel makkelijk doen, want het scherm was gewoon lekker groot. Je kan met een desktop dus makkelijk naar de vorige pagina gaan of door url balkje ergens anders heen gaan. Dat kan niet op een klein shermpje als de iphone, ipod touch en misschien wel de iPad. Daarvoor is het scherm gewoon veels te klein voor. Ten tweede: als je spelletje speelt op je iphone via het internet kan het zijn dat reclame krijgt gebasseerd op je locatie en zoals ik al zei is dat niet zo heel erg slim. Je loopt dan het risico dat je vieze voorwaarden krijgt of zelfs virussen die direct alles van je te weten komen. En dat wil zeker niet met al je contactenlijsten, foto’s en ga zo maar door.

    En dan heb ik het nog niet eens over hoe goed alles loopt met 1 systeem. Alles werkt gewoon met alkaar.

    De enige reden waarom Adobe nu zit te janken is omdat zij nog niet een manier hebben gevonden om aan al die wensen van de consument te komen en omdat er nog niet een grote tegenstander is voor Apple. Behalve misschien Android dan.
    Je moet Apple App Store zien als een warenhuis zoals de Bijenkorf. Sommige kleding merken komen niet dat warenhuis vanwege praktische redenen. In de mode wereld is dat notdone, maar het feit is wel dat de Bijenkorf wel 1 van de grootste warenhuizen is van geheel Nederland. Omdat de consument daar praktiche en goede dingen kunnen. Nou zo is het ook bij Apple. Vind je niet leuk… koop dan een windows telefoon, waar eigenlijk ook maar weinig flash op kan, of andriod, Waar eigenlijk ook maar weinig flash op kan en als het werkt dan werkt het niet of slecht.

  14. Ben een van de weinige waarschijnlijk die het wel eens is met de beslissing van Apple.
    Als je je apps omzet vanuit CS5 met een compiler zal deze altijd fouten bevatten.
    Schrijf jij je apps rechtstreeks in het door de uitgever (Apple dus) geschreven programma, is dit perfect afgestemd op de hardware.

    Zeker met de nieuwe multitasking opties, moet de software wel perfect op de hardware zijn afgestemd, anders begint 90% van alle iPhone-peeps weer te miepen dat hun hardware niet goed werkt…

    Apple, +1

    Wil overigens niet zeggen dat ik het nietheel goed vindt van Adobe dat ze zulke compilers in elkaar hebben weten te draaien…

  15. Om te voegen…

    Dat laat niet staan dat wij als consument wel goed moeten kijken of alles goed is en of alles goed werkt, want je wilt geen slecht systeem hebben natuurlijk.

  16. Eerst schreeuwt iedereen het hardst om multitasking, nu maakt Apple dit mogelijk (met technische voorwaarden die daarmee niet door derden kunnen worden geïmplementeerd) en nou is het nog niet goed…

    Ga dan lekker Windows Mobile draaien, ben je van alle problemen af! Als je tenminste geen eisen stelt aan de kwaliteit van de interface, de performance, design, kortom het gebruik. Hey, toch maar een iphone dan…

  17. daar zit een goede kern van waarheid in.

  18. Hoewel ik een groot fan ben van flash cs5, die trouwens nog veel meer toffe functies heeft dan de ipa exporter, snap ik de keuze van Apple wel. Apps die met flash gemaakt zijn zouden veel moeilijker te beoordelen zijn en het zou ook een stuk moeilijker voor Apple zijn om de eventuele problemen in je app aan te geven. Ook zijn de apps die met flash gemaakt zijn waarschijnlijk een stuk minder efficient omdat ze niet zoals de x-code apps alleen maar op het iphone platform gericht zijn maar ook op andere platforms.

    just my 2 cents

  19. Ik geef Apple groot gelijk. Google heeft in bepaalde landen hun Android Market al offline moeten halen vanwege verkeerde content. Apple heeft niet alleen meer apps, maar ook alleen apps die gewoon geweldig zijn en nuttig. Die lui die die programma’s schrijven moeten gewoon niet zo zeiken, en wij ook niet.

    Ben ook helemaal eens met de persoon boven mij.

  20. Ik denk dat het goed is voor de markt als er eens wat afwisseling komt in het aantal aanbieders. HTML5 is een goed alternatief, want een eenheidsworst als Windows willen we toch ook niet?

  21. Origineel geplaatst door sander
    Ik geef Apple groot gelijk. Google heeft in bepaalde landen hun Android Market al offline moeten halen vanwege verkeerde content. Apple heeft niet alleen meer apps, maar ook alleen apps die gewoon geweldig zijn en nuttig. Die lui die die programma’s schrijven moeten gewoon niet zo zeiken, en wij ook niet.Ben ook helemaal eens met de persoon boven mij.

    @sander:

    Serieus? Welke landen hebben ze dat dan offline moeten halen? En waarom is dit nooit in het nieuws gekomen(hinthint naar iphoneclub)?

  22. Kom op HTML5 is nog altijd een opmaaktaal. Hoe kan dat nou ooit concurreren met heet krachtige Flash platform? Voor filmpjes, trailers, bijna elk bewegend beeld/animatie wordt Flash gebruikt. Correct er bestaat jQuery en dergelijke, maar het duurt 5x zo lang om te maken dan het gemakkelijke Flash IDE.

  23. @Troye:

    Laat ik duidelijk zijn: ik ben geen developer, maar ik denk dat opmaaktaal toch wel wat beter te begrijpen is dan wat erachter werkt. Een vrouw/meisje die mooi gekleed en zich mooi heeft opgemaakt is toch per definitie interesanter dan een ander die dat net niet is? :P. Voor een ander moet je misschien net iets beter gaan kijken waar de voordelen liggen. Toch?

  24. Laat dit de aanleiding zijn dat iedereen massaal gaat jailbreaken.

  25. Origineel geplaatst door ik
    Laat dit de aanleiding zijn dat iedereen massaal gaat jailbreaken.

    @ik:

    En dan de creativiteit van developers vaarwel zeggen, omdat je dan overal sh*t gratis kan weg halen… Nee, dankje.

  26. Wat een domme blog xD. Unity 3D is helemaal geen compiler maar zet je Unity-code om in Objective-C en compiler hem dan in XCode :P!

  27. Mij hoor je niet klagen. Flash mis ik nog steeds niet en verder werkt alles perfect. Als je zo graag flash wilt koop je toch een ander toestel? Iedereen wist van te voren dat er geen flash op een iPhone zit, dus wie is nou het probleem.

  28. Hmm ik begin Apple steeds minder te mogen… Ze zorgen ervoor dat je minder kan met je iphone

  29. Origineel geplaatst door Troye
    Kom op HTML5 is nog altijd een opmaaktaal. Hoe kan dat nou ooit concurreren met heet krachtige Flash platform? Voor filmpjes, trailers, bijna elk bewegend beeld/animatie wordt Flash gebruikt. Correct er bestaat jQuery en dergelijke, maar het duurt 5x zo lang om te maken dan het gemakkelijke Flash IDE.

    Heb je de Keynote gezien van iPhone OS4? Wat ze daar in HTML5 lieten zien vond ik anders toch anders fraai: filmpjes, interactieve games, support voor accelerometer, etc. Volwaardige vervanging van Flash.

    En het feit dat steeds meer websites (NYtimes, CNN, Reuters, Vimeo, Flickr, Nike, Youtube, etc.) overgestapt zijn op HTML5 content ipv Flash geeft aan dat jouw almachtige mening toch iets minder breed word gedragen als je zelf waarschijnlijk denkt.

  30. Als ik Adobe was zou ik geen producten meer leveren voor Apple, dan worden ze daar toch wel een beetje bang. Alle fashionboyz met hun grafische tools op hun Mac gaan dan boos doen. Apple moet meer vrijheid bieden, dan wordt het mss nog wat.

  31. Hoewel ik het een goede reden van Apple vindt, is dit van Adobe niet echt pas.

    Adobe is een groot bedrijf en steekt geld en energie in een bepaald onderdeel van een product, hier Flash CS5.

    Als een bedrijf opeens verandert van standpunt, tja.. dan zou ik er ook best pissig om zijn.

    Overigens heeft Adobe nooit geïnformeerd toen ze eraan waren begonnen? Had hen wel veel tijd gescheeld.

  32. @Prana:

    meer den de helft van de omzet van ADOBE komt bij apple gebruikers vandaan. Wat het nu doet doet het over 5 jaar ook nog wel. Adobe houd het geen 5 jaar uit hoor zonder inkomsten van apple gebruikers.

    dus niks meer uitbrengen zou dom zijn.

    het is gewoon een smerig macht spelletje wat gespeeld word en apple doet daar niet aan mee.

  33. @heb jij net niet de hele dicussie gevolgd? Ik zou zeggen: kijk daar is eerst even naar voordat je dit soort uitspraken doet.

  34. Ik bedoel @prana.

  35. Pliep heeft hier ook een leuke mening over

  36. Wat Apple doet is sowieso discutabel op vele gebieden. Dit is slechts een voorbeeld.
    Apple krijgt te veel macht en begint hier misbruik van te maken. Wanneer grijpt de EU in?

    Bijvoorbeeld:
    – monopoly op applicaties verkopen voor de iPhone
    – je kunt alleen kiezen voor muziek te kopen uit de Apple Store vanuit de iPhone
    – Applicatie moeten goedgkeurd worden door Apple
    – Gebruik Bluetooth totaal onder controle van Apple
    – 40% van de advertentie opbrengsten naar Apple! Dat is veel meer dan Google vraagt (rond de 25%)
    etc…

    Persoonlijk krijg ik een hekel aan Apple,… en ik hoop op meer concurrentie die met een echte goede iPhone killer komen,…

  37. @Jack:

    Apple heeft geen monopolie. Er is te veel concurrentie met groter markt aandeel dan Apple. En niemand dwingt je Apple te kiezen. Er is genoeg keus. Maar het gekke is dat de competitie ook niet mee doet aan flash. Microsoft doet exact het zelfde met windows phone 7. daar hoor je niemand over.

    Dat de markt een graantje mee wil pikken van apple’s succes is normaal.
    Dat doet elk slim bedrijf. Sommige kopiëren apple 1 op 1 in al hun succes formules in de hoop dat het voor hun dit keer wel aanslaat. (appstore zie je nu overal op de manier die apple heeft. Voor de appstore waren er allang winkel concepten maar die waren lang niet zo succesvol)

    Dat Apple bedrijven blokkeert die eigen tools maken om ook inkomsten te halen uit een onderdeel van het App creatie process dat verbaast mij niet.

    Een EU die daar op in wil grijpen staat niet sterk.

  38. Als ik het goed begrijp is Adobe erg afhankelijk van Apple. Nu begrijp ik de paniek bij Adobe.

  39. @Raôul: idd

    ik vind het nog mooi dat apple er zo kalm onder blijft.
    Want ergens worden er rare zaken opgehaald om apple als kwaaie pier aan te wijzen.

    Maar dit is een wijze les. zorg dat je nooit afhankelijk bent van 1 grote speler als je de methoden van die speler niet fair vind. Gok op meerdere paarden of houd je aan de regels

  40. @jack helemaal gelijk
    maar ik denk dat je hier tegen een verkeerd publiek praat.

    @JMO
    palm en nokia hebben niet gefaald, apple heeft gewoon betere resultaten gebracht

  41. Origineel geplaatst door 4saus
    @Jack:Apple heeft geen monopolie. Er is te veel concurrentie met groter markt aandeel dan Apple. En niemand dwingt je Apple te kiezen. Er is genoeg keus. Maar het gekke is dat de competitie ook niet mee doet aan flash. Microsoft doet exact het zelfde met windows phone 7. daar hoor je niemand over.Dat de markt een graantje mee wil pikken van apple’s succes is normaal. Dat doet elk slim bedrijf. Sommige kopiëren apple 1 op 1 in al hun succes formules in de hoop dat het voor hun dit keer wel aanslaat. (appstore zie je nu overal op de manier die apple heeft. Voor de appstore waren er allang winkel concepten maar die waren lang niet zo succesvol)Dat Apple bedrijven blokkeert die eigen tools maken om ook inkomsten te halen uit een onderdeel van het App creatie process dat verbaast mij niet.Een EU die daar op in wil grijpen staat niet sterk.

    @Jack:

    Daar komt bij… Als twee verschillende systemen wilt gaan bouwen in 1 mobiele telefoon dan moet het wel zeker zijn dat het veilig en goed gebeurd. En tot nu toe is dat nog niet het geval. Laat Adobe daar het bewijs van zijn.
    Ik ben het met je eens dat er wel een tweede manier moet komen om tv series, fims en muziek online te kopen en die dan naar ipod toe confugireert, tot nu toe is dat nog niet veilig bewezen en zitten er ook soms een paar haken en ogen eraan qua voorwaarden.

  42. @okkies:

    In zakkelijke termen betekend dat dus dat ze gefaald zijn.

  43. Precies wat ik verwachtte. De gehersenspoelde Apple fans gaan hier lopen beweren dat de code doe uit cs5 zou rollen niet deugt. Dit slaat helemaal nergens op. Ten eerste zou een serieuze ontwikkelaar dat niet op de markt willen brengen en zelf goed testen. Ten tweede slaat het nergens op want Adobe zal een prima product willen afleveren (alles wat ze voor de iPhone doen wordt toch al onder een vergrootglas gelegd dus slecht werkende iPhone code kunnen ze al helemaal niet gebruiken). Als laatste is er nog Apple’s eigen review proces. Als er iets niet aan deugd kunnen ze het alsnog weigeren.

    Bij voorbaat de code die door cs5 gegenereerd weigeren kan eigenlijk maar één ding betekenen. Ze werken Adobe gewoon de markt uit van de iPhone apps. Blijkbaar vindt Apple elke concurrentie van Adobe zo gevaarlijk dat ze alles maar weigeren. Dit is gewoon een ordinaire machtstrijd die uitgevochten wordt. En dat is nog geen probleem als dat ook gewoon zo gepresenteerd wordt. Maar kom niet met allemaal slappe argumenten en verhalen dat het komt door slechte code etc.

    Ik weet zeker dat Apple het prima zal doen zonder Flash of tools gebaseerd op Flash. Het spelletje wat Apple speelt bevalt me alleen niet. Het dringt ontwikkelaars steeds meer in een keurslijf. Het is maar de vraag of we daar nu echt blij mee moeten zijn. Hoe Apple Adobe behandeld is niet echt netjes te noemen. Adobe kan weinig terug doen. Software op de Mac schrappen is geen optie. Dat kost ze alleen maar geld. Apple houdt weinig vrienden over op deze manier.

  44. @JMO:

    hij bekijkt het graag positief 😉

  45. Mensen houd nou toch op.
    Als ik een Ferrari koop laat ik mij toch ook niet ringeloren om alleen Shell V-power te tanken (ofschoon dat misschien technisch verreweg de beste brandstof is). Dat is toch aan mij als eigenaar van de auto.
    En als ik daar, om wat voor reden ook, een Trabant motor uit 1963 in wil hangen dan moet dat kunnen zonder dat ik een Italiaanse betweter aan de deur krijg met deze of gene (bedrijfspolitieke) bezwaren !
    Ze mogen mij vertellen dat ik mijn garantie verspeel en daarmee is de kous af.

  46. je hoeft geen fanboy te zijn om in te zien dat dit om grote belangen gaat voor zowel Apple als Adobe.

    verschil is dat Apple adobe niet (meer) nodig heeft om succesvol te zijn.

    @WvB22:
    Kan jij aantonen dat CS5 priema code uitvoert?
    Kan jij aantonen dat flash soepel draait op de Mac of op het iPhone OS?

    Dat zijn twee dingen die Apple controleren kan. Dat ze dat niet met bewijs aan de grote klok hangen is juist netjes. Ze geven alleen te kennen dat Als men meer wil doen men zich aan de regels moet houden.

    Als iets niet goed genoeg is voor de ervaring van het OS of waneer Apple te veel controle op die ervaring uit handen moet geven dan snap ik best dat ze de boel blokkeren om die controle op kwaliteit te bewaken.

    Flash implementetie binnen een OS daar heeft de OS bouwer ( in dit geval Apple) geen controle meer op. als daar de lekken en gaten in het OS gaan zitten dan maak je daarmee in een klap je hele OS een gaten kaas. dat is risico 1

    als SDK van 3e toelaat om iPhone Apps te creeren dan heb je nog minder controle op hoe de software het OS aan spreekt en wat de software vervolgens voor een code uit voeren kan. risico 2

    Als zomaar iedereen dat kan doen wat ie wil is het binnen de kortste keren een instabiel onveilig virus en malware pretparadijs voor ontwikkelaars.

    Nogmaals android en windows phone 7 staan flash dit ook niet toe. Hoe is apple de kwaaie pier?

    Dan krijg je weer het zelfde gedonder als op android marketplace en windows mobile met de diverse shops die ze gehad hebben. Er zit tussen de goede software ook een heel hoop crap waar de telefoons zelf instabiel van gaan draaien en dan wijst de klant naar de maker van de telefoon omdat het ding het niet goed doet.

    als dat met de iphone gebeurt dan is dat letterlijk ies waar apple niks aan kan verranderen mocht het fout gaan. dat is te eng. de stabiliteit van je platform uithanden geven. daarom doet apple moeilijk.

    Ze doen echter makkelijk wanneer je de daar voor bestemde SDK gebruikt. Adobe is welkom om hun software te maken voor het MacOS en het iPhone OS.
    Als ze zich maar aan de voorschriften houden is er Helemaal niks aan de hand.

    Als jij bij vreemde binnen komt veeg je ook je voeten , doe je misschien zelfs je pet af en schoenen uit. Puur om je aan te passen aan de gebruiken in het huis.
    Wil je gastvrijheid genieten zul je je moeten houden aan de regels des huizes. Die zijn bij Apple nu eenmaal wat strenger. Het resultaat is wel een product aanbod dat super strak loopt er gelikt uit ziet en bol staat van handige software zonder virussen en malware.

    dat kunnen Android en Windows niet zeggen.
    Al duurt dat voor windows niet lang meer
    windows phone 7 gaat de zelfde strenge eisen stellen aan hun winkel en hardware

  47. @Jens Kortmeijer:

    Het is alleen de vraag of het slim is om zoveel benzine te kopen op de lange termijn. Feit is nog steeds dat we over een aantal jaren haast geen olie meer over hebben en dat het alleen de rijken kunnen betalen, ten koste van de arme. Wat weer kan leiden tot grote oorlogen(En nu dit is geen geintje. In de VS houden ze er serieus rekening mee dat ze over tien of twintig jaar oorlog moeten voeren tegen china om de laatste beetjes olie te kunnen behouden)
    Met andere woorden: het is goed dat je een eigen mening over dingen. Ik moedig dat alleen maar toe, maar het eind resultaat kan vrij beangstigend zijn als we maar alles toe laten en zelfs in ons nadeel spelen. Met andere woorden: slechte marktwerking.

  48. Origineel geplaatst door 4saus
    de iphone gebeurt dan is dat letterlijk ies waar apple niks aan kan verranderen mocht het fout gaan. dat is te eng. de stabiliteit van je platform uithanden geven. daarom doet apple moeilijk

    Je bedoelt dat Safari crasht of je Mediaplayer een keer vastloopt. Tsjonge wat erg zeg.
    Laten ze inplaats van deze bakerpraat eens werk maken van stabiele Wifi dat wel, nu ook weer op de iPad, wel het hele OS destabiliseert.
    En dat “gevaarlijke” Flash kan je met 1 simpele setting uitzetten
    (dan zet 75% van de gebruikers het weer aan !)

  49. Origineel geplaatst door Dennis
    Apple heeft gelijk, het is hun keuze en hun bedrijf als hun het willen kan dat hun wil is wet in hun eigen programma’s. Flash heb ik niet nodig.

    Leef je nu echt onder een steen, of doe je maar alsof je dom bent. LEZEN. Gaat niet om flash zelf maar over het compilen er van. Nee het is niet hun keuzen, heb je niets gehoord van internet explorer en windows waar neelie kroes zicht hard voor heeft gemaakt. Apple doet precies het zelfde maar door dat veel macgebruikers aan een verkapt stockholm syndroom leiden gaan ze er als makke lammetje achteraan in de apple hype.
    Dit is pure communisme van apple ECHT SCHANDE

  50. Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
    Quote

    @Jens Kortmeijer:

    Dat het vast loopt maakt mij indd niet uit, maar wat meestal gebeurd als dingen vast lopen, dat had ik ten minste op mijn vroegere windows computer, dat er tijdens het vastlopen gevens werden verstuurd tijdens of nadat het vastgelopen was. Er zit wel degelijk een gevaar in het vast lopen van een computer. Vooral als je het dan over telefoons hebt met je gps locatie, contact personen, muziek, apps waarin persoonlijke gevens zit, enzovoort.

    Als dat allemaal veilig en dan nog steeds vast loopt, ja dan is het systeem irritant en dan moet er iets aan gedaan worden.

  51. @Jens Kortmeijer:

    ik heb liever een computer die prima door blijft draaien dan dat ik genoegen moet nemen met een crash van een programma of systeem omdat een programmeur te leui is geweest de juiste SDK te gebruiken of een Adobe te lui is om een fatsoenlijke flash versie te maken die niet meteen je computer/tablet/telefoon op brengt.

    Maar misschien is het voor jou normaal dat er wel eens software crasht.
    Apple doet er alles aan om juist dat tot een minimum te beperken.

    (Psssst….. Apple’s crashen ook. alleen Veeeeeeeeeeeeeeel minder vaak. hoe zou dat nou toch komen?)

  52. @JMO
    Sorry ik bedoelde een hybride waterstofmotor (maar wel tweetakt)
    Same story !

  53. jongens…. (en meisje)

    Weet wel wie hier spreekt he???

    een Evangelist.
    als Adobe Evangelisten nodig heeft om aandacht te krijgen is er iets niet goed.

    als de evangelist met modder moet gooien om adobe er beter uit te laten zien dan is er echt wat mis.

    arme adobe… nu janken nu ze de boot missen op web gebied.

  54. @dirk:

    Da apples beleid op het communisme lijkt is goed gezien.
    Gelukkig kan deze manier van het communisme weinig kwaad.

    Blijkbaar is het zelfs zo interessant dat iedereen er een graantje van mee wil pikken dus zo erg vind de competitie dat communistisch gedoe van apple ook niet.

    dat er een groot bedrijft opstaat dat de boot mist omdat het geen financiele grip meer heeft op apples populairste producten is niet apples probleem.

    stockholm syndroom ging toch over gijzeling
    en je gijzelaar lief beginnen te vinden als de gijzeling lang genoeg duurt???

    ik snap de link met apple en haar gebruikers niet.

    de overstap terug naar windows is heeeel makkelijk gemaakt Dus als je het vervelend vind kan je gelijk weer weg. apple heeft een product aanbod dat je niet dwing een mac te kopen nee je kan lekker bij je geliefde windows blijven als je van keuze en vrijheid houd. Heb je een mac en wil je terug is er nog geen man overboord. Apple geeft je zelfs gratis de tools om windows te kunnen installeren op elke intel mac. Dus je hebt te alle tijden de mogelijkheid weg te lopen bij je gijzelaar.

    als je deze wel erg vage manier van gijzeling vergelijkt met een bedrijf dat er alles aan doet om de kwaliteit te bewaken van een fijn werkend besturingssysteem is dan vind ik dat geen probleem.

  55. @4saus
    Crashen is zeker niet leuk, maar het is aan mij als eigenaar om het risico voor lief te nemen
    (net zoals Apple mij niet kan verplichten mijn apparaat vast te solderen zodat het niet uit mijn handen valt!)
    Google eens op Electronic Frontier Foundation en iPhone/Apple

  56. Dames en….. dames…

    Laten we even 1 ding heel duidelijk hebben. Dit is een forom. Wat doe je op een forum? Je praat daar over dingen. Op forums, maar ook in het echte leven, mag je daar je mening verdedigen. Je mag daar ook iemand bekritiseren. Dat is goed zelfs om de discussie levendig te houden, maar als men anderen in vakjes dan ga volgens de standaard algemene regelen tegen de regels om goede discussie te houden. Want dan voelt men zich bedreigd. Dat leren we allemaal op middelbare school tijdens Nederlands.

    Dus laat ik duidelijk zijn… hier, ik in iedergeval niet, zijn Apple fanatiekelingen die er alles eraan doen om Apple’s mening te verdedigen, maar over mensen die hun eigen mening hebben en die alle recht hebben om die te hebben.

    Ten tweede: vind ik het indd vreemd, zoals@4saus: het zegd, dat we onze mening moeten verdigen aan bepaalde personen om half twee in de nacht. Maar… zo als ik al zei: iedereen heeft zijn mening en iedereen heeft het recht om die te hebben.

  57. @Jens Kortmeijer:
    dus jij hebt liever een systeem wat opzichzelf stabiel is instabiel kan worden door plugins van 3e puur omdat het je toegang geeft tot mogelijkheden uit de jaren 90?

    die zelfde mogelijkheden pus veel meer geven HTML5 CSS3 en Canvas je ook zonder je computers instabiel te maken. Maar goed men is nu eenmaal bang voor nieuwigheden.

  58. @JMO: ?

    wat bedoel je nu precies met je 2e punt.? (geen aanval… gewoon een vraag ik begrijp de zin echt niet… het is laat)

    Ik ben juist voor discussie en dingen van twee of meer kanten belichten. 😀 Ik probeer ook niemand te dwingen om zich te verklaren of zijn mond te houden. antwoorden is uit vrije wil op een forum/nieuws site.

    En zonder discussie heeft het nieuws geen waarde.

    Dus blijf vooral komen met jullie voors en tegens.

  59. @Jens Kortmeijer:

    Maakt het uit? Een hybride auto maakt gebruik van biobrandstof. Dat is ook niet zo schoon. Laatst is nog gebleken dat biobrandstof slecht is voor het mileu omdat men zoveel bos moet gaan kappen als alle auto’s hybride’s zijn of alleen op biobrandstof rijden dat het dan de vraag is of er genoeg bomen over zijn om voor iedereen op deze planeet zuurstof te krijgen.
    Dat is dus waarschijnlijk een nog erger eind resultaat.

  60. @4saus:

    Goed dat je dat zag. Het is indd laat 😛

    ik bedoel te zeggen….

    Dus laat ik duidelijk zijn… hier, ik in iedergeval niet, zijn niet Apple fanatiekelingen bezig die er alles eraan doen om Apple’s mening te verdedigen, maar over mensen die hun eigen mening hebben en die alle recht hebben om die te hebben.

  61. Voor wat het waard is: Sinds een jaar of 16 gebruik ik Adobe software op Apple computers.

    Sinds de inlijving van Macromedia door Adobe (en Adobe dus eigenaar werd van Flash) werkt hun software steeds minder goed op Apple hardware: van problemen met het wegschrijven van bestanden tot problemen met installeren van software.

    Daarnaast: Adobe is bezig van Flash een platform te maken wat ‘alles’ kan: ook als ontwikkelomgeving van software die kan draaien op meerdere platforms. Een professioneel programma dus, wat steeds duurder betaald moet worden.

    De software die Apple ter beschikking stelt om programma’s voor de iPhone te schrijven is gratis.
    Apple heeft bij de introductie van OSX hetzelfde gedaan: gratis software van een redelijke kwaliteit ter beschikking stellen voor dat besturingssysteem.
    Voor de Mac heeft dat geresulteerd in een enorme hoeveelheid goed werkende, steeds goedkopere software op elk denkbaar gebied.

    Valt het Apple aan te rekenen dat ze nu deze opzet ook willen volgen bij de software voor de iPhone?

    Zitten hier op dit forum dan echt alleen maar programmeurs die met Flash willen werken?

  62. Origineel geplaatst door ik
    Laat dit de aanleiding zijn dat iedereen massaal gaat jailbreaken.

    Ik heb een jailbreak, maar heb niks toegevoegd om flash te kunnen afspelen ofzo hoor.
    Mis het dan ook totaal niet.

  63. Origineel geplaatst door JMO
    @Een hybride auto maakt gebruik van biobrandstof. Dat is ook niet zo schoon. Laatst is nog gebleken dat biobrandstof slecht is voor het mileu omdat men zoveel bos .

    Nee van electra.
    Maak eens onderscheid tussen energiedragers en -opwekking voordat je de eerste afserveert.
    En graag ook tussen:
    – html5 als prima ontwikkeling die Flash als mainstream tool op 80% van de commerciële websites alleen nog niet vervangen heeft.
    – keuzevrijheid van mensen die de nadelen van Flash ook wel kennen (maar het bv. voor hun werk) nodig hebben en het dictaat van Apple helemaal zat zijn.
    – de leugenachtige argumenten (Unix systeem met protected kernels loopt niet vast op 1 proces, en als dat de processor overbelast zijn er methodes om het te killen)

  64. @JMO

    Wil je nu eens duidelijk zijn?!

  65. Hoelang hebben we niet moeten wachten op multi tasking? Zal me niks verbazen als ze tzt toch nog overstag gaan

  66. Het flauwe is niet dat Apple deze nieuwe applicaties weigert, maar wel het moment dat ze het bekend maken. Adobe heeft veel effort in deze techniek gestoken en het is al tijden bekend dat ze dit willen gaan doen. Steeds hoor je Apple niet en als het product af is, dan begint Apple te piepen. Hadden ze meteen moeten doen.

    Apple maakt het blijkbaar geen ruk uit, dat ze bedrijven kapot maken. Ik ben blij dat ik niet hoef te ontwikkelen voor de Apple. Soort van Russisch roulette.

  67. hoe is dit een russiesh roulette systeem. als je met de SDK werkt en je aan de voorscchriften houd dan is de kans heel groot dat je app er ook komt.

    als jij aan een teken wedstrijd mee doet en wilt winnen dan zal je ook goed moeten kunnen tekenen.
    als er in de regels staat dat je het alleen met potlood mag doen dan word je ook gediskwalificeerd wanneer je komt aan zetten met een tekening gemaakt op de computer met een podlood look.

    als je werkt volgens de manier waarom je gevraagd word is er niks aan de hand.

    maakt de wedstrijd houder jou hiermee kapot?
    kom op man niet zo kinderachtig doen al artiest of programmeur.

    Er zijn wel meerdingen in het leven waar men in investeert die waardeloos worden.
    programmeurs zullen in het leven ook wel meerdere programmeer talen hebben aangeleerd om bij te blijven en werk te kunnen houden. een hoop programmeer talen van toen worden nu niet meer gebruikt.

    dat si het leven.

  68. Voor filmpjes gebruik ik toch mn laptop met windows7. Vaak werkt youtube niet of is de 3g te slecht.
    Waarom ontwikkeld abdobe geen eigen telefoon?
    Misschien worden ze anders wel overbodig.
    Er is genoeg concurrentie op de markt dus Neeli Kroes kan hier niks aan doen.
    Apple heeft geen monopoly gelukkig en daarom krijgen we ook multitasking. Net op tijd want ik baalde daar al flink van:)

  69. @Jens Kortmeijer:

    Ik verwijs je door naar het antwoord van meneer Jobs hemzelf. Daarin zegt hij in feite hetzelfde in wat ik zei gisteren. Hieronder de link: https://www.iculture.nl/67236/steve-jobs-reageert-op-kritiek-op-nieuwe-iphone-sdk-liever-een-lock-in/

    @mark:

    Zie hier mijn eerste reactie op dit bericht waarin ik mijn mening duidelijk maak.

    Origineel geplaatst door JMO
    Laat ik eerst zeggen dat ik vind dat hij niet gelijk heeft. Waarom niet? Omdat Apple iets heeft gedaan waar velen zijn gefaald. Ik noem palm os en ook deels nokia. Wat bedoel ik? Het goed opzetten van een online markt. Je moet je gaan af vragen waarom al die andere bedrijfen gefaald zijn en Apple niet. Dat komt namelijk doordat consumenten ook op een andere manier hetzelfde kon krijgen. Laat ik duidelijk zijn: Dit is goed en slecht voor de consument. Het goede hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen, maar het is ook slecht. Waarom? Omdat de voorwaarden van diensten, die men dan op een andere manier kan krijgen, anders kunnen zijn en zelfs in het nadeel kunnen zijn voor de consument.Als voorbeeld neem ik een service die ik een half jaar geleden aan nam via het internet. Het was 1 of ander marketing iets waar leuke marketing filmjes kon bekijken. Het enige wat ik niet wist is dat door de service via het internet, via een gejailbreakte iphone, aan te nemen kon de service direct en altijd mijn locatie zien. Ik kreeg dus op een dag b*llshit door mijn brievenbus. Allemaal reclame. Nadat ik erachter kwam dat het via die service kwam heb ik via de rechter afgedwongen dat ik weg kon(want ik zogenaamd een contract getekend, dus wouden ze me niet weg laten gaan. Wat niet waar is).De apple app store geeft het voordeel dat heel veel apps kan krijgen met goeie voorwaarden en goede kwaliteit, want daar staat Apple gewoon voor.Dat spellen niet gespeeld kunnen worden via mijn iphone op het internet vind ik ook niet erg. Waarom niet? Omdat omdat ik een goed uitziende app wil hebben en met dat op internet op je mobiel vind ik dat maar slecht. Want je moet altijd de functie hebben om naar een andere pagina te gaan. Op een desktop kon je dat heel makkelijk doen, want het scherm was gewoon lekker groot. Je kan met een desktop dus makkelijk naar de vorige pagina gaan of door url balkje ergens anders heen gaan. Dat kan niet op een klein shermpje als de iphone, ipod touch en misschien wel de iPad. Daarvoor is het scherm gewoon veels te klein voor. Ten tweede: als je spelletje speelt op je iphone via het internet kan het zijn dat reclame krijgt gebasseerd op je locatie en zoals ik al zei is dat niet zo heel erg slim. Je loopt dan het risico dat je vieze voorwaarden krijgt of zelfs virussen die direct alles van je te weten komen. En dat wil zeker niet met al je contactenlijsten, foto’s en ga zo maar door.En dan heb ik het nog niet eens over hoe goed alles loopt met 1 systeem. Alles werkt gewoon met alkaar.De enige reden waarom Adobe nu zit te janken is omdat zij nog niet een manier hebben gevonden om aan al die wensen van de consument te komen en omdat er nog niet een grote tegenstander is voor Apple. Behalve misschien Android dan. Je moet Apple App Store zien als een warenhuis zoals de Bijenkorf. Sommige kleding merken komen niet dat warenhuis vanwege praktische redenen. In de mode wereld is dat notdone, maar het feit is wel dat de Bijenkorf wel 1 van de grootste warenhuizen is van geheel Nederland. Omdat de consument daar praktiche en goede dingen kunnen. Nou zo is het ook bij Apple. Vind je niet leuk… koop dan een windows telefoon, waar eigenlijk ook maar weinig flash op kan, of andriod, Waar eigenlijk ook maar weinig flash op kan en als het werkt dan werkt het niet of slecht.

  70. Lieve mensen,

    Wie van jullie is er daadwerkelijk een ontwikkelaar en heeft enig verstand van compilers, (hogere) programmeertalen en gebruik van SDK’s?

    Grootste deel van opmerkingen slaat kant noch wal en de daarop gebaseerde meningen dus ook..

  71. @Jeroen van der Velden:

    Ik ben geen developer, maar moet je dan een developer zijn om te begrijpen waarom Apple dingen en waarom markten daarop reageert? Ik denk van niet.

  72. @JMO:

    De opmerkingen over kwaliteit van met XCode gecompileerde apps ten op zichte van door Adobe Flash gegenereerde apps slaan nergens op. Tevens het “toezicht houden” op het aanspreken van de hardware slaat nergens op: Dat kan zowel bij een Flash-gecompileerde als bij een Xcode app prima worden gecontroleerd.

    Ik denk dat Apple dagelijks meer troep in hun “inbox” zou krijgen die met Xcode gecompileerd is, dan met Adobe Flash is gecompileerd.

  73. @4saus:

    Origineel geplaatst door JMO
    .Ten tweede: vind ik het indd vreemd, zoals@4saus: het zegd, dat we onze mening moeten verdigen aan bepaalde personen om half twee in de nacht. Maar… zo als ik al zei: iedereen heeft zijn mening en iedereen heeft het recht om die te hebben.

    Het was heel laat gister avond blijkbaar. Mijn excusses voor dat dus. Ook tegenover Mark(maar toch is het even goed om even alles duidelijk te hebben).

    Wat ik dacht dat jij zei is dat er mensen zo vreemd, zo laat reageerde. Als ik het nu terug lees was dat niet echt zo, maar nog steeds was het vreemd. Dus alweer: mijn excusses tegenover de anderen. Het was vrij laat gisteravond :P(het moet gezegd worden).

  74. @JMO
    Ik ken de mening van Steve maar zijn uitgangspunt (“Het web moet zich evalueren volgens de mobiele standaarden van Apple”) is fundamenteel onjuist. Dat doet het niet.
    Niemand is de baas op het internet.
    Verder is het correct dat gecompileerde flash minder functionaliteit biedt dan de laatste versies van Apple’s SDK alleen is het nog altijd beter dan niets (i.c. wat je mist als je op een flash site aangewezen bent)
    Kortom Jobs heeft geen steekhoudende argumenten en is alleen maar bang dat Flash (het spelletjes gedeelte van) de AppStore omver werpt.
    Dat mag hij zijn, maar de categorie gebruikers die geen zier om die spelletjesfabriek geeft en zich beroept op het eigenaarschap van zijn apparaat heeft wel degelijk een punt.
    Als jouw Prius alleen op groene stroom uit de fjorden van Noorwegen blijkt te rijden, wordt je ook pissig.
    Ongeacht hoe goed superieur die ook is.

  75. @Jeroen van der Velden: Ontwikkelaars die cross-compiler tools gebruiken kunnen geen gebruik maken van specifieke innovaties van Apple en lopen de kans dat de software niet meer werkt na een update van het besturingssysteem.

  76. Volgens Jobs heeft Apple op het Mac OS X platform genoeg ervaring met extra programmeerlagen tussen de eigen SDK en de ontwikkelaar en dit leverde matige applicaties op die de vooruitgang van het platform gehinderd hebben.

  77. Erg goed dat er een fatsoenlijk antwoord op gegeven is, dat mag je ook wel verwachten van Apple. Dat Slepak vervolgens zegt dat slechte programmeurs tòch wel slechte apps maken vind ik kort door de bocht en dom, de kans dat de apps door falen en oncompatibiliteit vastlopen en / of slecht werken wordt zeer verkleind.

  78. Ik snap dat er natuurlijk veel fanboys zijn en altijd achter apple staan. Maar waar Lee naar verwijst is de gigantische berg aan arrogantie bij apple.

    Apple hoeft idd nergens aan mee te werken, maar dit gaat verder als dat.

    Html 5 en jquery enz. zijn bij lange na niet een vervanger voor flash met AS3. Dit is gewoon een programmeer taal wat velen lagen dieper gaat dan het oppervlakkige html5 enz. Hier zijn een paar standaard functie ingebouwd en komt bij lange na niet in de buurt van een taal zoals AS3.

    Ik snap niet dat iemand zich meteen achter Apple kan gooien. Het is een arrogante zet en laat zien hoe Apple denkt over deze zaken. Zij hebben schijt aan andere, en als ze hun klanten zo moesten behandelen om meer geld te verdienen deden ze het graag.

    Er is heus wel een gulden middenweg te vinden op ontwikkelaars met CS5 tegemoet te komen. Maar hier heeft apple gewoon geen oor voor.

    Dit gaat niet over het werkend of niet werkend krijgen van flash apps, maar puur om bedrijfsvoering om een monopolistisch systeem aan te kunnen bieden. Triest, Asociaal en vooral achterbaks (als je bekijkt op wat voor een manier het is gegaan).

  79. @iemand

    om je aan te vullen. mag je zelf je conclusie trekken
    als je het hele verhaal kent ziet dit conflict er heel anders uit namelijk.

    http://www.roughlydrafted.com/2010/04/14/chronicles-of-conflict-the-history-of-adobe-vs-apple/#more-4260

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.