Algemene Apple Pay kaart bij een pinapparaat.

Reacties voor: ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone opengesteld wordt

De Nederlandse toezlchthouder ACM wil dat de NFC-chip in de iPhone ook gebruikt kan worden voor andere betaalmethoden. Apple's huidige standpunt zorgt voor oneerlijke concurrentie, vindt ACM.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 28 reacties

  1. Helemaal mee eens

  2. Ze kunnen het wel af proberen te dwingen. Maar stel er komt een dienst bij van bijvoorbeeld de Nederlandse banken en je krijgt de keuze en het werkt alleen via een losse app, dan zou ik nog steeds Apple Pay blijven gebruiken. Aangezien dat via de snelkoppeling van de iPhone werkt.

  3. NFC open of niet lijkt me een gezocht argument, allereerst heeft Apple een beperkt marktaandeel in NL (15%?) en als we kijken naar Android waar NFC wel open is dan doen de banken daar ook niet veel.

  4. Origineel geplaatst door Henk
    NFC open of niet lijkt me een gezocht argument, allereerst heeft Apple een beperkt marktaandeel in NL (15%?) en als we kijken naar Android waar NFC wel open is dan doen de banken daar ook niet veel.

    Wel geprobeerd, maar wat een fiasco was dat, telefoon ontgrendelen, bank app pincode invoeren, scannen bij betaalterminal, bank app pincode invoeren.

    Echt zo veel sneller dan traditioneel pinnen…

  5. Lekker dicht laten we hebben al open alternatief genaamd Android, een gesloten systeem helemaal niet zo slecht niet alles hoeft open te zijn voor alles

  6. Ik vind het niet zo erg dat de NFC niet open is, maar Apple zou wel eens wat verder moeten kijken dan grote(re) landen, zodat we ook hier ons rijbewijs, I’d-bewijs in Wallet kunnen zetten, dat Apple Fitness wordt uitgebreid, Nederlandstalige HomePod.

  7. @Dennis: dat dus

  8. Gewoon gezeur om te zeuren ze zoeken confrontatie

  9. Open? Eu is gewoon iet slim … niks open

  10. Origineel geplaatst door Maupi
    Gewoon gezeur om te zeuren ze zoeken confrontatie

    Precies. Ik word hier ook zo moe van…

  11. Ik denk er wel een beetje hetzelfde over. Ik ben geen jurist of zo maar als je puur naar het verhaal over oneerlijke concurrentie kijkt dan hebben ze wel een punt. Uiteindelijk is het dan nog altijd aan de consument om te bepalen wat ie wil. Tenzij de banken Apple Pay gaan blokkeren, dan mag NFC van mij ook best gesloten blijven 😂.

  12. Nou, succes ACM, nu zal Apple wel zitten te bibberen… als de ACM gaat dwingen dan zal het vast lukken 😉

  13. Wat is dat toch voor eigenaardige gedachte dat instanties en overheden maar willen bepalen wat Apple wel en niet moet doen (zie ook sideloading). Apple is toch geen publiek bezit? Straks gaan ze nog afdwingen dat iOS op een Samsung of Oppo moet kunnen draaien voor klanten die niet met Google willen werken.
    Bovendien zou de ACM in hun eenzijdige beeld moeten meenemen dat banken dan ook worden verplicht Apple-pay aan te bieden. Onder andere SNS, ASN, Triodos doen dit helaas nog steeds niet.

  14. Laat Apple zelf bepalen of zij haar NFC voor anders aanbieders open zet. Apple Pay is een mogelijkheid om met je iPhone en een betaalterminal een geldtransactie te doen.
    Een aantal Nederlandse banken ondersteunen Apple Pay. Dat doen ze ook voor Google Pay.
    De Nederlandse banken hebben een geautomatiseerd betaalsysteem in de vorm van bankpassen en pincode. Dat is in de jaren 90 en daarna verder ontwikkeld.
    Daarnaast is er ook nog iDeal, Paypal, creditcards, gebruik maken van een terminal.
    Dat kan best naast elkaar bestaan.
    Waarom moet de ACM bepalen dat anderen van Apples NFC gebruik mogen maken?
    Het staat die anderen (banken) toch vrij om zelf betaalsystemen te ontwikkelen? Dan heeft de consument nog meer keuzes.

  15. Bepaalde producten zoals een telefoon zijn in deze tijd onmisbaar geworden. Ze zijn niet meer weg te denken uit de samenleving en steeds meer wordt mogelijk. Het is de vraag of het in het publiekelijk beIang is dat NFC chips opengesteld worden. Langzaam, maar zeker lijkt het deze kant op te gaan.

    Overigens is het de vraag of een ‘gesloten’ systeem inhoud dat andere aanbieders van een service of product buiten gesloten moeten worden. Al lijkt er tegen een bepaalde prijs meer mogelijk te zijn. Hiermee kan gedacht worden aan het toestaan van 1 applicatie winkel (AppStore van Apple) waarover zij vervolgens 30 procent vragen van de inkomsten van de apps. Onder het mom dat het nodig is om de AppStore te onderhouden. Er staat niet voor niets een hoofdkantoor van een paar miljard dollar in Cupertino en dat is niet alleen van de inkomsten uit hardware.

    In dit geval begrijp ik dat Apple een gesloten systeem is. Het werkt fantastisch als je meerdere apparaten hebt van Apple. Deze functies zou ik niet kunnen missen. Echter zou Apple zijn voordeel moeten doen met het gebruiken van apple producten en services door een naadloze intergratie zonder het ingewikkeld maken voor andere applicaties en services. Daarmee wint het wat mij bereft op alle punten van Android.

    Een NFC chip gecontroleerd openen voor officiële banken, openbaar vervoerspassen en overheden (identiteiskaarten en rijbewijzen) lijkt mij geen probleem.

  16. Zolang de veiligheid en beveiliging niet in het geding komt mag hij zeker open.

  17. @Bruno: Of nog erger Android op een 📱iPhone 😱😱😱

    Wat er moet gebeuren is dat Apple moet luisteren naar de klant en overheid en autoriteiten moeten zich alleen ermee bemoeien als er gevaar is op gebied van privacy of Veiligheid. Dat is er niet en de klant wil geen alternatief voor Apple Pay wat qua gebruiksvriendelijkheid niet een betere ervaring biedt.

  18. @Dennis: Helemaal mee eens!

  19. Terecht natuurlijk. Sterker nog, je kan hier onmogelijk tegen zijn.
    Keuze is goed. Het dwingt Apple tot innoveren.

  20. @Dennis: Letterlijk geen enkele iPhone-gebruiker heeft iets aan ‘open’ Android. Dus non-argument.

  21. NFC openstellen is wachten op de eerste hack die er misbruik van maakt.

  22. Prima toch. Apple vraagt flinke vergoedingen voor hun diensten. Concurrentie is altijd goed voor de gebruikers.

  23. Misschien kan de ACM eerst eens onderzoek doen naar de 1000 albert heijns bij mij in de buurt in plaats van Apple Pay waar iedere gebruiker zeer tevreden over is en totaal niet verlangd naar iets anders. Ik kan kiezen uit Albert Heijn, Albert Heijn, Albert Heijn of AH to Go.

    Of misschien kan de ACM eens onderzoeken waarom ik qua internetprovider alleen kan kiezen uit Ziggo, Ziggo of Ziggo? Alle andere providers bieden max 50mb download snelheid. Ziggo is de enige die sneller internet kan leveren. Nee ik woon niet op het platteland, maar midden in de grote stad.

    Dát zijn dingen die de ACM eens moet onderzoeken.

  24. Mensen hebben toch de keuze om een Androidtelefoons te kopen. Ik hoef niet al die bedrijven in mijn systeem. Kiezen voor een gesloten systeem is ook een bewuste vrije keuze.

  25. Origineel geplaatst door Ap
    Prima toch. Apple vraagt flinke vergoedingen voor hun diensten. Concurrentie is altijd goed voor de gebruikers.

    Zoals het een groot succes is aan de kant van android bedoel je? Met veel concurrentie en mogelijkheden is het een daverend succes gebleken. En dat al jaren! Je ziet echt dat ze daar hele andere dingen doen via de betaal app. Want ze kunnen er gebruik van maken. Dus meer mogelijkheden lijkt mij?

  26. Origineel geplaatst door Ap
    Prima toch. Apple vraagt flinke vergoedingen voor hun diensten. Concurrentie is altijd goed voor de gebruikers.

    Alleen wat je gaat krijgen is dat banken gaan stoppen met het aanbieden van Apple Pay en je dan ineens via de Apps van de bank alles moet regelen. Wat het niet gebruikersvriendelijker maakt.

  27. @Maurice Hollink: Dan kun je lang wachten. Want Nederland is lang niet zo rendabel als grotere landen. De Card. Wanneer Nederland aan de beurt is voor de genoemde opties ben je al een paar jaar verder.

    Apple is dominant genoeg om niet naar de consument te luisteren.

  28. Ook helemaal mee eens.
    Effe de poort op een goede veilige mannier open.
    Zodat Apple minder uit de hoogte lijkt te komen.
    Veiligheid is goed.
    Maar gecontroleerd met de rest van de wereld interactief zijn.
    Laat zien dat Apple en de iPhone geweldig is

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.