Reacties voor: ABN Amro, Rabobank en ING gaan mobiel betalen nu écht uitrollen

ING, Rabobank en ABN Amro gaan in Leiden starten met mobiel betalen via NFC. Daarna zullen ze in heel Nederland mobiel betalen uitrollen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 27 reacties

  1. Hoop dat er een goede oplossing komt voor de iPhone 🙂 kan niet wachten!

  2. Hoop dat er nu echt werk van gemaakt wordt. Ik vind het niet meer van deze tijd om te betalen met stukken papier of metalen schijfjes.

    vandaag ook in het nieuws dat België begin 2014 aan de beurt is

  3. Die banken (en KPN!) zijn echt zooooo dom: de ene exploit en hack na de andere wordt ontdekt voor smartphones en dan gaan zij dit aanbieden! Wat kost dat allemaal meneer (over onze ruggen! via ABN en ING)? Hier zitten consumenten echt op te wachten. Ga eens een keer fatsoenlijke en goedkope diensten verlenen! NFC is ook heel veilig (NOT)

  4. Kunnen ze straks nog makkelijker geld van mijn bank jatten. Dat op afstand, ik vertrouw het niet. Bank pas in de gleuf is ook al niet veilig 🙁

  5. Wat is de toegevoegde waarde om dit met je telefoon te doen? Omdat je die bij je hebt?
    Ik heb sinds kort een secrid portemonnee die ik ook altijd bij me heb. Zo’n betaalpas met RFID lijkt me veel handiger. Daar kun je namelijk ook mee pinnen bij de friettent (die waarschijnlijk pas over 10 jaar zo’n betaalterminal heeft).
    Daarnaast zijn mijn pasjes veilig in m’n secrid. Zo’n telefoon is een open en bloot RFID signaal. Ik begrijp wel waarom apple hier nog niet aan toe is.

  6. @Sander: Die komt er dus niet. Je kan een nieuw pasje krijgen van de bank. En je iphone blijft in je broekzak.
    Waarom de iPhone 5 geen NFC heeft blijft me een raadsel.

  7. @Rob: Heel simpel omdat je nergens gebruik kunt maken van NFC. Waarom zou je iets inbouwen waar je geen gebruik van kunt maken? Tegen de tijd dat het een ingeburgerd hulpmiddel gaat worden krijgt de iPhone ook NFC.

    Apple kan de iPhone vol nutteloze technologieen gooien, maar zo werkt het nou eenmaal niet in Cupertino.

  8. Origineel geplaatst door Marcooo
    @Rob Heel simpel omdat je nergens gebruik kunt maken van NFC. Waarom zou je iets inbouwen waar je geen gebruik van kunt maken? Tegen de tijd dat het een ingeburgerd hulpmiddel gaat worden krijgt de iPhone ook NFC.Apple kan de iPhone vol nutteloze technologieen gooien, maar zo werkt het nou eenmaal niet in Cupertino.

    Helaas draai je nu de rollen om…
    Bedrijven gaan niet investeren in iets dat nergens gebruikt wordt. Passbook werd toch ook niet gebruikt voordat Apple ermee kwam?

  9. Ik heb mijn pasjes van gamma en makro enz in de telefoon gezet. Niks is zo ongemakkelijk als met een telefoon in je handen bij een kassa staan te wachten om te scannen. Ik ben dus geen voorstander om te betalen met de telefoon. Super onhandig.

  10. Als het net zo goed gaat werken als de passbook app dan komt het vast goed! ;))

  11. Dit doen ze alleen maar om je straks nog meer kosten in rekening te gaan brengen voor het gebruik ervan.
    En over de veiligheid maar helemaal te zwijgen, want zo’n systeem is never nooit goed te beveiligen. Dus je bent als consument een speelbal van de banken, waar je overigens nu al niet meer als consument te boek staat maar niets meer dan een nummer met een saldo erachter en als het aan de bank ligt een saldo met 6 nullen want daar verdienen ze het meest aan.

  12. Ik woon in Kenia en daar is het betalen met je mobile heel normaal. Ook het betalen van de rekeningen doe je met je mobile. Safaricom wat in deze service de grootste is en dat is weer een onderdeel van Vodafone. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan.

  13. @boxerip: Nou ook ik heb een aantal pasjes op mijn iPhone 5 gezet, maar in geen enkele winkel werken ze onder de scanner behalve bij de AH.
    En daar komt nog eens bij dat ik geen 500 jaar een caissière mijn dure telefoon ga overhandigen om te scannen.

  14. @Marcooo: Als Apple NFC in de iPhone 5 had ingebouwd dan was het over 2 jaar ingeburgerd.
    Nu blijft de teller op 2 jaar staan en deze loopt de komende tijd helaas niet af.

  15. Origineel geplaatst door john
    @boxerip: Nou ook ik heb een aantal pasjes op mijn iPhone 5 gezet, maar in geen enkele winkel werken ze onder de scanner behalve bij de AH. En daar komt nog eens bij dat ik geen 500 jaar een caissière mijn dure telefoon ga overhandigen om te scannen.

    Dat hoeft ook niet, wel eens van Zelfscannen gehoord? Een cassière is zooo jaren 90.

    Vorige week trouwens nog ingestapt in een vliegtuig zonder boardingpas puur door zelf mijn iPhone voor de scanner te houden, geen enkel probleem De grondstewardess wilde hem ook vanwege aansprakelijkheid bij vallen niet eens vasthouden.

    Verder scan ik mijn iPhone ook altijd om bij Pathé mijn kaartjes af te halen, dat gaat ook prima! (alleen dan weer sneu dat er om 1 of andere reden toch weer een kaartje geprint moet worden om binnen te komen)

    Dus onzin dat gewoon scannen van barcodes nergens werkt. Opgemerkt moet worden dat dit natuurlijk wel beter gaat met specifieke barcodes en QR-codes voor mobiel gebruik en niet met ingescande old-school plastic pasjes.

    Origineel geplaatst door boxerip
    Ik heb mijn pasjes van gamma en makro enz in de telefoon gezet. Niks is zo ongemakkelijk als met een telefoon in je handen bij een kassa staan te wachten om te scannen. Ik ben dus geen voorstander om te betalen met de telefoon. Super onhandig.

    Huh, waarom heb je dan al je pasjes in je telefoon gezet?

    Ik vindt het echt super onhandig om 20 pasjes mee te nemen en voor iedere scheet/actie/winkel/loyaliteitssysteeem weer een nieuw pasje te moeten ontvangen.

    Origineel geplaatst door Hackertje
    Die banken (en KPN!) zijn echt zooooo dom: de ene exploit en hack na de andere wordt ontdekt voor smartphones en dan gaan zij dit aanbieden! Wat kost dat allemaal meneer (over onze ruggen! via ABN en ING)? Hier zitten consumenten echt op te wachten. Ga eens een keer fatsoenlijke en goedkope diensten verlenen! NFC is ook heel veilig (NOT): http://www.nearfieldcommunication.org/nfc-security.html

    Tjonge wat een ongefundeerde en onzinnige opmerking. Dat kan ik ook:
    Als het aan jou zou liggen zouden we zeker nog steeds magnetische kaarten gebruiken, en credit card betalingen met alleen een handtekening. En in het OV met een papieren strippenkaart inchecken? Dat was veilig (NOT!).

    Ja alles is te hacken, maar juist de nieuwe technologie geeft de mogelijkheid om de beveiliging op tenminste hetzelfde niveau te houden maar het gebruiksgemak (dat is altijd een balans) enorm te verhogen.

    De banken doen dit echt niet om “over onze ruggen” geld uit te geven maar juist om zo veel mogelijk te standaardiseren en gebruik te maken van beschikbare hard- (telefoons, NFC-lezers etc.) en software en niet (ieder!) zelf met een eigen verzinsel te komen!

    De link waar je naar verwijst geeft juist aan welke maatregelen er binnen NFC beschikbaar zijn om de beveiliging goed te maken!

  16. Origineel geplaatst door Peer
    Hoop dat er nu echt werk van gemaakt wordt. Ik vind het niet meer van deze tijd om te betalen met stukken papier of metalen schijfjes.

    Ja, want bankpassen en creditcards zijn niet de norm…

  17. Ik doe helemaal niks met bank en betaalzaken met me toestel, dikke neus. Ook al is het zo veilig als wat dan nog blijf ik met een bankpas betalen.!

  18. @john: Pasjes in de iphone zetten gaat heel goed. Je moet alleen de foto’s nemen met een spiegelr- camera. Niet met die van de iphone,die scant hij niet.(te slecht). En zorgen dat de foto pasjes ongeveer even groot als de echte is. Enigste wat bij mij niet werkt is de bouwmaat. De andere 10 werken perfect. Zij scannen dan je telefoon als je hem zelf in de hand hebt.

  19. Zijn de pinautomaten net gewijzigd voor het gebruik vna de chip, komen ze met dit… ik ben voorstander. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat sommige mensen hier tegengas op gaan geven.

  20. Ik hou het bij cash, ook omdat ik merk dat de regering richting totale controle van de bevolking gaat (ov chipkaart en de slimme energie meter als voorbeeld)

  21. Origineel geplaatst door Patryk
    Ik hou het bij cash, ook omdat ik merk dat de regering richting totale controle van de bevolking gaat (ov chipkaart en de slimme energie meter als voorbeeld)

    Get real… Als je echt denkt dat “de regering” streeft naar totale controle en dat via je betaalgedrag gaat doen, dan zou ik je adviseren om geen mobiel (of welke telefoon dan ook) te gebruiken, te stoppen met internetten via een privé Pc en ook niet meer te autorijden, vliegen, buiten te verblijven in het zicht van satellieten of te stemmen. Wellicht dat je in de bergen van Afghanistan prettig anoniem kunt leven…

  22. Origineel geplaatst door Bikey
    Tjonge wat een ongefundeerde en onzinnige opmerking. Dat kan ik ook: Als het aan jou zou liggen zouden we zeker nog steeds magnetische kaarten gebruiken, en credit card betalingen met alleen een handtekening. En in het OV met een papieren strippenkaart inchecken? Dat was veilig (NOT!). Ja alles is te hacken, maar juist de nieuwe technologie geeft de mogelijkheid om de beveiliging op tenminste hetzelfde niveau te houden maar het gebruiksgemak (dat is altijd een balans) enorm te verhogen.De banken doen dit echt niet om “over onze ruggen” geld uit te geven maar juist om zo veel mogelijk te standaardiseren en gebruik te maken van beschikbare hard- (telefoons, NFC-lezers etc.) en software en niet (ieder!) zelf met een eigen verzinsel te komen! De link waar je naar verwijst geeft juist aan welke maatregelen er binnen NFC beschikbaar zijn om de beveiliging goed te maken!

    Mijn opmerking was juist bedoeld om aan te geven dat de nieuwe technologie juist NIET de mogelijkheid geeft om de beveiliging op tenminste hetzelfde niveau te houden als huidige kaarten, en nee, ik ben absoluut geen voorstander van de magneetpassen, dat is een tamelijk onzinnige opmerking (drogredenering/jij-bak). Telefoons zijn domweg vele malen onveiliger dan de huidige bankkaarten, wie dat niet snapt leest de krant niet! En wie zegt dat het gebruiksgemak “enorm” verhoogd wordt (waarschijnlijk is het insteken van een bankkaart voor 99% van de mensen vele malen eenvoudiger). En welke beschikbare telefoons met NFC bedoel je? Die modellen zijn op een paar vingers te tellen! Werk jij soms bij KPN, ABN, ING of Rabobank? Zeg dat dan gewoon eerlijk!

  23. @Hackertje: Ten eerste ik werk niet bij KPN of een bank en heb ook geen enkel belang bij invoering van NFC behalve dat het mij enorm handig lijkt en ik er niet tegen kan dat mensen zomaar wat roepen. Vandaar dat ik even “moest” reageren.

    Ten tweede: als je verder het artikel gelezen had, had je gezien dat het ook de bedoeling is dat je met een “gewone” contactloze (i.e. NFC) betaalkaart kunt betalen. Verder is de beveiliging van NFC prima en moet je dat niet op 1 hoop gooien met de beveiliging van telefoons. Die overigens ook nog zo slecht niet is, gezien de volumes aan transacties die er nu reeds gedaan worden v.s. het aantal fraude/hacks.

    Sterker nog: graag zie ik een artikel van een hack op een mobiel waarbij er daadwerkelijk geld is verduisterd. En dan bedoel ik niet een theoretisch verhaaltje uit de Metro de Telegraaf, want ik vermoed dat je die wat te vaak hebt gelezen.

    Het gebruiksgemak zit er enerzijds in dat een betaling via NFC veel sneller gaat dan pas insteken, wachten tot de terminal reageert, pincode invoeren (want chippen kan nog maar zelden helaas) en weer wachten op bevestiging. Als ik bij de AH-to-go o.i.d. een broodje koop wil ik gewoon snel verder en zijn al die handelingen voor die lage bedragen gewoon onnodig.
    Verder zit het gemak erin dat als het goed is er nu gewoon met standaarden gewerkt wordt zodat je met 1 NFC pas of telefoon ook toegang kunt krijgen tot het OV, de bios en de punten van de bouwarkt, airmiles etc. kunt bijschrijven, toegang op je werk kunt krijgen en je voordeur kunt openen (steeds naar keuze beveiligde met een extra pincode).

    Dus tuurlijk: alles is te kraken, maar je moet een goede balans hebben tussen risico en maatregelen/gebruiksgemak , maar gebruik a.u.b. wel onderbouwing voordat je met FUD gaat strooien.

  24. @Bikey: Sorry jongen (of meisje) maar niemand gelooft echt dat jij zo’n lang commentaar schrijft als je het alleen maar “enorm handig” lijkt. Je had misschien toch even met een collega van de communicatieafdeling bij je bank moeten praten (die vindt deze reactie van jou ook niet leuk)…….

    Jij noemt NFC een standaard en dat is het juist niet (dé reden waarom Apple er niet aan begint). Jij noemt het zelfs een veilige standaard en telefoons zijn voor jou ook veilig. Yeah, keep on dreaming! Jij noemt een PC waarschijnlijk ook veilig maar in de vakpers kun je iedere dag weer over nieuwe hacks lezen (ook waarbij er daadwerkelijk geld is verduisterd, gewoon ff googlen op “hack smartphone”). Maar in jouw banken-dromenland bestaat die boze buitenwereld niet. Prima, maar val de gewone burger er niet mee lastig. Die zit niet te wachten op dit soort “gebruiksgemak”. Die heeft met zijn bankkaart al een super-veilig produkt (de chip dan, niet die magneetstrip, waarom die banken die er niet afhalen zou je eens aan je collegas moeten vragen). FUD staat bij jou hopelijk ook voor Facts on Unsecure Devices! Lees eens wat vaker een echte krant en de vakbladen!

  25. @Hackertje: Hierbij een laatste reactie want je blijft echt dingen roepen gebaseerd op je eigen mening, zonder feitenkennis of nuancering.
    Ten eerste NFC werkt wel degelijk met internationale ISO standaarden zie http://en.m.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication
    Dat Apple het nog niet heeft toegepast heeft te maken met de marktpenetratie, maar dat is echt heel wat anders. Het is dan ook veel beter dat de banken en telecomboeren (waar in niets mee te maken heb) zich hierop richten dan zelf weer een puur Nederlands kansloos initiatief te bedenken (of nog erger meerdere concurrerende).
    Wat betreft de veiligheid van smartphones en PC’s, heb jij blijkbaar geen benul hoeveel transacties daar dagelijks mee worden gedaan (vermoedelijk doe jij ook aan internet bankieren!) en hoe weinig fraude daar mee plaatsvindt. Waarbij de mobiel wat dat betreft nog het minste gehackt wordt (ik heb nog geen concrete link van je ontvangen..). Wat dacht je van de fraude/diefstal met gewoon geld of bankpasjes… Ook jouw “superveilige” bankpas is niet 100%! Zet het gewoon in perspectief en probeer hier niet een mening als een feit te poneren en overal complot theorieën achter te verzinnen. Over en sluiten.

  26. @Bikey: OK?! Jij haalt je technische kennis dus van Wikipedia? Nee, dan zit het wel goed! Beste Bikey, we leggen het nog 1 keer uit. Het probleem zit hem niet in sec NFC, dat is al vele jaren een standaard. Het probleem zit hem veel meer in: 1. de manier waarop de NFC-chip met zijn omgeving praat (bijv. SIM of secure element), 2. of er daardoor uiteindelijk wel voldoende smartphone fabrikanten NFC willen gaan ondersteunen (en aan marktpenetratie heeft Apple zich echt nog nooit wat gelegen laten liggen: als ze ergens in geloven dan gaan ze er echt wel voor of zetten ze zelf de trend) en 3. of NFC eigenlijk wel het beste vehicle is voor betalen of dat er andere technieken zijn (bijv. de wallet van bijv. PayPal of Google). Kortom, teveel onzekerheden om zo’n NFC-produkt door jouw vriendjes te laten pushen (voor veel geld dat door ons allen betaald wordt!). En als jij PCs veilig durft te noemen en de fraude met PCs laag dan moet je toch echt even wat zand uit je oogjes wrijven. 100% veiligheid bestaat niet maar op een schaal van 0 tot 10 scoort een chip-bankkaart toch echt een 9, een PC een 4 en een smartphone (laat je niet verblinden door het woord “smart”) een 2. Dus nou niet meer bleren en eerst eens nadenken en je goed laten informeren voor je wat roept. Over en sluiten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.