Reacties voor: ‘iPhone XS al bijna net zo krachtig als een desktop’

Dankzij A12 Bionic
Apple's A12 Bionic-processor in de iPhone XS (Max) is ook dit jaar weer sneller geworden. Volgens de technische experts van Anandtech komt het al aardig in de buurt van de beste desktop-processors.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 14 reacties

  1. Hoorden we een jaar geleden niet ook al soortgelijke geluiden omtrent de A11 Bionic chip?

  2. Dan ben ik benieuwd hoe vmware workstation op een A12 draait met een paar virtuele machines met nog ergens een leuke sql database erbij. Klopt dat loopt voor geen meter. Waarom dan die onzinnige vergelijk met desktop processoren. Een Hayabusa is sneller dan menig Porsche, hang nu maar eens een aanhanger aan die Hayabusa(supersnelle motor).

  3. Die 3,8 GHz Xeon server chip van de Skylake generatie die in het artikel vergeleken wordt met de A12 kost € 9000.

  4. Waar blijven de Macbooks met Apple chips? Dan kunnen alle apps uit de iPhone/iPad app store ook gewoon op de Macbook draaien. Ze moeten dan alleen aan het scherm aangepast worden. Apple moet dit nu toch gaan pushen. De software makers gaan dan vanzelf hun software compatible maken voor ARM chips. Dit moet toch de toekomst zijn.

    • @Erwin: Dat is geen kleine stap. Wat dacht je van backwards compatibility? Heel veel zal moeten worden aangepast en geen kwestie van slechts gecompileerd. X86 software zal met een grote performance aanslag moeten worden geemuleerd. Op papier lijkt het leuk, in de praktijk ligt het veel ingewikkelder.

    • @Erwin: en dan iOS gaan draaien op een Macbook? Het relatief open macOS vervangen door het potdichte iOS? Dat is dé angst en nachtmerrie van vele Macbook gebruikers.

      Maar goed, die iPhone en iPad apps kon je al draaien met iOS Simulator (van Apple zelf). Maar met Mojave is de UIKit van de iPhone en iPad ook naar macOS gekomen om zo iPhone en iPad apps te kunnen gebruiken / migreren naar macOS, zonder dat je daarvoor een A11 of A12 processor nodig hebt. Het framework dat dit verzorgt is Marzipan. Er zijn al enkele apps geporteerd door Apple zelf en vanaf volgend jaar kunnen alle ontwikkelaars met Marzipan aan de bak.

      UIKit / Marzipan draait naast AppKit, waarop de macOS applicaties draaien.

  5. Prachtig dat Apple zulke chips maakt. Wat interessant zou zijn is je iPhone een een Dock kunnen zetten wat je aansluit aan een beeldscherm en op dat moment een volwaardig OSX te kunnen gebruiken. Andere fabrikanten hebben het ook geprobeerd. Canonical en Microsoft met Ubuntu en een Windows variant, respectievelijk. Als Apple dat goed weet te doen dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar goed. Een man kan dromen.

  6. Origineel geplaatst door Carelpeer
    Prachtig dat Apple zulke chips maakt. Wat interessant zou zijn is je iPhone een een Dock kunnen zetten wat je aansluit aan een beeldscherm en op dat moment een volwaardig OSX te kunnen gebruiken. Andere fabrikanten hebben het ook geprobeerd. Canonical en Microsoft met Ubuntu en een Windows variant, respectievelijk. Als Apple dat goed weet te doen dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar goed. Een man kan dromen.

    Zeker heel interessant. Altijd je pc bij je. Pages etc staan er al op. Ik droom mee.

  7. De vraag is: is ‘t nodig dat een smartphone zoveel processor kracht nodig heeft?
    (Misschien wel gezien de apps complexer worden?)

  8. Origineel geplaatst door Erwin
    Waar blijven de Macbooks met Apple chips? Dan kunnen alle apps uit de iPhone/iPad app store ook gewoon op de Macbook draaien. Ze moeten dan alleen aan het scherm aangepast worden. Apple moet dit nu toch gaan pushen. De software makers gaan dan vanzelf hun software compatible maken voor ARM chips. Dit moet toch de toekomst zijn.

    Ik heb hetzelfde afgevraagd en ben in de comments van Tweakers.net wel wat dichter bij het antwoord gekomen. Microsoft werkt volgens de geruchten aan een x86 emulator voor windows om alle intel apps te kunnen draaien op ARM. Intel is daar niet blij mee en drijgt met rechtzaken.
    In het verleden had je rosetta stone toen Apple overstapte op Intel. Dat was key om alles over te krijgen. Zonder nieuwe rosetta stone kun je praktisch gezien niet over, want alle desktop apps werken dan niet meer.
    Het heeft jaren geduurt om van 32 bit naar 64 bit te gaan en we zijn er nu nog steeds niet!
    Als het gaat om ruwe processorkracht is ARM uiteraard prima. Maar tegenwoordig draait het qua prestaties vooral ook om allerlei aanvullende instructiesets die processoren bieden. Bijvoorbeeld encryptie en multimedia accelleratie.
    Zelfs in de keynote van Apple benadrukte ze hun neural engine (extra processors naast de centrale processor). Nou, dat is in de X86 wereld dus ook zo, er komt veel meer bij kijken.
    Maar als er een bedrijf is die deze gewaagde sprong kan maken en het succesvol kan doen is Apple het wel. Dus ik hoop het ook dat ze hun eigen desktop chips gaan maken!

  9. Ik kan hier eerlijk gezegd niet zoveel van geloven. Waar zijn Intel en AMD in godsnaam mee bezig als Apple er in een paar jaar tijd in slaagt om een mobiele chip net zo krachtig te maken als hun desktopchips? Of wordt in die vergelijking naar de minst krachtige desktopchip gekeken?

  10. @ManOmanO:

    Ligt wellicht aan wat je allemaal met je telefoon doet, ik doe niet meer dan whatsapp sturen en soms wat opzoeken op internet(soms eens online betaalverzoekje of betaling).

    Dus eigenlijk niet meer dan 3/4 jaar geleden.

  11. Liever investeren in een batterij die met één oplading een week kan meegaan dan in een chip die paar biljard acties kan uitvoeren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.