Reacties voor: Hoe weet je zeker dat de iPhone 12 met het 5G-netwerk verbonden is?

Statusbalk is niet altijd eerlijk
De iPhone 12 is voorzien van 5G-functie. In de statusbalk kun je zien of 5G actief is, maar die weergave blijkt niet altijd te kloppen. Apple heeft er namelijk voor gekozen om het best mogelijke beschikbare netwerk aan te geven, ook als je in werkelijkheid aan het internetten bent op 4G.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Onderwerpen

Reacties: 14 reacties

  1. Als trouwe Apple gebruiker vind ik dit toch wel slecht. Nu vind ik dat het in dit artikel meer word goed gepraat eigenlijk. Ik vind het toch een soort van oplichterij.. maar goed heb de 12 van de week binnen als het goed is. Zoals alle makke fans zal ik het maar accepteren.. kan er verder weinig mee.

    • @Motu: We praten het nergens goed, we informeren alleen.

      @Rini: Dat heb ik soms ook. Ik heb (met Vodafone) al op veel verschillende plekken getest met Speedtest, maar het kan nog wel eens wisselen. Probeer het een stuk of 20-30x op verschillende plekken te meten, dan krijg je een betere indruk. Pas op, kost wel veel data.

  2. Hallo beste i-culture,ik heb nu de iphone 12 pro,en 5g via vodafone.
    Maar als ik de 5g snelheid via de speedtest.nl test,is dit maar een erg lage score helaas.

  3. Mijn abonnement is ook geen 5g, kwam toch in beeld vandaag. (KPN) vind het toch onjuist 🧐

  4. Als ik het mij goed herinner, dan wordt 5G in Nederland nu op “slechte” frequenties aangeboden, en worden de “goede” pas in 2021 geveild: als inlichtingendiensten daar weg zijn.

    (Volgens mij citeer ik uit mijn hoofd nieuws van Tweakers, maar de bron is uiteraard de rijksoverheid.)

  5. Origineel geplaatst door Rini
    Hallo beste i-culture,ik heb nu de iphone 12 pro,en 5g via vodafone.

    Maar als ik de 5g snelheid via de speedtest.nl test,is dit maar een erg lage score helaas.

    Er is niet zo lang geleden een 5-G onderzoek gedaan bij een website waaruit bleek dat Vodafone het meest neppe 5G heeft van de drie netwerken.
    Vodafone heeft amper geïnvesteerd in tegenstelling tot kpn en t-mobile. Kunt er daardoor ook weinig van verwachten. Hun reclame-uitingen zijn vaak krachtiger dan hun netwerk.
    5G was bij vodafone in tegenstelling tot t-mobile en kpn het minst vaak echt 5G.

  6. Volgens mij is de latency/ ping uiteindelijk ook een goede indicatie. Het valt me bij tests tot nu toe duidelijk op dat ik een Ping haal van 15 tot 25 ms bij 5G. Bij 4G kwam ik nauwelijks onder de 30 ms. Iets wat de providers zelf ook onderschrijven.

  7. Aan de informatie over het snelste beschikbare netwerk heb je niet zoveel. Je bent veel meer geïnteresseerd in het type netwerk waarmee je daadwerkelijk verbonden bent.

    Het is daarom logisch dat men uitgaat van dat laatste. De keuze om het snelste beschikbare netwerk te tonen is op zijn minst twijfelachtig te noemen, maar neigt naar misleiding.

    Ik begrijp uit jouw verhaal dat we dit Apple kunnen aanrekenen en niet de provider.

  8. We zijn gewend te zien met welk netwerk je verbonden bent. Volgens mij is het een kwestie van anders gaan denken.

    Wat gebruikers nu constateren is dat de iPhone, en niet alleen de iPhone, je laat weten dat er 5G voor jou beschikbaar is – in het geval je het nodig gaat hebben.

    Dit heeft te maken met dat 5G nu nog gekoppeld is aan 4G, het 5G standalone netwerk laat nog even op zich wachten.

    Jouw 5G geschikte iPhone, met jouw 5G abo, zal veelal op de 4G ankerband ‘luisteren’, waarbij je iPhone automatisch opdracht zal krijgen om van 5G gebruik te gaan maken bij grote download vraag, zoals een 4K film.

    Wat ik wil zeggen is maak je niet druk over wat je iPhone aangeeft. Als er 5G staat en je zit op 4G zal je automatisch van 5G gebruik gaan maken. Het is meer een indicatie geworden in plaats van waar je ‘op zit’.

    Apple kiest niet voor misleiding, dit is een gevolg van netwerkparameters die je toestel ontvangt.

    Het zal even tijd kosten er aan te wennen misschien maar hoe belangrijk is het of je op 4G of 5G zit als je toestel werkeloos op je tafel of aan de autolader hangt. Als 5G er maar is zodra je het nodig hebt.

  9. Ik heb ook een ouder T-Mobile unlimited abonnement. Ook heb ik bij bundels de optie om 5G toe te voegen voor €2 per maand. Ik gok echter dat dat er altijd staat, ongeacht het abonnement.

    Mijn telefoon (Android) kan namelijk wel gewoon verbinden met het 5G netwerk van T-Mobile. Dit is geverifieerd met onder andere de app NetMonster die aangeeft verbonden te zijn met een echte 5G mast.

    Dus het lijkt er toch op: alle T-Mobile unlimited abonnementen hebben gewoon toegang tot 5G. Oud of nieuw.

  10. @Paul: Allemaal leuk en aardig, maar met de overgang van 3G naar 4G was dit niet het geval.. wat is een grote download? Niet een website vol laden neem ik aan. Als bijvoorbeeld naar nu.nl ga en hij geeft wel 5G aan maar open/laad hem nog met de snelheid van 4G dan word ik toch beduveld. Of ben ik nou gek?

  11. @Motu: Het verschil tussen de overgangen 3G-4G en nu 4G-5G is technisch en dit is niet het medium om daar diep op in te gaan. Voor wat betreft het laden van een webpagina/app van nu.nl; dat is een korte datavraag en vergt weinig capaciteit van het netwerk en is een niet noemenswaardige hoeveelheid data. Dat kan prima over 4G. Je zal het verschil daarin niet merken als gebruiker.

    Je hebt een 5G toestel en een 5G abo, dat is mooi. En het is beschikbaar voor jou wanneer jouw (data)verbruik dat nodig heeft. Dat is toch fijn te weten? Wat heb je er aan te zien dat je toestel op 5G ‘luistert’? Dat kan prima op 4G (waar nu nog alle netwerksignaleringen overheen gaan, wat precies de reden is dat een 5G toestel op 4G zal zitten wanneer je er niets mee doet).
    Op welke techniek je toestel luistert is niet interessant, wel wanneer je grote pakketten data gaat binnenhalen.

  12. @Paul: Dag Paul, je begrijpt me niet denk ik. Houd het gewoon in Jip en Janneke taal. We houden even nu.nl aan voor het gemak. Dat is een website die er best even over kan doen om volledig te laden door oa de vele afbeeldingen. Ik open deze op een iPhone 11 in safari en er staat 4G bovenin. Het volledig laden vergt een bepaalde tijd. Zeg even voor het gemak 5 seconden. Dan neem ik een iPhone 12 en open ook met safari de nu.nl site terwijl er 5G bovenin staat. Dat duurt dan ook 5 seconden. Ik en vele met mij zullen gaan merken dat het surfen op internet niets sneller gaat met 5G.. je maakt er immers geen gebruik van want je krijgt maar 4G terwijl er wel 5G staat. Surfen.. Facebook, whatsapp, insta, enz is wat het meeste gebeurt op een telefoon.. buien radertje enz.. dat zal dus allemaal even snel of langzaam gaan als op je iPhone 11 terwijl er wel 5G bovenin staat. Je kan met nog zo’n mooi en technisch verhaal komen, maar weet dat ik in de basis wel gelijk heb. We worden vind ik om de tuin geleid.

  13. @Motu: ik begrijp je zeker wel. En mijn uitleg was al in Jip en Janneke taal.
    Alle signaleringen gaan over 4G, niet 5G. That’s it.

    Als jij vindt dat je gelijk hebt, wie ben ik om daarover te redetwisten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.