Reacties voor: 1 jaar Apple Pay: hoe vaak betaal jij nog met je fysieke pinpas? [opinie]

Een jaar geleden ging Apple Pay eindelijk officieel in Nederland van start. We blikken terug hoe Apple Pay bij ons de manier van betalen veranderd heeft, maar vragen ons ook af wat de volgende stap moet zijn.

Reacties: 82 reacties

  1. Ik mis bij ING “de creditcard”. Momenteel gebruik ik hiervoor “Curve” het werkt vlekkeloos.

  2. Ik gebruik nooit meer m’n fysieke pas of überhaupt cash geld. Alleen nog m’n Apple Watch of iPhone.

  3. Een opgeruimde portemonnee geeft een opgeruimde geest. Waarbij ik al zo veel mogelijk plastic pasjes uit mijn buidel weerde door deze aan Stocard toe te voegen, was Apple Pay een welkome toevoeging aan mijn wallet. Ondertussen heb ik een pasjes houder waar maar drie passen in kunnen. Rijbewijs, kentekenbewijs en een creditcard voor nood. That’s it. Sinds 11-06 dus een zeer tevreden Apple Pay gebruiker zonder fysieke betaalpassen.

  4. Nooit. Alleen Apple Watch of iPhone.

  5. Als ik mijn pasje te pakken heb en bij de terminal hou denk ik, oja heb Apple pay.

  6. Ik gebruik geen pinpas meer. Alleen Apple Pay op me iPhone/Apple Watch.

    Enige kaart die ik nog fysiek gebruik is me Mastercard/AMEX.

    Zou echt blij zijn als die 2 ook op Apple Pay komen 🙂

  7. Apple Pay is fantastisch! Helaas zie je op de terminals buiten van tankstations nog geen Apple Pay. Dat zou ik graag zien in de toekomst.

  8. Ik ben bankpasloos sinds Apple Pay, wat een uitkomst! 🙏

  9. Ik heb nog nooit Apple Pay gebruikt en zal dat nooit doen. Pas is net zo makkelijk.

  10. Ik ben een enthousiaste gebruiker van Apple Pay. Soms (onbemand tankstation) heb ik mijn pas nog nodig… en dan is ‘t weer even nadenken wat die pincode nou eigenlijk was 😳!

  11. Origineel geplaatst door Joran van Dam
    Apple Pay is fantastisch! Helaas zie je op de terminals buiten van tankstations nog geen Apple Pay. Dat zou ik graag zien in de toekomst.

    Inderdaad, dat is letterlijk het enige waarvoor ik nu iedere keer denk, oh ja ik moet m’n portemonnee niet vergeten. Los van betalen bij tankstations en het opnieuw registreren van de bank-app heb ik sinds de invoering van Apple Pay geen enkele keer m’n pinpas meer gebruikt. Hij blijft er zo wel mooi uitzien 😀

  12. Alleen nog maar Apple Pay met de Apple Watch!

  13. Sinds dat mijn bank Apple Pay ondersteund, doe ik niks anders dan contactloze betalingen met mijn IPhone.
    De pinpas kan in het museum.
    Betaalautomaten kom ik ook niet meer langs.
    Tegenwoordig wil men geen contant geld meer aannemen ivm Carona
    Voor mij is het een uitkomst.

  14. Via Bunq een Italiaanse pas aangeschaft en Apple pay geactiveerd. Mijn portemonnee heb ik alleen nog bij als ik naar het buitenland moet of als ik met het ov reis.

    Voor mij is het ideaal!

  15. Sinds Apple Pay gelanceerd is in Nederland, heb ik nooit meer een bankpas gebruikt

  16. Ik heb het nog nooit gebruikt de SNS houdt al enige tijd z’n klanten aan het lijntje met de tekst “we zijn in overleg met Apple” dit duurt nu ongeveer al een jaar.

    Ben inmiddels 3 Apple Watches verder nog nooit gebruikt.

    @ iCulture zouden jullie via de redactie om een reactie kunnen vragen bij de SNS?

  17. Altijd cash.

  18. Ik gebruik bijna nooit meer mijn pinpas, alles via mijn Apple Watch. Enkel bij hoge uitzondering gebruik ik nog een pas, wanneer er geen contactloze betaling mogelijk is. Wat een heerlijkheid!

  19. Top uitvinding. Nooit meer een pasje, tenzij je in duitsland bent. Daar zijn ze nog niet zo van het pinnen.

  20. Ik gebruik mijn pinpas nooit meer. Alleen op plekken waar dit niet kan, zoals onbemande tankstations. Verder altijd via iPhone betalen. Ik wil niet anders meer!

  21. Nooit meer, behalve bij het onbemande tankstation (daar werkt het niet).

  22. Alleen als het ergens niet kan of hij het (mij nog maar zelden overkomen) niet doet. Anders altijd Apple Pay via Apple Watch. En heel soms via iPhone.

  23. Ook hier, bunq en geen gebruik meer gemaakt van de pinpas, sterker, ik heb m’n sleutel van de auto digitaal, m’n IDs digitaal ingescand en neem echt helemaal niets meer mee, enkel de telefoon.

  24. Helaas ondersteund de Belfius bank in België dit nog steeds niet… wat ik vreemd vind aangezien dit hier bij de Belgische grootbanken hoort… dus ik hoop dat ze snel het licht gaan zien!

  25. Ik gebruik het nu tijdens Corona weer meer! Als die tankstations nu ook eens mee gaan mag de bank die plastic pas houden.

    Overigens laatst bij de tango stond dat ze adviseerde contactloos te betalen maar hoe dan??? 😅

  26. Beste uitvinding sinds het wiel. Grote aankopen, kleine aankopen. Perfect. Vrijwel nooit hapering met scannen. Enigste waar ik mijn PIN voor moet onthouden is het tanken. Ook die terminals zouden ze contactloos moeten maken.

  27. Ik gebruik vrijwel uitsluitend Apple Pay, 70/30 watch/telefoon, neem m’n portemonnee niet eens meer mee (dus loop inderdaad zonder ID op zak)

  28. Pas weer nieuw voordeel van ApplePay ondervonden. Op de motor. Bij het tankstation vaak veel gedoe om je bankpas ergens uit je motorjack te toveren. En nu, PiepPiep-RooooAAArrrrrr!….

  29. Pinpas gebruik ik nooit meer overal met Apple Watch, heb alleen nog klein pasjes portemonnee bij me met id, creditcard en ziekenhuis pasje ofzo ingeval wat zou zijn.

  30. Alleen maar betalen met Apple Watch! Ik moet daarvoor wel twee nood grepen toepassen, Maestro via Open Bank (Triodos is ook al een jaar aan het nadenken over ApplePay😩) en Boon voor de Creditcard (ook ICS wil niet aan de ApplePay😠).

  31. Origineel geplaatst door Believer
    Helaas ondersteund de Belfius bank in België dit nog steeds niet… wat ik vreemd vind aangezien dit hier bij de Belgische grootbanken hoort… dus ik hoop dat ze snel het licht gaan zien!

    Inderdaad, de Belgische banken (op BNP Paribas Fortis na) lopen op dit vlak enorm achter. Apple Pay bij Belfius zou zeer welkom zijn, het duurt nu al jaren.

  32. Ideaal Apple Pay

  33. Blijkbaar behoor ik tot de weinigen hier die vasthouden aan de bankpas (en de OV-chipkaart).

    De voornaamste grond is, dat die geen accu nodig heeft. De tweede grond is, dat ik soms een iPhone mee heb, soms een Android smartphone.

    Als ik smartphones echt gebruik, dan vooral voor navigatie op de fiets. GPS vraagt veel van de accu. Als ik dan zou moeten vrezen om op de terugweg in de trein mijn kaartje niet te kunnen tonen of niet meer te kunnen betalen… Brrr!

  34. Ik betaal vrijwel altijd met Apple Pay, de keren dat ik m’n pas gebruik zijn op één hand te tellen. Alleen laatst bij de banketbakker dat hij nog een prehistorisch pinapparaat had (ik wist m’n code niet!), ook in België is het nog wel eens drama wat betreft contactloze betalingen (sowieso kijkt de kleine ondernemer je daar scheef aan als je niet cash betaald…).

  35. Ik gebruik ook bijna alleen maar Apple Pay, en dan ook voornamelijk op de Apple Watch. Echt super handig.

    Bij de watch moet je soms alleen je arm in vreemde bochten draaien.

  36. Ik heb altijd nog een fysieke betaalpas van ING op zak. Bij (onbemand) tanken en geld pinnen en storten heb je toch nog een betaalpas nodig. Evenals regelmatig in België en Duitsland, waar ze nog niet overal zo ver zijn als in Nederland. Vorig jaar nog in Berlijn geweest en zeker 8 van de 10 keer niet draadloos kunnen betalen. Hoe mooi Apple Pay ook is, zonder betaalpas ga ik nog niet. Het zou mooi zijn als je geld zou kunnen pinnen/storten met je mobiel en natuurlijk (onbemand) tanken….

  37. Origineel geplaatst door J G
    Ik heb nog nooit Apple Pay gebruikt en zal dat nooit doen. Pas is net zo makkelijk.

    Totdat je Apple Pay met faceid hebt gebruikt … 😁

  38. Ik betaal alles met m’n watch en eventueel iPhone. M’n bankpasje heb ik sindsdien nog maar 1x gebruikt.

  39. Origineel geplaatst door Mark
    Ook hier, bunq en geen gebruik meer gemaakt van de pinpas, sterker, ik heb m’n sleutel van de auto digitaal, m’n IDs digitaal ingescand en neem echt helemaal niets meer mee, enkel de telefoon.

    Cool! Is het al legaal dat je met een ingescand rijbewijs in de auto mag?

  40. Betaal alleen nog met mijn Apple Watch. Inmiddels kijkt niemand daar meer van op. Dat is wel jammer haha

  41. Ik mis ook nog steeds de creditcard van de ING, maar ze zijn er mee bezig is al enkele maanden geleden gemeld. Anders heb ik altijd nog de N26 creditcard, maar daar is het precies omgedraaid en werkt de Maestro kaart weer niet 🙄.

    Al met al maak er eigenlijk alleen maar gebruik van en mijn fysieke kaarten geef ik hoog uit aan mijn kinderen als ze even een boodschapje moeten doen.

  42. @Appeltje: Nee dat mag nog steeds niet ook je ID moet je fysiek bij je hebben.

  43. Soms Apple Pay, meestal pinpas…. zoals het uitkomt….

  44. Bij de onbemande pomp idd, verder horloge in veel gevallen en nu en dan de iPhone, bij de appie is de bonus kaart in de Wallet, en dan kan net zo snel de Phone naast de terminal.
    ID in een vakje van t iPhone hoesje, en tientje voor Nood klaar.
    Soms mini portemonnee met alleen munten als dat nodig lijkt te zijn.

  45. Zo blij dat ABN ook 3 maanden na ING Apple Pay introduceerde. Anders was ik met half jaar overgestapt, denk ik. Mensen die nog steeds bij SNS of andere banken zitten, waarom stappen jullie niet gewoon over?

    Hier exact hetzelfde als ‘de rest’: overal in NL betalen met Apple Pay, behalve bij onbemande tankstations…

  46. Ik heb sindsdien nog 1x contant geld gebruikt omdat de pinautomaat kapot was in de winkel. Heel toevallig had ik toen nog geld bij me. Tegenwoordig ga ik bijna altijd zonder portemonnee de deur uit dus ook zonder geld of bankpasjes.

  47. @Mb: Is dat zeker? Er geldt een toonplicht, zover ik eerder heb begrepen is er geen draagplicht in nl.

  48. Ik kom steeds meer terug van Apple Pay. Hoe het komt, weet ik niet, maar ik maak het steeds vaker mee dat het niet werkt op m’n iPhone 6. Dat ik toch nog m’n pas tevoorschijn moet halen. Op dit moment schat ik de score op 50% dat het fout gaat. En dat is teveel, dat gezeur wil je niet bij een kassa. Dus betrap ik mezelf er op dat ik het steeds minder nog probeer.

  49. Origineel geplaatst door Adam
    @Mb: Is dat zeker? Er geldt een toonplicht, zover ik eerder heb begrepen is er geen draagplicht in nl.

    Off-topic: Het klopt dat er in Nederland een toonplicht geldt en geen draagplicht. Aan de andere kant geldt wel de identificatieplicht in Nederland. Dat betekent dat een ambtenaar, die bevoegd is jou te vragen naar je ID, dit mag doen. Het mag echter alleen als er voldoende aanleiding is om jou te vragen naar je ID. Denk aan een overtreding in het verkeer. Dat maakt ook direct het verschil in een draagplicht en een toonplicht. Bij een draagplicht mag een bevoegde ambtenaar ook naar je ID vragen zonder dat er een aanleiding voor is.

    On-topic: Sinds de invoering van Apple Pay bij ING gebruik ik Apple Pay en gebruik ik amper nog mijn normale pas. Behalve bij inderdaad de onbemande tankstations. Soms bij een geldautomaat wanneer ik cash geld moet hebben voor een pot oid. Nu alleen nog wachten op de invoering van de credit card in Nederland en alleen het rijbewijs hoeft nog maar mee.

  50. @GM: Als je BP tankstation in de buurt hebt. BPme fantastisch!!

  51. Bankpas? Waar heb ik dat ding ook weer…

  52. Ik heb mijn rekeningsoverzichten eens bekeken en ik heb sinds maart 2019 mijn betaalpassen niet meer gebruikt. Alleen nog maar betaald met Apple Pay via mijn iPhone en Apple Watch. En omdat alle passen in mijn wallet zitten hoef ik ze niet meer allemaal mee te nemen. Van sommige van mijn passen weet ik niet eens meer waar ze liggen, zo weinig gebruik ik ze. Alleen mijn ING creditcard gebruik ik nog bij onbemande tankstations. Het is gewoon zo makkelijk, dat betalen met mijn pas voelt alsof ik jaren terug in de tijd ga.

  53. Bijna alles gaat via Apple Pay. Mis alleen nog ondersteuning voor amex en ics creditcard. En tankpas zou ook handig zijn eigenlijk, maar daar heb ik geen hoop op dat dat via Apple Pay gaat lopen haha!

  54. Ik betaal vrijwel alles met onze gezamenlijke rekening. Die is helaas niet beschikbaar voor Apple Pay. Kan alleen mijn hoofdrekening activeren. Maaarrr. Als dat niet hoeft, gebruik ik vrijwel altijd mijn iPhone / Apple Pay.

  55. Dagelijks via de Apple Watch. Enige nadeel dat ING geen zakelijke passen toestaan.

  56. Ik zit bij KNAB en wacht nog steeds tot mijn bank Apple Pay introduceert, denk wanneer zij het introduceren zitten we ondertussen met en nieuw Apple betaal systeem.

  57. Ik gebruik alleen nog Apple Pay. Ideaal.

  58. Apple Pay is super handig maar ik mis wel het bedrag in het scherm van de iPhone. Mist niemand dit?

  59. Origineel geplaatst door Adam
    @[Mb](#comment-854743): Is dat zeker? Er geldt een toonplicht, zover ik eerder heb begrepen is er geen draagplicht in nl.

    Er is een legitimatieplicht.

  60. Zielig van ING dat het enkel in Nederland werkt en nog steeds niet in België. 🤬

  61. Waar het kan betaal ik met Apple Pay. Bij onbemande tankstations lukt dat meestal nog niet.

  62. Eigenlijk gebruik ik alleen men iPhone nog maar of de Apple Watch , alleen met geld opnemen of storten gebruik ik de pas , wat eigenlijk ook met de iPhone prima zou kunnen , love it !

  63. Ik gebruik alleen nog maar Apple Pay.
    Enkele keer met pas maar dan is het bij een onbemande pompstation. Bij Tango kun je overigens tanken met de On The Go app. Dat werkt prima.

  64. Sta regelmatig in parkeergarages. Om deze reden neem ik nog wel altijd m’n pinpas mee. Niet overal kan dat contactloos nog. Maar ik denk dat ik idd voor 99% m’n telefoon of horloge gebruik.

  65. Ik gebruik alleen nog maar ApplePay. Het is dan ook wel heerlijk dat wij in Nederland bijna overal contactloos kunnen betalen. Ik laat zelfs m’n pasjes thuis.

  66. Gebruik het al 2 jaar met veel plezier. Sinds bunq officieel in NL actief is met Pay heb ik ook meerdere passen en creditcards die ik kan gebruiken. Behalve bij onbemande tankstations heb ik mijn pinpas nooit meer nodig.

    Gelukkig zie je ook steeds meer websites de mogelijkheid bieden om met Pay te betalen. Erg fijn, want iDeal gaat nog regelmatig fout (bij het wisselen van bank naar webshop) en is meer handelingen dan betalen met Pay. Hopen dat dit jaar nog veel meer sites dit gaan ondersteunen 🙏🏻

    Dit is voor mij een van de grootste innovaties die Apple de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. Ik kan niet meer zonder

  67. Alleen bij onbemande benzine pompen wordt ik gedwongen tot het gebruik van mijn pinpas. Heb bij ING mijn betaalpakket aangepast zodat ik korting als ik fysiek geld meer pin. Als die benzinepompen ook contactloos betalen toestaan kan ik 100% over naar ApplePay

  68. @Adam: klopt maar je moet het dus wel kunnen tonen dus komt er toch op neer dat t mee moet. Goed 1 pas is genoeg het rijbewijs heb je toch al bij je als je met de auto bent.
    Apple Pay op internet, minder belangrijk iDeal gaat vaak prima via de app en ook factuur in e mail is prima. Volgens mij is Apple Pay op internet een oplossing voor een niet bestaand probleem, daarbij gebruik ik t liefst after pay dan Ben ik in houders hand.

  69. Ik gebruik in de winkel vooral Garmin Pay, via mijn Garmin-horloge. Ik heb geen Apple Watch. Soms betaal ik met mijn iPhone in de winkel, bij Thuisbezorgd kies ik altijd voor Apple Pay.

  70. Wat een uitkomst. Als visueel gehandicapte kon ik mijn pas niet gebruiken omdat het invoeren van de pincode niet te zien was. Sinds apple pay is het betalen geen enkel probleem meer. Alleen is het de laatste tijd even wennen aan de overstap van touch naar face iPhone.

  71. Ik gebruik zo vaak Apple Pay dat ik m’n pincode even kwijt ben als ik met mijn bankpas moet betalen

  72. SNS is al sinds januari “in gesprek “ om Apple Pay te gaan introduceren. Maar het blijft maar bij “in gesprek”. Jammer hoor

  73. Ik heb het wel meegemaakt dat de iPhone batterij op 1% stond in het restaurant.
    De paniek sloeg toe want voor je het weet is de iPhone “dood” en dan?
    Geen oplader bij de hand dus rustig genieten van het uit eten was er niet bij.
    Totdat mij invalt….ah wacht maar ik heb ook nog de bankpas bij me….pfieuw.
    Dus voor de zekerheid bankpas altijd bij ons maar wordt zelden gebruikt.

  74. Laatst iets boven 2500 afgerekend. Dat kon dus niet met Apple Pay! Gelukkig pasje bij me. Voor de rest alles met de Apple Watch.

  75. Ik wil de Apple Card! Verdere uitrol op meer websites.
    Ik snap niet dat grote concerns als Bol.com Apple Pay nog niet als betaal methode hebben.
    De winkels die Apple Pay online aanbieden zijn simpelweg geweldig, nog nooit zo snel bestellingen kunnen afhandelen.
    Coolblue, Wehkamp en Topparken zo even uit mijn hoofd die het ondersteunen.

  76. Nooit. Gebruik altijd mijn watch.

  77. Enkel alleen Apple Pay.

  78. Nooit. Doe alle betalingen met een Samsung.

  79. Ik ben klant bij de Rabobank en betaal sinds de komst van Apple Pay (november vorig jaar) alleen nog maar met mijn mobiel.

    Ik heb anders aangeklikt in de poll, omdat ik mijn pasje alleen nog maar gebruik om te tanken bij de Tango (dichtstbijzijnde pompstation). Vgm is daar ook een app voor, dus zal daar eens naar gaan kijken.

  80. Alleen nog maar Apple Watch betalingen

  81. @Niels: Kan wel bij ABN. Weet niet welke bank je zit. Duurt wel ongeveer een week als je een nieuwe pas hebt om te activeren in de systemen van abn.

  82. Ik ben van Sns naar Rabo overgestapt, omdat Sns geen Apple Pay heeft. Rabo gebruik ik nu al een paar maanden met watch en Apple Pay. Rekening Sns opgezegd, na het starten van de overstap service, ging allemaal prima.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.