Vijf onmisbare tips voor juichvideo’s maken

De beste juichvideo of reactievideo maken na een doelpunt van Oranje? Vijf onmisbare tips voor iPhone- en smartphone-gebruikers!

Juichvideo maken op iPhone
Een goede juichvideo kan een dag na de wedstrijd nog steeds kippenvel opleveren. En een uitstekende video kan zelfs de wereld overgaan. Kijk maar naar de video van wethouder Joost van Keulen, die het juichen op de Grote Markt in Groningen filmde bij de strafschop van Klaas-Jan Huntelaar tegen Mexico. Een beeld van de video kwam zelfs terecht in een Braziliaanse krant. Kijk op Facebook of Instagram na een wedstrijd, en je ziet dat juichvideo’s gemeengoed zijn geworden. Maar jongens, de kwaliteit kan wel wat hoger. Hier zijn vijf tips.

1. Film met de standaard camera-app. Film niet de hele wedstrijd met je iPhone. Dat trekt de batterij niet en je krijgt er een machtig lamme arm van. Pak hem erbij voor een standaardsituatie als een corner, vrije trap of natuurlijk een penalty. Zorg dat je filmt met de standaard camera-app. Die zorgt, in tegenstelling tot sommige apps waarin je videokleurenfilters kan gebruikers, voor een optimale opnamekwaliteit. Ook heb je geen beperkte filmtijd: je kan net zolang filmen als je wilt. Bovendien heb je hem lekker snel onder de vinger. Je hoeft het toegangsscherm alleen maar omhoog te vegen om een video te maken.

2. Houd de telefoon horizontaal. Het geldt eigenlijk voor elke video die je maakt, met welk toestel dan ook. Houd de iPhone horizontaal bij het filmen. In de breedte is meer te zien dan in de hoogte, zeker als het een kolkende oranje mensenmassa behelst waar je midden tussenin staat. Ben je toch begonnen met verticaal filmen, houd dat dan vast. Met het beeld halverwege kantelen doe je niemand een plezier.

3. Houd controle tijdens het juichen. Een voordeel van de telefoon horizontaal vasthouden is dat je hem lekker stevig kan omklemmen, en dat is handig bij het feesten na een doelpunt. Zo kan je ook als je zelf springt, het beeld nog een beetje consistent houden. Je wilt niet weten hoeveel video’s er zijn waarbij je na het doelpunt alleen nog maar glimpen van straatverlichting opvangt. Houd de telefoon stevig vast en richt hem wat omlaag als je zelf door het dolle heen bent.

4. Blijf even doorfilmen. Op het moment dat je filmt, lijkt het doelpunt op het grote scherm net zo belangrijk als de reactie erop. Maar dat doelpunt heeft iedereen de dag erop al tig keer gezien. De reactie erop zorgt een dag later nog voor het kippenvel. Blijf dus even doorfilmen bij het juichen.

5. Knip hem voor Instagram. Omdat je de juichvideo met de camera-app hebt gemaakt, kan je hem daarna nog op het gewenste moment bijsnijden tot een 15 seconden lange video voor Instagram. Filmpjes van die lengte kijken een stuk makkelijker weg dan YouTube-video’s met 3 minuten aanloop. Na Nederland – Costa Rica waren er ook behoorlijk wat Instagram-video’s met een fors kleurenfilter. Dat kan natuurlijk, maar kies dan niet voor een filter waarmee het kenmerkende oranje verdwijnt. Laat de leeuw niet in zijn hempje staan – ook niet in juichvideo’s.

Openingsfoto: Tieskattepies/ Instagram

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!