iPhone SE vergelijking iPhone 6s

Dit zijn de verschillen tussen de iPhone SE en iPhone 6s

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone SE en de iPhone 6s? iCulture zet ze overzichtelijk op een rijtje in dit artikel. Zijn de verschillen groot genoeg om één van beide te adviseren? Bekijk het snel!

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Update maart 2022: inmiddels zijn er nieuwere modellen, namelijk de iPhone SE 2020 en de iPhone SE 2022. Dit artikel is daarom gearchiveerd.

iPhone SE vs iPhone 6s

Als je een nieuwe iPhone zoekt heb je genoeg keuze. Gaat het om een compact en niet te duur toestel, dan kom je al snel terecht bij de iPhone 6s en de iets kleinere iPhone SE die ervan is afgeleid. In dit overzicht kun je zien wat de belangrijkste verschillen tussen de twee toestellen zijn, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.


iPhone SE vs iPhone 6s

De iPhone SE en iPhone 6s zijn te bestellen bij de online Apple Store en bij diverse providers. Lees hiervoor onze artikelen iPhone SE kopen en iPhone 6s kopen.

Verschillen iPhone SE en iPhone 6s in een handige tabel

Op het eerste gezicht is meteen duidelijk wat het verschil tussen de iPhone SE en iPhone 6s is: het schermformaat. Het ene toestel heeft een 4-inch scherm, het andere een 4,7-inch scherm. Technisch zijn ze vrijwel gelijk… of toch niet? In onderstaande vergelijkingstabel zul je zien dat er toch nog wel meer technische verschillen zijn dan je aanvankelijk zou verwachten.

iPhone SE vs iPhone 6s verschillen

De veel grotere 5,5-inch iPhone 6s Plus hebben we niet in de vergelijking meegenomen, omdat er maar weinig mensen zullen zijn die zitten te twijfelen tussen het allerkleinste en het allergrootste toestel.

Hieronder vind je een korte toelichting op bovenstaande punten:

Opslagruimte en prijs
Bij beide toestellen kun je kiezen uit 32GB en 128GB opslag. Voor mensen die weinig gebruik maken van allerlei extra toepassingen is 32GB vaak voldoende. Wil je het maximale eruit halen, overweeg dan 128GB.

Kleurkeuze en materiaal
Beide modellen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, in de vier bekende kleuren spacegrijs, zilver, goud en rosegoud. De afwerking en het design is iets verschillend, maar wat kleur betreft heeft geen van beide toestellen een streepje voor. Bij de iPhone SE heb je aan de achterkant strookjes glas in een afwijkende kleur, terwijl je bij de iPhone 6s te maken hebt met antennestrepen. De iPhone 6s is gemaakt van het iets betere 7000 serie-aluminium, de iPhone SE van ‘normaal’ aluminium. In het dagelijks gebruik zul je hier weinig effect van merken.

Processor
Beide hebben een 64-bit A9 chip met M9 motion co-processor. Beide toestellen beschikken over 2GB RAM (werkgeheugen). Beide toestellen zijn even krachtig. Wel vind je in de iPhone 6s een barometer waarmee je temperatuur, luchtdruk en hoogte kunt meten. Dit ontbreekt in de iPhone SE.

Schermformaat
Hier moeten we iets technischer worden. De iPhone 6s heeft een 4,7-inch scherm met een hogere resolutie, maar de pixeldichtheid is bij beide smartphones hetzelfde. Beide schermen gebruiken dezelfde technologie met LED-achtergrondverlichting, maar de iPhone 6s geeft kleuren realistischer weer dankzij de contrastratio van 1400:1, beter dan de 800:1 van de iPhone SE. Beide modellen hebben een helderheid van maximaal 500 cd/m2, ondersteunen full sRGB en hebben een vingerafdrukbestendige coating.

3D Touch
Hier kunnen we kort in zijn: alleen de iPhone 6s ondersteunt 3D Touch. Dit houdt in dat het toestel precies aanvoelt hoe hard je op het display drukt. Met 3D Touch kun je extra opties activeren. Uit een poll van iCulture bleek echter dat de meeste mensen 3D Touch toch niet zoveel gebruiken en liever zouden kiezen voor een toestel met steviger glas. Het is dan ook geen noodzakelijke functie, meer een handig extraatje.

NFC en Bluetooth
Beide toestellen werken met Bluetooth 4.2, een energiezuinige variant. Ook beschikken ze beide over NFC en zijn ze geschikt voor Apple Pay, de betaalmethode van Apple.

Mobiele netwerken
Op dit punt scoort de iPhone 6s toch iets beter, met ondersteuning van LTE Advanced. De iPhone SE werkt alleen met LTE Lite en werkt met minder 4G-frequentiebanden. In de praktijk zul je daar nauwelijks iets van merken, omdat alle gangbare 4G-frequentiebanden die door de westerse providers gebruikt worden, zijn afgedekt. Wat de ondersteuning voor TD-LTE, TD-SCDMA, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, CDMA EV-DO Rev. A en GSM/EDGE betreft zijn beide toestellen hetzelfde.

Wi-Fi
De iPhone 6s ondersteunt MIMO, voor snellere gelijktijdige doorvoer van data op Wi-Fi-netwerken. Daarvoor heb je een speciale router met meerdere antennes nodig. De iPhone SE ondersteunt dit niet, maar als je thuis een standaard router gebruikt hoeft dit geen probleem te zijn.

Camera achter
De camera aan de achterkant is bij beide toestellen hetzelfde. In beide gevallen gaat het om een 12-megapixelcamera met 1.22µ pixels sensor. De camera’s ondersteunen dezelfde functies, zoals True Tone-flitser en 4K-videofilmen. Wel geeft Apple aan dat de iPhone 6s een ‘nieuwere’ sensortechnologie gebruikt, maar dit leidt tot slechts kleine verschillen in specificaties en functionaliteit. Zo ondersteunt de iPhone 6s auto-HDR voor video’s, de iPhone SE niet.

Frontcamera
De selfie-camera aan de voorzijde is op de iPhone 6s veel beter: 5 megapixel in plaats van 1,2 megapixel. Ook is het diafragma iets verschillend: ƒ/2.4 op de iPhone SE en ƒ/2.2 op de iPhone 6s (en op trouwens alle andere modellen in de iPhone 6-familie).

Touch ID
Alleen de iPhone 6s heeft een tweede generatie Touch ID-sensor, die sneller reageert als je je vinger erop plaatst. Wat ons betreft geen doorslaggevende factor. Sommige mensen klagen zelfs dat de tweede generatie Touch ID veel te snel is, waardoor mensen nauwelijks in de gelegenheid zijn om hun notificaties te lezen.

Afmetingen en gewicht
De iPhone SE is door het kleinere scherm iets compacter en lichter, maar is ook iets dikker. Het is maar net wat je prettig vindt.

Batterijduur
Wil je een zo lang mogelijke batterijduur, dan zit je bij de iPhone SE goed. Dit toestel is energiezuiniger, maar het betekent ook dat het toestel iets minder krachtig is. De langere batterijduur wordt mede veroorzaakt door het feit dat de iPhone SE minder pixels hoeft aan te sturen vanwege het kleinere scherm.

Overige sensoren
De iPhone 6s heeft een barometer, die niet in de iPhone SE zit. Met deze barometer kan het toestel hoogteverschillen en verticale bewegingen (bijvoorbeeld traplopen) beter meten.

Conclusie technische verschillen tussen iPhone SE vs iPhone 6s

Qua technologie verschillen de iPhone SE (verschenen in maart 2016) en de iPhone 6s (september 2015) niet veel. Beide modellen draaien op dezelfde 64-bit chip en hebben dezelfde hoeveelheid werkgeheugen. Wat de camera betreft scoort de iPhone 6s beter op selfies, maar dat zal niet iedereen belangrijk vinden. Een belangrijk verschil zit er wel in de schermen. De iPhone 6s heeft een iets groter en helderder scherm, met een beter contrast en 3D Touch, waarmee je extra acties kunt uitvoeren. De iPhone SE ondersteunt deze technologie niet, maar is door de kleinere afmetingen wel iets makkelijker mee te nemen en is goedkoper in aanschaf.

Advies: verschillen iPhone 6s en iPhone SE

Vanwege de kleine verschillen, zal het bij de meeste mensen vooral uitdraaien op een afweging tussen prijs (de iPhone SE is betaalbaarder) en uiterlijk. Misschien vind je het hoekige design van de iPhone SE veel mooier en zoek je een smartphone die gemakkelijk in je broekzak past. In dat geval is de SE jouw ideale toestel. Het kan ook zijn dat je een wat groter model zoekt met afgeronde hoeken. Wat ons betreft zitten er bij de verschillen geen echte dealbreakers. Met beide toestellen ben je goed af en kun je nog een paar jaar vooruit. Beide toestellen zullen nog een tijdje updates blijven ontvangen. In ieder geval naar iOS 12, maar we verwachten dat beide ook bij iOS 13 nog van de partij zullen zijn.

Beide toestellen zijn verkrijgbaar via de Apple Store.

Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment. We hebben ook de verschillen tussen iPhone SE en iPhone 5s voor je op een rijtje gezet.


Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Actuele iPhone SE deals

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2022. In totaal zijn er drie generaties van de iPhone SE verschenen en in 2024 verwachten we weer een nieuw model.

iPhone SE