iPad Pro games spelen

25 iPhone- en iPad-games voor op vakantie

iCulture zet de leukste iPhone- en iPad-vakantiespelletjes op rij! Games om in te duiken, puzzelspellen, spelletjes voor tussendoor en meer!

Games op de iPhone of de iPad zijn vaak leuk voor tussendoor, maar ook op een vrije dag of tijdens de vakantie kun je lekker spelen met leuke en uitdagende mobiele games. Of je nou wacht op het vliegtuig, een spelletje wilt doen met het buurmeisje van de camping of je een avond in de tent doorbrengt omdat de regen met bakken uit de lucht komt: voor elke situatie zetten we geweldige iPhone- en iPad-games op rij. Daar gáát je tijd!

Games voor even tussendoor

Asphalt 8

 • Asphalt 8: Airborne (Gratis, iPhone/iPad/Mac/TV + IAP, iOS 12.0+) - Zonovergoten locaties, snelle bolides, vlotte raceactie en hier en daar een power-up voor een forse versnelling en een extra kick. Nog leuker: je kunt je auto de lucht in lanceren. Asphalt 8: Airborne is nog steeds de lekkerste racegame om even tussen alles in te doen.
 • Minion Rush: Running game (Gratis, iPhone/iPad/TV + IAP, iOS 11.0+) - De gele Minions uit Verschrikkelijke Ikke spelen de hoofdrol in dit grappige en erg fraaie highscorespel waarin je zo ver mogelijk moet rennen. Je ontwijkt obstakels in sneltreinvaart en beukt andere Minions van de railing. Let op: je hebt minimaal een iPod touch 4e generatie of iPad 2 of hoger nodig om het spel te kunnen spelen.
 • Mr. Crab (Gratis, iPhone/iPad/TV + IAP, iOS 8.0+) - In dit verzorgd uitziende en eigenzinnige spelletje ben je een krab die getimed omhoog springt in korte, ronddraaiende levels. Ondertussen verzamel je babykrabjes, spring je tegenstanders op het hoofd en probeer je drie sterren te halen.
 • Piano Tiles 2 ™-Leuk pianospel (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Je zou denken dat het niet simpeler wordt: in dit spel mag je alleen de zwarte tegels aanraken. Vergis je echter niet, het wordt namelijk steeds moeilijker om hier aan te voldoen. Hoe lang houd jij het vol?

Games om je in te verliezen

80 Days breed

 • Playdead's LIMBO (€3,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Oordopjes in en gáán in dit sublieme platformspel waarin je wordt meegesleurd door de zwart-wit kleurstelling en de natuurlijke geluidseffecten. Een ongenadig wreed spel waarbij de dood overal loert en je op het puntje van je stoel zit van de spanning.
 • Oceanhorn ™ (€7,99, iPhone/iPad/TV, iOS 9.0+) - Heb je ooit Zelda gespeeld? Dan zal Oceanhorn vanaf de eerste minuut vertrouwd aanvoelen. Je reist van eiland naar eiland, lost puzzels op in kerkers, verslaat schermvullende monsters. Eén groot avontuur waar je flink wat uurtjes in kunt steken.
 • 80 Days (€5,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Je hebt tachtig dagen de tijd om de wereld rond te gaan, maar hoe je dit doet is volledig aan jou. Pak je de trein richting Rusland? Spring je in een auto op weg naar Afrika? Of ga je aan boord bij een transatlantisch vrachtschip? Iedere rondreis is anders, waarbij je in geschreven vorm de tofste avonturen voor je kiezen krijgt.
 • Pokémon GO (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Het is dé zomerhit van 2016: Pokémon Go. In dit spel ben jij een trainer en onderdeel van team rood, blauw of geel. Doel is om de beste trainer ter wereld te worden, je team te laten domineren en natuurlijk alle 150 Pokémon te verzamelen. De beestjes vang je met je smartphone en vind je door rond te lopen. Ideaal om nieuwe plekken op je vakantiebestemming te ontdekken, maar ook om de tijd te doden. Misschien zit er wel een Pidgey op je te wachten in je vliegtuig! Hoe je het spel speelt lees je in onze gids voor beginners en gevorderden.

Games die iedereen kan oppakken

Vakantiegames: build a bridge

 • Build a Bridge! (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Bouw de meest gekke bruggen in de meest uitdagende levels. Reis de wereld over om bijzondere bruggen te bouwen. Zodra je een brug hebt gebrouwd, gaat het autootje rijden. Wanneer de auto de overkant haalt heb je het level voltooid. Hoe creatief wordt jij met het bouwen.
 • Ridiculous Fishing - A Tale of Redemption (€2,99, iPhone/iPad, iOS 6.0+) - Gooi een hengel het water in, probeer zo diep mogelijk richting de zeebodem te gaan en haak alle vissen aan je hengel als je uiteindelijk weer naar boven gaat. En dan pak je een wapen en probeer je alle opgeviste vissen de lucht uit te knallen. Leuk spelletje dat je gelijk beet heeft. Ontwikkeld door het Nederlandse Vlambeer.
 • Where's My Water? 2 (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Ga opnieuw op avontuur met Swampy en zijn vrienden Allie en Cranky in deel twee van Where’s my water en probeer het water bij hen terecht krijgen. Het tekenfilmachtige uiterlijk, de grappige filmpjes als je een level hebt gehaald en de vrolijke klanken zijn lekker zomers.
 • Jetpack Joyride (Gratis, iPhone/iPad/TV + IAP, iOS 11.0+) - Barry zit in een geheim lab vast en kan alleen ontsnappen met experimentele jetpacks. Dus pak je jetpack en vlieg maar! Dit doe je door op het scherm te klikken als je omhoog wilt gaan, los te laten als je naar beneden wilt en speciale items wilt loslaten. Tijdens het spel verzamel je munten die je kunt gebruiken om nieuew items en jetpacks te kopen, om jouw kansen om te ontsnappen nog groter maken.

Even lekker puzzelen

Threes breed

 • Threes! (€6,99, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Threes heeft een triest lot ondergaan. Vlak nadat de game in de App Store verscheen, werd het spel honderden keren gekloond en uitgebracht onder de naam ‘2048’. Het origineel is hierdoor veel minder populair, terwijl het toch de sterkste in zijn soort is. Door cijfers met dezelfde waarde op elkaar te vegen, krijg je steeds hogere getallen. Hoe hoger de aantallen op je scherm, hoe hoger je eindscore.
 • FRAMED (€3,99, iPhone/iPad/TV, iOS 7.0+) - Kwam de detective de kamer binnen voor- of nadat er een schot was gelost? Dat moet je in het puzzelspelletje Framed zelf bepalen. Je krijgt een strippagina voor je kiezen, waarop je alle vakjes van plaats kunt veranderen. Hierdoor wijzigt de volgorde van het verhaal, wat weer kan leiden tot andere conclusies. Een leuk puzzelspelletje in het teken van oorzaak en gevolg.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Denk maar niet dat de makers van Candy Crush Saga na één game zijn gestopt. Met AlphaBetty Saga hebben ze weer een leuke hit in handen, die zich ditmaal richt op je woordenkennis. Door op het scherm zoveel mogelijk woorden te maken met de getoonde letters, krijg je een hogere score en ontgrendel je nieuwe levels. Eén groot voordeel: AlphaBetty is volledig Nederlandstalig.
 • 0h n0 (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Ken je mijnenveger nog? 0h n0 lijkt daar iets op. In dit spel moet je het gehele veld vullen met blauwe en rode ballen. Klik simpelweg op een tegel om hem blauw of rood te maken, en win zo het spel. Maar welke tegel blauw of rood wordt, dat is maar de vraag. Om dit uit te vogelen moet je logisch nadenken aan de hand van een aantal regels. Blauwe ballen kunnen in hun eigen rij en column zien waar er nog meer zijn, en hoeveel dit er zijn. Dat zie je weer aan de hand van getallen. Staat er een rode bal, dan wordt het gezichtsveld van de blauwe bal geblokkeerd.

Voor meer puzzel-apps voor de iPhone en iPad bekijk onderstaand overzicht.

Bekijk ook

Puzzelboekjes en puzzelapps voor iPhone en iPad

Puzzelboekjes met kruiswoordpuzzels en woordzoekers: ook op iPad en iPhone kun je van deze hobby genieten. iCulture zet meer dan tien puzzelapps op een rijtje.

Games om samen te doen

Badland iOS

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Elke speler heeft zijn eigen hoek van het iPad-scherm en beschikt over twee pijlen om zijn ‘Snake’ mee naar links en rechts te bewegen. Het is de bedoeling dat je de tegenstanders afsnijdt of insluit en zelf als laatst overblijft. Doodeenvoudig, maar wel verslavend.
  Ook als losse iPhone-app voor 2 spelers: Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download -
 • BADLAND (€0,99, iPhone/iPad/TV, iOS 8.0+) - Vier spelers hoeven maar op beeld te tikken om hun zwarte pluis in de lucht te houden en obstakelparcoursen door te loodsen. Ondertussen zijn er power-ups die spelers vergroten, verkleinen of kleverig maken. Speel een potje of een toernooi: Badland is altijd hilarisch.
 • Tiny Wings (€1,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Help een plomp vogeltje vliegen door hem te lanceren via dalen en heuvels in het landschap. Op de iPhone is het al leuk om jouw score met naam in het lijstje topscores te krijgen, maar op de iPad speel je het ook met twee spelers tegelijk tegen elkaar.

Gezelschapsspellen

The game of life

 • Heads Up! (€1,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.0+) - Houd de iPhone of iPod touch voor je hoofd. Een naam verschijnt in beeld. De timer loopt: raad wie je zelf bent door anderen vragen te stellen! Ondertussen filmt de app het beeld van je vrienden die ongetwijfeld in een deuk liggen. Hilarisch!
 • LUDO+ Family Board Game (€1,99, iPad, iPadOS 7.0+) - Zorg jij er tijdens het spelletje Mens erger je niet voor dat jouw poppetjes als eerste binnen zijn? Dankzij deze handige app speel je het spelletje overal, ook wanneer je op je bedje aan het zwembad ligt.
 • Ticket to Ride - Train Game (€9,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Spaar kleurkaarten om treintrajecten aan te leggen die op je opdrachtkaarten staan, en verover stukken rails spoor voordat tegenstanders het doen. Geef de iPhone of iPad door aan je tegenspelers in dit gezelschapsspel dat tot het eind spannend en leuk is.
 • The Game of Life (€5,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - The Game of Life staat in Nederland bekent als Levensweg. Je kent het waarschijnlijk wel: je rijdt het hele bord over in een autootje, eerst ga je studeren, vervolgens trouwen en als je geluk hebt krijg je ook nog kinderen. De speler die aan het eind van het spel het meeste geld heeft, wint het spelletje. Je kunt het alleen tegen een computer of met andere mensen spelen.

Voor meer gezelschapsspelletjes bekijk het onderstaand overzicht met allerlei leuke bordspellen voor de iPhone en iPad.

Bekijk ook

De leukste iPad-bordspellen om met vrienden en familie te spelen

Zit iedereen altijd maar op de iPad, terwijl je liever met de hele familie leuke dingen doet? Daar hebben we een oplossing voor! We hebben de beste bordspellen voor iPad en iPhone op rij gezet, zodat je samen kunt spelen. Met extra aandacht voor spellen voor jonge gezinnen en ervaren spelers.

Bonus: 3 games als je mobiel internet hebt

Clash of Clans

Als je beschikt over mobiel internet in het buitenland, kunnen deze drie toppers ook niet missen.

 • Clash of Clans (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Probeer deze maar eens weg te leggen! Als je internet hebt in het buitenland, gaat de verslaving van het dorpje bouwen en andere dorpen plunderen met je vikings, natuurlijk gewoon door. Bouw verdedigingsmechanismen, smeed clans met andere spelers en groei uit tot een rijk.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Dit goede en online multiplayerspelletje combineert Wordfeud met Sudoku. Beide spelers proberen om beurten de cijferreeks 1 tot en met 9 aan te leggen in elke richting, maar kunnen elkaar daarbij blokken op een veld vol gaten en bonustegels.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een kleine waarschuwing vooraf: dit puzzelspelletje is op het moment enkel Engelstalig. Dit woordspel steekt echter verrassend slim in elkaar. Op het scherm verschijnen steeds meer letters, waarmee je binnen een aantal beurten een woord moet vormen. Speel je de letters naast een beer op het scherm weg? Dan groeit de beer en krijg je op het einde een nog hogere score. Dit spelletje is al even niet meer bijgewerkt, maar je kunt het nog prima spelen.

Lees ook: Applijst: 10 iPhone- en iPad-apps voor een feestje

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 28 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: iMore