Slowmotion video’s op iPhone en iPad: alles op een rij

De iPhone 5s heeft een slow-motion camera, waarmee je videobeelden met 120 frames per seconde kunt opnemen.

Slow-motion teaser iPhone 5sSinds de iPhone 5s kun je mooie slowmotion video’s maken. Ook de iPad Air 2, iPad mini 4 en iPad Pro kunnen mooie slowmotion video’s maken. Beeld wordt met 120 of 240 frames per seconde opgenomen, zodat je het later vloeiend kunt terugkijken in een vertraagde snelheid. Ideaal voor filmpjes van spelende dieren, sporters of andere snelle activiteiten die je eens in detail wil terugkijken. In dit artikel leggen we je uit hoe deze functie werkt – en wat voor handigheidjes je kunt toepassen om je video’s zo goed mogelijk te schieten en te delen.

Wat moet ik weten?

De slowmotion video’s op de iPhone 5s worden vastgelegd met 120 frames per seconde. Op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kun je ook kiezen voor 240 frames per seconde, allemaal in 720p HD. Om deze cijfers in perspectief te brengen: normaal gesproken worden video’s afgespeeld met 30 frames per seconde, waardoor er een vloeiend beeld ontstaat. Door bijvoorbeeld met vier keer zoveel frames een seconde vast te leggen, kun je video’s met een kwart van de originele snelheid afspelen zonder dat het beeld minder soepel beweegt. Deze vermeerdering in frames zorgt er alleen wel voor dat een videobestand ook flink wat groter is. Een slowmotion filmpje met 240 frames per seconde van één minuut is al 300MB groot, terwijl een filmpje van 120 frames per seconde 230MB in beslag neemt. De slowmotion beelden worden in de camerarol van je iPhone onderscheiden met een cirkelicoontje en krijgen een aparte plek in een automatisch aangemaakt mapje.

Kort gezegd kunnen onderstaande toestellen slowmotion video’s maken, met het weergegeven aantal frames per seconde.

  • iPhone 5s: 120 frames per seconde (720p HD)
  • iPhone 6 en iPhone 6 Plus: 120 (720p HD) en 240 frames per seconde (720p HD)
  • iPhone 6s en iPhone 6s Plus: 120 (1080p HD) en 240 frames per seconde (720p HD)
  • iPad Air 2: 120 frames per seconde (720p HD)
  • iPad mini 4: 120 frames per seconde (720p HD)

Slowmotion video’s maken

Je maakt slowmotion video’s op de iPhone en iPad met de vertrouwde Camera-app, door een extra keer van links naar rechts te vegen. Je ziet dat je de slowmotion camera hebt geactiveerd als de witte cirkel om de opnameknop bestaat uit kleine, witte streepjes. Rechtsonder staat ook het aantal beelden per seconde waarmee je filmt.

Slow-motion iPhone 5s cameraSlow-motion camerarol

Video’s bewerken

Eenmaal gefilmd kun je vanuit de camerarol aangeven in welke segmenten de video langzamer moet afspelen. Dit doe je met een speciale tijdlijn bovenin het scherm, waarin twee zwarte strepen staan. Het stuk tussen deze twee strepen speelt langzaam af, terwijl de rest van de video op gewone snelheid afspeelt. Door hier mee te spelen kun je bijvoorbeeld alleen de sprong van een skateboarder langzaam maken. In de gebruikelijke tijdsbalk kun je de grootte van het frame aanpassen om je video langer of korter te maken.

Delen

Slow-motion delenMet een deelknop linksonder in de camerarol kun je een vertraagde video versturen via iMessage of e-mail. Bovendien is het mogelijk om de beelden te plaatsen in een gedeelde fotostream, of ze te uploaden naar YouTube, Facebook of Vimeo. Je kunt slowmotion video’s ook gemakkelijk versturen via bijvoorbeeld WhatsApp. Wordt een app niet ondersteund, dan kun je via een omweg toch slowmotion beelden delen. Je moet dan de video met jezelf delen, zodat de vertraagde beelden als ‘gewone’ video worden opgeslagen. Dit kan je doen door jezelf de video te e-mailen, maar dan moet je wel rekenen op kwaliteitsverlies. Heb je een tweede iOS-apparaat, dan kun je via AirDrop de video heen en weer sturen. Hierna wordt het slowmotion effect van de video met 30 frames per seconde getoond, zodat je hem met het gewenste resultaat in andere apps kunt importeren.

De iPhone-app TruSloMo biedt ook een manier waarop je slowmotion video’s klaar kunt maken voor andere apps. Je opent met de applicatie je geschoten video, geeft aan op welke punten het vertraagde effect moet plaatsvinden en exporteert hem vervolgens.

Uiteraard kun je de video ook bewerken op een Windows-computer of Mac, mits je een videobewerker hebt die beelden met 120 frames per seconde of meer kan vertragen naar een kwart van de originele snelheid.

Alternatieve apps

Er zijn ook enkele alternatieve iOS-apps in de App Store verschenen waarmee je op andere manieren gebruik kunt maken van de slowmotion functie van de iPhone en iPad. Apps zoals SloPro, SlowCam en Videon laten je met meer opties de video’s maken en bewerken. Deze apps hebben we alledrie besproken in een uitgebreid overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorieën Apps, Devices
Onderwerpen camera, iPhone 5s, slow-motion
Devices iPad, iPhone
Software iOS