vine camera iphone

Beste iPhone-apps om korte filmpjes te maken

Met Vine, Instagram, Socialcam en andere apps kun je korte filmpjes opnemen en delen met vrienden. Welke video-apps zijn er zoal en welke zijn de beste?

Korte video’s maken was ineens populair toen Twitter met de eigen video-applicatie Vine kwam. Met Vine maak je korte video’s van hoogstens zes seconden. Maar Vine staat niet op zichzelf, er zijn veel meer apps waarmee je korte filmpjes kunt maken. In deze lijst zetten we ze voor je op een rij.

Vine

vine-appMisschien wel de bekendste dienst voor het maken van korte filmpjes. Vine is eigendom van Twitter en haalde in het eerste halfjaar maar liefst 13 miljoen gebruikers binnen. Bekende merken gingen Vine gebruiken als reclamekanaal. Sindsdien is de hype rondom Vine wat afgenomen, maar de app wordt nog steeds veel gebruikt. Vine-videos’ zijn maximaal zes seconden lang. Ze starten vanzelf en spelen in een oneindige loop af, dus je hoeft niet op een playknop te drukken. Het lijkt op een animated gif. Je maakt een vine door de app te starten en je vinger op het scherm te houden. Zodra je je vinger van het scherm haalt, stopt de opname. Die vergt wat oefening, vooral als je meerdere korte stukjes video achter elkaar wilt opnemen.

Instagram

Instagram introduceerde in 2013 de mogelijkheid om korte filmpjes te maken en te delen. De Instagram-video’s mogen maximaal 15 seconden lang zijn en zijn te delen via de app. Facebook ging hierdoor nog meer concurreren met Vine. Instagram’s videodienst bevat meerdere filters waarmee je je video’s een eigen uiterlijk kunt geven. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de filmpjes zo min mogelijk trilling laten zien. Later voegde Instagram ook de mogelijkheid toe om video’s in een oneindige loop te laten draaien, net als bij Vine het geval is.

Snapchat

Snapchat staat erom bekend dat video’s, nadat ze zijn afgespeeld door je vrienden, vanzelf weer verdwijnen. De maximale lengte van de filmpjes is vastgesteld op 10 seconden. Ook kunnen er een aantal extra’s aan de video worden toegevoegd, zoals een tweetal kleurenfilters, de huidige tijd en temperatuur en eigen tekst. Wil je een video direct met je hele vriendenlijst delen? Voeg deze dan toe als Verhaal. Hier kan je creatie gedurende 24 uur door al je vrienden worden bekeken, zonder dat deze verdwijnt na het afspelen. Naast Verhalen van je vrienden kun je op dit scherm ook gebundelde video’s zien die Snapchat samenstelt tijdens grote evenementen als de Fashion Week of het WK voetbal. Nieuw in Snapchat is de Discover functie. Hierdoor kun je nieuwsberichten in de vorm van korte filmpjes zien die verschillende media toevoegen.

Keek

Keek is niet alleen geschikt om (korte) video’s te maken en delen. Je kunt ook privé chatten en videoberichten versturen. Het is met 60 miljoen gebruikers ook weer een sociaal netwerk op zichzelf met een eigen profiel en de mogelijkheid om andere gebruikers te volgen.

Mobli

Bij Mobli draait het juist weer om allerlei filters en effecten die je aan je video’s kunt toevoegen. Geef je video bijvoorbeeld een retro-uiterlijk alsof het in de jaren ’20 of ’40 gemaakt is. Net als in Instagram abonneer je je op mensen, hashtags en zelfs locaties en kun je privéberichten, foto’s en links met vrienden delen. Ook kun je foto’s en video’s meteen vanuit Instagram importeren.

GifBoom

Ook in GifBoom kun je natuurlijk weer allerlei effecten aan je video toevoegen, variërend van sepia tot zwartwit et cetera. Vooral handig is de manier waarop je eenvoudig tekst in verschillende lettertypen en kleuren aan je video toevoegt. De app heeft een eigen feed en ook een handige Explore-functie om populaire gifjes te kunnen vinden.

Nutshell Camera

Korte video’s maken op basis van drie foto’s. Dat is het idee achter Nutshell Camera, een camera-app van de makers van presentatie-software Prezi. Om een video te maken knip je drie foto’s, terwijl er op de achtergrond wordt gefilmd. Bij het afspelen zie je hoe de camera van de ene naar de andere foto schiet. De magie van de app bevindt zich echter in de vele bewerkingsopties. Creatievelingen kunnen zich in deze app volledig uitleven door verschillende animaties en teksten aan de video’s toe te voegen. Omdat het beeld even ‘stilstaat’ terwijl de animaties afspelen ontstaat een leuk effect.

Socialcam

Socialcam laat je ook allerlei filters aan je video’s toevoegen, maar legt daarbij de nadruk op vintage. Door te vegen wissel je tussen de filters, al is de keuze wel wat beperkt. De app laat je bij het aanmaken van een account eerst je eigen naam invoeren, althans dat is al gedaan als je de app opent. Voelt een beetje creepy, maar waarschijnlijk leest de app gewoon de naam van je toestel uit. De app heeft uiteraard een videofeed, gebruikers die je kunt volgen en jou kunnen volgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen filmen, video