Unlock en jailbreak voor iPhone OS 2.x

Met PwnageTool en QuickPwn kun je eenvoudig - en gratis - een jailbreak uitvoeren of de simlock van je iPhone verwijderen. Deze handleiding legt uit hoe het werkt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

De iPhone heeft een aantal beperkingen: vaak zit er een simlock op en je krijgt niet zomaar toegang tot het bestandssysteem. Voor beide problemen is er een oplossing:

 • Met een unlock zorg je dat de simlock wordt verwijderd, zodat je elke simkaart in de iPhone kunt gebruiken
 • Met een jailbreak open je het bestandssysteem, zodat je bijvoorbeeld software kunt installeren die officieel niet door Apple is toegestaan.

Voor het uitvoeren van een jailbreak en unlock zijn er twee applicaties beschikbaar:

 • PwnageTool voor de Mac.
 • QuickPwn voor Mac en Windows.

Beide programma’s zijn gratis en worden gemaakt door het iPhone Dev Team. Zodra er een firmware (=systeemsoftware) voor de iPhone beschikbaar is, zorgt het iPhone Dev Team ervoor dat er een nieuwe versie van PwnageTool en QuickPwn beschikbaar komt.

De werking van beide programma’s is ongeveer hetzelfde. Met PwnageTool maak je een aangepaste versie van de iPhone-firmware aan, die je vervolgens met behulp van iTunes op de iPhone installeert. QuickPwn werkt op dezelfde manier, maar hiermee kun je de aangepaste firmware niet zelf maken. Je hebt er een zogenaamde custom firmware voor nodig. Zodra er een nieuwe versie van PwnageTool beschikbaar is, kun je deze custom firmwares op verschillende plekken vinden, waaronder op ons forum.

Om te beginnen eerst een paar aandachtspunten:

 • Een jailbreak is altijd terug te draaien. Het brengt geen onherstelbare schade toe en er wordt niets definitief gewijzigd. Je kunt altijd op een later moment weer de originele firmware van Apple installeren, zodat je geen gezeur krijgt over garantie.
 • Het is op dit moment nog niet mogelijk om een iPhone 3G te unlocken. Je kunt het toestel al wel jailbreaken, zodat je er applicaties van derden op kunt installeren. Voor het installeren van extra software gebruik je de programma’s Cydia en Installer, die gelijktijdig met de jailbreak op je iPhone worden geïnstalleerd.
 • Pwnage Tool is alleen geschikt voor de Mac. Ga op zoek naar een vriend die een Mac heeft of gebruik de instructie voor Windows-gebruikers, onderaan deze pagina.

We gaan er vanuit dat je een eerste generatie iPhone of iPhone 3G gebruikt die al op firmware 2.0 of hoger draait. Die wil je upgraden naar een nieuwe firmware-versie. Eerst nog wat terminologie:

Werking

Wat Pwnage Tool doet, is het pwnen van je systeem. Oftewel: zorgen dat je een aangepaste firmwareversie 2.x kunt installeren, waarin bepaalde zaken zijn aangepast of gedeactiveerd. Bij de methode van Pwnage Tool kun je later altijd weer de originele firmware terugzetten op je iPhone.

iPhone unlock en jailbreak met PwnageTool

Pwnage Tool is geschikt voor eerste generatie iPhones met firmware 2.x (activatie, jailbreak en unlock) en de iPhone 3G (activatie en jailbreak).

Een iPhone 3G kun je nog NIET met PwnageTool unlocken. In onderstaande instructie kun je in dat geval alle opmerkingen over bootloader-bestanden negeren.

Dit heb je nodig:

 • Een iPhone
 • Pwnage Tool 2.x (versie 2.2 vind je hier of hier)
 • Twee boatloader-bestanden: 3.9BL en 4.6BL
 • De nieuwste firmware voor de iPhone (bijvoorbeeld firmware 2.2
 • iTunes (nieuwste versie)
 • Stap 1:
  Begin met het maken van een map op de desktop waarin je de bovengenoemde bestanden verzamelt: de twee bootloader-bestanden, het Pwnage Tool (laatste versie) en de iPhone-firmware (laatste firmware). Je hebt nu een map met de volgende inhoud:

  Bestanden voor Pwnage tool

  Stap 2:
  Start Pwnage Tool. Je ziet nu onderstaand scherm:

  pwnage openen

  Stap 3:
  Na het wegklikken van de waarschuwing zie je onderstaand scherm. Linksboven zorg je dat Simple Mode is geactiveerd. Let op: bij Simple Mode wordt het opstartlogo van je iPhone gewijzigd in een ananas (in plaats van een Apple-logo). Wil je dit niet, dan kies je de Expert Mode.
  Kies vervolgens het apparaat dat je in bezit hebt, bijvoorbeeld een eerste generatie iPhone (links) of een iPhone 3G (rechts)

  Pwnage stap 2

  Stap 4:
  Je moet nu de gewenste firmware aangeven: klik op Browse for IPSW:

  Pwnage stap 4

  Stap 5:
  De firmware had je al gedownload naar het speciale mapje op de desktop:

  Pwnage stap 5

  Stap 6:
  De juiste firmware is geselecteerd. Klik op de blauwe pijl onderin het scherm.

  Pwnage stap 6

  Stap 7:
  Nu moet je nog de bootloaders selecteren (alleen voor eerste generatie iPhone). Ook die staan in het mapje dat je eerder hebt aangemaakt, dus je kiest No op de vraag of je op internet wil zoeken. Vervolgens geef je aan dat je handmatig naar de bootloader wilt bladeren.

  Pwnage stap 7

  Stap 8:
  Ditzelfde proces herhaalt zich voor bootloader 4.6. Ook hier blader je naar het gewenste bestand. Onderin het scherm zie je, dat het aangepaste IPSW-bestand zal worden aangemaakt wanneer je op de blauwe pijl rechtsonder klikt.

  Pwnage stap 8

  Stap 9:
  Het IPSW-bestand (aangepaste firmware) zal nu worden gemaakt. Klik op Yes.

  Pwnage stap 9

  Stap 10a:
  Een belangrijke stap: je krijgt de vraag ‘Are you legit iPhone’. Wil je een unlock en activatie uitvoeren dan kies je No. De meeste gebruikers van Pwnage zullen deze optie kiezen omdat ze de simlock willen verwijderen. Heb je een officieel abonnement via T-Mobile of een andere officiële iPhone-aanbieder en wil je alleen maar een jailbreak uitvoeren om extra software te installeren, dan kies je Yes.

  Pwnage stap 10

  Stap 10b:
  Had je voor Expert Mode gekozen (dus niet Simple Mode, zoals hierboven aangegeven), dan krijg je tussendoor nog een extra scherm met veel meer mogelijkheden. Beginners kunnen echter beter voor Simple Mode kiezen. We gaan in het vervolg van deze handleiding dan ook verder in Simple Mode.

  Pwnage stap 10b

  Stap 11:
  Het IPSW-bestand wordt aangemaakt. Je zult hiervoor even geduld moeten hebben. Tussendoor krijg je de vraag om het administrator-wachtwoord van je Mac in te voeren.

  Pwnage stap 11

  Stap 12:
  Er verschijnt nu een scherm waarin je kunt aangeven of je iPhone eerder Pwned is geweest. Heb je Pwnage Tool eerder gebruikt, dan kies je Yes. Zo niet, dan kies je No. Weet je het niet, bijvoorbeeld omdat je de iPhone tweedehands hebt gekocht, dan klik je ook No omdat het opnieuw pwnen geen kwaad kan.

  Pwnage stap 12

  Stap 13:
  Zet je iPhone nu in DFU mode: Houd de aan/uitknop en homeknop gelijktijdig ingedrukt gedurende 10 seconden. Daarna laat je de aan/uitknop los, terwijl je de homeknop gewoon ingedrukt blijft houden. De instructies hiervoor verschijnen in PwnageTool: kijk goed naar de plaatjes!

  Pwnage stap 13

  Stap 14:
  De iPhone is nu in DFU mode. Sluit Pwnage Tool af en start iTunes.

  Pwnage stap 14

  Stap 15:
  Houd de Alt/Optie-knop van je Mac-toetsenbord ingedrukt en klik met de muis op Herstel (Restore):

  Pwnage stap 15

  Stap 16:
  Blader naar de zojuist aangemaakte custom firmware en selecteer dit:

  Pwnage stap 15

  Stap 17:
  Wacht tot de herstelfunctie z’n werk heeft gedaan. Dat kan een paar minuten duren. Wanneer het proces klaar is volgt er een herstart. Had je aangegeven dat je geen ‘legit iPhone’ hebt, dan start Bootneuter op, die nog ongeveer 5 minuten nodig heeft om z’n ‘ding’ te doen.

  Pwnage stap 17

  Stap 18:
  Gefeliciteerd, je bent klaar! Je eigen simkaart moet nu werken in de iPhone (geldt niet voor de iPhone 3G) en je kunt Cydia of Installer gebruiken om extra software te installeren.

  Snelle iPhone-unlock en -jailbreak voor Windows en Mac

  Het is niet nodig om zelf een IPSW-bestand aan te maken. Er is een snelle methode zonder dat je met software aan de slag moet.

  Wat heb je nodig:

  • Een iPhone.
  • Speciale custom firmware 2.x (zie ons forum)

  Stap 1:
  Installeer de nieuwste versie van iTunes op je computer.

  Stap 2:
  Download de custom firmware. Dit is een kant en klaar bestand met een aangepaste versie van firmware 2.x, die al door iemand anders is gemaakt. iPhoneclub-supermod Michael maakt altijd een betrouwbare custom firmware die je via RapidShare en andere bestandsuitwisseldiensten kunt downloaden.

  Stap 3:
  Sluit de iPhone aan op de computer. Zorg dat er een reservekopie van de inhoud van je iPhone wordt gemaakt.

  Stap 4:
  Zet je iPhone in recovery mode:

  • Schakel de iPhone uit door de Power-knop even ingedrukt te houden tot de opmerking Zet uit verschijnt.
  • Sluit de iPhone weer aan en houd tegelijkertijd de Home-knop ingedrukt tot het iTunes-icoon met de stekker verschijnt.

  Stap 5:
  Sluit de iPhone aan op de computer. Ga naar iTunes, houd de Shift-toets (Windows) of de Alt-toets (Mac) ingedrukt terwijl je op de Herstel-knop drukt.

  Stap 6:
  Blader naar het gewenste firmwarebestand (IPSW) en selecteer het.

  Stap 7:
  Wacht tot het proces klaar is. Dit duurt hooguit een kwartier.

  Stap 8:
  Eventueel kun je daarna de reservekopie terugzetten, zodat je alle muziek, films en andere content weer terug op de iPhone krijgt.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt maart 2016
  Categorie Devices
  Onderwerpen 3G, firmware, pwnage tool, unlock
  Devices iPhone [2007], iPhone 3G
  Software iPhone OS 2