iPhone 4 voor beginners: uitleg voor nieuwe iPhone-gebruikers

In deze uitleg voor iPhone 4 beginners lees je alles over de bediening van het toestel, uitleg van het scherm, knoppen en meer. Ontdek de iPhone 4 voor beginners met duidelijke uitleg.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iphone 4Je hebt een iPhone gekocht en je wilt snel worden bijgepraat. Wat is de volgende stap? Waar begin ik met het installeren van apps, waar moet ik aan denken? Voor iedereen die na aankoop van de iPhone wat hulp nodig heeft, hebben we deze handleiding voor beginners gemaakt.

Hier vind je de andere gidsen voor beginners:

De handleiding hieronder is gericht op bezitters van een iPhone, maar veel tips zijn ook geschikt voor mensen die een iPod touch in gebruik willen nemen.

Tip: de officiële gebruikershandleiding van de iPhone 4 vind je in PDF-formaat op de website van Apple. Je vindt deze handleiding ook als ebook via de applicatie iBook. Hoe je deze applicatie installeert lees je verderop in dit artikel.

overzicht iphone 4

Stap 1: Simkaart plaatsen

Mocht de simkaart nog niet in de telefoon zitten, dan vind je aan de zijkant van de telefoon een langwerpig ‘balkje’. Dit is het simkaartslot. In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien hoe je het simkaartslot openmaakt met een opengebogen paperclip of met het simkaart-verwijdertool (een prikkertje) die in de verpakking is meegeleverd.

iphone 4 simkaart

Stap 2: Eerste oriëntatie

Is je iPhone al geactiveerd, dan kun je alvast wat rondbladeren op de iPhone. Tik een paar iconen aan en kijk wat erachter schuilgaat. Er zijn standaard al diverse apps aanwezig, zoals voor het weerbericht, de beurskoersen, een rekenmachine of de agenda. Met de homeknop (ronde knop onder het scherm) ga je altijd weer terug naar het startscherm.

Stap 3: iPhone activeren

De meeste mensen kopen de iPhone in combinatie met een abonnement. Voordat je kunt gaan bellen moet je de iPhone meestal eerst activeren. Na het plaatsen van de simkaart moet je je iPhone aansluiten op een computer waarop iTunes is geïnstalleerd. iTunes is een desktopprogramma voor Windows en Mac, waarmee je muziek, films, foto’s en andere multimedia op de iPhone kunt zetten. iTunes maakt ook regelmatig een backup van je iPhone. Je hebt de laatste versie van iTunes nodig, die je via de website van Apple kunt downloaden.

itunes_storeInstalleer iTunes, sluit de iPhone op de computer aan met de meegeleverde usb-kabel en wacht tot iTunes je iPhone herkent. Er verschijnen een aantal instructies op het scherm, die je moet volgen. Je krijgt onder andere de vraag of je een Apple ID wilt aanmaken. Dit Apple ID heb je nodig om muziek in de iTunes Store te kunnen kopen, maar je hebt het ook nodig om straks app te installeren. Zelfs bij gratis applicaties heb je een Apple ID nodig.

Stap 4: Muziek, video en andere inhoud op de iPhone zetten

Tijdens het doorlopen van de stappen in iTunes kun je aangeven of je contacten, agenda’s, e-mailacconts en bladwijzers automatisch wilt synchroniseren tussen de computer en iPhone. Synchroniseren houdt in, dat de gegevens in twee richtingen worden aangepast: een nieuw adres dat je op de iPhone hebt toegevoegd zal ook in Outlook, Mac-adresboek en soortgelijke programma’s op de desktop verschijnen. De mogelijkheden zijn bij Mac en Windows verschillend:

 • Mac: je kunt fotoverzamelingen uit iPhoto, adressen uit Address Book en afspraken uit iCal met je iPhone uitwisselen.
 • Windows: je kunt foto’s uit geselecteerde mappen en adressen/afspraken uit Microsoft Outlook op de iPhone zetten.

Bij online diensten zoals Gmail, Hotmail of een Exchange-server synchroniseer je de gegevens niet via iTunes op de deskop, maar haalt je iPhone automatisch via een internetverbinding alle data binnen. Je hoeft dan alleen nog voor het maken van backups en voor multimediabestanden je iPhone op de computer aan te sluiten. Als je al eerder een iPod hebt gebruikt, beschik je waarschijnlijk al over een goed gevulde iTunes-bibliotheek. Muziek, films en dergelijke die al aanwezig zijn in iTunes kun je meteen naar de iPhone laten kopiëren.

iphone 4 driemaalHeb je nog geen muziek en films in iTunes staan, dan kun je muziek van je harde schijf naar de iTunes-bibliotheek slepen. Muziek in mp3-formaat is meteen klaar voor gebruik, maar je kunt ook kiezen voor het AAC-formaat, dat veel efficiënter met ruimte omgaat.

Films kun je meestal niet zomaar naar de iTunes-bibliotheek slepen. Je moet ze eerst converteren naar mp4-formaat. Er zijn diverse softwarepakketten waarmee je dat kan doen, zoals de gratis oplossing Handbrake. De meeste video-conversieprogramma’s hebben speciale instellingen voor de iPhone of iPod touch.

iphone-4-itunes

Als iTunes je iPhone heeft herkend zie je een Samenvattingsscherm met daarachter meerdere tabbladen waarmee je de inhoud van je iPhone kunt beheren. Er zijn aparte tabbladen voor Muziek, Films en dergelijke.

Stap 5: Met internet verbinden

Je iPhone kan op twee manieren verbinding maken met internet: via Wi-Fi of via het mobiele netwerk (3G). Ben je in een omgeving waar geen 3G beschikbaar is, dan zal de iPhone overschakelen naar het iets tragere GPRS-netwerk. Het is verstandig om thuis over te schakelen op een draadloos Wi-Fi-netwerk, omdat dit veel sneller is en omdat je daarmee het mobiele netwerk minder belast. Bovendien heb je bij gebruik van Wi-Fi geen last van datalimieten.

Heb je een iPhone/iPlan-abonnement via T-Mobile afgesloten dan heb je een onbeperkte databundel. Je kunt zonder datalimiet gebruikmaken van mobiel internet. Bij de andere mobiele operators kun je ook speciale iPhone-abonnementen afsluiten, maar daarbij heb je meestal wel te maken met een datalimiet. Daarnaast kun je nog allerlei andere telefoonabonnementen afsluiten, waarbij je meestal een aparte databundel moet afsluiten.

Je hoeft geen operatorgegevens in te vullen om mobiel internet werkend te krijgen. Mocht dat wel nodig zijn, dan kun je hier de instellingen vinden: Internet-instellingen voor GPRS/EDGE van Nederlandse operators. Deze instellingen gelden ook voor 3G.

Voor internetten via Wi-Fi is het aan te raden thuis een eigen draadloos thuisnetwerk aan te leggen (een zeer kleine en nuttige investering!). Je kunt ook gebruikmaken van betaalde of gratis hotspots. Heb je een iPhone-abonnement van T-Mobile dan krijg je gratis toegang tot de hotspots van T-Mobile.

wifi-netwerkInschakelen van de Wi-Fi-verbinding op je iPhone is zeer eenvoudig. Tik op Instellingen op je startscherm, tik op Wi-Fi en zet de schakelaar op ‘1’ (aan).

Na enige seconden verschijnt een lijst met alle gevonden draadloze netwerken. Achtereenvolgens zie je steeds de naam van het Wi-Fi-netwerk, met een slotje bij beveiligde netwerken. De signaalsterkte is ook meteen te zien. Met het blauwe pijltje kun je nadere informatie over het draadloze netwerk kunt opvragen. Tik op de naam van het gewenste netwerk om verbinding te maken en voer het wachtwoord in als erom wordt gevraagd. Is de verbinding gelukt, dan verschijnt er een vinkje bij de netwerknaam. In de statusbalk van je iPhone zal de signaalsterkte zichtbaar zijn in de vorm van een aantal golfjes. Meer informatie vind je in het wiki-artikel Wi-Fi.

Stap 6: iPhone beschermen en verzekeren

Je hebt nu de basishandelingen onder de knie. De volgende stap is zorgen dat je iPhone goed beschermd is zodat er geen krassen en andere schade ontstaat. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Plak een screenprotector op het scherm, zodat deze vetvrij en krasvrij blijft. Een screenprotector bestaat uit zelfklevende folie. Er zijn ook spiegelende screenprotectors en privacy-screenprotectors die voorkomen dat anderen kunnen meelezen van je scherm.
 • Koop een goede beschermhoes. De keuze is gigantisch, bijvoorbeeld modellen van leer, siliconenrubber en hard plastic. Ook zijn er sportarmbanden, hoesjes met en zonder broekriemclip, portemonnee-achtige hoesjes en minimalistische hoesjes waarbij alleen de achterkant van je iPhone beschermd is.
 • Een andere aanschaf die je nog zou kunnen overwegen is een oplaadkabel voor thuis of in de auto.

Een heel ander punt is het verzekeren van je iPhone. Hier hebben we een apart artikel over geschreven: iPhone verzekeren, wat zijn de opties?

Stap 7: Unlock en jailbreak

In het verleden hebben we op iPhoneclub veel geschreven over het unlocken en jailbreaken van je iPhone. Unlocken houdt in dat de simlock wordt uitgeschakeld, zodat je elke simkaart in de iPhone kunt gebruiken. Jailbreaken houdt in dat het besturingssysteem wordt ‘opengezet’, zodat je buiten Apple’s App Store om extra software op de iPhone kunt installeren. Die aandacht voor unlock en jailbreak was logisch omdat de eerste iPhones waren voorzien van een simlock en omdat er nog geen officiële App Store beschikbaar was.

Tegenwoordig is unlocken en jailbreaken minder populair geworden: de App Store biedt zo’n enorm aanbod van leuke applicaties en spelletjes. Het jailbreaken wordt nu voornamelijk nog gedaan om extra tweaks te installeren, zoals SBSettings en Winterboard. De bekendste hulpmiddelen zijn redsn0w om je toestel te jailbreaken en ultrasn0w om een unlock uit te voeren. De laatste ontwikkelingen rond jailbreak en unlock kun je via deze link teruglezen: Jailbreak en Unlock.

Stap 8: Software en webapps

Nu je de iPhone in gebruik hebt, wil je ook allerlei extra software erop installeren. Een spelletje bijvoorbeeld, een nieuwsapp of zelfs een virtuele piano! Er zijn in feite drie soorten applicaties zijn:

 • Webapplicaties: Dit zijn eigenlijk geen applicaties, maar websites die in de browser draaien en die zich gedragen als kleine programma’s. Bij deze webapps wordt geen software daadwerkelijk op de iPhone geïnstalleerd. Ze nemen dus ook geen ruimte in op je iPhone.
 • Software uit de App Store: Dit zijn applicaties die je op de iPhone installeert en die daarom ook (opslag)ruimte innemen op de iPhone. Alle software in de App Store is door Apple goedgekeurd. Je kunt de applicaties downloaden via iTunes of rechtstreeks op de iPhone zelf.
 • Niet-officiële applicaties: Dit zijn applicaties die buiten Apple om zijn gemaakt. Het installeren is alleen mogelijk op iPhones met jailbreak. Je installeert de applicaties via Cydia, een programma dat na een jailbreak automatisch op de iPhone worden geïnstalleerd.

iPhone webapps en andere programma's

Webapp toevoegen

We gaan uitleggen hoe je van de iPhoneclub-website een mobiele webapp maakt.

 1. Open Safari op de iPhone en tik in: iphoneclub.nl.
 2. De mobiele website van iphoneclub.nl verschijnt in beeld. Je kunt deze voortaan als icoontje op je startscherm te zien krijgen.
 3. Klik op het middelste icoontje onderin het scherm (rechthoek met pijltje).
 4. Er verschijnt een menu. Kies de optie ‘Zet in beginscherm’.
 5. iPhoneclub heeft een passend icoontje gemaakt. Vul een herkenbare naam in en tik op ‘Voeg toe’.
 6. De webapp is nu als icoontje opgenomen op je startscherm.

iphoneclub-webapp

Het startscherm van de iPhone wordt trouwens SpringBoard genoemd.

Apps installeren uit de App Store

iphone-appsVoor het installeren van applicaties uit de App Store kun je op twee plaatsen terecht:

 • In de iTunes Store op je desktop: je vindt hier een apart onderdeel App Store.
 • Via de App Store-applicatie op je iPhone.

Blader naar een applicatie die je wilt installeren en klik op de knop Koop (bij betaalde applicaties) of Krijg (bij gratis applicaties). Na het invoeren van je Apple-ID (gebruikersnaam en wachtwoord) zal de applicatie gedownload worden. Voor betaalde applicaties moet je een creditcard koppelen aan je Apple-ID, een tegoed storten met een iTunes-kadobon of een Click&Buy als betaalmethode gebruiken.

ipc app itunes

We leggen hieronder uit hoe het werkt aan de hand van iPhoneclub’s eigen applicatie iPc.

itunes ipc app

 1. Open iTunes op de desktop en voer de zoekopdracht ‘ipc’ in.
 2. Klik meteen op de knop ‘Gratis’ om te installeren, of klik eerst op het icoontje om meer informatie te lezen.
 3. Voer je iTunes-ID in om de transactie te bevestigen.
 4. Het downloaden gaat meteen van start. Bij het aansluiten van je iPhone op de computer zal de app op je iPhone worden geïnstalleerd.
 5. Deze manier van installeren is aan te raden bij grote apps, zoals navigatiesoftware.

Je kunt ook apps meteen op je iPhone downloaden, via de standaard aanwezige applicatie App Store. Dit is alleen mogelijk bij applicaties die niet groter dan 20MB zijn.

 1. Ga naar de app App Store.
 2. Tik op de knop Zoek, onderin beeld.
 3. Voer de zoekopdracht ‘ipc’ in. De iPhoneclub-applicatie verschijnt meteen in beeld.
 4. Tik op de iPhoneclub-applicatie om naar het detailscherm te gaan.
 5. Tik op de knop ‘GRATIS’ om de app te installeren. Een grijs vakje ‘Geïnstalleerd’ (zoals op de afbeelding hieronder) geeft aan dat de app al aanwezig is op je iPhone.
 6. Je gaat nu terug naar het startscherm van de iPhone.
 7. Na een paar seconden is de app geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Veel plezier ermee!
Hierboven hebben we een voorbeeld gebruikt hoe je een app zoekt in de App Store. Je kunt voor de installatie van iPc natuurlijk ook deze directe link gebruiken: iPc in de iTunes App Store.

iphoneclub-app-installeren

Tenslotte
Je bent nu een flink stuk op weg geholpen. Probeer zelf op onderzoek uit te gaan om nog meer mogelijkheden te ontdekken. Dagelijks verschijnt er op de homepage van iPhoneclub (onder de eerste twee nieuwtjes) een tip waarmee je meer uit je iPhone haalt en steeds weer iets nieuws leert. Lees de ervaringen van anderen op het forum en probeer dingen uit! Mocht je er niet uitkomen, kijk dan op het forum of jouw vraag of probleem al eerder besproken is, of stel zelf een vraag.

Tip: de officiële gebruikershandleiding van de iPhone 4 vind je in PDF-formaat op de website van Apple.

Er is veel te ontdekken en dat is nou precies de charme van de iPhone: het is niet alleen een mooie telefoon, maar het is ook een veelzijdig apparaat die je met apps helemaal kunt aanpassen aan je eigen interesses. Niets houdt je tegen om er helemaal jouw iPhone van te maken!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Devices
Onderwerpen gids, handleiding, iPhone 4
Device iPhone 4
Software iOS 4