iCloud: complete uitleg over iCloud op iPhone en iPad

Handleiding voor iCloud: complete uitleg hoe je Apple's iCloud gebruikt voor het maken van backups, synchroniseren van data en meer. iCloud is de online opslagdienst van Apple. Je bewaart er muziek, foto's, agenda's, adresboek en documenten zodat ze overal bereikbaar zijn.

iCloud is de online opslagdienst van Apple. Met iCloud kun je allerlei informatie (muziek, contacten, afspraken, documenten, foto’s) centraal opslaan en toegankelijk maken op al je apparaten. iCloud vind je terug in allerlei apps. Hieronder lees je hoe iCloud werkt en wat je ermee kunt.

Wat is iCloud?

icloud steve jobsiCloud is een online opslagdienst van Apple, waarmee je allerlei informatie online kunt opslaan en synchroniseren. iCloud is de opvolger van MobileMe en werd in mei 2011 aangekondigd door Steve Jobs. Veel functies op de iPhone zijn afhankelijk van iCloud. Je kunt gratis een account aanmaken en krijgt dan meteen 5 GB opslagruimte. Extra opslagruimte kun je bijkopen.

iCloud: hoe werkt het?

icloud instellingenOm iCloud te kunnen gebruiken heb je een iTunes-account nodig en een geschikt apparaat:

  • iPhone: minimaal iPhone 3GS met iOS 5, dus toestellen die na juli/augustus 2009 zijn geproduceerd. iCloud werkt niet op de eerste generatie iPhone en iPhone 3G.
  • iPod touch: minimaal derde generatie iPod touch, dus apparaten van na september 2009.
  • iPad: alle iPads waarop je iOS 5 kunt installeren.

Op iPhone, iPod touch en iPad ga je naar: Instellingen > iCloud om iCloud in te schakelen. Na het invoeren van je Apple ID en wachtwoord krijg je een lijst te zien met allerlei functies en apps waarin iCloud een belangrijke rol speelt.

iCloud is ook te gebruiken op de desktop. Via de desktopbrowser kun je inloggen op iCloud.com (ook geschikt voor Windows), waarna je toegang krijgt tot alle functies. Mac-gebruikers vinden de instellingen voor iCloud gewoon in hun Systeeminstellingen van OS X. Voor Windows-gebruikers is er het iCloud Control Panel.

Verder lezen over iCloud

We hebben over iCloud een aantal interessante artikelen geschreven, waarin we nader ingaan op de mogelijkheden van iCloud.

Muziek en iCloud

Items die je via iTunes hebt gekocht, zoals muzieknummers, muziekalbums, apps, tv-series en boeken, worden automatisch gesynchroniseerd tussen je apparaten. Dankzij iCloud kun je op elk iOS-apparaat zien welke aankopen je eerder hebt gedaan en je kunt een muzieknummer daarna opnieuw downloaden, zonder dat je er opnieuw voor moet betalen. Met iTunes in de Cloud kun je zelfs automatisch nieuwe aankopen downloaden naar al je apparaten. Je hebt ook vanaf elk apparaat toegang tot al je eerdere muziek- en filmaankopen. Bovendien kun je verder gaan met luisteren vanaf de positie waar je bent gebleven, ook als je overschakelt naar een ander apparaat.

iTunes MatchiTunes Match is een interessante functie voor mensen die hun muziekbibliotheek op orde willen brengen. iTunes Match kost €25 per jaar en geeft je de mogelijkheid om 25.000 muzieknummers beschikbaar te maken via al je iOS- en OS X-apparaten. iTunes Match checkt welke nummers aanwezig zijn in iTunes en geeft je de mogelijkheid om deze nummers af te spelen in hoge kwaliteit, ook als je ze niet via iTunes hebt gekocht. Je hebt ook toegang tot nummers die je via iTunes zelf hebt gekocht, maar die tellen niet mee in de limiet van 25.000 nummers.

Meer informatie: Dossier iTunes Match en iTunes in de Cloud

Foto’s en iCloud

icloud fotos fotostreamFotostream is een onderdeel van iCloud, waarmee je makkelijk foto’s kunt opslaan. Zodra je een foto maakt wordt deze op iCloud bewaard, waarbij de foto ook automatisch kan worden gedownload naar alle andere apparaten. Je kunt zelfs foto’s vanuit iCloud via je Apple TV afspelen op een televisiescherm. Ideaal om al je vakantiefoto’s te laten zien aan vrienden en familie. Maar let op: Fotostream maakt alleen de 1.000 laatste foto’s van de afgelopen 30 dagen beschikbaar via iCloud. Wil je een goede back-up van je foto’s, dan moet je dat handmatig doen. Op je iPhone worden alle gemaakte foto’s bewaard (maar bij verlies ben je wel alle oudere foto’s kwijt). Het is daarom verstandig om een back-up op de desktop of op een externe harde schijf te maken.

Meer info: Fotostream: uitleg over gedeelde Fotostream op iPhone en iPad

Documenten en iCloud

Zakelijke gebruikers kunnen met iCloud hun bestanden gemakkelijk uitwisselen tussen meerdere apparaten. Je maakt met Keynote op de Mac een presentatie, zorgt dat deze op iCloud komt te staan en je hebt daarna op elk moment toegang. Een collega kan wijzigingen doorvoeren, waarna jij de meest actuele versie van de presentatie hebt. Je kunt de presentatie zelfs afspelen vanaf de iPad of iPhone. Het zelfde geldt voor tekstdocumenten, spreadsheets, PDF’s en allerlei andere bestanden die je op iCloud opslaat. Je kunt ook Word-documenten opslaan in iCloud, zodat je ze met een geschikte app kunt bewerken. Een alternatief dat hiervoor vaak wordt gebruikt is Dropbox (maar die biedt niet dezelfde synchronisatiemogelijkheden).

documenten icloud

Email, adresboek en agenda in iCloud

MessageMe stond vooral bekend als een mogelijkheid om je agenda, adresboek en e-mail op een centrale plek te beheren met een Mac.com of Me.com e-mailadres. Omdat iCloud een vervanger is van MobileMe, vind je deze functies ook weer terug. Als je inlogt op iCloud.com heb je daar toegang tot je e-mail, adressen en afspraken via een webinterface. Ook kun je deze info laten synchroniseren met apps voor de Mac en de standaardapps voor Mail, Agenda en Adresboek op iOS.

Instellingen, apps en boeken

iCloud zorgt voor synchronisatie van allerlei instellingen van apps. Via Wi-Fi worden de instellingen automatisch gesynchroniseerd. Er zijn allerlei apps die er al gebruik van maken. Zo zorgt de iCulture-app ervoor dat alle favoriete artikelen en gelezen artikelen via iCloud worden gesynchoniseerd tussen alle ondersteunde apparaten. Apps kunnen instellingen, behaalde scores en andere informatie via iCloud opslaan en synchroniseren. In iCloud kun je ook zien welke boeken en apps je hebt gedownload. iCloud onthoudt bij iBooks op welke pagina je bent gebleven en synchroniseert markeringen en notities.

Backups maken via iCloud

Je kunt iCloud ook gebruiken voor het maken van backups. Vooral op vakantie is dat erg gemakkelijk: mocht je iPhone kapot gaan en heb je een nieuw toestel op de kop getikt, dan heb je binnen een paar minuten al je oude instellingen en apps weer terug. Bij het maken van backups moet je een keuze maken: backups maken via iTunes op de desktop of backups maken via iCloud. Het laatste verdient de voorkeur omdat je er geen omkijken naar hebt. Wel is het zo dat je beperkt bent tot de 5 GB online opslagruimte die je gratis krijgt bij een iCloud-account. De backup van een 16GB iPhone is echter geen 16GB groot, maar veel kleiner.

Meer info: Backup (reservekopie) van iPhone of iPad maken via iCloud

Zoek mijn iPhone

Zoek mijn iPhone iOS 7Zoek mijn iPhone is een onmisbare functie als je je iPhone regelmatig kwijt bent. De dienst is ook geschikt voor iPad, iPod touch en Mac en laat op een kaart zien waar je apparaten zich bevinden. Erg handig als je je iPhone kwijt bent geraakt en even wilt checken of ‘ie misschien nog thuis ligt. Daarnaast biedt ‘Zoek mijn iPhone’ de mogelijkheid om de iPhone op afstand te wissen of te blokkeren, een boodschap op het startscherm te laten vertonen of een alarmgeluid te laten afspelen. De functies zijn beschikbaar via elke internetbrowser (zie icloud.com) of via de speciaal verkrijgbare app. Lees ook: iPhone zoeken met Zoek mijn iPhone en iPhone op afstand wissen (remote wipe).

Downloaden: Zoek mijn iPhone (gratis)

Zoek mijn vrienden

zoek mijn vrienden ios 7 updateMet Zoek mijn vrienden kun je makkelijk zien waar vrienden zich bevinden. Heb je bijvoorbeeld afgesproken in een restaurant, dan kun je precies zien of iedereen al onderweg is. Je geeft in Zoek mijn vrienden aan met wie je je locatie wilt delen en hoe lang. Zo kun je je locatie delen wanneer je een dag met een groep vrienden naar een pretpark gaat en daarna schakelt het automatisch weer uit. In ‘Zoek mijn vrienden’ kun je ook berichten sturen naar de andere persoon of een alarm ontvangen als iemand op een bepaalde locatie aankomt of vertrekt. Lees ook: Zoek mijn vrienden: zo werkt het, 5 iPhone apps voor vrienden zoeken en Tijdelijk locatie delen met Zoek mijn vrienden.

Downloaden: Zoek mijn vrienden (gratis)

Lees meer in ons dossier iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Onderwerpen icloud, september2014 special
Devices Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone
Software iOS, macOS, tvOS, watchOS