iCloud iWork-apps

Zo synchroniseer je documenten in iCloud

In deze gids lees je hoe je documenten synchroniseert via iCloud. Zo heb je op iPhone, iPad en Mac toegang tot al je documenten en bestanden.

Waar staan mijn documenten en hoe deel ik ze eenvoudig met andere apparaten? Dankzij iCloud heb je daar geen omkijken meer naar. Apps kunnen de Documenten/gegevens-functie van iOS gebruiken om bestanden in iCloud op te slaan. Hiermee zijn ze toegankelijk op al je apparaten en zorgt iCloud er ook voor dat ze up-to-date blijven. Je kunt bijvoorbeeld een Keynote-presentatie op je iPad maken en vervolgens verder bewerken op je iPhone, of andersom. Maar ook gewone apps en games kunnen de functie gebruiken.

Documenten/gegevens via iCloud activeren

iCloud documenten en gegevensOm de functie te kunnen gebruiken, dien je deze eerst te activeren. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > iCloud > Documenten/gegevens
 2. Activeer de schakelaar achter Documenten/gegevens.

De functie is nu geactiveerd. In hetzelfde scherm zie je nu welke apps je al hebt die documenten/gegevens ondersteunen. Dit kun je ook per applicatie in- of uitschakelen. De functie is niet alleen nuttig voor het opslaan van documenten. Apps en games kunnen het ook gebruiken om instellingen met andere apparaten uit te wisselen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door NU.nl, de iCulture-app en door WhatsApp.

Documenten in iCloud opslaan

Apple’s eigen iWork-applicaties Pages, Keynote en Numbers hebben ingebouwde ondersteuning voor iCloud. Documenten die je in deze apps aanmaakt worden automatisch in iCloud opgeslagen. Het zijn betaalde apps, maar nieuwe iPhone–, iPad- of iPod touch-gebruikers kunnen ze gratis downloaden.

Downloaden:

 • Pages (€8,99, gratis voor nieuwe gebruikers)
 • Numbers (€8,99, gratis voor nieuwe gebruikers)
 • Keynote (€8,99, gratis voor nieuwe gebruikers)

Een nieuw document opslaan

Om een nieuw document in iCloud op te slaan, open je een van de apps op je iPhone of iPad, tik je op Documenten en vervolgens op het het plusje of Nieuw document. Je document, spreadsheet of presentatie wordt vervolgens automatisch in iCloud opgeslagen.

Pages - nieuw document

Documenten vanaf je Mac of PC in iCloud bewaren

Als je op de Mac ook Pages, Keynote en Numbers gebruikt, dan kun je standaard al gebruik maken van iCloud. Dit doe je door het document, spreadsheet of presentatie die je hebt gemaakt op te slaan en bij locatie te kiezen voor iCloud.

Een andere mogelijkheid is om de iCloud-webinterface te gebruiken. Dit is ook de enige manier om documenten in iCloud via je pc op te slaan. Dit doe je als volgt:

 1. Ga in je browser naar http://www.icloud.com.
 2. Log in met je iCloud-account.
 3. iCloud iWork-apps

 4. Klik op Pages voor tekstverwerken, Numbers voor spreadsheets en Keynote voor presentaties. De desbetreffende webapplicatie wordt geopend.
 5. Documenten uploaden in iCloud

 6. Klik in de applicatie op het tandwiel-icoon midden bovenin en kies voor Upload document….
 7. Kies het document dat je wilt uploaden. Word-documenten worden automatisch omgezet naar een Pages-formaat dat je in je browser en op je iDevices kunt bewerken.
Meer lezen: Dossier iCloud

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Diensten
Devices iPad, iPhone
Software iOS