Applijst: 7 iPhone-apps die het moeilijk krijgen met iOS 7

iOS 7 kan het iPhone-apps flink moeilijk maken. iCulture zet meer dan vijf applicaties én jailbreaktweaks op een rij die overbodig worden.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iOS 7 apps maken het apps moeilijkApple vindt niet bij elke noviteit in een nieuwe versie van iOS het wiel uit. Sommige ideeën zijn duidelijk gebaseerd op andere populaire applicaties op onder andere de iPhone en de iPad. In sommige gevallen kunnen applicaties die je nu nog graag gebruikt, overbodig worden doordat Apple de belangrijkste functionaliteit overneemt in haar eigen apps. We zetten zeven aansprekende voorbeelden op een rij. Wat dacht je van het swipen op je mailtjes?


Mailbox

iOS 7 mail meer-knopDé duidelijkst te herleiden trend die Apple introduceert van applicaties die eerder voor de iPhone uitkwamen, is het vegen op je mails om er een handeling mee uit te voeren. Die werd geïntroduceerd in Taskbox – Mail (inmiddels in de App Store te vinden als Boxer), en werd alom bekend door Mailbox – de mailapplicatie van online opslagdienst Dropbox. Die heeft het opschonen van je inbox als hoofddoel, en laat je meteen een herinnering zetten bij e-mails. En ook in de mailapp van iOS 7 is swipen om op te schonen belangrijk. Veeg van rechts naar links en je ziet de Archiveer-knop om een mail als afgehandeld te beschouwen. De knop ‘Meer’ (afgebeeld) die daarnaast staat, leidt echter niet naar todo-functies en herinneringen. Daarmee kan je een mail verwijderen, spam rapporteren, antwoorden, doorsturen en een bericht verplaatsen.

Waarom Mailbox kan overleven: Onder het bewind van nieuwe eigenaar Dropbox moet Mailbox een toepassing voor allerlei platformen worden, waaronder ook de desktop. Je kan de werkwijze van Mailbox over een tijdje dus op al je computers instellen, en die consistentie is wat waard – zeker als ook je herinneringen en todo’s synchroniseren.

Downloaden: Mailbox (gratis, universeel, iOS 6.0+)


Analog Camera (en al die andere kleurenfilter-apps)

iOS 7 kleurenfiltersAnalog Camera, afkomstig van de ontwikkelaar van de briljant eenvoudige todo-app Clear, is pas net op de markt en richt zich maar op één ding: zo simpel mogelijk kleurenfilters toevoegen aan foto’s die je schiet. Meteen als je een foto hebt gemaakt of een foto uit je album haalt, kies je een van de negen filters en deel je hem meteen, of sla je hem op. Er zijn geen andere bewerkingen voorhanden. En juist die eenvoud brengt Apple ook naar de camera-app in iOS 7 (afgebeeld). Een kleurenfilter toevoegen doe je vóór het schieten van een foto al in een handomdraai, en ook hier zijn de opties supersimpel gehouden om snel resultaat te krijgen.

Waarom Analog Camera kan overleven: Het wordt een zware klus voor Analog Camera en ál die andere kleurenfilter-apps om fatsoenlijk weerstand te bieden tegen Apple’s eigen fotofilters. Immers: Apple heeft de snelste foto-app op de iPhone en dat is stiekem toch de camera waar je het meest naar grijpt. En nu ook de kleurenfilters in een handomdraai zijn toegepast, gaat het om de kwaliteit van de filters. Die zit bij Analog Camera wel goed.

Downloaden: Analog Camera (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)


Yahoo Weer en Live Weer

iOS 7 apps weerberichtHet zijn twee van de populairste weerapps op de iPhone, en in beide gevallen is dat grotendeels te danken aan de vormgeving: Yahoo Weer en Live Weer. De eerste kwam nog dit jaar op de iPhone uit en biedt transparante panelen in een zelf te bepalen volgorde, die onder andere de weersvoorspelling en regenkaart van de komende periode tonen. Met name de animaties die de wind- en zonsondergang aanduiden, zijn fraai. Live Weer was er al langer en is een van die apps met geanimeerde achtergronden om het weer te laten zien. Het was ook een van de eerste applicaties die dat combineerde met een optie zoveel mogelijk gegevens in beeld te minimaliseren, zodat de animatie optimaal naar voren komt. Die interface in het bijzonder is nu de opzet van Apple’s nieuwe weer-app (afgebeeld).

Waarom Yahoo Weer kan overleven: Yahoo Weer is natuurlijk niet opeens lelijk nu Apple zelf met een fraaie weer-app komt. De strak uitziende applicatie zal nog genoeg handen op elkaar krijgen, zeker in combinatie met het tonen van een buienradar.

Waarom Live Weer kan overleven: Live Weer werd deels groot door zijn design, maar heeft nog een trucje: het kan de huidige temperatuur weergeven in het app-icoontje, meteen in het homescreen van de iPhone. En ook hier zijn kaartjes voorhanden.

Downloaden: Yahoo! Weer (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: Live Weer (€1,79, universeel, iOS 4.3+)


Spotify

Beste muziek-apps iPhone SpotifySpotify (afgebeeld), Deezer, Rdio en andere muziekstreaming-apps krijgen er in de vorm van iTunes Radio een concurrent bij. De toevoeging van Apple aan iTunes in iOS 7 laat je een radiostation opzetten van een artiest of een genre en brengt je daarna allerlei volgens Apple aanverwante nummers ten gehore. Zo ontdek je allerlei nieuwe muziek. In tegenstelling tot de bovengenoemde apps kan je iTunes Radio gratis gebruiken. Al krijg je dan tussendoor wel reclames te horen. Dat voorkom je met 25 euro per jaar betalen voor iTunes Match, nog altijd een flink pak goedkoper dan de 10 euro per maand voor de andere muziekdiensten.

Waarom Spotify kan overleven: iTunes Radio is geen volledige online muziekdienst, ondanks alle geruchten. Je hebt namelijk geen controle over wat je hoort. Je kan een radiostation opzetten, maar geen albums, zelf samengestelde muzieklijsten of de playlists van vrienden. Laat staan dat je er gericht een nummer mee kan opzoeken en afspelen. iTunes Radio is welbeschouwd alleen de Radio-functie van Spotify, en laat zich dus moeilijk vergelijken. Daarbij is het nog niet bekend wanneer iTunes Radio bij ons beschikbaar zal zijn.

Downloaden: Spotify (gratis, Spotify Premium-abonnement vereist, universeel, iOS 5.0+)


Fotoalbum-apps als PhotosPro

iOS 7 fotoalbum gesorteerdEigenlijk is niet één iPhone-app voor het uitgebreid sorteren en weergeven van je foto’s op het toestel, echt groot. Toch stikt het van de applicaties als PhotosPro, waarmee je foto’s op allerlei manieren kan sorteren. In het geval van deze app, kan dat bijvoorbeeld op foto’s, screenshots en video’s, of per tijdsperiode waarin ze genomen zijn. Met name dat laatste trucje biedt Apple’s fotoalbum nu ook. Die weet dankzij een intelligent trucje welke foto’s bij elkaar horen en bijvoorbeeld op dezelfde plek zijn gemaakt. Zo stelt iOS 7 automatisch uitgebreide fotocollecties samen waar je simpel doorheen kan vegen.

Waarom PhotosPro kan overleven: De kans dat fotoalbum-apps deze slimmigheid van Apple overleven, lijkt ons niet erg groot gezien de nu al geringe populariteit van applicaties die je foto’s sorteren. Omdat je foto’s alleen in Apple’s fotoalbum van de iPhone kan verwijderen, wordt dat in iOS 7 absoluut dé plek om je beelden te sorteren en te beheren.

Downloaden: PhotosPro (vandaag gratis, normaal €0,89, universeel, iOS 5.0+)


1Password

Apple apps iCloud sleutelhangerLange tijd was 1Password dé manier om wachtwoorden veilig mee op te slaan èn te genereren voor andere websites, op zowel de Mac als de iPhone. Maar Apple zaagt direct aan haar poten in iOS 7, met de introductie van iCloud Keychain (afgebeeld): een module om wachtwoorden veilig mee op te slaan èn te genereren. En net als 1Password, is Apple’s variant óók een plek om andere gevoelige data zoals je creditcard en andere persoonlijke ID’s in op te slaan. Keychain is een geïntegreerd deel van Safari, en bespaart daarbij het multitasken tussen apps wat je wel nodig hebt met 1Password.

Waarom 1Password kan overleven: Kan 1Password overleven? De toepassing kost alleen al 7,99 tot 15,99 euro op de iPhone en de Mac-versie gaat er nog eens ver overheen. Dat is veel geld voor een kunstje dat met iCloud Keychain dadelijk gratis kan uitvoeren. Alleen als je een wantrouwen hebt jegens Apple’s omgang met gegevens, blijft 1Password een alternatief. Anders prijst het zichzelf direct uit de markt.

Downloaden: 1Password (tijdelijk €7,99, normaal €15,99, universeel, iOS 5.0+)


En niet te vergeten: Jailbreak-toepassingen

SBSSettings afgebeeldHet heeft even geduurd, maar Apple heeft voor iOS 7 eindelijk goed bij populaire jailbreaktweaks afgekeken. Waaronder ook de populairste van allemaal: Sbsettings (afgebeeld). De toepassing waarmee je snel toegang krijg tot functies als Bluetooth aan en uit en Wi-Fi, vind je nu terug in het Control Center van iOS 7. Maar zo zijn er nog veel meer jailbreak-toepassingen die overboord gegooid kunnen worden door iOS 7. Hou je vast: 3DBoard/Deep End, Sbsettings/NCSettings, Blurriedncbackground, multifl0w, Infinifolders, Bulletin, iBlacklist, LiveClock, Photofilters, Tab+, Fullscreen for Safari, Safari Unibar, Swipeback & AssistantExtensions.

Alles in meer perspectief plaatsen? Vorig jaar schreven we: Applijst: deze 5 iPhone-apps krijgen het moeilijk met iOS 6

Welke apps krijgen het volgens jou nog meer lastig door iOS 7?

Met dank aan @TimWachter voor de beelden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen camera, ios 7, sbsettings, spotify, weerbericht
Software iOS 7