Gratis content: Serato Studio

Gratis in tijden van corona: boeken, games, software en documentaires

Vanwege het coronavirus hebben sommige bedrijven hun content gratis gemaakt. Hier vind je een round-up van dingen die gratis zijn vanwege het coronavirus.
iCulture Deals - · Laatst bijgewerkt:

Gratis vermaak tijdens de coronacrisis

Lang thuiszitten en weinig inkomsten meer? Dit kun je momenteel allemaal gratis krijgen.

Ook leuk:

Eerder al genoemd:

Lees ook onze tips over je kinderen bezighouden als ze lang moeten thuiszitten en ons overzicht om op virtuele vakantie te gaan: rondkijken in musea, op vakantiebestemmingen en optredens van artiesten en theatergezelschappen bekijken.

Tip: niet helemaal gratis maar voor 1 cent per stuk: diverse kinderboeken bij Bol.com in de actie Thuisblijvertjes. Ook kunnen kinderen gratis kijken naar voorleesvideo’s.

Gratis films kijken bij Pathé Thuis

Pathé geeft je in april elke dag een gratis film. Eerder waren al ‘Rambo Last Blood’ en ‘Huisvrouwen Bestaan Niet’ aan de beurt, later krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om ‘Midway’ te streamen. Maar let op, want je moet wel snel zijn en elke dag even kijken. Zodra je de code hebt ingewisseld en bent gaan kijken heb je 48 uur de tijd.

De film van de dag wordt dagelijks rond 9:00 uur bekendgemaakt op de Facebook-pagina van Pathé Thuis. Daar vind je ook de code die je voor de betreffende film moet invoeren. Voor de film ‘Disturbing the Peace’ is dat bijvoorbeeld PEACEKADO. De code is alleen op de dag zelf in te wisselen tot 23:59 uur. Ben je te laat, dan heb je helaas pech en moet je wachten op de film van de volgende dag.

Heb je de code ingewisseld, dan hoef je gelukkig niet meteen kijken. Je kunt met de optie ‘Kijk later’ tot 30 dagen later beginnen met kijken. Zodra je de film start gaan de 48 uur in.

Gratis design-documentaire Rams

Hou je van design, dan kun je nu gratis kijken naar de documentaire ‘Rams’ over ontwerper Dieter Rams. Hij is een van de meest invloedrijkste designers ter wereld, die grote invloed heeft gehad op Apple. De 70 minuten durende documentaire laat zien hoe Rams werkt en wat goed design is. Rams werkte niet alleen voor Braun, maar ook voor Vitsoe.

Eerder kon je al naar de documentaires Objectified en Helvetica kijken.

Meer info vind je hier

Gratis meditatie-oefeningen bij Headspace

Als het om meditatie-apps gaat, dan is Headspace wel een van de bekendste aanbieders. Headspace geeft gebruikers nu gratis meditatie- en mindfulness-oefeningen. Ook is er content om makkelijker in slaap te vallen. Het is vooral gericht op New Yorkers, maar iedereen mag er gebruik van maken. Er zijn 5 meditatie-oefeningen voor volwassenen, 3 voor kinderen en 5 slaapoefeningen met muziek en soundscapes. Zorgmedewerkers kunnen bovendien gratis gebruik maken van de premium content in de app.

Meer info vind je hier

Gratis Marvel-comics

Zoek je iets om te lezen, dan heeft Marvel 12 gratis comics voor je. Je kunt ze downloaden via de Marvel Unlimited-app voor iOS en Android. Het gaat bijvoorbeeld om Civil War, Thanos Wins, Avengers: Kree/Skrull War, Fantastic Four Vol. 1: Fourever en Captain America: Winter Soldier Ultimate.

Elk van deze comics biedt een volledig verhaal, dus je krijgt minstens zes afleveringen. Je kunt ze tot 4 mei gratis downladen. Daarna verschijnen er mogelijk weer nieuwe gratis comics, heeft Marvel laten doorschemeren. Normaal kost Marvel Unlimited een tientje per maand. De gratis comics zijn ook verkrijgbaar via Amazon’s Comnixology-platform.

Gratis muziek maken met Serato

Serato heeft een gratis versie uitgebracht van de software waarmee je muziek kunt maken. De software voor DJ’s en muziekproductie is nu gratis te downloaden. Het gaat om Serato Studio DAW, waarbij de gratis versie beperkte functionaliteit heeft. Je kunt er echter tracks mee maken, bewaren en exporteren. Dit werkt echter alleen met mp3-bestanden.

Gratis content: Serato Studio

Het is ideaal om het eens te proberen. Minder geschikt is het voor mensen die veel audiobronnen willen gebruiken. Serato Studio is vergelijkbaar met Ableton en Logic, maar meer gericht op DJ’s.

Wil je toch de volledige software gebruiken, dan kun je dat 14 dagen proberen en vervolgens betaal je een tientje per maand of eenmalig 200 euro. Een uitgebreide lijst met gratis samples en andere freebies voor muzikanten om de coronaperiode door te komen vind je hier.

Meer info over Serato vind je hier

Gratis boeken lenen via The Internet Archive

Het is de vraag of het wel helemaal legaal is, maar The Internet Archive heeft een archief met 1,4 miljoen boeken online gezet onder de noemer ‘National Emergency Library’. Het is bedoeld voor mensen die nu niet naar de openbare bibliotheek kunnen en het blijft open tot 30 juni (of totdat de noodtoestand in de VS voorbij is). Het is echter wel de vraag of het mag. Als je op jaartal filtert kun je ook boeken vinden uit 2018 en 2019 die nog helemaal onder de copyright-regeling vallen.

Het gaat hier om gescande boeken, die in het kader van het Open Libraries-initiatief digitaal zijn gemaakt. De bibliotheken hebben daaraan meegewerkt. Het gaat om het beschikbaar maken van boeken, zodat mensen die in de wachtlijst staan voor een bepaald boek de inhoud even kunnen checken. Maar de boeken zijn nu ook al meteen in te zien, voor iedereen. Ideaal voor mensen die voor hun studie dringend een boek meoten raadplegen, maar helemaal netjes is het niet.

Het archief is hier te vinden

Gratis swipen bij Tinder

Tinder laat nu iedereen gratis wereldwijd swipen, zodat je nieuwe vrienden kunt vinden die ook in quarantaine zitten. Daten is momenteel een beetje lastig, als je op 1,5 meter moet blijven en er geen café’s open zijn. Om het leed een beetje te verzachten maakt Tinder de Passport-functie gratis voor allemaal. Het begint volgende week geldt tot 30 april. Met Passport kun je over de hele wereld swipen, dus niet alleen in je eigen omgeving. Normaal kost deze functie geld en heb je een Tinder Gold of Tinder Plus lidmaatschap nodig. Zo kunnen mensen contact leggen met andere mensen op de wereld die op dezelfde manier in isolatie zitten. Je kunt per stad zoeken of een pin op de kaart zetten om in die plaats te swipen.

Zoek je andere dating-apps om de eenzaamheid thuis door te komen, dan vind je ze hier:

Gratis boeken lezen bij ThuisBieb en Scribd

Je kent misschien de VakantieBieb wel, waarmee je elk jaar in de zomer gratis boeken kan lezen. Voor de gelegenheid is de VakantieBieb omgetoverd tot de ThuisBieb met een selectie van meer dan 100 ebooks voor iPhone en iPad. Er zijn zowel boeken voor volwassenen als jongeren tot 16 jaar. Je downloadt de ebooks direct op je iPhone of iPad en zijn dus offline beschikbaar.

Scribd heeft een flinke collectie interessante boeken en informatie. De complete bibliotheek is een maand lang gratis te bekijken. Er zijn miljoenen ebooks, audioboeken, tijdschriftartikelen en meer te vinden, die je allemaal gedurende 30 dagen kunt doorbladeren. Je hoeft zelfs geen creditcard-informatie in te vullen en je zit ook nergens aan vast. Lezen vermindert het onrustgevoel en geeft je het gevoel dat je echt iets gedaan hebt – in tegenstelling tot passief bingewatchen.

Kijk hier voor meer info

Gratis content vanwege corona

Gratis audioboeken bij Audible

Audible heeft een collectie gratis luisterboeken voor kinderen van 0 tot 18 jaar beschikbaar gesteld. Je hoeft geen lid te worden en ook geen creditcardgegevens achter te laten. Het enige wat je hoeft te doen is naar de browser gaan. Er zijn bijvoorbeeld boeken van Winnie the Pooh, Beatrix Potter, Jules Verne en Lewis Carroll. Naast het Engels zijn er ook boeken in het Duits, Frans, Italiaans en Spaans, zodat je ook je buitenlandse talenkennis kunt bijspijkeren door te luisteren. In Duitsland kun je ook gratis luisteren naar podcasts, maar we weten niet of dit ook in andere landen geldt.

Je kunt hier gaan luisteren

Gratis games

Er zijn heel wat appontwikkelaars die hun apps tijdelijk gratis hebben gemaakt, zodat je wat te spelen hebt:

Geldt ook voor Alto’s Adventure voor Mac (link), Alto’s Odyssey voor iOS (link) en Alto’s Odyssey voor Mac link).

Gratis synthesizers van MOOG en KORG

Er worden zoveel evenementen uitgesteld vanwege het coronavirus, waardoor je misschien niet in de beste stemming bent. Muziek kan helpen. Apps van de befaamde aanbieders MOOG en KORG zijn daarom gratis. Zo is Minimoog Model D nu gratis te downloaden uit de App Store. Dit is een realistische versie van de klassieke analoge synthesizer. De app kost normaal €14,99 in de App Store.

Korg iKaossilator

KORG heeft ook een gratis app beschikbaar gesteld, namelijk de Kaossilator-app voor iOS en Android. Zo kunnen mensen thuis even hun zinnen verzetten op een muzikale manier. De iOS-versie is tot 31 maart 2020 gratis. Verveling terwijl je thuiszit? Haha, echt niet! Deze tip ontvingen we van iCulture-lezer MW Kooistra, bedankt!

Gratis karaoke

Je kunt de Apple TV voor karaoke gebruiken, maar het kan ook met losse apps. Stingray wil graag een hand uitsteken naar iedereen in quarantaine of zelfisolatie. Daarom zijn in de karaoke-app Stingray Karaoke de komende maand alle nummers gratis. Zo kun je even lekker ontspannen. Het geldt tot 18 april. Je moet na installatie wel even een account aanmaken.

2 maanden Adobe gratis

Dit is niet een compleet nieuwe deal vanwege het coronavirus, maar wel eentje die van pas komt als je ZZP’er bent en momenteel geen inkomsten hebt. Onderstaande tip legt uit dat je bij het opzeggen van je huidige lidmaatschap het aanbod krijgt om 2 maanden gratis door te werken. Kan van pas komen als het nu even niet uit komt om te betalen. We hebben het zelf even getest en het werkt echt bij ons eigen account (jaarlidmaatschap met maandbetaling). Het zou kunnen dat het niet bij iedereen werkt, maar dat kunnen we niet controleren. Je moet al wel een betaald account hebben lopen.

Bekijk deze video hoe het werkt

90 dagen gratis Serif-software

Ook softwaremaker Serif wil iets doen voor mensen die thuis zitten vanwege de coronacrisis. Je kunt nu 90 dagen de Mac- en Windows-versie van de gehele Affinity-suite gratis proberen. Daarna krijg je 50% korting op mensen die de apps willen blijven gebruiken. Dit geldt ook voor de iPad-versie. Daarnaast belooft Serif meer dan 100 freelance creatieven in te schakelen. Ze zullen hun jaarlijkse budget voor freelancers de komende 3 maanden uitgeven aan klussen.

Meer details lees je hier

Gratis premium porno

Ook bij Pornhub kom je tijdens de coronacrisis aan je trekken. De dienst heeft het Premium-lidmaatschap wereldwijd gratis gemaakt. Tot 23 april ruk je jezelf even los uit de huiselijke sleur met een premium-filmpje. Met bijna 1 miljard mensen die gedwongen thuis moeten blijven steekt Pornhub graag een helpende hand toe. Het bedrijf doneert ook 85 procent van de video-inkomsten aan acteurs die vanwege de COVID-19 pandemie nu niet kunnen werken. Een iPhone-app is er niet, dus je moet via je browser kijken. Of kijk via een VR-headset!

Eerder schreven we over de documentaire App: The Human Story, die gratis te kijken is via Vimeo on demand.

Uiteraard kun je ook allerlei gratis cursussen gaan volgen met educatieve apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!