Reacties voor: ‘WhatsApp schendt Nederlands privacyrecht’

Berichten-app WhatsApp schendt volgens een onderzoek van Nederlandse en Canadese toezichthouders het privacyrecht.
Lees het complete artikel → ‘WhatsApp schendt Nederlands privacyrecht’
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 16 reacties

  1. welk bedrijf niet?

  2. Kan me er niet zo druk om maken

  3. Ik kan mij er ook niet druk om maken,maar ik draai dan ook op ios6 🙂

  4. Who cares … whatsapp is de app 😉 !!!

  5. Origineel geplaatst door René
    Ik kan mij er ook niet druk om maken,maar ik draai dan ook op ios6

    Ja, maar je hebt waarschijnlijk al wel toestemming gegeven…

  6. Gebruik van het adresboek is helemaal niet verplicht. Sinds iOS 6.0; als je de app voor het eerst opent komt er een vraag of de app toegang tot je contacten mag hebben, kies je nee, dan werkt de app evengoed alleen zie je geen namen bij telefoonnummers.

  7. Hoe wil ik weten of mijn contacten Whatsapp gebruiken??? dan moet hij toch in mijn adresboek neuzen ?? pff maak me er ook niet druk om

  8. Als What’s App je hele adresboek niet naar de server zou sturen, was het lang niet zo populair geweest!

    Ik zal uitleggen waarom. What’s app was DE app die iedereen begon te gebruiken als gratis messaging app, terwijl er ook een aantal andere apps waren die hetzelfde deden. Wat had What’s app als voordeel ten opzichte van die andere apps? What’s app maakte het berichtjes sturen namelijk extreem makkelijk. Dit deed what’s app door exact aan te geven wie in jouw contactlijst al what’s app gebruikers waren. Zo kon je iemand direct een berichtje sturen zonder eerst door een hele “voeg vriend toe” procedure te moeten gaan. Nou, hoe bereik je dat?
    1) Door alle What’s app gebruikers van de server te downloaden en op je iPhone te vergelijken met je adresboek.
    2) Door je hele adresboek naar de server te sturen en die wordt dan vergeleken met alle What’s app accounts op de server.

    Manier 1) is natuurlijk onzinnig en nog veeeel meer gevoelig voor privacy. Oplossing 2) is dan de enige andere optie.

    Ik vind het daarom lullig dat What’s App daar nu op af wordt geschoten … Zonder die feature hadden ze nooit bestaan!

    Zo! Sorry voor mijn betoog 😛

  9. Jullie begrijpen het niet. Het gaat erom dat er naar mogelijkheden wordt gezocht om verboden te worden, aangezien de staatskas veel geld misloopt door omzetverlies wegens gebruik van die app (belastingen die telecomproviders afdragen). Als de eigenaar van whatsapp niet betaald, wordt die app wegens zogenaamde privacy inbreuk verboden in Nederland. Privacy kan de overheid echter geen moer schelen als het maar geld in het laatje brengt

  10. @rotte appel: En jij denkt dat iedereen zich aan die wetgeving gaat houden als die er komt? Die politici doen niks anders dan whatsappen en er dan ook nog eens dik voor betaald krijgen.

    De telecom bedrijven moeten niet huilen, want die krijgen genoeg binnen door onderlinge afspraken.

  11. Ze moeten meer met de economie bezig houden dan dit soort zaken.

    En ter conclusie nee de privacy wordt niet Verbroken omdat je whatsapp eerst toestemming vraagt voor je adresboek. Als je nee drukt dan doet whatsapp het gewoon.

  12. De NL overheid moet zich maar niet bemoeien met computerdingetjes. Daar zijn ze gewoonweg te oud voor. Zie ook die belachelijke cookiemelding bij websites. En nee, europa stelt dat niet verplicht.

  13. Voor mij is het makkelijk, als je er als gebruiker problemen mee hebt gebruik je dit soort Apps toch gewoon niet. Koop postduiven en schrijf je briefjes in geheimschrift. Weg probleem.

  14. en wat doet FACETIME dan, die scant toch ook je iphone contacten af om te zien of ze een iphone hebben? is dat dat geen privacy inbreuk?

  15. Ach. Ik ben toch al bij tientallen andere WhatsApp gebruikers gescand. Maakt niet meer uit wat ik nog tegenhoud.

  16. @rotte appel: die wetgeving is er al een heet de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Je bent nu aan het strooien met gegevens die een ander toekomen en absoluut in geen enkel opzicht van jou zijn. Het is dan ronduit asociaal en egoïstisch om dan maar voor die ander de beslissing te nemen dat zijn bloedeigen gegevens met een of andere vage partij in de USA te delen. Rekening houden met een ander is waar het hier om gaat. Het gaat helemaal niet om wat jij als Whatsapp gebruiker vindt, het gaat erom wat de mensen in jouw adresboek ervan vinden. Leer eerst maar eens wat fatsoen en vraag iemand of hij/zij dit wel wenselijk vindt.

    Dat de overheid privacy wel degelijk wat kan schelen is te zien aan diverse zaken. Zo wordt er toch serieus geluisterd naar Bits of Freedom, starten ze campagnes om mensen bewuster te maken wat privacy betreft, het wegstemmen van het landelijke EPD en proberen ze vaak ook nog eens om zelf dingen wat veiliger te maken. Helaas staat daar wel tegenover dat de overheid zelf een hele slechte is op gebied van privacybescherming. Ze moet in haar eigen apparaat op diverse niveaus nog zorgen dat gegevens ook echt veilig worden opgeslagen, dat verkeer onderling beveiligd is, etc. etc. etc. Een goed voorbeeld hiervan is de koppeling van BSN met het KvK nummer. Als je zzp’er bent dan is dat aan elkaar gekoppeld: je kunt dus op deze wijze via het handelsregister aan BSN’s komen waarmee je kunt frauderen (identiteitsdiefstal). Iets wat enorm veel narigheid oplevert en waar je meer dan 10 jaar last van zult hebben. Ze hebben bij de overheid dus nog wel een hele lange weg te gaan maar dat betekent niet dat het ze allemaal geen zier scheelt. Zo erg is het nou ook weer niet al lijkt het soms wel zo.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.