Stedentrip apps

De beste stedentrip-apps voor iPhone en iPad

Jouw volgende citytrip loopt gesmeerd
Ontdek de beste stedengids-apps voor je volgende citytrip! Met deze apps ontdek je unieke plekjes tijdens je stedentrip, die vooral door locals worden bezocht.

Digitale stedengidsen voor iPhone en iPad

De beste wijn in Dublin volgens een sommelier, de leukste vegetarische plekjes in Berlijn, de beste koffie in San Fransisco of vintage winkelen in Stockholm. Als je naar een grote stad gaat zijn er honderden plekjes die je wel zou willen ontdekken. Je hebt dus een app nodig die aanbevelingen geeft waar je het beste kunt beginnen, óf waarin je zelf de beste adressen kunt noteren. Met de apps die we hieronder noemen word je de baas over je stedentrip en raak je niet in de stress. Ontdek de beste apps voor je citytrip!

Spotted by Locals

De app Spotted by Locals geeft je wereldwijd tips, die afkomstig zijn van echte locals. Oftewel: mensen die zelf in de stad wonen of de stad zo vaak bezoeken dat ze elk leuk plekje weten. Je vindt er tips over alle wereldsteden, van de VS tot diep in Azië. De app wordt continu aangevuld zodat je zeker weet dat de hippe plekken die in het lijstje staan ook écht hip zijn. Wil je naar de plekken waar toeristenmassa’s komen, dan zul je een andere app moeten gebruiken, want Spotted by Locals stuurt je juist naar de wat minder bekende, leuke café’s en restaurantjes waar voornamelijk lokale bewoners komen. Je kunt de kaart offline downloaden zodat je geen data hoeft te verbruiken. De gidsen kosten een paar euro per stad.

Mapstr

Mapstr is een app waarmee je je favoriete plekken kunt vastleggen. Dit is ideaal voor een stedentrip, want je kunt per stad aangeven wat je wilt bezoeken. Ook kun je categorieën aanmaken, bijvoorbeeld Shopping, Bezienswaardigheid en Wil ik zien. De app kan je waarschuwen als je in de buurt van een favoriete plek komt, zodat je meteen even langs kunt gaan. Je kunt het aanleggen van favoriete plekken ook doen met Apple Kaarten Verzamelingen of met de lijsten in Google Maps, maar Mapstr biedt een aantal voordelen, zoals handige gekleurde icoontjes.

Time to Momo

Met de app kun je je stedentrip plannen, met keuze uit 50 bestemmingen voor een weekendje weg of een langer stadsbezoek. Lokale insiders geven tips voor de beste hotels, winkels, restaurants, bars en bezienswaardigheden. Je kunt de highlights toevoegen aan je favorieten. Per stad ontvang je 8 gratis tips. Dit kun je uitbreiden met bijvoorbeeld een route in een bepaalde buurt met 30 adresjes, waar je los voor moet betalen. Deze app biedt wandelroutes langs leuke wijken, weg van de massa. Je krijgt er ook gps-aanwijzingen bij, openingstijden van locaties en informatie over toegankelijkheid. Ook is de app offline te gebruiken. Omdat je meestal maar kort in een stad bent, helpt Time to Momo je het maximale eruit te halen.

Airpano City Book

Vind je het uiterlijk belangrijk, dan moet je zeker even naar Airpano kijken. Deze prachtig uitgevoerde stedengids-app bevat panorama’s van steden zoals Parijs, New York, Rome, Singapore en meer. De keuze is wel wat minder groot: er zitten gidsjes voor zo’n 10 steden in dus alleen de bekende namen zoals Barcelona, Dubai en Singapore komen voorbij. In de gids vind je panoramafoto’s en een stadsgids met onderwerpen als mooiste uitzicht, lifehacks, urban legend en local tips. De verrassende tips sturen je niet naar de voor de hand liggende plekken, maar naar unieke adresjes en verrassende ontdekkingen. Voor een paar euro krijg je alle gidsen. Wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.

Smartguide

Soms ben je niet op zoek naar de hipste nieuwe cocktailbars, maar zoek je gewoon een fatsoenlijke plek om een broodje te eten. Smartguide (Tripwolf) is een app die al lange tijd bestaat en heel wat steden wereldwijd heeft afgedekt. In totaal zitten er meer dan 1.000 populaire bestemmingen in. Bijna alles kun je vinden, van bezienswaardigheden, activiteiten en authentieke ervaringen tot activiteiten. De virtuele gids is ideaal als je geen zin hebt om in een groepje rond te lopen. Elke gids kost ongeveer 2 euro en voor het complete pakket ben je twee tientjes kwijt.

Lost in…

Bij Lost in… draait alles om leven als een local. De app laat zien waar je staat en wat er in de buurt te doen is op het gebied van eten, drinken, shoppen en meer. Je krijgt ook activiteiten, cultuur en uitgaanstips te zien en de info wordt regelmatig bijgewerkt zodat je zeker weet dat je echt bij de nieuwste hotspots komt. Het mooie van Lost in… is dat de tips net als in Spotted by Locals gemaakt zijn door mensen die echt in de stad leven. En dat zijn niet zomaar mensen: voor de beste restaurantjes heeft de app een lokale chef in de arm genomen en om te shoppen wijst een plaatselijke designer je de weg. Er zijn gidsen voor Barcelona, Berlijn, San Francisco, Berlijn en ook voor minder massale bestemmingen zoals Oslo en Tel Aviv. Toegang tot alle gidsjes kost een tientje per jaar. Ideaal als je vaker op stedentrip gaat. Belangrijkste minpunt: de gidsen worden niet meer zo actief onderhouden dus sommige adresjes kunnen alweer verdwenen zijn.

Tripsy

Op Instagram, in Google en in blogs vind je vaak leuke adresjes die je graag wilt bezoeken. Maar hoe leg je die vast? Tripsy is een app waarmee je een gedetailleerd reisplan kunt maken. Voor elke stad of elke dag leg je vast welke adressen je hebt gevonden: van restaurants en winkels tot bars en uitstapjes. Zo kun je precies zien welke leuke plekken in de buurt zijn en wat er op het programma staat.

Foursquare

Foursquare bestaat al jarenlang en heeft een indrukwekkende collectie plaatsen verzameld, dankzij de inzet van gebruikers. Wel is het zo dat Foursquare vooral in de wat grotere steden werkt en dat het wat meer op een kieskeurig publiek is gericht. McDonalds en Subway krijgen een lagere waardering dan authentieke, leuke, kleine restaurantjes. Ben je iemand die graag bij de grote snack- en restaurantketens zit, dan kun je beter even Google Maps raadplegen. Zoek je bijzondere cafe’s, restaurantjes en bezienswaardigheden, dan kun je weer beter Foursquare gebruiken. Je kunt ook lijsten maken en kijken waar je vrienden zijn geweest (en welke plekken ze leuk vinden). Het werkt samen met de app Swarm. Met de Trending-functie zie je welke plekken in opkomst zijn, maar ook hier geldt: het werkt alleen goed in grotere steden.

CityMapper

Als je in een vreemde stad bent is reizen met het OV vaak het snelst en het goedkoopst. Maar in welke bus- of metrolijn moet je stappen? CityMapper maakt het je makkelijk. Deze app bevat OV-informatie van talloze steden wereldwijd en vertelt je precies waar de halte is. Je kunt hiervoor overigens ook Google Maps gebruiken, maar CityMapper geeft je nét wat meer houvast. Je ziet bijvoorbeeld of het verstandiger is om toch maar een taxi te pakken, bijvoorbeeld als je bij aankomst naar je hotel moet en ontdekt dat je drie keer moet overstappen. Verder weet CityMapper de belangrijkste bezienswaardigheden snel te vinden, zodat je je tijd tijdens een citytrip zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken.

Je kunt ook Instagram als reisgids gebruiken en foto’s van leuke plekjes opslaan in een lijst, zodat je ze later makkelijk kunt terugvinden. Check ook onze lijst met hotel-apps voor iPhone en iPad, zodat je weet waar je kunt slapen. Daarnaast hebben we een overzicht van de beste reisgidsen-apps voor iPhone en iPad, voor als je je reis wilt voorbereiden en ook buiten de stad komt.

Bekijk ook

De beste apps met reisgidsen voor je iPhone en iPad

Ga je op vakantie? Neem een digitale reisgids mee op je iPhone of iPad! Geen gesjouw met boeken, maar toch weet je precies waar de leukste plekjes in jouw vakantiegebied zijn. We bespreken in deze gids de beste en meest handige reisgidsen-apps voor onderweg!

Voordat je op stedentrip kunt gaan moet je natuurlijk nog wel je koffers pakken. Ook daarmee helpen we je op weg.

Bekijk ook

Koffers pakken? Deze apps helpen je met inpaklijsten op iPhone en iPad

Op vakantie gaan levert soms wat meer uitdagingen op: welke formulieren moet je mee, heb je een mondkapje nodig? En wat neem je verder nog mee in de koffer? Met deze apps heb je een inpaklijst én checklist voordat je vertrekt.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link!