Reacties voor: Review: ViaProtect controleert hoe veilig je iPhone is

Review van ViaProtect, een app die met een scan controleert of je iPhone en de data daarop veilig zijn. ViaProtect waarschuwt ook bij problemen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 16 reacties

  1. Vraagje: hoe kan een app die in de App Store staat en dus de iOS (standaard) API”s moet gebruiken het dataverkeer van andere apps zien. Hoe kan zo’n app bepaalde systeemprocessen zien?

  2. @Timosha: Daar zit ik dus ook aan te denken.

    Dit is wel vaak mogelijk bij Android apps, maar bij Apple kan dat toch nooit….?

  3. Goede review, dank daarvoor. Interessante app.
    Maar kan ik deze app ook uitzetten (o.a. ivm batterijgebruik)? Of blijft het proces van controleren ook op de achtergrond draaien als de app uitgezet is?

  4. @Maurice Hooijmans:

    Ik heb het appje gedownload. Morgen ga ik het uitpakken met Pacifist en disassembleren met Hopper Disassembler 3.x. Ik heb nogal veel vrije tijd, dus ik zal er wel achter komen hoe het ongeveer werkt. 🙂

  5. Bij mij loopt, deze maand, 53% via de VS, 20% via Europa, 16% via Ierland, 6% via Nederland en 3% via Frankrijk.

    Wat betekent Europa als daaronder individuele landen uit Europa staan? Wat is het verschil?

  6. High risk (iOS 7.0.4: High + Jailbreak: Moderate)
    60% Apple vs. 40% Amazon
    100% United States
    100%+ encrypted traffic

    ^ Jailbroken devices kunnen ze dus absoluut niet goed scannen, hier klopt namelijk niets van.

    @Aandewiel:
    Europa wilt zeggen via EU-landen. Net zoals dat VS staat voor tientallen verschillende staten vormen wij een blok met bepaalde minima op bepaalde punten (waaronder digitale veiligheid en privacy).

    Edit: Ah, ik las je commentaar niet helemaal correct. Ik weet niet of Europa “inclusief” of “overige” is…

  7. Origineel geplaatst door Bubbly
    High risk (iOS 7.0.4: High + Jailbreak: Moderate)

    Dat is toch niet meer dan: (BOOL)fileExistsAtPath:(NSString *)path

  8. De informatie wordt niet gekoppeld aan concrete apps. Dus een deel van het verkeer is unencrypted, maar welke apps zijn daarvoor verantwoordelijk?

  9. Heeft iemand al ervaring met het stroomverbruik van deze app en heeft het ook snelheidsinvloeden? Ze zullen toch niet al je verkeer via hun servers routeren neem ik aan (als een soort proxie) en het daar analyseren? Er zijn apps die dat kunnen heb ik begrepen. Een interessante app maar eerst eens zien of dit zelf wel veilig is. Het kan wel heel veel info achterhalen……

  10. @WimN: Om dat te doen zul je eerst handmatig een profiel moeten instellen, dus dat zal niet gebeuren.

    Ik geloof er niet zo in. De app denkt nog steeds dat mijn 250 apps afhankelijk zijn van enkel Apple en Amazon, daarmee diskwalificeert de app zichzelf voor mij.

  11. Ik heb hem weer verwijderd, app had erg veel batterij vermogen nodig in standby

    ongeveer 1% per half uur

  12. Een opmerking: het is geen virusscanner of beveiligingssoftware. Het is een sniffer (netwerk traffic analyser). Ik zou me drukker maken over encrypted verkeer naar hacker.ru dan naar een unencrypted verbinding naar provider.nl. Verder dan dat zou ik het niet als beveiligingspakket willen zien. Het houdt applicaties niet in de gaten. Die risicoanalyse is leuk voor boven je bed, maar verder niet.

    Deze applicatie controleert de netwerkqueue, wat gaat erin en wat komt eruit. Veel applicatie’s laten dat gewoon door de apple api afhandelen, vandaar die afhankelijkheid. Maar je kan die queue ook buiten de apple (os) api om benaderen. Dus dat kan deze app uiteraard ook.

    Verbindingen worden ingedeeld naar bestemming (of zender bij binnenkomend verkeer) waarbij de locatie afkomstig is van de registratie van de server op het internet. Er zijn bedrijven die voor hun servers een (tamelijk) exacte plaats opgeven (bijv Amsterdam/Nederland) maar ook die het wat minder interessant vinden. Een verbinding naar Nederland is een verbinding naar een andere server dan naar Europa en geen verdere uitsplitsing.

    Kortom, voor de meeste gebruikers is het een leuk speeltje maar verder niet. Misschien dat er met registratie nog wat extra gegevens komen, maar gezien het type applicatie verwacht ik daar niets bijzonders.

  13. De verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf en in deze tijden is het niet onverstandig om ook zelf te controleren wat er allemaal op de achtergrond gebeurd, we zien steeds meer wakkere mensen om ons heen.
    Privacy is ontzettend belangrijk, te vaak wordt persoonlijke informatie tegen ons gebruikt.
    Het kan misgaan zie de tweede wereldoorlog. Wie ben je, waar woon je, wat zijn je overtuigingen?

  14. @Timosha: Goed punt. Ik kwam daar via de app zelf en de gebruikersvoorwaarden ook niet achter. Zou tof zijn als je dat kunt uitzoeken (ik heb die tools niet).

  15. @Wouter Rensink: Tja, dat is de vraag. Enige oplossing die ik daarvoor zou kunnen verzinnen (mits je maar een stuk of 20 apps hebt): een voor een uitschakelen en checken of je nog steeds unencrypted data hebt. Totdat blijkt dat die resterende paar procent door de standaard Weer- of Aandelen-app komt… Kritiekpuntje bij deze app vind ik dan ook wel, dat je bezorgd wordt gemaakt, maar vervolgens geen concrete aanwijzingen krijgt hoe je het moet oplossen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.