Blendle op iPad iPhone review

Reacties voor: Review: hoe bruikbaar is Blendle op iPhone en iPad?

Blendle is sinds 28 april 2014 live. De iPhone- en iPad-app van Blendle moet nog uitkomen, maar de website is alvast fantastisch op iOS.
Lees het complete artikel → Review: hoe bruikbaar is Blendle op iPhone en iPad?
Bart Breij -

Reacties: 31 reacties

  1. Slechte ontwikkeling dit. Als dit de toekomst is, dan wordt journalistiek niets anders dan een populariteitsmeting; journalisten worden uitgedaagd om zoveel mogelijk clicks/aankopen te krijgen en zullen hun stukken daarop richten, met ronkende koppen en “sensationele” inleidingen.

    Het mooie van een volledig tijdschrift/krant is toch dat je ook eens stukken leest die schuren of tot inzichten aanzetten die je eerst niet vermoedde.

    Wie gaat er nog een stuk lezen/kopen over de ingewikkelde stammenstrijd in een Afrikaans land? Of over de nuances in Oekraïne?
    Dat zijn juist de stukken die wel leest als je toch de NRC vasthebt (al dan niet in digitale vorm). En je complete wereldbeeld vormen.

    Het wordt volgens mij nu wel redelijk “pick and choose”: je kiest stukken die je waarschijnlijk wel liggen. Want tja, elk apart stuk kost geld.
    En zo is het moeilijker om buiten je gedachtenwereld te orienteren. Vooral voor jongeren belangrijk!

    Overigens een goede recensie, ook qua hoofdstuk “Devaluatie”.

  2. Als ik nieuws wil lezen, dan ga ik wel naar Nu.nl. Daar kan ik het nieuws gewoon gratis lezen en hoef ik niet te betalen voor een stukje tekst…

  3. @Gabor van Haren: Ik ben het wel met je eens. Ik kreeg een verzoek om aan te geven wat ik van de beta van Blendle vond. Ik gaf aan dat het niet prettig navigeren is. Dat je binnen 15 seconden kan annuleren is een mooi gevonden workaround, maar m.i. geen goede oplossing voor het probleem. Op deze manier lees je alleen de artikelen die trending zijn en dat kan zorgen voor een bepaalde manier van schrijven (schreeuwende koppen). Aan de andere kant is het ook zo dat je als schrijver dat ook niet 10x kan veroorloven, want dan haakt men ook af.

  4. @Gabor van Haren: Dankjewel. En goed punt. Wat nu op verruiming van je nieuwsaanbod lijkt, kan later door een klikzucht (of drukzucht) inderdaad tot meer sensatie leiden. Gelukkig is er binnenkort ook sprake van abonnementen op kranten binnen Blendle. Erg benieuwd naar de prijs daarvan.

  5. Ook ik ben skeptisch dat dit een succes wordt. Leer mij de zuinige Nederlanders kennen. Per artikel betalen: no way!!, een enkele YUP of DINK daargelaten. Flatfee met onbeperkt toegang tot alle artikelen geef ik wel een (bescheiden) kans. Bovendien (en dat is een akelige instelling!) bezweert mijn puber tweeling mij dat nieuws en internet gratis is, nog sterker: moet zijn. En dat alle vwo-ers er zo over denken. Betalen is voor de zielige losers. Overigens vinden ze mij de grootste loser met mijn 2 betaalde! digitale krantabonnementen 🙂

  6. @Gabor van Haren: Het is dan ook wachten op de Spotify/Netflix versie van Blendle: één prijs/maand voor toegang tot alle artikelen. Dan heb je daar geen last van.

  7. @Gabor van Haren: Het is maar net hoe je Blendle gebruikt. Ik zie zelf nu na een paar weken beta gebruiker ook dat eigenlijk de inhoudelijk matige artikelen worden gedeeld. Gelukkig bepaal je wel zelf wie je volgt en wie jou mooie stukken voorschotelt. Gebruik het gewoon als Twitter of ga zelf gewoon gratis je favoriete krant doorspitten voor mooie stukken (en delen natuurlijk!) 😉

  8. net ff op dat #blendle rondgekeken, is niets voor mij, alleen maar herkouwen van dode media

  9. Ik probeer nu een paar weken Blendle. Leuk voor berichten die je écht moet lezen (bijv. door het instellen van Alerts), maar over het algemeen blijf ik erbij dat online ook veel goeds te vinden is. Neem bijv. iPhoneclub, daar lees ik achtergrondartikelen over de iPhone. Die staan in geen enkel tijdschrift of krant. Oftewel: voor verdieping heb ik mijn nicheblogs, voor het algemene nieuws pak ik liever Nu.nl dan Blendle.

  10. Ik lees nu de Volkskrant op de iPad. Kost me rond de 18 euro per maand voor alle artikelen. Als een artikel in Blendle gemiddeld 25 cent kost, kan ik dus 72 artikelen per maand lezen voor diezelfde 18 euro. Dat is slechts 3 artikelen per krant, uitgaande van 24 kranten per maand. Dan is dat Volkskrant abonnement dus veel voordeliger.

  11. Gebruik ook al een aantal weken Blendle.
    Voor mij is dit wel echt een uitkomst. Ik heb de afgelopen weken al meer geld aan journalistiek uitgegeven dan ik daarvoor in mijn hele leven deed. Daarnaast is het leuk om ook goede stukken uit andere kranten te kunnen lezen zonder meteen de hele krant te hoeven kopen.

  12. @Johan: Blendle werkt aan een functie waardoor je nooit meer betaald dan de prijs van die krant.

  13. @SinusFiction: die bestaat al een tijdje ->Elinea.nl

  14. Origineel geplaatst door Bram
    @Johan: Blendle werkt aan een functie waardoor je nooit meer betaald dan de prijs van die krant.

    Betaalt… Maar ook dan blijft de Volkskrant app veel handiger en biedt Blendle geen prijsvoordeel, hooguit geen nadeel. Ik houd dus dat abonnement, en zal Blendle hooguit gebruiken als ik eens een speciaal artikel uit een andere bron wil lezen.

  15. Ik ben vooral benieuwd hoe Blendle gaat worden wanneer er ook artikelen buiten de standaard kranten in komen te staan. Dat je als Freelancer gewoon werk kan aanleveren voor iedereen om te lezen.

    Zo krijg je pas echt diversiteit in de artikelen en weet je dat er geen censuur van een eindredacteur tussen is gekomen.

  16. @Gabor van Haren: Wat u wilt is dat je bij de supermarkt ook alleen maar complete, voorgevulde winkelwagens kunt kopen, zodat je “ook eens dat koffietje drinkt van die sympathieke brander”.

    Flauwekul natuurlijk. Dat koffietje weet ik zo wel te vinden. Mensen hoeven niet van bovenaf opgelegd te krijgen wat goed voor hen is. Die tijd is toch echt voorbij. Mensen kiezen inderdaad de stukken die hen waarschijnlijk wel liggen. U doet dat ook: ik zie u ook niet zo gauw de Telegraaf lezen. Hoewel: ook dàt kan uw wereldbeeld verruimen want dan ziet u ook eens wat 70% van het electoraat bezighoudt. Evenmin lijkt u mij iemand die valt voor de ronkende koppen (ik ook niet trouwens). Ik ben wel degelijk geïnteresseerd in de nuances rond Oekraïne en ben erg blij dat ik vanaf heden ook kennis kan nemen van artikelen daarover uit andere kranten dan alleen mijn eigen Volkskrant.

  17. Hoewel ik behoorlijk digitaal ingesteld ben vind ik het heerlijk om in het weekend – wanneer ik meer tijd heb – de papieren versie te lezen (heb een VK zaterdag abo, op werkdagen dan via PC/tablet). Daarnaast delen vriendin en ik het VK abo (we wonen apart), met Blendle lijkt me dat lastiger of sowieso hogere kosten. Hoe ik het initiatief ook toejuich, deze vorm gaat ‘t voor mij niet worden…

  18. @Van der Wells: Dat zou ze zeker een interessante ontwikkeling zijn, maar aan de andere kant garandeert de controle van een overkoepelend medium met eindredacteur ook een zeker mate van kwaliteit en acuraatheid. Uitbreiding is mooi, maar door zomaar iedereen artikelen te laten verkopen wordt het nivieau niet vanzelf hoger.

    @Johan: dat is toch ook juist het mooie van blendle. Ik zal mijn krant echt niet weg doen, maar ik lees ook allerlei artikelen van publicaties waar ik zanders nooit een abonnement op had genomen. Iedereen wint

  19. Wat ik alleen zo vreselijk jammer vindt, om niet te zeggen dat ik er pislink van wordt is dat er ook weer een eigen social media element inzit.

    Waneer denkt men daar eens kritisch over? Het is niet voor niets dat Google het merendeel van de developers uit het Google+ platform haalt. Social media is dood. Dat je de mogelijkheid hebt om, indien je dat wilt, een koppeling kunt maken met social media, dat zou een meer normale optie zijn.

    Maar dat mijn account ongevraagd andere gebruikers gaat volgen, is mij een raadsel, en direct een reden om niet met dit platform verder te willen, de mensen die ik dan volgde waren ook nog eens mensen die nooit zou willen volgen, laat staan dat ik deze mensen zou willen vertellen wat ik lees… Nee, alleen dit element is voor mij voldoende reden om niet eens verder te gaan. Zou dit volgen als extra optie aangeboden worden, waar zou mij minder boos/teleurgeteld/pislink maken. Maar dit soort ongevraagde opt-out functies anno ni, sorry dat kan dus echt niet. Opt-in dat is key. Opt-out is marketing bs.

    just my 2cents

  20. Ben het eens met @Gabor, populisme is hier wel sprake van. Per artikel betalen, duidelijke nee. Maand abonnement, ok. Echter gaat de vergelijking met iTunes niet op die velen maken.

    Muziek is zwaar in handen van platen firma’s en bij kranten content is het zo 10x gekopieerd of anders geschreven hetzelfde. Enkel echte kwaliteitscontent zou hier overleven. De rest is nu.nl achtig en gratis al goed. Daarnaast heb je ook goeie niches zoals Vice en uiteraard iPhoneclub.

    Ik vraag me ook af of een krant abbo kopen in Blendle zinvol is. Als ik NRC wil lezen, koop ik wel een abbo daar en hun iPad app (NRC Reader) kan Blendle met kilometers tegelijk niet tegenop. Veel betere ervaring voor mijn geld.

    Ik ben nog niet zo overtuigd helaas.

  21. Als ik Blendle als “icoon” op mijn beginscherm zet dan kom ik niet langs het aanmelden met Facebook. Dan blijft het een fel wit scherm… Ook na verwijderen en opnieuw toevoegen. Meer mensen hier last van?

    Op de iPad werkt dit wel trouwens!

  22. ik vind de prijs per artikel best stevig. Er staan nu artikelen en columns bij die je ook gratis kunt lezen, bijvoorbeeld vandaag de column van Marcel van Roosmalen, gratis te lezen via nrc.nl. Dus als dit een succes wordt zul je dat soort info niet meer gratis kunnen krijgen.
    Maar goed, ik vind het een heel goed initiatief om de journalistiek te redden. Kijk dan nog wel even naar de prijs per artikel: als een hele krant €2 kost is €0,25 voor een artikel gewoon veel te duur.

  23. Tja… Waarom blender dan perse gaat samenwerken met uitgeverij en krant? Kansloos verdienmodel. Leuke poging dat wel maar net niet out of the box genoeg 😉

  24. Origineel geplaatst door Folkert
    @Johan: dat is toch ook juist het mooie van blendle. Ik zal mijn krant echt niet weg doen, maar ik lees ook allerlei artikelen van publicaties waar ik zanders nooit een abonnement op had genomen. Iedereen wint

    Klopt. Mijn opmerking was ook niet negatief bedoeld, maar was een reactie op de zin “Misschien zorgt het ervoor dat je direct je krantenabonnement opzegt.” in het artikel. Dat geloof ik absoluut niet, tenzij iemand dat eigenlijk al langer overweegt, omdat hij/zij de krant nauwelijks leest.

  25. Origineel geplaatst door Martijn
    Als ik nieuws wil lezen, dan ga ik wel naar Nu.nl. Daar kan ik het nieuws gewoon gratis lezen en hoef ik niet te betalen voor een stukje tekst…

    Precies, blendle heeft geen toegevoegde waarde tov een Nu.nl. Doordat men niet eerst uitgaat van een gratis dienst om massa te kweken, zal dit meteen weinig mensen aantrekken.

    Kan je ook je geld terug vragen als je naderhand het artikel niet goed vond?

    De heer Kloping hoopt the next best thing gevonden te hebben, maar ik ben bang dat dit een klein deukje in zijn ego zal opleveren. Niet erg, immers zonder risico ook geen succes.

    Ik snap niet dat Blendle niet leert van fouten uit het verleden. Dit concept zal falen, wil je wel een succes worden zal je met een abonnement moeten werken, waar binnen de opbrengsten van de abonnementen verdeelt worden onder de journalisten die een hoger aantal kijker hebben.

    Vergelijking met bestaande media, zoals kranten gaan ook niet op. Kranten houden nog steeds vast aan hun verdienmodel, hoe aandoenlijk dit ook mag zijn, zullen deze ook op den duur verdwijnen. Kijk naar spotifiy, netflix. Ze zetten traditionele aanbieders aan de kant, zij hebben succes doordat zij dmv een klantvriendelijke manier het aanbod vergroten.

    Blende redeneert vanuit de journalisten, hoe creeeren we een platform waar journalisten meer revenu krijgen aan de hand van aantal ‘likes’. Maar hier dien je de klant niet mee. Anno 2014 willen mensen niet peer eenheid betalen, maar per ongelimiteerde aanbod. Hoe de verdeling daarna plaats vind moet door de aanbieder bepaald worden(spotify, netflix etc).

    Blendle loopt bij de lancering achter de feiten aan.

  26. @Swasmahammad: Jullie hebben beiden een punt. Ik wil graag artikelen doorkijken die gaan over zaken waar ik eigenlijk geen interesse in heb (daarom lees ik zelfs de achterklappagina van nu.nl ook trouw hoewel ik echt geen idee heb wie die mensen zijn) maar gelijktijdig zou ik daar niet voor willen betalen.
    Wat naar mijn mening informatie anders maakt dan koffie is dat informatie zorgt voor het vormen van een mening. Als je selectief omgaat met informatie en alleen dingen leest die in je straatje liggen versterk je je mening alleen maar zonder echt over argumenten na te denken. Dat werkt wel een beetje ongefundeerde meningen in de hand.
    Als je constant slechte koffie drinkt krijg je hooguit last van je maag en heb je een slechte smaak, maar daar heeft verder niemand last van.

  27. Waarom vergelijkt iedereen blendle met nu.nl? Nu.nl levert sec het feitelijke nieuws. Geen achtergrond info, geen opinies, geen historie. blendle (lees: de kranten) leveren verdieping. Daarnaast hebben kranten ook een controlerende taak, maar dat is een andere discussie.

  28. Ideaal voor mij. We hebben al een VK digitaal+zaterdag op papier abo, maar ik twijfelde over NRC digitaal abo erbij. Dat 4 weken op proef gehad, maar ontdekte dat ik die krant te onregelmatig erbij las, om een jaarabo te rechtvaardigen. Met Blendle gaat het prima. Ik betaal alleen als ik daadwerkelijk de tijd neem om ook de NRC te lezen. Tegelijkertijd kan ik ook allerlei andere kranten lezen (zit te wachten wanneer regionaal nieuws in Leidsch Dagblad erbij komt). Bladerview vind ik geweldig (je ziet gewoon de hele krant ipv alleen de suggesties). Zou mooi zijn wanneer je nooit meer betaalt dan de hele versie van een krant/tijdschrift, wanneer je op hol slaat in 1 krant. Verdienmodel is ook prima: pay per use ipv abo (vind ik ook zo geniaal aan Bliep* dat ik – een aantal dagen per maand – voor mijn 3G iPad gebruik), hoewel ik een flat fee en onbeperkt gebruik voor een redelijke prijs (a la spotify & netflix) ook prima zou vinden (heb ik wel 25 euro per maand voor over; maar weet niet of ze het daarmee rendabel kunnen maken).

  29. Om antwoord te geven op de titel: Blendle laat mijn browser op de iPhone crashen. Onbruikbaar dus op mijn iPhone.

  30. @Van der Wells: Zoiets bestaat al, medium.com. Hier kan iedereen artikelen schrijven. Alle artikelen zijn gratis te lezen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.