Reacties voor: Plangrid maakt iPad bruikbaar op de bouwplaats

PlanGrid heeft een iPad-app uitgebracht voor de bouwplaats. Je kunt er bouwtekeningen en blauwdrukken mee bekijken, zonder dat ze steeds opnieuw geprint hoeven te worden.
Lees het complete artikel → Plangrid maakt iPad bruikbaar op de bouwplaats

Reacties: 14 reacties

  1. Autocad WS bestaat al een tijdje…

  2. Nu maar hopen dat als de bouwvakker een spijker in muur wil slaan deze wel een hamer pakt en niet zijn iPad.

    Voor de rest een prima idee!!!

  3. Leuk, maar papieren tekeningen blijft fijner werken. Beter overzicht en je hoeft niet bang te zijn als het valt.

  4. Werkt niet, bij klein project, zeker 1 stal of zo, bij een gemiddeld project ca 120 woningen bv werkt dit al niet zeker het het grote aantal verschillende type.

    enne ook de onderaannemers blijven bij? op de bouw gebruiken we nog steeds zoiets als bouwveraderingen en overleg weekelijks op het betreffende werk. her worden standaard alle laatste aanpassingen besproken in het bouwteam.

  5. @Stijnh: ik zie ook niet direct het voordeel. Een écht papieren plan is zoveel handiger op elk vlak. Je hebt snel een volledig overzicht, je kan sneller dingen aanduiden, corrigeren, markeren, etc.

    Laat die iPad dan maar voor de sleutel-op-de-deur bouwpromotoren die aan hun toekomstige klanten op een fancy manier willen tonen hoe hun huisje er gaat uitzien.

  6. Pdfjes zijn toch al gemaakt voor de afdrukken. Deze kan je ook al meenemen op de iPad. (gratis). Bovendien op zo’n stoffige bouwplaats lijkt het mij niet handig. En blauwdrukken worden volgens mij in NL niet meer gemaakt…

  7. 10cm? genoeg projecten met een dikke 10meter aan tekeningen! Maar ik zie een timmerman echt niet met een iPad lopen. Het is niet voor niks dat ze vaak met A0 buiten staan. Je mist anders overzicht!

  8. @Peer: Blauwdrukken worden al 60 jaar niet meer gemaakt. Ze zijn dus ook al 60 jaar niet meer blauw maar wit en heten lichtdrukken.
    Het is inderdaad zo dat op een iPad het overzicht ontbreekt omdat normaal het A0 formaat voor een tekening wordt gebruikt. Wanneer je dat verkleint tot iPad formaat zie je door de bomen het bos niet meer. Wanneer je het dan tot een acceptabel niveau vergroot ben je het overzicht kwijt.
    Voor details schaal 1:5 is de iPad wel goed te gebruiken evenals voor het bestek.

  9. @Harry: Helaas, lichtdrukken worden ook al geruime tijd niet meer gemaakt. Ze worden nu gewoon geprint met toner of inkt, zoals een “standaard” printer. 🙂

  10. Blauwdruk moet je niet letterlijk nemen denk ik… staat vaak ook voor “officieel/origineel document”

    En verder, men moest er een paar jaar geleden ook al niet aan denken om voortaan met digitale stukken te werken ipv alles maar klakkeloos te willen printen, want een geprint A4-tje leest zo fijn… We zijn inmiddels gewend om ook stukken vanaf een monitor of iPad iPhone te lezen… niet waar?

    Wat bouwtekeningen betreft, idem dito, is wennen maar zeker wel te doen. Als je weet waar je mee bezig bent dan is het lezen van bouwtekeningen zelfs op een iPad goed te doen. Natuurlijk verwacht ik niet dat een timmerman z’n werktekeningen op z’n iPad krijgt… Lezen vanaf een iPad is meer bedoeld voor de werkvoorbereider, de uitvoerder etc… En ik mag hopen dat zo’n man/vrouw het project zowat uit z’n hoofd kent en zo doende een prima overzicht heeft in zijn/haar hoofd…

    In een bouwvergadering kan je ook werken met een overhead of beamer…

    Gewenning…

  11. En verder, men moest er een paar jaar geleden ook al niet aan denken om voortaan met digitale stukken te werken ipv alles maar klakkeloos te willen printen, want een geprint A4-tje leest zo fijn… We zijn inmiddels gewend om ook stukken vanaf een monitor of iPad iPhone te lezen… niet waar?

    Wat bouwtekeningen betreft, idem dito, is wennen/aanpassen maar zeker wel te doen. Als je weet waar je mee bezig bent dan is het lezen van bouwtekeningen zelfs op een iPad goed te doen. Natuurlijk verwacht ik niet dat een timmerman z’n werktekeningen op z’n iPad krijgt… Lezen vanaf een iPad is meer bedoeld voor de werkvoorbereider, de uitvoerder etc… En ik mag hopen dat zo’n man/vrouw het project zowat uit z’n hoofd kent en zo doende een prima overzicht heeft in zijn/haar hoofd…

    Ps: ik werk met pdf’s

  12. Men moest er een paar jaar geleden ook al niet aan denken om voortaan met digitale stukken te werken ipv alles maar klakkeloos te willen printen, toch?

    Wat bouwtekeningen betreft, idem dito, is wennen/aanpassen. Als je weet waar je mee bezig bent dan is het lezen van bouwtekeningen zelfs op een iPad goed te doen. Natuurlijk verwacht ik niet dat een timmerman z’n werktekeningen op z’n iPad krijgt… Lezen vanaf een iPad is meer bedoeld voor de werkvoorbereider, de uitvoerder etc… En ik mag hopen dat uitvoerenden het project zowat uit z’n hoofd kent en zo doende een prima overzicht heeft.

    Ps: ik werk met pdf’s

  13. Ik probeer al een aantal dagen een account aan te maken om de app uit te proberen, maar krijg steeds “sorry something went wrong” etc.
    Iemand anders daar ook last van?

  14. De bouwwereld is een conservatief bolwerk waar vernieuwing mondjesmaat de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ik bedoel dan met name de sector uitvoering. Zo innovatief, geavanceerd en vooruitstrevend het voortraject is (architecten, constructeurs, advieseurs e.d.), zo behoudend is de ontwikkeling buiten op de bouwplaats. De laatste jaren beginnen opzichters en uitvoerders langzaam te wennen aan de labtop, omdat de meesten van deze techneuten dit vanuit hun opdrachtgever of werkgever krijgen opgedrongen. Liever zouden zij het bij de oude vertrouwde fax willen houden of erger, de achterkant van het sigarenkistje. Dit heeft natuurlijk voor een belangrijk deel te maken met de gevestigde cultuur op de bouwplaats en de daarbij behorende manschappen. Het zijn geen piloten, doctoren of autodealers. Maar evenzo de omstandigheden waarin gewerkt moet worden spelen hierin een rol. De iPad is een erg handig maar kwetsbaar en storingsgevoelig apparaat. Een tekening stop je in je binnenzak en je gaat de bouw op. Bij regenachtig weer stop je hem in een plastiek hoesje. Steiger op, steiger af, laat je hem vallen raap je hem gewoon weer op. Een ipad is niet gemaakt voor buitengebruik en zal in deze omstandigheden geen lang leven beschoren. Voor opnames (opleveringen, inspecties e.d.) en bijbehorende tekstverwerking op de bouwplaats kan de iPad handig zijn. Ergonomisch gezien echter niet ideaal omdat met één hand typen en met de andere hand vasthouden niet lang vol te houden is. Een 10 inch labtopje voorzien van plateau en draagriem op de borst biedt in dit geval meer comfort.
    Er zijn natuurlijk veel argumenten te bedenken waarom een iPad op de bouwplaats geen aanvulling of verbetering kan bieden. De enigste manier om de meerwaarde van zo’n apparaat te ontdekken is door te experimenteren. Wellicht dat met wat aanpassingen qua hardware, software of werkwijze bij de gebruiker hier wel degelijk winst valt te behalen. Vooralsnog zie ik op de bouwplaats geen meerwaarde, maar laten we wel open blijven staan voor vernieuwingen en de iPad ook op de bouwplaats een kans geven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.