Goede voornemens: 15 iPhone-apps om te sporten en weer fit te worden

Het is januari, tijd om weer te gaan sporten. iPhoneclub helpt je op weg met 15 apps om te hardlopen, fitnessen en yoga te doen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

hardloop-statistiekenHet nieuwe jaar is begonnen, tijd om de extra pondjes er weer af te rennen, zweten en diëten. We bespreken hier 15 apps die je erbij gaan helpen. We hebben ze onderverdeeld in drie groepen: hardlopen, fitness en yoga/pilates. In elke categorie hebben we een selectie moeten maken, want alleen al het aantal fitness-apps is niet te overzien. Het leuke is dat er zoveel variatie in apps is. Zo zijn er apps die automatisch op basis van je beweging tellen hoe vaak je een push-up of jumping jack hebt gedaan. Er zijn ook apps die je motiverend toespreken of waarschuwen met een push notificatie als je te lui te druk bent geweest om te sporten.

Hardlopen

Hardlopen is weer helemaal in opkomst als een populaire sport voor mensen die fit willen worden. Je hebt er immers alleen een paar loopschoenen, een shirtje en een broek voor nodig. Met onderstaande apps stel je jezelf uitdagingen of leer je hardlopen volgens een verantwoord schema.

Hardlopen in Nederland

hardlopen in nederland icoonNiets motiveert beter dan een prestatie waar je naartoe moet werken. Als je weet dat je over een paar maanden 10 kilometer moet rennen, weet je dat je niet te lang moet lummelen met excuses als: “Morgen begin ik écht!”. De app ‘Hardloopwedstrijden in Nederland’ vertelt je welke hardloopevenementen er dit jaar zijn.
Downloaden: Hardlopen in Nederland (gratis)

Get Running (Couch to 5K)

get runningDeze app heeft de uitzonderlijke score van 5 sterren op basis van 1387 waarderingen binnengehaald. Deze app helpt je om als beginnende hardloper je eerste 5 kilometer te halen. Gesproken aanwijzingen motiveren je en helpen je door te zetten.
Downloaden: Get Running (Couch to 5K) (€2,39)

Coach-to-5K

couch-to-5kDe officiële Couch-to-5K-app van CoolRunning/Active.com is iets goedkoper maar wordt ook iets lager gewaardeerd dan de app die we hierboven hebben besproken. Je leert op een verantwoorde manier hardlopen tot afstanden van 5 kilometer. Momenteel afgeprijsd (normaal €1,59).
Downloaden: Couch-to-5K (€0,79)

Runkeeper

runkeeperMisschien wel de meestgebruikte hardloop-app op de iPhone. Met GPS houd je je hardloopstatistieken bij, die je later op de website kunt aflezen en analyseren. Je kunt ook met teammaatjes gaan lopen en prestaties vergelijken.
Downloaden: Runkeeper (gratis)

FigureRunning

figurerunning icoonEen sympathieke app, gemaakt door twee Nederlandse hardloopsters. Met FigureRunning is hardlopen niet meer saai. Je loopt een patroon op de kaart, zodat een hartje, konijn of ander grappig figuurtje ontstaat.
Downloaden: FigureRunning (€1,59)

Fitness

Wie niet zomaar wat wil gaan rennen, kan ook in de sportschool beginnen. Fitness-apps helpen je aan inspiratie, geven aan welke oefeningen je moet uitvoeren of zorgen ervoor dat je trainingen kunt vastleggen. Bij de meeste apps wordt verwacht dat je naar de sportschool gaat, maar er zijn ook een aantal apps die de oefeningen aanpassen aan de attributen die je beschikbaar hebt. Zo zijn er ook oefeningen die je op een hotelkamer kunt doen.

Fitness Pro

fitness proFitness Pro is een app die door het Nederlandse bedrijf Data Supply wordt gemaakt. De app bevat meer dan 450 oefeningen die je kunt uitvoeren, voorzien van foto’s, uitleg, zoekoptie en meer. Je kunt er ook je eigen workout-schema mee maken en een logboek mee bijhouden.
Downloaden: Fitness Pro (gratis)

British Military Training

british military fitnessToen deze app voor het eerst in de App Store verscheen moet je er nog €11,99 voor betaken. Intussen heeft de app een wat betaalbaarder prijs gekregen. In de app geef je aan hoeveel tijd je te besteden hebt, waar je op wilt focussen en hoe de intensiteit moet zijn. Een stem drilt je vervolgens door de oefeningen, met de mogelijkheid om bij elke oefening een videodemonstratie te bekijken.
British Military Fitness: My Fitness Instructor (€3,99)

Nike Training Club

nike training clubDe officiële trainingsapp van Nike werd nog net voor het nieuwe jaar uitgebreid met 25 nieuwe workouts, nieuwe beloningen en drie bonusroutines van professionele atleten. De app geeft je een 30 tot 45 minuten durende workout voor je gehele lichaam en waarschuwt wanneer het weer tijd is om te gaan sporten.
Downloaden: Nike Training Club (gratis)

Fitness Builder

fitness builderFitness Builder is een app die je helpt aan ideeën voor fitnessoefeningen. Je kunt kiezen op welke locatie je de oefeningen wilt uitvoeren: ben je in een hotelkamer, dan houdt de app er rekening mee dat je weinig sportattributen bij de hand hebt. Je kunt ook sportschool of buitenshuis kiezen. De oefeningen omvatten cardio, krachtsport, pilates, gewichtsverlies enzovoort. Wel jammer is dat er zoveel in-app aankopen aan vastzitten.
Downloaden: Fitness Builder (gratis)

365days Push-ups

365days push upsPush-ups zijn een effectieve manier om je spieren te trainen. Deze app helpt je bij het bepalen van je doelen en kan ook automatisch je push-ups tellen. Je legt de iPhone op de grond neer en raakt bij elke push-up het scherm met je neus of kin aan.
Downloaden: 365days Push-ups (gratis)

Yoga en pilates

Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan om in het park te gaan rennen om in de sportschool aan de slag te gaan, kan thuis ook veel doen. Met yoga- en pilates-oefeningen raak je niet buiten adem en ga je niet hevig zweten, maar kun je toch iets aan je fitheid doen. Ook handig voor mensen die door een blessure even geen high-impact sporten kunnen doen.

The Strength and Toning Deck

strength toningDeze app bevat 50 oefeningen waarmee je je lichaam beter in vorm kunt krijgen. De nadruk ligt op krachtsoefeningen, die door een gecertificeerde Pilates-trainer zijn uitgezocht. Er staan 50 oefeningen in, waar je als een kaartspel doorheen kunt bladeren.
Downloaden: The Strength And Toning Deck (€0,79)

Yoga Free: 250 Poses & Yoga Classes

yoga freeYoga Free is ook voor de Mac verkrijgbaar en bevat 250 yoga-oefeningen om mee aan de slag te gaan. Het programma is voorzien van video’s met toelichting van een ervaren yoga-leraar. Je kunt ook je eigen trainingsprogramma samenstellen.
Downloaden: Yoga Free: 250 Poses & Yoga Classes (gratis)

Dagelijkse Yoga Gratis

daily yoga free‘Dagelijkse Yoga’ dient als persoonlijke fitnesstrainer. De app geeft trainingen van 20, 40 of 60 minuten die je thuis kunt uitvoeren. Elke houding wordt gedemonstreerd door een yogaleraar. Deze versie is voorzien van reclame, de betaalde versie van de app toont yoga-oefeningen die iets moeilijker zijn en bevat geen ads. Laat je niet foppen door de Nederlandse naam, want deze app is compleet Engelstalig.
Downloaden: Dagelijkse Yoga Gratis (gratis)

YogaHour

yogahourYogaHour levert een 60 minuten durende yoga-sessie die niet te simpel is. Elke oefening is voorzien van foto’s – voor de verandering gedemonstreerd door een man in plaats van een vrouw in roze pakje. De training richt zich op het verbeteren van je flexibiliteit en fitheid en het verminderen van stress.
Downloaden: YogaHour (€1,59)

Motion Fitness

motion fitness icoonDe Belgische app Motion Fitness hebben we al eens besproken toen hij gratis te krijgen was in de actie AppEvent. Tegenwoordig is Motion Fitness altijd gratis te downloaden. De reden waarom de app bij de yoga-apps en niet bij de gewone fitness-apps staat, is omdat je er geen extra attributen voor nodig hebt. Je steekt de iPhone in je zak en hij detecteert automatisch of je oefeningen aan het uitvoeren bent. Doel van de oefeningen is vooral om gewicht te verliezen.
Downloaden: Motion Fitness (gratis)

motion fitness

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2012, 14:56
Categorie Sport
Onderwerpen fitness, hardlopen, nieuwjaar, sport

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.