Reacties voor: FietsKompas: plan fietsroutes met Belgische iPhone-app

Met de iPhone-app FietsKompas kan je fietsroutes uitstippelen in België. Dat doe je aan de hand van knooppunten van Toerisme Vlaanderen.
Bart Breij -

Reacties: 20 reacties

  1. Ik vermoed dat deze app geen offline kaart van Vlaanderen aan boord heeft? Als je een dergelijke app gebruikt zijn offline kaarten beter voor je batterij. Als je fietstocht in het buitenland passeert, bijvoorbeeld Sluis, dan is een internetverbinding ook kostelijk.

    Ik ben vaak met zelfgemaakte routes bezig en gebruik vaan de app motionX gps. Deze kan wel routes delen, gpx bestanden importeren, kaarten offline cachen … Echt een aanrader. De app is uiteraard iets moeilijker te gebruiken door de vele menu’s en mogelijkheden.

    Mijn grote vraag bij de app uit het artikel: offline kaarten of niet?

  2. Bedankt voor de review! Mensen die het zich afvragen: publiceren van geplande routes is de volgende stap.

  3. gekocht en weeral 1,79€ weggegooid

    1. beschikbare knooppunten komen niet overeen wanneer je ze vergelijkt met de routeplanners op fietsnet.be of routeyou.com. Gisteren getest en in verschillende regios ontbreken veel knooppunt nrs.

    2. je kan geen routes importeren

    3. totaal geen ondersteuning van de app, zelfs de link naar de website is incorrect

    leuke poging maar dit is een app die je na 5 minuten opnieuw wil inruilen

  4. Dag Wim,

    Jammer dat je niet tevreden bent.
    Even ter info: deze applicatie gebruikt de nieuwste en officiele data van Toerisme Vlaanderen, die pas een maand geleden geupdate is, en nog niet door alle websites is overgenomen.

    Fietsnet.be gebruikt daarentegen data verzameld door gebruikers. Ik heb er echter voor gekozen om de officiele data te gebruiken, die ook op de fietskaarten staat die aangekocht kunnen worden.

    Het importeren en delen van routes komt er aan in een volgende update.

    Qua ondersteuning: er staat idd een foutje in de App Store link genaamd ‘FietsKompas Ondersteuning’. ‘ww’ zou ‘www’ moeten zijn, heb dit alvast aangepast. Was het dit wat je bedoelde?

    Mocht je na het lezen van de richtlijnen in de app nog vragen hebben, contacteer me gerust! fietskompas@stonias.eu

  5. 1. beschikbare knooppunten komen niet overeen wanneer je ze vergelijkt met de routeplanners op fietsnet.be of routeyou.com. Gisteren getest en in verschillende regios ontbreken veel knooppunt nrs.

    Hier blijken ze onderweg wel te kloppen, gps geeft juiste locatie aan als ik aan een knooppunt sta.

    2. je kan geen routes importeren

    Ik vermoed dat dit wel , net als aangegeven in het artikel wel de volgende stap zal zijn van de ontwikkelaar.

    3. totaal geen ondersteuning van de app, zelfs de link naar de website is incorrect

    Als je gekeken had waar de link naartoe gaat zie je dat een w ontbreekt in het web adres, maw, een stomme typo… http://www.stonias.eu/

  6. WOOOW wat een droom-app!!!

    Gedownload en direkt op de fiets gesprongen. De app doet werkelijk alles wat je er van zou verwachten.

    Het zou wel veel gebruiksvriendelijker zijn wanneer je eerst uit een lijst van terrasjes zou kunnen kiezen en de applicatie vervolgens de kortste fietsroute berekent…en misschien ineens aangeeft hoeveel kilometers je op elk punt verwijderd bent van de volgende pint…en wanneer deze bij benadering geserveerd wordt.

    Niettemin zeker de moeite: aanschaffen die handel!

  7. Link naar de website werkt wel, er ontbreekt enkel een w, zijn er maar 2. Overal is het idee niet slecht, het werkt zoals een papieren routemap. De gegevens komen waarschijnlijk vanuit de Vlaamse Overheid, die ze een paar keer per jaar updaten. Er kunnen knooppunten zijn die ontbreken, maar hier (Limburg) ben ik er nog geen tegengekomen.

    Als versie 1.0 is het een goed begin, maar vele functies ontbreken nog zoals het delen van routes naar andere mensen die de app gebruiken en gesproken instructies, want continu met je iPhone in de hand fietsen is niet praktisch. Houdertje aan het stuur is wel een mogelijkheid, maar dan hopen dat er niet te veel putten zijn in de weg.

    Al bij al is het idee goed en de basis staat er. De toekomst zal uitmaken als er nieuwe functies bijkomen.

  8. @Bram:
    Dag Bram,

    Bedankt voor de goede tip, ik kijk zeker wat ik eraan kan doen om de kaarten offline beschikbaar te maken bij een volgende versie.

    De app gebruikt rechtstreeks de gegevens van Apple Maps op je toestel. Vanaf iOS6 wordt dit optimaal gecached. Best gewoon thuis op wifi alles inladen, en dan blijft dat mooi in je cache zitten, ook als je de app tussendoor afsluit.
    Zie ook voor technische details.

  9. @Wim: Wim, de data die fietsnet.be gebruikt zijn gebruikersdata. Wijzigingen bij fietsnet worden pas doorgevoerd op het ogenblik dat een gebruiker dit opmerkt én doorgeeft aan fietsnet. Fietsnet loop met andere woorden steeds achter de feiten aan; FietsKompas daarentegen krijgt alle wijzigingen onmiddellijk door van Toerisme Vlaanderen en is dus steeds up to date.

  10. @Niels,

    1. ik zal vanavond eens verder testen, binnen enkele weken doen we een meerdaagse fietstocht van het 3 landen punt terug richting Antwerpen, het eerste traject heeft waarschijnlijk knooppunten rond Eupen (Duitstalige gemeenschap) en Maastricht (Nederland) Misschien moet er wat meer overlapping zijn met de buurlanden

    2. goed dat een update het importeren van routes zal ondersteunen want een route uitstippelen op de iphone is niet echt handig. Een volwaardige iPad versie zou ook wel leuk zijn natuurlijk 😉

    3. inderdaad een typo, dat had ik ook wel gezien maar als je dit aanpast kom je op de site maar about en contact werken ook niet… (getest met Chrome)

  11. We hebben in Nederland ook dit soort apps, maar wat zou ik graag een gecombineerde zien! Woon nabij Eindhoven en het is altijd lastig om routes over de grens te plannen.

  12. Origineel geplaatst door Roy
    We hebben in Nederland ook dit soort apps, maar wat zou ik graag een gecombineerde zien! Woon nabij Eindhoven en het is altijd lastig om routes over de grens te plannen.

    Goed idee. Neem het zeker mee als mogelijkheid!

  13. Wie maakt een app voor de wandelknooppunten in België? Of is die er misschien?

  14. Dag Jos,

    ik zal de mogelijkheid eens bekijken!

    Groeten

  15. @Jos Wessels: het blijkt binnenkort mogelijk te zijn. Met een gelukje voor het begin van de zomervakantie.

  16. Prachtig idee,

    Ik ga het nog effe verder bekijken en koppel het aan mijn website.
    ZO kunnen we mogelijk beiden gezamelijk aanbieden; want locatiebepaling is zeer belangrijk bij noodgevallen…

  17. Jammer dat deze crasht bij het opstarten. Zou deze graag gebruikt hebben om te gaan fietsen maar helaas …

  18. Ik heb de app onmiddellijk gekocht. Qua planning is het perfect. Een groot nadeel is het gebruik van de app op de fiets zelf. De iPhone zit in een houder op het stuur. Bij het rijden valt de zichtbaarheid van de kaartgegevens erg tegen. Bovendien is de combinatie van blauwe knooppunten met zwarte cijfers niet goed leesbaar. Dan liever witte knooppunten met zwarte cijfers. Nu schakel ik steeds over naar een app met de opencyclemap ( viewranger of runtastic). Die is op de fiets toch beter leesbaar. Dus graag een beter leesbare kaart en duidelijkere knooppunten.

  19. @rony: bedankt voor de feedback!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.