Waar blijft Apple Pay? Volgens ABN Amro ligt de bal bij Apple

ABN Amro wil betalen met wearables stimuleren
Nu Apple Pay in België van start is gegaan dringt zich de vraag op: hoe zit het met Apple Pay in Nederland? We vroegen de drie grote Nederlandse banken hoe het ervoor staat.

Voor veel banken is de status nog ongewijzigd: zolang het er niet is, kunnen ze het niet aanbieden. Dat roept de vraag op aan wie het nu eigenlijk ligt: wil Apple niet of vinden de banken dat er al genoeg betaalmogelijkheden zijn? Dat laatste blijkt in ieder geval niet het geval bij ABN Amro. Deze bank introduceert vandaag Garmin Pay en is druk bezig met andere wearables zoals ringen, armbanden en sleutelhangers. “De bal ligt bij Apple”, aldus woordvoerder Geert van der Varst, die bij ABN Amro verantwoordelijk is voor innovaties. “Zodra Apple het wil, gaan we er serieus naar kijken”. Precies dezelfde situatie is van toepassing op Google Pay. Ook dat is al in België beschikbaar, maar nog niet in Nederland. “Ook daar wachten we tot het officieel wordt ondersteund”.


Andere banken zijn minder uitgesproken. iCulture deed verder navraag bij ING en Rabobank. Woordvoerster Eva Hersbach van ING gaf bij navraag aan dat de status wat ING betreft ongewijzigd is: “Apple Pay is nog steeds niet beschikbaar, dus we kunnen het ook niet aanbieden.” Aan welk van de twee partijen dat ligt kan Hersbach niet aangeven. Hetzelfde standpunt (“We doen mee als ze het aanbieden”) is te horen in de reacties die ING op sociale media plaatst.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Van de Rabobank kregen we een meer algemene reactie. Apple Pay is nog niet in Nederland. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen volgen en blijven we in gesprek met mogelijke partners op het gebied van betalen”, aldus woordvoerder Elise van Heeswijk. Deze bank bracht onlangs wel de Rabo Wallet-app uit, waarmee je op Android kunt betalen. Op iOS werkt dit nog niet vanwege de beperkingen die Apple stelt.

Deze nieuwe betaalmethodes zijn al wel actief
ING en ABN Amro bieden allebei al mobiel betalen via NFC aan. Je hebt hiervoor een geschikt Android-toestel met NFC-chip nodig. Bij ING kost het 50 cent per maand en bij ABN AMRO is dit in ieder geval tot 1 januari 2019 gratis. Bij ABN Amro kun je vanaf vandaag ook contactloos betalen met Garmin Pay. Hiervoor koppel je je gewone (Maestro)-bankpas aan de Garmin Pay Wallet. Vanaf dat moment kun je contactloos betalen met NFC. Op termijn is het ook mogelijk een creditcard te koppelen aan de smartwatch. Garmin hoopt snel meer banken te kunnen sluiten, maar het marktaandeel van de sporthorloges is erg klein. Eind oktober werd Garmin Pay al in Nederland geïntroduceerd met ondersteuning voor de Rabobank.

In België is Payconiq al een groot succes, maar in Nederland wil het nog niet goed lukken. Payconiq werd in 2014 bedacht door het ING-innovatiecentrum en inmiddels zijn meerdere banken én de eerste winkeliers aangesloten. Het zou werken met alle Nederlandse betaalrekeningen. Vooralsnog kun je alleen bij de winkelketens ICI Paris XL en Jeans Centre terecht met Payconiq.

Waarom wil Apple niet?

Op de vraag waarom Apple zo terughoudend is, hebben we geen eensluidend antwoord kunnen vinden. Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland gaf onlangs aan dat de introductie van betalen met wearables in Nederland niet zoveel toevoegt: “Want we hebben al zo veel betaalgemak.”

Van der Varst van ABN Amro is daar nog niet helemaal van overtuigd. Vandaar dat zijn bank investeert in contactloos betalen met horloges, ringen en armbandjes. Dat bleek tot nu toe een groot succes, althans onder de testdeelnemers. Ruim tweederde van hen wil na afloop de oude bankpas niet meer terug. Ook onderzoekt de bank andere manieren van betalen, zoals met biometrische kenmerken of ‘betalen met een selfie’.

ABN Amro: betalen met ring

Waarom blijft Apple zo achter? Van der Varst: “Het ligt voor de hand om te denken dat we al zoveel betaalmogelijkheden hebben. Maar ik denk dat ook meespeelt dat Apple in andere landen meer een noviteit heeft door Apple Pay aan te bieden”.

In Nederland is 50 procent van alle betalingen al contactloos, in België slechts 4%. Ook in Duitsland, waar Apple nog dit jaar van start moet gaan, wordt nog relatief weinig contactloos betaald. Wie daar meer over wil weten kan het beste dit rapport van de Europese Centrale bank lezen.

Toch is het nog maar de vraag of Apple als enige dwarsligt. Volgens experts die we spraken zorgen de lage betaaltarieven en het efficiënte betaalsysteem in Nederland ervoor dat er weinig interesse is voor inmenging van nieuwe partijen zoals Apple en Google.

Omweg via bunq

Voorjaar 2018 introduceerde bunq ondersteuning voor Apple Pay via hun aanvullende dienst bunq Premium (€7,99 per maand). Aanvankelijk met veel bombarie Europees breed, maar daar moest de “Bank of the free” snel op terugkomen door de mogelijkheid voor niet door Apple ondersteunde landen voor Apple Pay – zoals Nederland en België – meteen af te schermen, waarschijnlijk ook door interventie van Apple. Dat laatste voedt de theorie dat vooralsnog de blokkade vooral aan Apple’s kant ligt, en niet bij de banken. Dat is vermoedelijk ook de reden dat internetbank N26 een zeer strenge regiocheck heeft ingebouwd voor hun ondersteuning van Apple Pay.

Via een omweg (die nu nog steeds werkt) is het mogelijk om alsnog gebruik van Apple Pay via bunq, mits je bereid bent enige moeite te doen en bunq Premium af te sluiten. Zodra Apple de betaaldienst officieel voor Nederland aankondigt, is deze omweg zeer waarschijnlijk niet meer nodig.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 28 november: Uitspraak van ABN Amro op verzoek genuanceerd.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.