Apple ‘werkt hard’ aan Apple Pay-uitrol in Europa

Apple werkt hard om Apple Pay in Europa uit te rollen, zegt Apple Pay-topvrouw Jennifer Bailey. Daarbij kijken ze naar de omvang van de markt.

Tim Cook bracht in Amsterdam niet het verlossende woord dat Apple Pay snel in Nederland beschikbaar komt. Volgens Jennifer Bailey, vice-president voor Apple Pay, wordt er hard gewerkt om Apple Pay beschikbaar te krijgen in elke belangrijke markt waarin Apple actief is.


Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

Apple Pay in Europa: trage start

Nou zullen Nederland en België niet de belangrijkste markten zijn voor Apple, dus de kans is groot dat we landen als Duitsland en Frankrijk voor moeten laten gaan. Apple Pay werkt momenteel in zes regio’s en landen: VS, Canada, Verenigd Koninkrijk, Australië, China en Singapore. Singapore is afgelopen week toegevoegd; in dit land werkt Apple nu samen met vijf grote banken. Daarmee dekt Apple 80 procent van de gebruikte creditcards af. Volgens Bailey:

We werken hard in Azië en ook in Europa. Ons doel is om Apple Pay in elke significante markt beschikbaar te hebben waarin Apple actief is.

Volgens gelekte informatie in februari dit jaar  zouden Frankrijk, Hongkong en Brazilië op de lijst staan voor uitbreiding van Apple Pay. Begin 2015 zei Tim Cook nog dat de betaaldienst voor het einde van het jaar naar Europa zou komen. Dat is gelukt, maar daarvoor zul je wel een Britse creditcard moeten hebben. Apple kijkt naar de omvang van de markt voor Apple-producten en de mate waarin creditcards en betaalpassen worden gebruikt. Daarnaast is ook belangrijk in hoeverre contactloos betalen als is doorgedrongen in een bepaald land:

Eerst kijken we naar de grootte van de markt voor Apple-producten. We kijken ook naar de penetratie van creditcards en betaalpassen, en de dekking van contactloos betalen.

Wat dat laatste betreft zitten we in Nederland in ieder geval goed: op steeds meer plekken is het mogelijk om contactloos te betalen met je betaalpas en we merken dat winkelpersoneel het ook steeds meer aanmoedigt. Je houdt de contactloze betaalpas bij de terminal en hoeft alleen je pincode in te voeren als het bedrag boven de 25 euro is. Dat Apple zich op markten met veel Apple-gebruikers richt, is wel te begrijpen: zij zijn immers de enigen die de benodigde hardware hebben om te kunnen betalen. Het kan ook betekenen dat Apple wat minder focus legt op landen in Zuid-Oost Azië, waar Android-toestellen dominant zijn.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.