Preview: Voetbal International op de iPhone (exclusief)

De iPhone-applicatie Voetbal International is vanaf dinsdag 29 september in de App Store te vinden. De applicatie bevat nieuws, standen, live-scores en video-items van het bekende voetbaltijdschrift VI. Wij kregen alvast een preview van de applicatie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Voorbeeld van een nieuwsitem.Voetbal International… waren die niet bezig met een iPhone-applicatie? Dat klopt! De applicatie komt vanaf vandaag in de App Store en is ontwikkeld door The Saints. Die kennen we van applicaties voor Lowlands, North Sea Jazz, NACH, Indian Summer en Decibel: allemaal mobiele gidsen voor muziekfestivals waarin je het programma, floorplan en meestal ook een friend finder aantreft. Met de iPhone-applicatie van Voetbal International moest een heel andere aanpak uit de kast worden getrokken: dit is een applicatie voor voetballiefhebbers die nogal wat functies moet bevatten: voetbalnieuws, uitslagen, standen, live score-updates, video’s en dan ook nog een nieuwsfilter voor je favoriete club. Veel van die functies zitten ook in Voetbalprimeur (gratis, ad-supported / Pro (zonder ads, inclusief Team-pagina), een applicatie die we later nog zullen reviewen.


Voetbal International is de officiële iPhone-applicatie van het gelijknamige blad. De app is het hele seizoen 2009/2010 te gebruiken en is vanaf dinsdag 29 september 2009 gratis te downloaden uit de App Store. Deze applicatie bevat nog geen push notificaties, maar daar komt verandering in als er straks ook een Alert-versie van Voetbal International beschikbaar komt. Deze Alert-versie geeft meer informatie bij wedstrijden zoals kaarten, goals en wissels – aangevuld met push notificaties als er een doelpunt valt. Daar zal waarschijnlijk voor betaald moeten worden, maar dat is speculatief en nog niet bekend gemaakt.

Nieuws

Voetbal International toont bij het opstarten een interface met vijf knoppen onderin het scherm: Nieuws, Live, Club, Stand en Video. Het onderdeel Nieuws is te vergelijken met wat we bij veel krantenapplicaties voor de iPhone aantreffen: kleine foto’s met daarnaast een nieuwtje. Bovenaan de pagina vind je de drie belangrijkste nieuwtjes, die iedereen gelezen moet hebben. Daaronder staat een lijst met de overige nieuwsberichten van de afgelopen 24 uur. De redactie schrijft behoorlijk door, want er staan bijna 30 actuele nieuwsberichten op je te wachten. Open je zo’n nieuwsbericht, dan krijg je nogmaals een foto en het nieuwsitem zelf te zien, maar er is geen mogelijkheid om berichten te markeren, delen, twitteren of andere interactiemogelijkheden uit te voeren.

Live

Het is jammer dat er op dit moment geen wedstrijden zijn, want dan had ik kunnen zien hoe snel de scores en de standen worden bijgewerkt. Waarschuwingen bij doelpunten krijg je nog niet (dat zit in de eerder genoemde Alert-versie). Wel kun je de actuele scores van 40 competities zien, waarbij de informatie automatisch wordt bijgewerkt. Een voetbalfluitjesicoon achter een competitie geeft aan dat er nieuwe informatie is, bijvoorbeeld live scores of zojuist gespeelde wedstrijden waarvan de eindstand bekend is. Naast de bekende leagues zoals Eredivisie, KNVB Beker, Premier League en de Serie A zie je ook de minder bekende competities, zoals de tweede Bundesliga van Duitsland, Noorwegen, Brazilië, de Coupe de France of de WK Kwalificatie 2010. Elke lijst met competitie-info bestaat steeds uit twee of drie onderdelen: Live (indien beschikbaar), Programma (wedstrijden van de komende week) en Uitslagen (van ca. de afgelopen week). Je kunt niet op een wedstrijd tappen om meer informatie te zien.

Jouw club

De naam van de club die op het derde tabblad staat, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kies een club (van ADO Den Haag tot en met Willem II) en je krijgt op dit tabblad alleen nieuw te zien, dat voor jouw club van belang is. Je zou denken dat dit gewoon een selectie is uit het algemene nieuws, maar het komt toch niet 1-op-1 overeen. In het algemene nieuws lees je over AZ-trainer Ronald Koeman twee berichten: ‘Koeman: Standaard Luik kan ons niet verrassen’ en ‘Koeman heeft met AZ record van Ajax in het vizier’ (beide van 28 september), terwijl je bij het AZ-clubnieuws alleen over Koeman leest: ‘Koeman: Ontslag Ketsbaia geen voordeel voor ons’ (15 september). Voor Koeman-fans heeft het dus zin om beide nieuwsoverzichten te bekijken, omdat je alleen met het AZ-clubnieuws niet compleet bent. De nieuwtjes zijn op dezelfde manier opgemaakt: alleen een tekst en geen verdere interactiemogelijkheden.

Stand

Het tabblad Stand is eigenlijk weer een kopie van het eerder genoemde tabblad Live, maar met een stuk minder competities. Hier zijn maar 9 competities aanwezig, van Eredivisie tot de Turkse Süper Lig. De applicatie toont de complete standen, bijgewerkt tot op de dag van vandaag. Ook hier kun je alleen een lijst bekijken, zonder dat je op de clubs kan tappen voor meer informatie. Topscorers, aantallen rode/gele kaarten en andere achtergrondinformatie zul je dus ergens anders moeten halen.

Video

Misschien wel het leukste onderdeel van de applicatie is het laatste tabblad, Video. Hier vind je de dagelijkse videocolum van de man die door velen liefkozend ‘de snor’ wordt genoemd: Johan Derksen. Daarnaast kun je een 5 minuten durende samenvatting bekijken van het tv-programma Voetbal International en de video-items van ‘Tussen de Linies’ (Tom Knipping en Iwan van Duren). Eén minpuntje daarbij: de beeldverhouding van de video’s is niet helemaal goed, zodat het lijkt alsof de mensen in de lengterichting zijn opgerekt. Misschien een truc om te zorgen dat iedereen er graatmager uitziet, maar het ziet er niet natuurlijk uit.

Conclusie

Nadat de applicatie My Football (€2,99) maandenlang de enige zinvolle iPhone-nieuwsapplicatie voor voetballiefhebbers is geweest, is er nu opeens veel meer keuze. Naast My Football is er de recent gelanceerde applicatie Voetbalprimeur (Pro, €1,59) en vanaf morgen de applicatie van Voetbal International. De lezers van VI zullen hooggespannen verwachtingen hebben over deze applicatie en die worden ook wel grotendeels waargemaakt. Het sterke punt van Voetbal International is de kwaliteit van de nieuwsberichten, aangevuld met statistieken waar je in andere applicaties soms voor moet betalen of die nog niet beschikbaar zijn (Voetbalprimeur bevat bijvoorbeeld nog geen live-standen en competitieoverzicht). Wat bij Voetbal International nog ontbreekt zijn de push notificaties wanneer er een doelpunt is gevallen. Voetbal International ziet er strak uit, houdt zich netjes aan de layout die je van een nieuwsapplicatie verwacht en bevat eigenlijk wel alle informatie die je als voetballiefhebber nodig hebt. Het zou leuk zijn als je bij de clubs ook nog wat meer achtergrondinformatie over topscorers en teamspelers en dergelijke kunt opvragen en wat ik ook nog een beetje mis zijn de mogelijkheden om berichten te twitteren of te e-mailen, maar dit is tenslotte nog versie 1.0 – dus laat ik niet te veeleisend zijn…

Info: Voetbal International

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.