Review: Hardlopen met Trailguru

Review van Trailguru, een universele sportapplicatie voor de iPhone, waarmee je prestaties kunt vastleggen. Trailguru legt gps-tracks en statistieken vast en is geschikt voor wandelen, hardlopen, zeilen, paardrijden, kayakken en talloze andere sporten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

TrailGuruNa het eerdere review van RunKeeper is het nu tijd voor Trailguru, een sportapplicatie voor universeel gebruik. Trailguru is geschikt voor wandelen, skateboarden, rolschaatsen, zeilen en talloze andere sporten. Op de Trailguru-website is te zien hoeveel kilometers de gebruikers gezamenlijk al hebben afgelegd. Daaruit blijkt dat hardlopen, fietsen en autorijden de populairste activiteiten zijn. Op de homepage zijn ook geotagged foto’s te zien die mensen onderweg hebben gemaakt, maar helaas is het verzenden van foto’s vanuit de iPhone-applicatie van Trailguru niet mogelijk.


Ik heb met Trailguru dezelfde route gelopen als met RunKeeper, waardoor de resultaten gelijk zouden moeten zijn. Maar helaas: Trailguru bleek de route niet goed te hebben vastgelegd, zodat ik achteraf nog maar een zigzagroute door wat straten verderop heb gerend. Voordat je begint kun je het beste eerst een account op de Trailguru-website aanmaken, omdat dit via de iPhone-applicatie niet mogelijk is. Vervolgens ga je naar het tabblad Settings in de iPhone-applicatie om je accountgegevens, metrische eenheden en de gewenste snelheidsweergave (km/h) in te stellen.

Het hardlopen kan nu beginnen: ga naar het tabblad Record, druk op Start en ren weg. Zorg dat je iPhone-batterij goed is opgeladen en zet de schermverlichting zo laag mogelijk, want anders is na een flink uur lopen je batterij leeg.

TrailGuru   TrailGuru   TrailGuru

Tijdens het lopen kun je steeds op de knop Lap tikken om een rondetijd te registreren. Trailguru blijft gewoon doortellen als je pauzeert, maar geeft in de statistieken op het scherm wel aan hoeveel tijd je daadwerkelijk in beweging was. De afgelegde afstand wordt getoond en de lengte- en breedtegraad. Eén ding werkt echter niet: de snelheidsweergave. Na verschillende trainingsrondjes bleef de teller steeds op 0 km/h staan. Als je later de tracks op de website van Trailguru laadt zul je merken dat de snelheid wel degelijk is vastgelegd. Trailguru onthoudt ook de gemiddelde en maximum snelheid, maar die zijn niet erg betrouwbaar: een maximum snelheid van 67 kilometer per uur als hardloper kan natuurlijk nooit.

TrailGuru   TrailGuru   TrailGuru

Ben je klaar met sporten, dan druk je op de knop Stop en ga je naar het tabblad Post. Trailguru kan de tracks niet automatisch posten; je zult steeds handmatig naar het Post-scherm moeten gaan, waar je een omschrijving en de uitgeoefende sport aangeeft. Je kunt ook aangeven of de track privé, publiek of alleen voor vrienden zichtbaar moet zijn. Met een tik op Post Track wordt de track verstuurd. Je ontvangt vervolgens een mailtje met een link naar de zojuist aangemaakte kaart. Die kun je natuurlijk ook terugvinden door gewoon op je account in te loggen.

TrailGuru   TrailGuru

Terwijl RunKeeper alle tracks gewoon op de iPhone bewaart, moet je bij Trailguru de resultaten wissen als je weer met een nieuwe training wilt beginnen. De tracks blijven altijd beschikbaar als losse resultaten op de website.

Trailguru

Daarbij kan het voorkomen dat je een track per ongeluk tweemaal post (maar die kun je later alsnog wissen). Je kunt ook handmatig prestaties toevoegen of jezelf abonneren op de rss-feed van jezelf en/of vrienden. Je kunt rapportages bekijken, die per maand aangeven hoeveel tijd en hoeveel kilometers je hebt gesport.

Bekijk je een losse track, dan is opnieuw te zien dat de gps-ontvanger in de iPhone niet echt nauwkeurig binnen de lijntjes van de kaart blijft. Dit is geen fout van de software, maar komt door de onnauwkeurigheid van de gps-ontvanger. Je hebt in Trailguru niet de mogelijkheid (in RunKeeper wel) om de nauwkeurigheid aan te passen aan de omstandigheden.

Track

Met de tracks kun je vrij veel doen: splitsen en klonen, de statistieken bewerken als je wilt sjoemelen, een gps-track van de route maken zodat je deze in een navigatie-apparaat kunt lezen en bijvoorbeeld de track op je website publiceren. Inlezen van tracks in de iPhone-applicatie is niet mogelijk.

Conclusie

Trailguru is minder foutbestendig dan de eerder geteste RunKeeper. De applicatie heeft wat meer mogelijkheden om met gps-tracks en geotagged-foto’s te werken, maar als het je alleen om een iPhone-hardloopapplicatie gaat schiet het gebruiksgemak toch iets tekort. Trailguru is wel ideaal voor mensen die rondjes willen vastleggen en die heel veel verschillende sporten naast elkaar beoefenen: bij het publiceren van een track kun je uit bijna 20 sporten kiezen. De software is iets minder betrouwbaar dan RunKeeper: ongemerkt kan de teller blijven doorlopen of je komt achteraf erachter dat er niets is vastgelegd, waardoor je prestaties worden vervuild met onbruikbare metingen.

Info: Trailguru

  • Ontwikkelaar: Trailguru
  • Applicatie: Trailguru
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.3
  • Bestandsgrootte: 0,1 MB
  • Cijfer: 6,5

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.