Ziggo rolt 4G-netwerk uit in Nederland

·

ZiggoZiggo is deze week begonnen met het uitrollen van een 4G-netwerk in Nederland. De dienst zal te gebruiken zijn door zakelijke abonnees met een Plus-abonnement in Oss, Breda en Zwolle. Dit is het eerste Nederlandse 4G-netwerk dat breed wordt uitgerold.

De uitrol van Ziggo’s 4G-netwerk werd ontdekt door Tweakers, waarna NU.nl bevestiging kreeg van de provider. Volgens een vergunning van Ziggo moest de provider na twee jaar een dienst verlenen in een gebied ter grootte van Amsterdam, iets dat ze nu doen. Na vijf jaar moet dit gebied zo groot zijn als de provincie Utrecht.

Ziggo’s 4G-netwerk biedt een downloadsnelheid van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 40 Mbps. Het 4G-netwerk is daarmee sneller dan de 3G-netwerken die de Nederlandse telecomproviders op het moment gebruiken. In Nederland werd 4G nog niet breed gebruikt: vooral Amerikaanse providers maken op het moment gebruik van 4G-LTE.

Op het moment is er geen iPhone die 4G ondersteunt (hoewel sommige Amerikaanse iPhones dit wel aanduiden), maar de nieuwste iPad heeft wel een 4G-ontvanger. Deze werkt echter alleen op Amerikaanse frequenties. Het nieuwe netwerk van Ziggo heeft daarom geen directe gevolgen voor iPhone-bezitters. Nu Ziggo echter een eerste stap heeft gemaakt, is een mogelijke iPhone of iPad met Europese 4G-frequenties wellicht iets dichterbij. Hierbij zullen we echter moeten rekenen op andere providers: Ziggo’s ontwikkelingen lijken zich vooral te richten op het naleven van de vergunning, gezien ze niet verder willen als telecomprovider.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

17 reacties

 1. door Zomer

  Ik snap deze zin niet helemaal:

  “Nu Ziggo echter een eerste stap heeft gemaakt, is een mogelijke iPhone of iPad met Europese 4G-frequenties wellicht iets dichterbij.”

  Jullie denken dus dat omdat Ziggo in drie steden beschikbaar is, nog geeneens voor de consument, dat Apple aan een iPhone of iPad denkt met 4G. Net of dat van Nederland afhangt. Ziggo wil helemaal geen provider meer worden, iets wat wel had mochten vermeld.

 2. @Zomer: Ziggo is de eerste provider die een 4G-netwerk breed uitrolt. Kans is klein dat consumenten direct bij Ziggo terecht kunnen gezien ze inderdaad niet als provider verder willen (reeds toegevoegd, dankjewel), maar het is een stap die eindelijk door iemand gezet is. Het is afwachten wat de gevestigde partijen nu doen.

 3. door ismail

  @Zomer:

  Ik denk dat ze ermee bedoelen dat andere providers snel gaan volgen door deze eerste stap en daardoor een iPhone met 4G frequenties en een iPad met europese 4G frequenties een mogelijkheid wordt.

 4. door Zomer

  @ismail:

  Dat snap ik stond er een beetje raar gezien het feit dat Ziggo dit alleen doet omdat ze anders een boete krijgen. Maar het artikel is nu duidelijk.

 5. door thom

  ‘s mooi!

 6. 4G is nog steeds geen standaard toch? Dus over welke vorm van semi-4G hebben we het hier?

 7. door Sezgin

  Mooi om te zien dat er een begin is gemaakt. 4G is nu in Nederland, alleen moet het zich nog uitbreiden.

  De iPhone 4G zal hoogstwaarschijnlijk rond het einde van dit jaar worden verkondigd denk ik.

 8. door Jasper

  Ze rollen een 2.6 ghz netwerk uit, iets dat binnen nauwelijks te gebruiken is.. Maar goed, leuk voor op een terrasje of in de auto..

 9. door Thiemo

  Nu maar wachten tot ik mn ingebouwde wifi-modem ontvang van Ziggo.. ergens dit jaar

 10. door Peter

  KPN is ook al maanden bezig met het uitrollen heel stilletjes ;) ze vervangen hier alle 3g masten al voor nieuwe die ook 4g aan kunnen

 11. door Sezgin

  @ Peter

  De 3G van KPN is niet eens te betalen, dus aan de 4G hoef ik niet eens te denken

 12. door Leo van der Meer

  Het zou mooi zijn als Ziggo een knaller van een 4G netwerk maakt en dan de gewone telco`s uitlacht!!

  Ik zou zo overstappen als de “iPhone 5″ 4G heeft en werkt in NL.

 13. door job

  ze willen het zelf niet eens, kan je nagaan hoe slecht dit word als ze er niet eens achterstaan.

 14. door Jan

  In de VS had ik wel 4G in m’n scherm staan…. (op m’n 4s)

 15. door Bryan

  @Jan: dat komt omdat de handshake die je telefoon met het netwerk doet wel degelijk weet wat voor protocol er uit gestuurd wordt. Echter zal je met de antenne die in je 4S zit nooit de juiste snelheden behalen, en altijd op je 3G grens blijven zitten.

 16. door Barry55

  laat ze nu eerst de 3g maar is fatsoenlijk functioneren..

 17. door Patlican

  In principe kun je met een mifi router op elk mobiel netwerk internetten. Ik had op die manier via digicell op Curaçao een supersnelle hspa+ verbinding en nog eens relatief goedkoop ook. Wat mij betreft mag digicell een 4g netwerk opzetten wat heel europa bestrijkt met Amerikaanse frequenties. 1 abonnement voor heel europa. En voor 50 euro per maand 8 GB databundel geen gezeik meer met roaming kosten.
  Dat zou die zogenaamde Europese eenheid pas goed doen!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.