Ziggo rolt 4G-netwerk uit in Nederland

· Bastiaan Vroegop

ZiggoZiggo is deze week begonnen met het uitrollen van een 4G-netwerk in Nederland. De dienst zal te gebruiken zijn door zakelijke abonnees met een Plus-abonnement in Oss, Breda en Zwolle. Dit is het eerste Nederlandse 4G-netwerk dat breed wordt uitgerold.

De uitrol van Ziggo’s 4G-netwerk werd ontdekt door Tweakers, waarna NU.nl bevestiging kreeg van de provider. Volgens een vergunning van Ziggo moest de provider na twee jaar een dienst verlenen in een gebied ter grootte van Amsterdam, iets dat ze nu doen. Na vijf jaar moet dit gebied zo groot zijn als de provincie Utrecht.

Ziggo’s 4G-netwerk biedt een downloadsnelheid van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 40 Mbps. Het 4G-netwerk is daarmee sneller dan de 3G-netwerken die de Nederlandse telecomproviders op het moment gebruiken. In Nederland werd 4G nog niet breed gebruikt: vooral Amerikaanse providers maken op het moment gebruik van 4G-LTE.

Op het moment is er geen iPhone die 4G ondersteunt (hoewel sommige Amerikaanse iPhones dit wel aanduiden), maar de nieuwste iPad heeft wel een 4G-ontvanger. Deze werkt echter alleen op Amerikaanse frequenties. Het nieuwe netwerk van Ziggo heeft daarom geen directe gevolgen voor iPhone-bezitters. Nu Ziggo echter een eerste stap heeft gemaakt, is een mogelijke iPhone of iPad met Europese 4G-frequenties wellicht iets dichterbij. Hierbij zullen we echter moeten rekenen op andere providers: Ziggo’s ontwikkelingen lijken zich vooral te richten op het naleven van de vergunning, gezien ze niet verder willen als telecomprovider.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.