WWDC-keynote: wat zijn de geruchten, hoe te volgen?

06 juni 2011, 16:41 · Gonny van der Zwaag

wwdc logoVanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd begint de keynote van WWDC, het grootste ontwikkelaarsevenement van Apple. Traditiegetrouw zijn er op de eerste dag heel veel aankondigingen. We weten al dat er over drie onderwerpen zal worden gesproken: iOS 5, iCloud en Mac OS X Lion. Apple heeft dat in de vooraankondiging van de keynote namelijk al bekendgemaakt. Maar wát er precies in iOS 5 te vinden zal zijn is nog even afwachten. iPhoneclub zal alle aankondigingen zo snel mogelijk in overzichtelijk artikelen op de site publiceren. Omdat het team van OMT in San Francisco zit, zullen we deze keer geen gezamenlijke videostream organiseren. In plaats daarvan zullen we ons concentreren op het zo compleet mogelijk verslag doen van de aankondigingen. Als er iets nieuws te melden is, zullen we dat melden via ons Twitter-account @iphoneclub. Volg ons dus op Twitter als je niets wilt missen. Daarnaast sturen we van de belangrijkste ontwikkelingen een push-notificatie via onze eigen iPc app.

Waar kan ik een live-uitzending vanuit de zaal zien?

“Is er ook een livestream?” is een veelgestelde vraag, die bij elke keynote weer terugkomt. De afgelopen jaren heeft Apple slechts één keer een live videostream vanuit de zaal beschikbaar gesteld. Deze keer hebben ze nog niets aangekondigd en het lijkt erop dat er géén officiële livestream vanuit de zaal zal zijn, al kan dat nog wijzigen. De kans is klein dat blogs en andere media een livestream vanuit de zaal verzorgen – Apple staat het niet toe en het is technisch ook niet haalbaar, omdat teveel mensen gebruikmaken van dezelfde 3G- en Wi-Fi-netwerken om foto’s en video’s te uploaden. Ook al zou iemand proberen via Ustream, Qik of een andere dienst uit te zenden, dan zouden de beelden te schokkerig zijn om het te kunnen volgen. Je zult het dus moeten doen met een van de vele liveblogs vanuit de zaal. Er zijn websites die een livestream beloven (zoals Engadget), maar daarbij gaat het om redacteuren die via een webcam commentaar geven op het nieuws. Je zult Steve Jobs niet in beeld krijgen krijgen. Er zit dus niets anders op dan te wachten tot de QuickTime-video die Apple een paar uur na de keynote beschikbaar stelt.

Liveblogs zijn onder andere te vinden bij:

Waar kan ik wel beelden zien?

Apple stelt zo’n twee tot drie uur na de keynote de video beschikbaar, zodat je achteraf kunt terugzien wat er is aangekondigd.

Kan ik tijdens de keynote nog wel op iPhoneclub terecht?

Afhankelijk van de drukte op de site zullen we maatregelen nemen om overbelasting van de server te voorkomen. Indien nodig schakelen we over op een ‘kale’ homepagina waar je het nieuws kunt lezen. Je kunt tijdens de keynote nog wel gewoon terecht op ons iCulture forum. Reacties bij de overzichtsartikelen vanavond zullen in eerste instantie gesloten zijn, maar worden opengezet als de serverbelasting op normaal niveau is. Het verzoek is zoveel mogelijk via ons forum te reageren.

Hebben jullie een liveblog?

We kondigen alle belangrijke nieuwtjes aan via ons Twitter-account @iPhoneclub en zoals gezegd via de push-notificaties via onze iPc app. Zo’n opsomming van feitjes kan nogal onoverzichtelijk worden, dus onze redacteuren zullen zorgen dat we alle informatie zo snel mogelijk beschikbaar hebben in een reeks artikelen. Voor wat betreft de push-notificaties: dat zullen er vanaf 19:00 uur rond de 20-25 berichten zijn, dus als je dat teveel lijkt is het advies om de push-berichtgeving voor onze app tijdelijk uit te schakelen via Instellingen > Berichtgeving > iPc op je iPhone, iPod touch of iPad.

Kan ik ook meepraten of suggesties doen?

Tijdens de keynote kun je op Twitter (@iPhoneclub) je opmerkingen kwijt. Het heeft geen zin om aankondigingen van nieuwe producten of diensten door te sturen, want wij volgen de keynote natuurlijk ook al op de voet.

Wat verwachten jullie?

Drie onderwerpen staan in ieder geval op de agenda: iOS 5, iCloud en Mac OS X Lion. Daarnaast is er een kans dat Apple toch nog een iPhone 4S/5 aankondigt. Als dat zo is, dan is de kans groot dat het toestel op de huidige iPhone 4 lijkt, dat er een A5-processor in zit en een 8 megapixel camera. Ook is er gesproken over een NFC-functie, waardoor de iPhone een digitale portemonnee wordt. Wat iOS 5 betreft verwachten we een nieuw notificatiesysteem, automatische updates en meer mogelijkheden van stembesturing. Apple zou ook bezig zijn met nieuwe gestures en gebruik van widgets. Uit eerdere geruchten onstond de indruk dat de iPhone 3GS niet meer zal worden ondersteund.

iCloud wordt een dienst waarbij je in ieder geval gekochte muziek kunt opslaan in de cloud (online dus). De dienst gaat waarschijnlijk 25 dollar per jaar kosten, waarbij je de eerste tijd gratis kunt gebruiken. Mogelijk kun je ook de inhoud van je iTunes-bibliotheek synchroniseren met iCloud, maar de kans dat je ook niet bij Apple gekochte muziek kunt synchroniseren is wat minder groot. Over Mac OS X Lion is de afgelopen tijd via ontwikkelaars al behoorlijk wat informatie naar buiten gekomen. Er zal waarschijnlijk een betere integratie met iOS 5 zijn, de kans dat Lion in augustus op de markt komt is behoorlijk groot en de prijs zal waarschijnlijk rond de 59 euro liggen. Kopen via de Mac App Store? Die kans is aanwezig, maar waarschijnlijk kun je nog steeds gewoon doosjes in de winkel kopen.

Vanaf nu zullen de reacties bij dit artikel gesloten zijn, om de server te ontzien. Verdere discussie graag via het forum. De reacties worden na ongeveer een uur na de WWDC-keynote weer opengesteld.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

32 reacties

 • Sermed
  3 years

  Dit is zo’n simpele Topic maar toch zo handig! Alle informatie over vanavond overzichtelijk gepost!
  Complimenten iPc!

  Antwoord Quote

 • patricia
  3 years

  idd., Sermed, helemaal mee eens!!
  Bedankt weer iphoneclub!!!
  Ik hoop dat de 3gs toch in aanmerking komt voor ios5.

  Antwoord Quote

 • seyed
  3 years

  ik kan niet wachten tot het volgende verschijnt :

  One More Thing ….(steve jobs big smile)
  iPhone 5 (H)

  Antwoord Quote

 • 3 years

  Iedereen die een live stream wilt zien…
  Kan dat doen op de website van cnn zoek maar effe bij google. want bij de vorige keynote hadden ze ook een livestream alleen met een vertraging van ongeveer 5 à 10 minuten

  Antwoord Quote

 • iFagot
  3 years

  zoals boven al gezegt: Top! ik had ook niet anders van jullie verwacht moet ik zeggen!

  Antwoord Quote

 • Victor
  3 years

  Vinden jullie het niet raar dat Apple alles al laat zien?
  Misschien doen ze dit omdat ze in het geheim nog een heel nieuw product hebben wat ze ook presenteren?

  Antwoord Quote

 • n1mber
  3 years

  Mooi en overzichtelijk artikel!! Complimenten!!

  Antwoord Quote

 • knauf
  3 years

  ik verwacht geen nieuwe iphone.

  Antwoord Quote

 • Laurens
  3 years

  Klopt, zoals altijd weer goed bezig! Mag af en toe best even gezegd worden :)

  Mis zelf trouwens nog gizmodo, ook een van de betere live blogs

  Antwoord Quote

 • Istefan
  3 years

  Goed artikel eindelijk wat duidelijkheid met een vertrouwde menig.
  Wel grappig de afkorting van iPhoneclub Ipc moet er telkens weer omlaggen, doet me denken aan hey I am a Mac – hey I am a pc.

  Antwoord Quote

 • Marcel
  3 years

  Kunnen we iOS 5 vanavond downloaden?

  Antwoord Quote

 • Marciano
  3 years

  Goed topic, alleen wel een fout:

  Het is niet eenmalig geweest met de live HTTP stream. Ze hebben inderdaad in Oktober de Back to Mac live verzorgd, maar daarvoor ook in September het iPod event!

  Antwoord Quote

 • ice
  3 years

  ik hoop op een live steam …

  Antwoord Quote

 • Tom
  3 years

  Ik kan niet wachten! Ik hoop echt op een nieuwe iPhone, ook al is die kans wat kleiner..

  Antwoord Quote

 • Kevin
  3 years

  Zou er vanavond met de WWDC ook een iOS 5 Bèta release van komen ?? i hope so !!

  Antwoord Quote

 • Jelle 's
  3 years

  Ik hoop dat steve zn blauwe smalle jeans en zn witte loopschoenen zal dragen… -_-’

  Antwoord Quote

 • Crippless
  3 years

  Ikzelf ben een iPhone 4 gebruiker maar ik moet toegeven dat ik wel erg snel zou vinden als voor de 3Gs geen updates meer uitbrengen. Ik ben wel echt zeer benieuwd naar iOS 5.

  Antwoord Quote

 • Maxime
  3 years

  Ik wil een live stream :’( :’( :’(

  Antwoord Quote

 • wynagrodong
  3 years

  Ik hoop dat ze eindelijk porno toelaten op de iPhone!

  Antwoord Quote

 • Daniel
  3 years

  Nog 1 uur en 15 min en we weten het allemaal. Ik zit al klaar.

  Antwoord Quote

 • jerry.w
  3 years

  Lijkt me onwaarschijnlijk dat ze nog steeds een vanaf 17;00 unsupported device verkopen….

  Antwoord Quote

 • vHorck
  3 years

  Ik hoop dat ie zijn eigen goedgekeurde biografie gaat aanprijzen ;-)

  Antwoord Quote

 • amoniemm
  3 years

  dus het komt niet voor de 3GS uitt ? jammer :(

  Antwoord Quote

 • Marciano
  3 years

  Wat verbergt Apple hier? ;) “HOLY!!! THERE IS A COVERED WWDC BANNER. http://t.co/jwaJx3Y (via @Grg)”

  Antwoord Quote

 • hoi
  3 years

  @Marciano: Hopelijk de nieuwe iPhone, er zijn ook nog onbekende ‘lessen’ waar ze het onderwerp later over bekent maken. Had ook wel een beetje non-Apple geweest al hadden ze alles al vertelt.

  Antwoord Quote

 • david
  3 years

  ik hoop dat lion zo snel mogelijk in de winkel licht want ik heb gister lion op mijn mac gezet want toen ik hem via een externe hd draaide had ik nergens last van. maar op de hd van mijn mac loopt safari konstant vast en nog wat andere dingen. de uiteindelijke lion heeft dit waar schijnlijk niet.

  voor de rest is lion helemaal top!

  Antwoord Quote

 • [...] op het Twitter-account @iPhoneclub van onze zustersite iPhoneclub. Meer details lees je in het uitgebreidere artikel op iPhoneclub. De last-minute geruchten spreken over een messagingdienst in Blackberry-stijl, notificaties zoals [...]

  Antwoord Quote

 • Victor
  3 years

  http://twitpic.com/57un97 gelijk ik al eerder zei misschien houd apple nog iets achter! En gloednieuw product?

  Antwoord Quote

 • jordy
  3 years

  Die notificatietoestanden zeggen me niet veel eerlijk gezegt. Ik zou blij zijn als ze de iPod applicatie eens onder handen zouden hebben genomen met bv. Een nieuw soort cover-flow. Alleen jammer dat heel de keynote mijn concentratie parten speelt :( ik zit namenlijk in mijn examenperiode..

  Antwoord Quote

 • 3 years

  @Alexamder: tnx man!
  vanavond even http://live.cnn.com/ checken ;)

  Antwoord Quote

 • ikke
  3 years

  hoe lang duurt die onzin?

  Antwoord Quote

 • Begbie
  3 years

  @Crippless: Geen updates meer voor 3GS zou behoorlijk belachelijk zijn. Maar we zullen het zien…

  Antwoord Quote

Comments are closed.