Wi-Fi Sync in Cydia: draadloos synchroniseren via Wi-Fi (jailbreak)

·

itunes synchroniserenDe eerder besproken applicatie Wi-Fi Sync van ontwikkelaar Greg Hughes, is afgewezen door Apple. De ontwikkelaar heeft er nu voor gekozen om zijn applicatie via Cydia uit te brengen. Wi-Fi Sync maakt het mogelijk om je iPhone via een draadloos netwerk te synchroniseren met een computer, alsof deze via USB is verbonden. De applicatie is verkrijgbaar in de BigBoss-repo voor $9,99. Op de desktop zul je een bijbehorend synchronisatieprogramma moeten installeren.

Die is er momenteel nog alleen voor de Mac, maar de ontwikkelaar belooft dat er op zeer korte termijn ook een Windows-versie aankomt. Wil je de software verwijderen, dan is er een aparte uninstaller beschikbaar.

Eigenlijk zou zo’n functie deel moeten uitmaken van het iPhone OS, maar Apple dacht daar anders over. Officieel wordt de iPad nog niet ondersteund; het blijkt echter bij sommige mensen wel te werken.

wi-fi sync

Na het installeren van de desktopapplicatie kun je de iPhone-applicatie opstarten en zoeken naar computers op hetzelfde Wi-Fi-netwerk waarmee je kunt synchroniseren. Je hebt daarna geen omkijken meer naar het desktopprogramma, want zodra je de synchronisatie start zal dat gewoon in iTunes gebeuren, zoals onderstaand filmpje laat zien.

wi-fi sync

Downloaden: Wi-Fi Sync desktop (gratis), voor de iPhone-app moet je in Cydia zijn.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

52 reacties

 1. En nu gaat iemand mij vast uitleggen waarom ik via WiFi zou willen syncen. Omdat het kan? Omdat het zo lekker futuristisch staat? Of kan je er een andere reden voor hebben? Misschien omdat je je USB-kabeltje kwijt bent? ; )

 2. door Rene

  Sterker nog; Waarom $10,- betalen voor een trage sync via WiFi als het gratis en snel (in verhouding dan toch) kan via een USB touwtje?

 3. door Sjaak Polak

  1. Omdat je je kabeltje niet ergens vandaan hoeft te halen.
  2. Omdat je geen USB-kabel bij de hand hebt.
  3. Omdat je vanaf een afstand met je computer kunt syncen.
  4. Omdat het tof is.

 4. door mussie

  Ik vind eerlijk gezegd 10 dollar aan de dure kant liggen..

 5. 1. die hangt standaard aan je computer
  2. die hangt standaard aan je computer
  3. als je USB-kabel maar lang genoeg is…
  4. ja, dat wel ; )

 6. door René

  Als je via WiFi gaat syncen heb je alsnog je USB kabel nodig. Voordat ie klaar is met het maken van de backup is je batterij leeg :-P

 7. door Constant

  @karel-willem:

  Met 2 iphones en een iPad is synchroniseren iets wat je zou willen doen als je hem niet gebruikt. En met een server in mijn netwerk kan het dan volautomatisch. Ik heb nu altijd een notebook bij de hand voor het syncen. Die kan dan ook weg uit de woonkamer.

  Ik ga het zo snel mogelijk testen….

 8. door Sebas

  Leuk concept , beetje jammer van de prijs…

 9. door Clint Reno

  Lijkt me erg handig.

  Weet iemand ook of je de Cydia apps die je op de iPhone gekocht hebt ook (nogmaals) kan installeren op je iPad? Of moet je dat (met dezelfde account) nogmaals kopen?

 10. door Basz

  Wel een beetje te duur…

  Doe het dan gewoon gratis… :)

  Ik gebruik mijn USB wel…

 11. door Pascal

  Laat tie dan ook op?
  *retorische vraag…*

 12. door donstil

  Super handig dit.

  Kan ik hem 1x aanschaffen voor me iPhone en iPad of moet ik hem nu 2x betalen. (edit: Precies wat Clint Reno zich dus ook al afvroeg)

  Kabels zijn nog al eens een probleem (zeker als je ff beneden zit en je mac boven staat) en je wilt iets backupen naar je mac.

  Dat het iets langer duurt neem ik dan maar voor lief. Je hebt natuurlijk wel een heel gehaast leven als je daar mee kan zitten.

  @karel-willem: Waar koop jij mac’s waar standaard een Usb30pins connector aan “hangt”. Mijn macs zijn tot nu toe altijd zonder geleverd

 13. door Peer

  Origineel geplaatst door Constant
  @karel-willem:Met 2 iphones en een iPad is synchroniseren iets wat je zou willen doen als je hem niet gebruikt. En met een server in mijn netwerk kan het dan volautomatisch. Ik heb nu altijd een notebook bij de hand voor het syncen. Die kan dan ook weg uit de woonkamer.Ik ga het zo snel mogelijk testen….

  En dan hoor ik het weer van je!

 14. door Xinchou

  Nou nee. Mijn kabeltje hangt niet stadaard aan de pc. Ik laad me iPhone namelijk gewoon op bij een stopcontact. Steeds als ik wil syncen moet ik dus weer naar benede lopen om die op te halen en dan weer naar boven om hem aan de pc te doen. Met dit zou ik hem gewoon benede (evt. aan de lader) kunnen syncen. Al vind ik $10 idd wel een beetje duur.

 15. door Sink

  Lijkt me duidelijk waarom dit door Apple is geweigerd.
  Dit wordt één van de verrassingen van de keynote van Steve Jobs op 7 juni. Er zijn de laatste tijd genoeg patenten van Apple langs gekomen met “cloud services”. Zit het niet in 4.0, dan komt het wel in 4.1 ofzo.

 16. Origineel geplaatst door donstil
  …Waar koop jij mac’s waar standaard een Usb30pins connector aan “hangt”. Mijn macs zijn tot nu toe altijd zonder geleverd

  Ja, wij kopen ze altijd standaard samen met een iPhone. Dan heb je dat probleem niet. ; )

 17. door Ruben

  Handig om bijvoorbeeld met meerdere computers te syncen, anders moet je voor iedere (werk)plek een extra dock van €30 kopen.

 18. door Rogier Colijn

  Victory!!! Nog een keer “In your face apple!”

 19. door Roeland

  Gonny, misschien is het nog leuk om in het artikel er bij te zetten wat Apple de developer gemeld heeft:

  “While he (een niet nader bij naam genoemde Apple medewerker, RM.) agreed that the app doesn’t technically break the rules, he said that it does encroach upon the boundaries of what they can and cannot allow on their store. He also cited security concerns.”

  bron: Engadget

 20. door Thibault

  Heeft iemand het al geprobeerd ?

 21. door xrdil

  Ik hoop dat het snel voor windows ook beschikbaar is.

 22. door Oppie

  Origineel geplaatst door karel-willem
  En nu gaat iemand mij vast uitleggen waarom ik via WiFi zou willen syncen. Omdat het kan? Omdat het zo lekker futuristisch staat? Of kan je er een andere reden voor hebben? Misschien omdat je je USB-kabeltje kwijt bent? ; )

  KW, wat een ‘reactionaire’ houding van je!
  Zeker als je met notebooks werkt is het syncen via USB een pijn-in-de-kont en eigenlijk Apple onwaardig (Apple is juist een voorloper vwb draadloze functies!).
  Lijkt me erg prettig: iPhone in het laadstation, en zonder zorgen continue automatische syncen zoals het ook zo mooi werkt bij TM/TC!

 23. door Jopie

  Supervet! Des te meer reden om eens tiger vaarwel te zeggen.

 24. door Maarten Otto

  Jaja… dat dit is afgewezen door Apple betekend dat ze er er zelf binnenkort wel een keer mee komen in OS4 of 4.weetikveelwelkeversie

 25. door kaas

  @Jopie:
  Zit je nog op 10.4?

 26. door Jens Kortmeijer

  Dit stond al jaren hoog op de ranking van pleasefixtheiphone.com
  Omdat Apple er niks mee deed komt er nu een developer mee. Wordt vervolgens afgekeurd (ongetwijfeld vanwege de k..tbatterij ehhh sorry het beslag op de voeding).
  En als Jobs het dan opeens zelf presenteert is het opeens THE MOST ADVANCED blabla feature ever found on any 
  (Doei)

 27. door //

  Leuk, maar $10 ? Anyway, het is een goed idee, zeker omdat de volgende iPhone de n standaard zal dragen, en waardoor in principe je dichtbij usb snelheden moet zitten.

 28. door donstil

  Net ff gekocht. Werkt echt vlekkenloos met de iPhone.
  Vanmiddag nog even met de iPad proberen (zonder dan opnieuw te betalen)

 29. door iMario

  Dat is wel heel dom. Synchroniseren gaat trager, je moet er een apart programma bij installeren, batterij gaat naar beneden tijdens synchronisatie, en je betaalt ook nog eens tien dollar.

 30. door Oppie

  Geïnstalleerd en het werkt prima!
  Syncen gaat snel, dus hoezo accu-surge?

  Je moet het natuurlijk niet gebruiken als je vele (honderden) MB’s moet overzetten, maar juist voor de agenda (iCal), contacten, notities en ander klein, maar vaak veranderend grut is dit heerlijk.
  En daarvoor ga ik weer geen 79 euro per jaar voor betalen om het via MobileMe te doen.

 31. door Frank van Manen

  Het is allemaal wel leuk en aardig, maar mocht het voor mij zover komen, dan moet:
  1. De batterij langer meegaan
  2. Een sneller WiFi-protocol (N) hebben
  3. En MobileMe werkt niet veel anders, dus waarom WiFi Sync?

 32. door Murdie

  Kan dit ook op gewone pc? (dus zonder mac)

 33. door Erik Dolor

  Voor mij gaat dit geweldig zijn. ik heb mijn bed aan de andere kant van mn kamer dan mn pc, en bij mijn bed staat mijn dock. nu kan ik hem in mijn dock zetten, ondertussen opladen/afspelen en alsnog syncen met mn pc! geweldig!

 34. door Mackjenzie

  Neen, dank u, reeds een mobileMe abbo ;)!

 35. door MarcoS

  Ik wilde hem ook wel uitproberen voor de ipad, maar daarop is ie niet te koop via Cydia.

 36. door Sfdd

  Apple gaat dit dus niet introduceren op de iPhone. Even voor de duidelijkheid..
  MobileMe is biedt al draadloze synch met de cloud. Voor de kleine veranderingen is dat dus superieur aan het starten van een apart programma.
  Allicht dat mobileme gratis wordt, zou niet verkeerd en ook niet ondenkbaar zijn. Het zou ze iig een sterk usp opleveren.

 37. door Marcel Zonderman

  Had niet anders verwacht eerlijk gezegd! ;-)

 38. door Rick

  Top, ga hem zeker aanschaffen als Windows desktop er is. Heb docking in woonkamer waar mijn iPhone oplaad. Dus wifi sync is super dan.

 39. door DeHelpDeskert

  Dropbox is gratis en doet precies hetzelfde en over meerdere apparaten! En zonder Wifi, kabeltje of wat dan ook.

 40. door reiniertc

  dit is dan na 1,5 jaar DE reden om alsnog te jailbreaken!

 41. door shapezzz

  Ik gebruik het ook en het werkt perfect :)

 42. door jopie

  hehe, ja bevalt nog te goed, upgrade binnenkort! @kaas:

 43. door iPhone von Gates

  Er was toch een octrooi aangevraagd voor een Apple vinding waarbij een iphone/ipod/ipad automatisch (draadloos via Bluetooth 2.1) gesynchroniseerd werd wanneer deze zich binnen een bepaalde straal van de mac/pc/laptop bevond? Wellicht heb ik dit gedroomd :)

 44. door Jan smit

  Werkt wel oke op mijn macbookpro. Alleen of ik mijn dock nu op usb stroom zet of in mn laptop. Wel handig voor als je een keer zonder kabels op stap bent.

 45. door Oli4

  Haha, leuk dit. Maar kan ik dan ook bijvoorbeeld de iPhone van iemand anders die in het bereik van mijn netwerk is, ook de app heeft en aan staat met mijn computer syncen?

 46. door Peter Pan

  Perfecte app.

  Heb mijn oplader naast bed liggen, kan ik nu eindelijk beneden sync’en zonder dat ik elke keer die usb van boven hoef te halen.

  Gebruik hem nu 2 dgn naar volledige tevredenheid.

 47. door RRR

  Origineel geplaatst door Xinchou
  Nou nee. Mijn kabeltje hangt niet stadaard aan de pc. Ik laad me iPhone namelijk gewoon op bij een stopcontact. Steeds als ik wil syncen moet ik dus weer naar benede lopen om die op te halen en dan weer naar boven om hem aan de pc te doen. Met dit zou ik hem gewoon benede (evt. aan de lader) kunnen syncen. Al vind ik $10 idd wel een beetje duur.

  dus weer naar benede lopen om die op te halen en dan weer naar boven om hem aan de pc te doen

  waar gaat het heen met deze wereld..

 48. door shapezzz

  Origineel geplaatst door Oli4
  Haha, leuk dit. Maar kan ik dan ook bijvoorbeeld de iPhone van iemand anders die in het bereik van mijn netwerk is, ook de app heeft en aan staat met mijn computer syncen?

  Yep werkt prima mijn vriendin gebruikt het ook ;)

 49. door dude

  Mmm, voor jailbreaked only. Da’s wel jammer. Lijkt me fantastisch.

 50. door dude

  En MobileMe is eigenlijk gewoon vervelend en te proprietary met dat .me gedoe.

 51. door trip

  Ik ben zo stom geweest om deze app te kopen.
  Hij werkt niet. De helpdesk adviseert om de Mac uit en aan te zetten (ik dacht dat ik van Microsoft af was……) maar dat hielp ook niet. Zelfs verwijderen lukt niet want de link naar de uninstaller werkt niet. Hou lekker je geld in je zak en blijf met het kabeltje werken!!

 52. door i.p.r.h.

  Werkt echt geweldig. Hoef niet meer op zoek naar kabeltjes die sowieso niet meer van deze tijd zijn. Ben een groot Apple fan maar dit had natuurlijk allang in de officiële software moeten zitten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.