Websites twijfelen of ze iPad-retinascherm moeten ondersteunen

·

Websites twijfelen of ze ook het iPad Retina Display moeten ondersteunenDoor de lancering van de nieuwe iPad zijn er veel discussies of het retinascherm nu al ondersteund moet worden. Apple zelf heeft haar website al wel geoptimaliseerd voor het scherm van de nieuwe iPad, maar niet iedereen is even happig om dit te doen. Apple heeft gekozen voor een werkwijze, waarbij afbeeldingen eerst op normale grootte worden geladen. Blijkt dat je de nieuwe iPad gebruikt om de site te bezoeken, dan worden de plaatjes vervangen door afbeeldingen in een hogere resolutie. Deze afbeeldingen zijn tenminste vier keer zo groot dan de oude en dat betekent voor websitebeheerders hogere kosten, omdat er mee dataverkeer moet worden verwerkt. En daar zitten veel aanbieders niet op te wachten.

Op de manier van Apple worden én de normale plaatjes én de afbeeldingen met een hoge resolutie gedownload. Inmiddels zijn er oplossingen beschikbaar om dit te voorkomen, maar deze techniek staat nog in de kinderschoenen. Ook ondersteunen de meeste browsers standaard nog geen afbeeldingen met hoge resolutie, omdat die worden beperkt door WebKit, de layout-engine die webpagina’s doet renderen en de basis is voor onder meer Safari en Google Chrome.

De nieuwe iPad zal niet het enige apparaat zijn waarvoor webpagina’s moeten worden aangepast. Ook computerschermen zullen binnenkort HiDPI gaan ondersteunen en dat zal de vraag naar websites in hoge resolutie ook doen toenemen. Niet alleen zullen de aanbieders meer moeten betalen om hun site geoptimaliseerd voor deze schermen aan te bieden, ook gebruikers moeten meer data binnenhalen en dat is niet zo fijn als je met een datalimiet te maken hebt.

door Bert van Doorn

24 reacties

 1. door Joop

  Kinderschoenen? Dit zit standaard in html;

  Kan het ook niet helpen dat die minkukels bij W3C het eruit hebben geknikkerd omdat ze van mening zijn dat CSS zaligmakend is.

 2. door absrnd

  als dadelijk de nieuwe iMacs met Retina scherm komen, dan moeten ze wel :)

 3. door Paul

  Snap dit niet.

  Wie betaalt uiteindelijk het dataverkeer…..

  De aanbieder of de consument (wij dus)?

 4. door Lauw

  Lijkt me puur een keuze van de developer. Ik heb sowieso de pest aan webpages met ‘op maat’ gemaakte backgrounds en zo.. Als je een site goed ontwikkeld kun je ‘m zonder extra een extra bit te hoeven downloaden prima schaalbaar maken..
  Het is gewoon tijd dat voor web3.0 ook de tools en developer 3.0 ingezet worden.

 5. door Stijntjhe

  Deze resolutie is tog alleen maar van toepassing op afbeeldingen? De verhoudingen van websites blijven gewoon hetzelfde? Anders zou alles ineens veel kleiner zijn.

 6. door Webpo

  Als fotograaf zit ik heelmaal niet te wachten op hoog resolutie foto’s op het web. Kan ik mijn hele handel beter zo buityen zetten….

 7. door WvB22

  Tja dat heet nu vooruitgang. Naar mate de resoluties van de monitoren en apparaten omhoog geschroefd worden zullen de websites moeten volgen. En het internetverkeer zal explosief blijven stijgen. Dus zullen het netwerk mee moeten groeien. Vorige week is hier glasvezel aangelegd. Dat zal snel overal moeten worden ingevoerd anders groeit het net dicht. Maar ik kan me voorstellen dat veel websites nu nog niet overgaan voor een paar miljoen iPads (wat een schijntje is op al het internetverkeer natuurlijk). Zodra de hoge resolutie pc’s en Mac komen zal het sneller gaan denk ik.

 8. door johan

  :) ik hoop dat veel sites dit wel gaan doen, is toch vooruitgang!

 9. door Rutger

  Iedereen hekelde IE op zijn eigen ‘features’ en ‘bugs’. Nu ben ik zeker een fan van Apple. Maar websites aanpassen om aparte vendors zo te ondersteunen is alles behalve vooruitgang. Dat is IE ontwikkel hell all over again!

 10. door Mark

  @Paul:
  Bijde, op het internet geld, de aanbieder betaald, dus er wordt afgerekend op het aantal MB’s dat verstuurd is en niet wat je download.
  Vandaar dat de meeste providers een veel hogere downloadsnelheid aanbieden dan uploadsnelheid (m.u.v. De meeste glasvezel aansluitinge).

 11. door iPhonist von Gates

  Ik hoop het niet want ik heb vorige week mijn nieuwe lenzen betaald en die moeten zeker 3 jaar mee gaan. Verandering is niet altijd goed hoor!

 12. door Francisco

  “Deze afbeeldingen zijn tenminste vier keer zo groot DAN de oude”

  ???

 13. door Alchemist

  Tja, zo zie je maar weer, voor die nieuwe ipad is vectorcontent dus eigenlijk ideaal, die ziet er op ieder scherm scherp uit. Maar ja, SVG is inefficient en PDF is ook niet ideaal voor webweergave. Blijft over: SWF. Superklein in bestandsgrootte, snel en optimaal voor webweergave… Behalve dan op de iPad…

 14. door Yoram

  Tijd dus dat SVG (Scalable Vector Graphics) gaan doorbreken op het web ter vervanging van de huidige bitmaps.

 15. door Mark

  Origineel geplaatst door PaulSnap dit niet. Wie betaalt uiteindelijk het dataverkeer…..De aanbieder of de consument (wij dus)?

  Beiden betalen voor verkeer. Ook websites betalen voor het aantal mb’s dat gedownload wordt.

 16. Niks “in de kinderschoenen”. Optimaliseren voor Retina-schermen kan nu al uitstekend in pure CSS. Ik heb mijn hele website geoptimaliseerd. Wanneer hij met een iPad / iPhone met Retina-scherm bekeken blijkt, zal automatisch een andere afbeelding laden. Makkelijk te implementeren.

  Mensen met een nieuwe iPad (of iPhone 4 en hoger) kunnen het zelf bekijken via http://basvanderploeg.nl.

 17. door martijn

  svg in plaats van bitmap? hoe los je dat op voor foto’s? oh ja, tracen in illustrator, was even de oogverblindende kwaliteit daarvan vergeten. Dat fotografen dat nog niet ontdekt hebben…

 18. door alchemist

  In Nederland is nog maar 3,5% van alle mensen die in een webbrowsers surfen iPad-eigenaar. Dus nee, totaal onzinnig om hiermee rekening te houden want iPad 3 gebruikers zijn er nog nauwelijks. Dan kan je beter rekening houden met IE6 gebruikers, dat zijn er veel meer. Alleen ontwikkelaars die een iPad en/of iPhone hebben en meer naar hun eigen apparaatjes kijken dan naar browserstatistieken steken tijd in zoiets onzinnigs dat ook nog eens meer dataverkeer oplevert.

 19. door Jos

  Origineel geplaatst door Francisco“Deze afbeeldingen zijn tenminste vier keer zo groot DAN de oude”???

  misschien moeten we even terug naar school want na een woord met ‘zo’ komt er altijd als. Zoals ik geleerd heb makkelijk te onthouden het is: ‘zoals’ en niet ‘danals’

 20. door patrick

  @Rutger: IE9 is niks mis mee en werkt op veel punten beter dan de andere webbrowsers dmv pure hardware versnelling. je moet niet kijken naar een ander maar naar jezelf. kies de webbrowser die je het meest gelukkig maakt en zeg nooit in dit geval het worod ‘iedereen’

  hoe zit dat met de datalimit’s van de nederlands telefoonmaatschappij’en… zou duur uitpakken dan

 21. door Scubaman

  misschien moeten we even terug naar school

  @Jos,
  Als je commentaar wilt geven, geef dan alle “fouten” aan. Misschien moeten WE??? terug naar school? Je gebruikt de meervoudsvorm verkeerd.
  Als je Fransisco wilt corrigeren, dan had je hem ook moeten wijzen dat er staat kan je, dat moet zijn kun je.

  Je ziet in twee zinnen, twee keer als en dan gebruikt.:)

 22. door Monsta

  Origineel geplaatst door Webpo
  Als fotograaf zit ik heelmaal niet te wachten op hoog resolutie foto’s op het web. Kan ik mijn hele handel beter zo buityen zetten….

  Als jij het niet doet dan doet jouw persoonlijke grootste collega concurrent het wel. Waarom heb je je huidige afbeeldingen (op jouw website?) eigenlijk niet 50% verkleint? Toen we nog met 13′ monitoren werkte en 800×600 websites produceerde gebruikte we ook veel kleinere plaatjes dan tegenwoordig.

 23. door bettgee

  1.5 Inch CTSN screen Mini Digital Photo Frame 8MB flash memory; Working time 4 to 5 hours
  http://daa.pl/j45

 24. door BA5

  @Webpo:
  Resolutie is niet het enige dat de kwaliteit van de foto bepaalt.. mogelijkheden genoeg (denk aan JPEG compressie)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.