Wat is een iPhone?

iphone 4 lang
De iPhone is een door Apple ontwikkelde mobiele telefoon. De eerste generatie iPhone werd op 9 januari 2007 aangekondigd. Dit toestel was alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten en in enkele andere landen zoals Engeland en Frankrijk. Nederland en België waren pas op 11 juli 2008 aan de beurt met de iPhone 3G. Deze kwam meteen beschikbaar in 21 landen, met in elk land een exclusieve provider. Voor Nederland was je aangewezen op T-Mobile en in België was dat Mobistar. In dit artikel lees je wat er zoal mogelijk is met de iPhone en waarom dit toestel zoveel invloed heeft gehad op de hele mobiele industrie.

Maanden voor de aankondiging van de iPhone werd er druk al gespeculeerd over een telefoontoestel van Apple. Die speculaties zorgden ervoor dat we de website iPhoneclub vroegtijdig zijn begonnen, nog voordat officieel bekend was dat Apple de iPhone zou uitbrengen. Analisten en experts twijfelden of Apple wel een voet tussen de deur konden krijgen in de markt voor mobiele telefoons, waar Nokia het meest dominante partij was. Ook werd er getwijfeld of de iPhone technisch gezien wel geavanceerd genoeg was. Toch begon de iPhone meteen met een vliegende start. Er werd gesproken over een halo-effect: allerlei bedrijven wilden iets met de iPhone te maken hebben, om zich daarmee een hipper imago aan te meten.

Phones-Now-and-ThenMaar ook als je niet in de iPhone geloofde, kreeg je vanzelf te maken met de gevolgen. De iPhone zorgde namelijk voor een revolutie: dankzij de iPhone gingen veel meer mensen gebruik maken van mobiel internet, ze ontdekten mobiele apps en leerden hun telefoon op een heel andere manier gebruiken. Nieuwe functies die Apple introduceerde sloegen aan en werden overgenomen door andere fabrikanten. Dankzij de iPhone koopt de meerderheid van de Nederlanders geen simpele telefoons meer, maar smartphones.

Op de foto hiernaast zie hoe hoeveel invloed de iPhone heeft gehad op het design van telefoons. Bovenaan zie je het design van telefoons vóór de iPhone, daaronder het design van telefoons die na het verschijnen van de iPhone werden aangekondigd.

Meer over de geschiedenis van de iPhone lees je in ons dossier iPhone geschiedenis. Meer over het kopen van de iPhone lees je op de pagina iPhone kopen.

Functies van de iPhone

Het bijzondere aan de Apple iPhone is dat je er zoveel mee kunt doen. Het is een telefoon, een muziekspeler, een internetapparaat, maar ook een navigatiesysteem, camera, kompas en accessoire om je hardloopactiviteiten mee vast te leggen. Het ligt er helemaal aan welke apps je installeert.

Touchscreen

iphone 4Het bijzondere van de iPhone is dat het de eerste telefoon was met een multitouch-scherm. Er waren al wel telefoons met aanraakgevoelig scherm, maar die moest je aanraken met een pennetje (stylus). Bij de iPhone werd je vinger het aanraakpennetje. Je kunt uitzoomen door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen (knijpen). Wil je inzoomen, dan spreid je je vingers weer. Dit wordt ook wel pinch & zoom genoemd. Volgens Apple is dit de revolutionairste uitvinding sinds de muis. Sinds de iPhone 4 brengt Apple toestellen met Retina-scherm uit. Dit zijn schermen waarbij de pixels zo klein zijn en zo dicht op elkaar zitten, dat je met het blote oog geen pixels meer kunt onderscheiden. Het zorgt ervoor dat het beeld enorm scherp is.

Beginscherm

De iPhone heeft een overzichtelijk startscherm, met daarop icoontjes voor de verschillende apps. Ook dat was een revolutionaire verandering ten opzichte van eerdere smartphones. Elk icoontje staat voor een andere app of toepassing. Je kunt de icoontjes naar eigen voorkeur rangschikken en wegstoppen in mappen. Andere smartphone-fabrikanten hebben dit idee van icoontjes overgenomen.

Toetsenbord met autocorrectie

Op de iPhone vind je een compleet QWERTY-toetsenbordje waarmee je berichten kunt tikken. Aanvankelijk werd Apple hierover uitgelachen, omdat de meeste telefoons nog beschikten over fysieke knoppen. Critici waren van mening dat je op een schermtoetsenbordje niet comfortabel langere teksten kon tikken. Later hebben vrijwel alle toestelfabrikanten het schermtoetsenbordje overgenomen.

Koppeling met iTunes

Eén van de geniale keuzes van Apple is het maken van een koppeling met iTunes. Via iTunes kun je apps, boeken, muziek en films aanschaffen. Apple verdient daardoor niet alleen geld als je een iPhone aanschaft, maar blijft ook voortdurend geld verdienen aan de app en andere iTunes-content die je koopt. Door de koppeling met iTunes kun je je iPhone vanaf de desktop beheren.

Internationaal

Aanvankelijk
Bellen
Wanneer je iemand wilt bellen kun je door aanraking van het beeldschem een naam uit het adresboek of de favorietenlijst kiezen. De iPhone gaat dan meteen bellen. Het is mogelijk om tussen twee gesprekspartners te schakelen en met meerdere personen een conferentiegesprek te houden. Het is niet nodig om alle namen en adressen van vrienden opnieuw in te voeren, want je kunt de iPhone synchroniseren met je Windows-pc of Mac. Synchroniseer je liever niet met een computer, dan is het ook mogelijk om je contacten in sync te houden via een Microsoft exchange account. Vanaf de volgende software-update komend jaar kun je dit ook doen met een Apple iCloud-account.
SMS-berichten kun je intikken via het schermtoetsenbordje. Ook hierbij worden typfouten automatisch gecorrigeerd, maar alleen wanneer je het Nederlandse taalpakket hebt geïnstalleerd.
Voicemail
Apple voert met de iPhone een nieuwe manier in om voicemail af te luisteren: Visual Voicemail. Daarbij verschijnen de binnengekomen voicemailberichten net als SMS-berichten in een lijst, waarbij je zelf kunt kiezen in welke volgorde je ze wilt afspelen. Je kunt ook makkelijk berichten zonder af te luisteren weggooien.
Deze functie is erg handig, want het voorkomt dat je telkens de hele lijst doormoet om nét dat ene belangrijke bericht te vinden. Visual Voicemail is echter alleen beschikbaar als je een officieel iPhone-abonnement afsluit, want de mobiele operator moet aanpassingen in het netwerk doen.
Camera
De iPhone 4 heeft twee camera’s: een VGA-camera om mee te videobellen (Facetime) en een 5 MP camera met flits om te filmen en fotograferen. Video wordt in 720p opgenomen. Er zit software op de telefoon waarmee je de foto’s kunt beheren en bewerken. Je kunt ook de foto’s met een PC of Mac synchroniseren, via e-mail versturen, of als achtergrond van het startscherm of je achtergrond instellen. Vanaf dit najaar kun je gemaakte foto’s automatisch sturen naar je Mac, PC en andere iOS-apparaten met behulp van iCloud.
Internet
De iPhone wordt geleverd met een Safari-browser, een miniatuurversie van de browser die je op de Mac vindt. Je kunt de favorieten van de pc of de Mac meenemen naar de iPhone. De Google- en Yahoo-zoekmachine zijn al in de browser aanwezig. De browser zorgt voor een zo goed mogelijke weergave op het kleine scherm, waarbij je kunt inzoomen op een bepaald gedeelte van het scherm. Internetten kan via GPRS/EDGE of via Wi-Fi. Google Maps, de kaartdienst van Google waarmee je stadsplattegronden, satellietfoto’s en routes kunt opvragen, is ook standaard aanwezig op de iPhone.
E-mail
Op de iPhone is een e-mailprogramma aanwezig waarmee je berichten in HTML-weergave kunt lezen, zodat ook foto’s, afbeeldingen en tabellen zichtbaar zijn. Het programma ondersteunt POP3 en IMAP. Op de iPhone zijn standaard al de instellingen voor GMail, Yahoo Mail en andere populaire webmaildiensten aanwezig. Speciaal voor iPhone-gebruikers biedt Yahoo Mail ook een gratis push-maildienst aan. De dienst levert e-mailberichten meteen af, zodra ze binnenkomen. Stel je een Microsoft-Exchange account in, dan wordt deze e-mail ook naar je toestel gepusht. Natuurlijk kun je ook je gebruikelijke e-mailaccount van XS4all, HetNet, Wanadoo, etc. Ook Microsoft Exchange wordt gedeeltelijk ondersteund.
Muziek
De iPhone is in feite een iPod met breedbeeld-scherm. Dezelfde functies die je van de iPod kent vind je ook terug op de iPhone. Je kunt muziek kiezen uit de lijst van artiesten, albums, losse nummers en afspeellijsten. Je ziet tijdens het afspelen ook het cd-hoesje. Cover Flow is een spectaculaire manier om door je muziekcollectie te bladeren, alsof je door een stapel albumhoezen bladert. Bij het luisteren naar muziek, het bekijken van foto’s en het afspelen van video’s schakelt de iPhone automatisch over naar horizontale landschapsweergave. Ben je in het bezit van een AirPlay apparaat zoals een AirPort Express of een Apple TV 2G, dan kun je muziek hier draadloos op afspelen.
Video
Via het 3,5 inch breedbeeld-scherm kun je tv-shows en films bekijken. Je kunt met knoppen op het scherm afspelen, pauzeren, voor- en achteruitspelen, het volume aanpassen en dergelijke. Je kunt video’s afspelen die je in de iTunes Store hebt gekocht, maar je kunt ook andere filmpjes die je al in bezit hebt converteren naar MP4-formaat (QuickTime). De iTunes Store bevat op dit moment duizenden videoclips, honderden films en vele tientallen tv-series, maar helaas is het aanbod in Nederland nog erg beperkt. Alle content die je eerder voor de iPod hebt gekocht of gedownloadt zoals muziek, audioboeken, audio- en videopodcasts, kun je zonder problemen afspelen op de iPhone. Je kunt ook de inhoud van de iTunes-bibliotheek met de telefoon synchroniseren. Ben je in het bezit van een Apple TV 2G, dan is het mogelijk om je video’s draadloos hier naartoe te sturen.
Gegevensuitwisseling met pc of Mac
Er zijn twee vormen van gegevensuitwisseling mogelijk. Enerzijds zijn er multimediabestanden die je via iTunes met de telefoon synchroniseert. Anderzijds heb je zogenaamde PIM-gegevens, zoals adressen, afspraken, taken en notities. Ook die kun je met de pc en Mac synchroniseren. Je kunt ook een favorietenijst aanmaken met telefoonnummers die je vaak belt. Verder kun je bookmarks uit je browser uitwisselen met je iPhone. Dit doe je nu nog door met een usb-kabel je iPhone aan te sluiten, maar vanaf dit najaar kan het ook via je draadloze netwerk.
iPhone 4: Muziek kopen en luisteren kan allebei.Sensoren
In de iPhone zijn verschillende sensoren ingebouwd. Zo herkent de telefoon automatisch wanneer je van portret- naar landschapsmode wilt overschakelen, dus van een staand naar een liggend schermformaat. Het beeld past zich dan automatisch aan bij de stand van het scherm. Door deze bewegingsgevoelige sensoren kun je ook spelletjes spelen door je toestel te bewegen. Een ingebouwd kompas zorgt ervoor dat bijvoorbeeld navigatieprogramma’s werken. Er zijn ook sensoren die kunnen herkennen of je de telefoon al dan niet gebruikt. Bij geen beweging schakelt de iPhone automatisch het beeldscherm uit, om de batterij te sparen. De iPhone herkent ook wanneer je het toestel bij het oor houdt. Op dat moment schakelt het beeldscherm uit om energie te besparen.
Er is een omgevingssensor die het omgevingslicht herkent en de helderheid van het beeldscherm automatisch daarbij aanpast.
Accessoires
Apple verkoopt een een bumper in verschillende kleuren, die je als beschermrand om je iPhone 4 kunt doen. Er wordt bij de iPhone ook een oortelefoon geleverd waarin een microfoon is ingebouwd, zodat je muziek kunt luisteren en bellen. Veel iPod-accessoires zijn ook met de iPhone te gebruiken, met uitzondering van op maat gemaakte cases, cradles en speakersystemen.