Vooruitblik 2016: dit verwachten we van Apple in het nieuwe jaar

Wat kunnen we in 2016 van Apple verwachten? iCulture kijkt in de glazen bol en voorspelt welke nieuwe producten eraan komen en welke verdere aankondigingen Apple gaat doen in 2016.

OPINIE – We zijn begonnen aan een gloednieuw jaar. Een jaar waarin Apple ons weer gaat verrassen met grootse aankondigingen. Maar ook een jaar waarin opnieuw zal blijken dat het geruchtencircuit inmiddels zo is geprofessionaliseerd dat we vooraf al grotendeels weten wat er aangekondigd zal worden. iCulture pakte de glazen bol en voorspelt alvast wat Apple ons in 2016 gaat brengen en met welke trends en ontwikkelingen te maken krijgen. Bij veel van dit soort lijstjes zie je voor de hand liggende dingen, zoals de iPhone 7 en iOS 10. Je hoeft geen helderziende te zijn om ze te voorspellen, dus daarop hebben we wat minder nadruk gelegd. Het is namelijk veel leuker om te kijken wat er nog meer aankomt. Bijvoorbeeld op het gebied van Apple Pay en virtual reality.


Gelukkig Nieuwjaar 2016 (Shutterstock)

2015 draaide vooral om hardware
2015 was een behoorlijk druk jaar voor Apple. Terwijl de nadruk in 2014 vooral op de aankondiging van nieuwe diensten zoals HealthKit, HomeKit en CarPlay lag, zagen we in 2015 vooral veel nieuwe hardware. Er verscheen een compleet nieuwe productcategorie (Apple Watch) en twee andere productcategorieën kregen behoorlijke updates (Apple TV en iPad). Het is mooi om terug te kijken, bijvoorbeeld in onze kwartaaloverzichten, maar eigenlijk is het nog veel interessanter om vooruit te kijken.

Apple Pay in Nederland: eerste helft 2016

Als je kijkt met welk gemak Apple Amerikaanse banken aansluit op het Apple Pay-betaalsysteem, zal het in Nederland en België ook wel een vliegende start maken, beredeneerden we eerder al in een achtergrondartikel. Veel pinautomaten zijn al geschikt voor NFC en de banken willen graag meedoen, zowel het Nederlandse ING als de Belgische bank KBC hebben al laten ontglippen dat ze graag meedoen. Rabobank doet iets moeilijker: zij willen het alleen aanbieden als de klanten er extra voor betalen. Nu nemen we de Rabobank na hun geflopte app toch al niet meer zo serieus, dus is het voor Apple verstandiger om zich op de overige partijen te gaan richten. Zoals we onlangs in onze poll over bankenapps al constateerden zijn er nog geen 10 banken met een app in Nederland (en niet veel meer in België), dus het kan zo gepiept zijn. We voorspellen dat Apple Pay in de eerste helft van 2016 van start gaat.

Bekijk ook

Nederlandse banken zien Apple Pay wel zitten

Nederlandse banken werken graag met Apple samen aan de introductie van Apple Pay. ING staat zelfs te springen om het te introduceren.

Tweede Belgische Apple Store: eind 2016 op z’n vroegst

Apple lijkt na de eerste drie Nederlandse Apple Stores op een laag pitje te staan. Misschien wordt er achter de schermen druk onderhandeld met eigenaren van markante panden, maar we verwachten niet dat dat in 2016 al de volgende winkelopening in Nederland gaat opleveren. Er zijn ook te weinig aanwijzingen van insiders dat er op korte termijn iets speelt. Als je op de vacaturesite van Apple kijkt, dan lijken daar elke dag nieuwe vacatures op te staan, maar dat is slechts schijn: de datum wordt elke dag aangepast.

Apple Store Antwerpen Oosterriethhuis

In België borrelt het meer van de geruchten, vooral wat Antwerpen betreft. Apple zou daarmee ook meteen Rotterdam en een groot deel van Vlaanderen kunnen bedienen. Er zijn al meerdere locaties aangewezen, waaronder de Handelsbeurs (waarschijnlijk niet) en het voormalige Postgebouw (waarschijnlijk niet). Het nieuwste gerucht is dat Apple een oogje zou hebben op het Oosterriethhuis aan de Meir. Klikt mooi, maar echt overtuigende aanwijzingen zijn er nog niet. Behalve dan, dat het gebouw in de steigers staat en dat de huidige eigenaar er graag een winkel zou willen hebben. Achter de gigantische Essent-reclameborden zien we onder andere een Habitat-vlag. Het zou de eerste keer zijn dat Apple de verbouwing laat sponsoren door externe bedrijven.

Luik staat ook op de lijst voor een toekomstige Apple Store, maar daar is Apple nog op zoek naar een locatie.

Bekijk ook

Luik kandidaat voor toekomstige Belgische Apple Store

Er komt een Apple Store in Luik, zeggen bronnen. Het zou de eerste Apple Store in het Franstalige deel van België zijn en het ligt gunstig ten opzichte van Hasselt, Genk en Maastricht.

Apple Watch 2: maart/april 2016

Het eerste Apple Watch-evenement vond plaats in maart 2015 en in april lagen de klokjes in de winkel. Ook dit jaar zal Apple in maart een persevenement organiseren, zo gaan de geruchten. We denken dat Apple dit jaar hetzelfde tijdschema gaat volgen. Bij de eerste generatie Apple Watch wisten we een halfjaar van tevoren al ongeveer wat we konden verwachten. Bij de tweede generatie is dat niet zo. Er wordt gesproken over een FaceTime-camera, slaapanalyse, meer gezondheidssensoren en functies die de Apple Watch minder afhankelijk maken van de iPhone. Medische functies hoeven we volgens Tim Cook niet te verwachten. Verder verwachten we nog wat geinige dingen eromheen, zoals horlogebandjes van designers.

Virtual Reality: tweede helft 2016

Als er al virtual reality-brillen bij de HEMA liggen en bijna iedereen al wel eens zo’n kartonnen brilletje van Google op heeft gehad, kun je gerust zeggen dat virtual reality al is doorgedrongen tot de massa. Maar wacht eens even… waar blijft Apple? Het bedrijf nam de afgelopen jaren regelmatig virtual reality-experts in dienst, nam Metaio over en heeft ook de nodige patenten voor VR-brillen. Samsung heeft al de Gear VR uitgebracht en de consumentenversie van Facebook’s Oculus Rift komt in 2016. Microsoft heeft de Hololens, dat eigenlijk meer ‘mixed reality’ is maar daarmee doet Microsoft toch nog iets in die richting. Van alle grote techbedrijven heeft alleen Apple nog geen plannen aangekondigd voor een bril of een dienst. We voorspellen dat Apple in 2016 de eerste concrete producten aankondigt, die verder gaan dan alleen een U2-videootje.

Bekijk ook

Zo maak je van je iPhone een virtual reality-bril

We leggen uit hoe je van de iPhone het makkelijkst een virtual realitybril kunt maken. Met de beste brillen en beschikbare apps.

iPhone 6c: april 2016

Er zijn nog genoeg mensen die een 4-inch iPhone willen, zo bleek uit onze poll. Bijna de helft van de iCulture-lezers ziet een 4-inch iPhone wel zitten. Dat zal wereldwijd voor veel meer mensen gelden. Als de geruchten kloppen zal de nieuwe 4-inch iPhone in april in de winkel liggen. De aankondiging kan plaatsvinden in maart, gelijktijdig met de Apple Watch 2. De iPhone 6c (of iPhone 7c) is een verbeterde versie van de iPhone 5s, maar heeft een nieuw uiterlijk van metaal.

iPhone-6c-concept

Geruchten spreken over een A9-processor, 16GB opslag, Touch ID, NFC, 2GB RAM en een betere batterij, maar geen 3D Touch. De specificaties zijn dus beter dan de iPhone 5s, het toestel dat Apple momenteel in het assortiment houdt voor mensen die een kleiner toestel willen. Alleen weet Apple ook dat het aankondigen van een kek, gekleurd toestelletje de kassa harder doet rinkelen dan het domweg op de markt houden van een eerder toestel. Voor de omzetcijfers van Apple is het slimmer om een nieuw model uit te brengen, met verbeterde specs en vooral: een nieuw uiterlijk dat meer doet denken aan de iPhone 6.

Bekijk ook

iPhone SE: het complete overzicht

Alles wat je wilt weten over de iPhone SE. Ontdek specs en functies, vind goede deals en de beste prijs voor een iPhone SE. Ook het laatste nieuws, tips en meer.

HomeKit 2.0: najaar 2016

Apple kondigde HomeKit in 2014 al aan, maar de eerste accessoires verschenen pas in 2015. Ook nu heb je nog maar keuze uit een handjevol apparaten, te weinig om het HomeKit-platform serieus te nemen. Ondertussen schieten de alternatieven als paddestoelen uit de grond. Samsung heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat ze de smart-tv willen gebruiken als slimme hub voor je huisautomatisering. Bovendien hebben ze al het SmartThings-platform. Zo zijn er nog veel meer partijen (Toon, KPN SmartLife, Logitech Harmony, Wink, LG SmartThinQ Hub) die erop azen om jouw huisautomatisering te coördineren. Apple zal actie moeten ondernemen, om te voorkomen dat HomeKit uitdraait op een loze aankondiging waar geen nieuwe ontwikkelingen meer op volgden. De eerste stap is een Home-app, waarin je alle aangesloten apparatuur kunt terugvinden. Nu is HomeKit alleen een schakelaar in de Privacy-instellingen op je iPhone, waardoor veel mensen niet eens weten dat het bestaat. Omdat zo’n Home-app een grote toevoeging aan iOS is, verwachten we het pas in iOS 10.

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

iPad Air 3: najaar 2016

Het is echt niet nodig dat Apple elk jaar een nieuwe iPad uitbrengt, betoogden we een paar dagen geleden. Met de iPad Air heeft Apple in 2015 een jaartje overgeslagen en wat ons betreft hadden ze dat met de iPad mini ook wel mogen doen. Er worden relatief weinig nieuwe functies toegevoegd aan de iPads en dat hoeft ook niet: de meeste mensen gebruiken de iPad vrij passief en doen er meerdere jaren mee. Wat het tijdstip van verschijnen betreft zijn we het niet eens met KGI-analist Ming-Chi Kuo. Hij denkt dat de iPad 3 al begin 2016 verschijnt, maar ons lijkt het realistischer dat Apple wacht tot het normale update-moment in oktober. Erg spectaculair zullen de nieuwe functies nu ook weer niet zijn. Kuo verwacht geen 3D Touch, maar alleen wat interne verbeteringen die de iPad sneller en krachtiger maken. Ook zullen we meer functies zien die de iPad geschikt maken als laptopvervanger, voor mensen die de iPad Pro te groot en/of te duur vinden.

iOS 10: september 2016

Er zijn voorspellingen waar je geen glazen bol voor hoeft te hebben. Apple zal in juni op WWDC 2016 de nieuwste iOS-versie aankondigen, die de naam iOS 10 zal krijgen. We krijgen om juni de eerste details over nieuwe functies te horen, waarbij Apple meteen duidelijk maakt waar in 2016 de accenten zullen liggen. Ook krijgen ontwikkelaars de eerste betaversie van iOS 10 waarmee ze alvast hun apps kunnen testen. In onderstaand dossier iOS 10 lees je welke functies wij verwachten en in onze poll van een paar dagen geleden zie je wat iCulture-lezers willen zien (Apple Pay! Batterijduur!).

Bekijk ook

iOS 10: het complete overzicht

Alles over iOS 10 en de nieuwe functies, zoals iMessage-stickers, Woning-app en universeel klembord. Lees over de iOS 10 aankondiging, release en meer.

Apple Music 2.0: midden 2016

Apple Music is in 2015 goed begonnen, maar Apple moet wel nieuwe functies blijven toevoegen om mensen geïnteresseerd te houden. Met alleen exclusieve optredens lukt dat niet. Elke muziekdienst heeft sterke punten, waarmee ze zich onderscheiden van de rest en bij Apple Music is dat het selecteren van goede muziek door echte kenners zoals dj’s en collega-artiesten. In 2016 gaat Apple extra radiostations toevoegen aan het Beats-aanbod, voorspellen we. Daarmee heb je nog meer mogelijkheden om naar specifieke muziek te luisteren. We verwachten dat elk kanaal een bepaald thema krijgt, bijvoorbeeld hiphop of klassiek. Apple zou er ook praatradio aan kunnen toevoegen, bijvoorbeeld voor sportnieuws of nieuws. Daarnaast zou Apple het aanbod van muziekvideo’s kunnen uitbreiden, zodat ze een soort Netflix voor concertvideo’s worden. Zelf heeft Apple al een flinke collectie concertvideo’s van het Apple Music Festival. Ook wordt Apple op die manier een concurrent voor Vevo, waar het accent overigens meer ligt op videoclips dan op concert-opnames.

Bekijk ook

Apple Music: alles over Apple's eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

iPhone 7: september 2016

Moeten we nog iets zeggen over de iPhone 7? Er zijn al zoveel geruchten geweest, dat we al een behoorlijk duidelijk beeld hebben wat Apple in september 2016 gaat aankondigen. Als Apple de gebruikelijke cyclus volgt krijgt de iPhone 7 een andere behuizing en wordt dunner. Interessante geruchten wijzen op het verdwijnen van de oortelefoonaansluiting, een verbeterd scherm en een behuizing die meer waterdicht is. Draadloos opladen, 3D-video’s? Waarschijnlijk niet. Uiteindelijk willen consumenten maar één ding weten: is de batterijduur verbeterd? Net als bij de Apple Watch zou Apple een absurd geprijsd high-end model kunnen uitbrengen in rosegoud met extra opslagruimte, een OLED-scherm en andere verbeterde specs die we pas later bij de normale modellen gaan terugzien.

Bekijk ook

iPhone 7: alles over dit toestel uit 2016

Wil je alles weten over de iPhone 7? Dan vind je op deze pagina alles over de specs en functies van de iPhone 7. Wat is er verbeterd ten opzichte van zijn voorganger? En is de iPhone 7 nog steeds een goede keuze?

Andere software-updates: verspreid over 2016

We kunnen natuurlijk best apart gaan omschrijven dat OS X 10.12 eraan komt en dat we na watchOS 2.0 over een paar maanden watchOS 3.0 kunnen verwachten. Maar over die software-versies is nog helemaal niets bekend, dus het dan zou het koffiedik kijken om het koffiedik kijken zijn. OS X 10.12 loopt grotendeels gelijk met iOS 10, dus we kunnen tijdens WWDC 2016 de eerste aankondigingen van nieuwe functies verwachten en in september/oktober verschijnt de publieke release. Voor watchOS 3.0 ligt een release in het najaar ook voor de hand. Tenslotte is er nog tvOS 10, dat eind 2016 kan verschijnen, maar omdat de ontwikkelingen bij tvOS niet zo snel zullen gaan denken we dat Apple niet elk jaar een grote update met een nieuw versienummer gaat uitbrengen.

MacBook Air: midden 2016

Na de extreem dunne 12-inch MacBook in het voorjaar van 2015 was onduidelijk wat Apple met de MacBook Air van plan was. Recente geruchten wijzen erop dat de MacBook Air blijft bestaan. Apple zou plannen hebben om een 15-inch model uit te brengen met een iets gewijzigd design en een iets dunnere behuizing. Apple heeft de afgelopen jaren het schermformaat vergroot, terwijl ze tegelijk de schermrand steeds smaller maakten. De 11-inch MacBook is daardoor niet meer nodig, want mensen die een dergelijk klein model willen kunnen al terecht bij de 12-inch MacBook (waarvan de behuizing compacter is dan die van de huidige 11-inch Air). Bij de MacBook Pro slaat Apple de Broadwell-chips waarschijnlijk over, om de Skylake-processoren te kunnen gebruiken (zie volgende punt).

Eerste Macs met Skylake-processor: midden 2016

Bij de iMacs en MacBooks kunnen we dit jaar de eerste modellen met Intel Skylake-processor verwachten. De nadruk zal daarbij liggen op betere grafische performance en verbeteringen in batterijduur. De Skylake-familie bestaat uit 48 verschillende processors voor laptops en desktops, dus we kunnen ze in de hele productlijn van Apple verwachten, van MacBooks tot iMacs.

Thunderbolt 3: midden 2016

Hoe lang blijft USB-C nog de enige poort op de nieuwste MacBooks? Misschien niet lang: Intel heeft vorig jaar Thunderbolt 3 aangekondigd en heeft ervoor gezorgd dat ze compatibel zijn met USB-C. Daardoor kun je Thunderbolt-poorten gebruiken voor het aansluiten van USB-C-apparatuur. Voor Apple is er daarom geen reden meer om vast te houden aan alleen USB-C, dat immers geen eigen technologie van Apple is. In de volgende MacBooks en iMacs zouden we daarom wel eens Thunderbolt 3-poorten kunnen gaan zien. Op een vernieuwd Apple Thunderbolt-scherm durven we bijna niet meer te hopen, maar het zou mooi zijn als Apple er in 2016 eentje uitbrengt.

Apple CarPlay 2.0: najaar 2016

In 2016 zullen er eindelijk voldoende auto’s met CarPlay-technologie op de weg rijden om het voor Apple aantrekkelijk te maken om nieuwe functies aan te kondigen. Dat zal dan wel moeten gebeuren via een software-update, want Apple kan deze keer niet opnieuw aankondigingen doen en 3 jaar wachten totdat consumenten eindelijk het nieuwste systeem in de auto hebben. Met CarPlay heeft Apple een situatie gecreëerd waar Google’s Android ook over kan meepraten: afhankelijkheid van fabrikanten. Apple kan wel nieuwe functies aankondigen, maar het updaten van de software op de systemen kan veel tijd in beslag nemen, zeker als de autofabrikanten CarPlay integreren met hun eigen dashboardsystemen. Handige gebruikers met losse systemen van Pioneer of Alpine kunnen de update waarschijnlijk zelf uitvoeren, zodra deze beschikbaar is. Maar er zijn genoeg mensen die bij dealer langs moeten om hun dashboardsoftware te laten updaten.

Wat we niet verwachten: Apple TV-dienst en Apple Car

Voor een Apple Car is het nog veel te vroeg om de eerste prototypes te kunnen tonen. Bovendien zou Apple dan al te veel geheimen verklappen, waaruit de concurrentie kan afleiden welke accenten Apple gaat leggen. We verwachten in 2016 dan ook alleen maar geruchten over nieuwe auto-experts die in dienst zijn genomen en geheime labs waar geheimzinnige dingen worden gedaan, maar geen concrete demo’s. De Apple TV-dienst zou in 2016 van start kunnen gaan, maar we verwachten daar eigenlijk niet te veel van. Apple zou een bestaande tv-dienst zoals Sling TV kunnen overnemen om grote stappen voorwaarts te maken, maar we denken dat het nog niet zal lukken om voldoende contracten te sluiten met kabelbedrijven en contentaanbieders. Los daarvan: we hebben er in Nederland en België toch niets aan, want als het al zo moeizaam gaat om afspraken voor de VS te maken, zullen de landen die minder prioriteit krijgen pas over vijf jaar aan de beurt zijn.

Foto: via Shutterstock.com, My Life Graphic

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 januari 2016 om 17:31
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.