Voorlopig geen Siri op andere iDevices dan iPhone 4S (jailbreak)

13 oktober 2011, 10:48 · Paul Pols

SiriTijdens de presentatie van de iPhone 4s op het Let’s Talk iPhone evenement lag er veel nadruk op Siri: de nieuwe virtuele persoonlijke assistent. Deze nieuwe functie stelt je in staat om je iPhone aan te sturen met behulp van spraak en is exclusief beschikbaar voor de iPhone 4S. Hoewel het mogelijk lijkt om Siri ook voor oudere iDevices via een jailbreak beschikbaar te maken, zal dat door technische en juridische redenen vermoedelijk voorlopig nog wel even op zich laten wachten.

Op korte termijn: technische en juridische beperkingen

Om gebruik te kunnen maken van Siri zijn er bepaalde bestanden nodig die alleen aanwezig zijn in de firmware van de iPhone 4S. Dat zou op zichzelf geen probleem hoeven te zijn aangezien het firmwarebestand van iOS 5 voor de iPhone 4s voor iedereen beschikbaar is inclusief gebruikers van oudere iDevices. In principe zouden de benodigde bestanden op deze manier door een jailbreaktool uit het firmwarebestand van de iPhone 4s kunnen worden gehaald en vervolgens worden verwerkt in een custom firmware voor andere iDevices. Om deze methode uit te kunnen voeren moeten de hackers echter beschikken over de sleutel van het bestandssysteem van de iPhone 4s en deze hebben ze nog niet kunnen bemachtigen. Tot die tijd is het volgens MuscleNerd niet mogelijk voor een jailbreaktool om zonder directe auteursrechtenschending Siri beschikbaar te maken voor oudere iDevices.

Op lange termijn: toch hoop op Siri voor andere iDevices

De hoop dat Siri op termijn toch op oudere iDevices kan verschijnen is gelukkig nog niet opgegeven. Als de hackers een bootrom-exploit kunnen vinden voor de iPhone 4S, dan zal het bestandssysteem alsnog ontsleuteld kunnen worden. In ons exclusieve interview met het Chronic Dev Team zei p0sixninja daarover dat hij recent in gesprekken met andere beveiligingsexperts een aantal goede ideeën heeft opgedaan om een bootrom-exploit voor de iPhone 4s en iPad 2 alsnog te realiseren. De hacker iH8sn0w, die zich recent heeft gestort op het porten van Siri naar oudere iDevices, wijst daarnaast op de mogelijkheid dat Siri tussen gebruikers onderling overgebracht zou kunnen worden van een gejailbreakte iPhone 4s naar andere iDevices.

Lees meer over iOS 5 in ons dossier: iOS 5.
Lees meer over Siri in ons dossier: Siri.
Lees meer over Jailbreak in ons dossier: Jailbreak.
Onderwerpen
door Paul Pols

Paul Pols is onze editor en schrijver op het gebied van beveiliging. Zijn interesse voor techniek en het 'hacken' daarvan begon al vroeg. Paul ziet het jailbreaken van iPhones, iPods touch en iPads als het recht van iedere gebruiker. In het dagelijks leven is Paul werkzaam als IT Security Expert bij Fox-IT en voert in dat kader onder andere penetratietesten uit op iOS apps en devices.

Gerelateerde berichten

19 reacties

 • 2 years

  Dat zou wel helemaal top zijn!

  Antwoord Quote

 • Jeffrey
  2 years

  Interessante ontwikkeling. Siri loopt gewoon over de servers van Apple en vanuit daar lijkt het me “makkelijk” te controleren of het device waar Siri op loopt wel of geen 4s is?

  Antwoord Quote

 • Michiel
  2 years

  de mogelijkheid dat Siri tussen gebruikers onderling overgebracht zou kunnen worden van een gejailbreakte iPhone 4S naar andere iDevices.
  Wat wordt hier precies mee bedoeld?
  Hopen dat het ze in de toekomst inderdaad nog lukt! :)mi

  Antwoord Quote

 • max
  2 years

  weetniet of ik het in de tekst had kunnen lezen of dat ik er overheen heb gekeken, maar komt siri ook beschikbaar voor iphone4 ?

  Antwoord Quote

 • Carel
  2 years

  Corrigeer me als het niet klopt..maar is het niet zo dat SIRI zwaar leunt op de servers bij Apple? De software overzetten naar de iPhone 4 is 1 ding, maar elke iPhone heeft toch een unieke ID en ik zou me voor kunnen stellen dat zodra een iPhone 4 met SIRI zich aanmeldt bij de SIRI servers de deur gewoon dicht blijft.

  Antwoord Quote

 • obi
  2 years

  Wat kan meespelen is het volgende.
  Werking van Siri is afhankelijk van een internet verbinding, er is een Siri ‘back-bone’ server beheert door Apple.
  Deze server helpt Siri bij het beantwoorden van de vragen.
  Daarnaast wordt Siri nu als ‘beta’ beschikbaar gesteld.
  Deze backbone moet getest worden, het is is die in zin veiliger om de eerste toegang tot deze backbone te beperken tot alleen Iphone S4 (hooguit een paar miljoen).

  Indien Siri beschikbaar zou worden gemaakt voor alle IOS 5 devices zouden opeens 100miljoen IOS5 devices gebruik moeten gaan maken van deze server.

  Nog een overweging, Apple heeft Siri vorig jaar overgekocht.
  Siri had op dat moment een app in de appstorwe die prima werkte op een Iphone 4. Dus ‘technisch’gezien kan Siri op een “oude” Iphone 4 werken…

  2cts.

  Antwoord Quote

 • Patrick
  2 years

  @max:
  Het lijkt erop dat je er zwaar overheen gelezen hebt. In de titel staat namelijk al dat hij voorlopig alleen op de 4S beschikbaar is. Hij komt dus niet naar de iPhone 4.

  Antwoord Quote

 • Bubbly
  2 years

  Origineel geplaatst door max
  weetniet of ik het in de tekst had kunnen lezen of dat ik er overheen heb gekeken, maar komt siri ook beschikbaar voor iphone4 ?

  Nee, alleen de 4S.

  Antwoord Quote

 • tsubasa
  2 years

  Dat Apple de iDevice kan checken is idd een mogelijkheid, maar denk ook aan extra data. Het is de bedoeling dat Siri vlot te gebruiken is en als elke keer de servers benaderd worden om EN de functie can Siri te doen EN het checken als het echt om een 4S gaat dan kan daar best wel wat lag in zitten.

  Dus het kan maar zo dat we Siri op andere dingen zien via Jailbreak.

  Antwoord Quote

 • Richard
  2 years

  Wat ik dus niet snap is : Waarom niet op de ipad 2 ? Machine kan het aan en maakt het een stuk cooler. Ik zeg: DOEN !

  Antwoord Quote

 • Runaque
  2 years

  Ik hoop bij een latere update dat Siri alsnog via officiële weg naar de iPhone4 en hopelijk ook de iPad2 komt, het zou voor Apple de ideale manier zijn om het jailbreaken de wind op dat vlak uit de zeilen te houden en als je ziet hoe Apple bezig is de laatste tijd sinds iOS4, dan zijn ze sterk op weg om het jailbreaken beetje bij beetje in te dijken door telkens meer en meer functies vrij te geven (en min of meer “stelen” in de jailbreak scene).

  Antwoord Quote

 • jeffreydeleeuw
  2 years

  En die unique deviceid of code waaruit blijkt dat het om een 4S gaat is vast wel te spoofen in de data die naar de siri server gestuurd word, dan hoeft geen probleem te zijn via jailbreak denk ik

  Antwoord Quote

 • v8x
  2 years

  Hoewel het mogelijk lijkt om Siri ook voor oudere iDevices via een jailbreak beschikbaar te maken, zal dat door technische en juridische redenen vermoedelijk voorlopig nog wel even op zich laten wachten.

  Technische en juridische redenen? Zeg maar gewoon financiële redenen.

  Antwoord Quote

 • Swen
  2 years

  Ik vind het belnagrijker dat ze SIRI nederlands maken

  Antwoord Quote

 • Thomas
  2 years

  @Carel: In deze tijd van ontwikkeling begint de computer aardig aan het menselijk brein te tippen.
  Waarschijnlijk zijn alle ‘ID’s’ van elk iDevice gegroepeerd op soort (iPod, iPhone, iPad etc.)
  Want zoals bekend heeft de iPad 2 een extra functie in iOS 5 dat je op een andere manier kan multi-tasken.
  En oudere toestellen die niet meer kunnen updaten naar de nieuwste versies.
  Dit zouden ze dan ook ‘stuk voor stuk’ moeten doen.
  Lijkt me dus, dat dit allemaal geautomatiseerd is.

  Antwoord Quote

 • jamie
  2 years

  Siri werkte tot voor kort perfect op een 3G. Inmiddels zijn die servers uit de lucht helaas.

  Antwoord Quote

 • Felix
  2 years

  Hopelijk krijgen ze het voor elkaar, wil echt siri op mijn iPhone 4..

  Antwoord Quote

 • Mark
  2 years

  Ik zou siri ook wel willen op me itouch4 het zouw met gemak kunnen als je wifi hebt

  Antwoord Quote

 • Andre
  2 years

  Zou wel vet zijn om siri op een iphone 4 te hebben..
  Voorlopig doe ik het met Voice Actions….. verkrijgbaar in de appstore.. is net zoiets als siri

  Antwoord Quote

Comments are closed.