‘Volgende iPhone en iPad als contactloos betaalmiddel’

·

iPhone als contactloos betaalmiddelApple werkt aan een nieuwe dienst die het mogelijk maakt om te betalen met een iPhone of iPad. De dienst zal gebaseerd zijn op de Near Field Communication-technologie, kortweg NFC, waardoor het toestel middels een ingebouwde chip kan communiceren met andere apparaten die zich in een straal van 10 centimeter bevinden. Dat stelt Richard Doherty van adviesbureau Envisioneering Group tegenover Bloomberg. Met de huidige generatie iPhones en iPads is dat standaard nog niet mogelijk, maar volgens Doherty hebben de volgende iPhone (5) en de iPad 2 deze technologie ingebouwd.

In augustus vorig jaar werd al duidelijk dat Apple een expert op het gebied van NFC in dienst had genomen en ook bracht TechCrunch het nieuws dat Apple een nieuwe iPhone met NFC-chip aan het testen zou zijn. Het zou gaan om prototypes met NFC-chips van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors. Ook verschillende patenten op naam van Apple wezen op de serieuze belangstelling voor de NFC-technologie als betaalmiddel.

Volgens Richard Crone, directeur van financieel adviesbureau Crone Consulting LLC, krijgen de volgende iPhone en iPad niet alleen een NFC-chip aan boord, maar gaat ook iTunes hierin een grote rol spelen. Crone stelt dat Apple zelf met een mobiele betaaldienst komt, die gebruikmaakt van de informatie in een iTunes Store-account, zoals credit card-nummers, saldo van een iTunes-cadeaubon en bankgegevens. Hiermee creëert Apple wel meteen een alternatief voor bestaande programma’s van Visa, MasterCard en PayPal. “Het zou erg logisch voor Apple zijn om NFC-functionaliteit in zijn producten te verwerken”, aldus Crone. Het zou volgens hem de kosten die Apple nu kwijt is aan het verwerken van credit card-betalingen aanzienlijk kunnen verminderen.

Volgens Doherty kan Apple zo’n mobiele betaaldienst op z’n vroegst medio 2011 introduceren. Het wordt volgens de analist hiermee mogelijk om een winkel of restaurant binnen te lopen en direct met een iPhone of iPad te betalen. Gebruikers zouden ook beloningen en credits of punten kunnen ontvangen als ze bijvoorbeeld vrienden of kennissen naar het betreffende bedrijf verwijzen. “Apple zou het verschil kunnen maken”, aldus Doherty. Crone denkt dat Apple de NFC-technologie daarnaast ook kan gebruiken om gerichte advertenties nog persoonlijker te maken. Apple zou dan bovendien twee of drie keer zoveel voor een advertentie kunnen vragen, zo stelt de analist.

Apple zou al een prototype van een betaalterminal voor kleine bedrijven, zoals kappers, ontwikkeld hebben, die ze kunnen gebruiken om NFC-iPhones en -iPads te scannen, stelt Doherty. Volgens hem overweegt het bedrijf om deze terminal te gaan subsidiëren of helemaal weg te geven aan bedrijven om zo de goedkeuring van NFC in de Verenigde Staten te versnellen. Dit zal uiteraard ook de verkopen van iPhones en iPads uitgerust met de NFC-technologie stuwen. Andere plannen die Apple met NFC heeft betreffen het uitwisselen van informatie tussen iPhones, iPads en Macs.

Met dank aan onze tipgever: Tim

door Michel Lusthof

Studeerde tot november 2013 Communicatie, maar is al sinds 2010 actief voor iCulture. Schrijft momenteel vooral 's avonds. Is een actieve Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef tijdens zijn studie ook voor andere techsites en -tijdschriften.

38 reacties

 1. door Alexander

  Laat me raden… Apple krijgt 30% van alle betalingen die gedaan worden via de iPhone?

 2. door manu

  Alexander, dat zou mooi zijn in het verhaal, het is een mooi verhaal en als Apple dat erdoor krijgt, heel tof, hopelijk dan ook ondersteuning voor bestaande iPhones en iPads, dat betekend dan weer een onderdeel eraan hangen, ok,
  best weer beginnen sparen voor de nieuwe uitgave.. ;) want als Apple liefhebber ga je er toch voor.

 3. door Marlo

  Met je iphone een snicker of twix kopen :)

 4. door darth vader

  Mijn knip is toch echt kleiner dan mijn iPad!

 5. door Robin

  @Alexander: Hahaha! Jaja, jij ziet Apple echt al de wereld over nemen :P
  Apple begeeft zich met een eigen betalingssysteem wel in een compleet andere bedrijfstak. Ik denk dat er vooral veel kritiek zal komen op de privacy als Apple zowel het bedrijf is waar je koopt en via wie ze je betaald.

 6. door Joey

  Laat iemand hier wel eens z’n bankpasje vallen?
  Daar kan namelijk weinig mee gebeuren als hij even uit je handen valt…

 7. door Nanoman

  Neen deze keer gaat hij ook een klein beetje denken aan zijn trouwe fanboys , word maar 25% voor apple

 8. door iRamonus

  Die NFC chips kunnen ook achteraf geplaatst worden.. Bv op de accu van de iP4.
  Dus op bestaande iphones kan het ook.

 9. door Makkiej

  Mooie techniek, hopelijk wel veilig, voordat skimmers iedereen hun broek aflopen en scannen.

  Ik vraag me af of Apple een percentage wil hebben van de betaling, dan zou alles duurder worden, maar uiteraard heb je wel een abo op het kastje waar de betaling mee gedaan wordt, net als nu de pin module in de winkel, die vragen net zo goed geld, dus niet meteen Apple is een geldwolf, het wordt nu net zo hard gedaan.

  En als Apple dat niet doet maakt het ook niet uit, want ze krijgen gewoon meer toestellen verkocht, want iedereen wil zo betalen als er nog alleen maar die dingen in de winkels staan (uiteraard zal dit niet gebeuren, of heel lang duren)
  En dan moeten andere toestellen ook hiervan voorzien zijn, en dan moeten ze Apple betalen om het te mogen gebruiken, tadaaa..

 10. door b

  en als u iPhone gestolen is? waar is de veiligheid dan naartoe?

 11. door iMarvin

  Ben benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen, zit wel potentie in lijkt me!
  Alleen wel vervelend als je je iPhone kwijtraakt hahaha

 12. door Sybo

  Nu nog een magnetische strip en klaar! Kan je zelfs cash uit de muur trekken..

 13. door stefanw

  Met een sticker met chip aan bestaande telefoon toevoegen kan al:
  http://www.cashlessbetalen.nl/

 14. @stefanw – Over cashlessbetalen.nl hebben we een keer geschreven.

 15. door Admiraal Schuurtje

  Ja! Doe het! Ik heb een hekel aan een portemonee in m’n zak. Zolang dit veilig kan is het wat mij betreft de toekomst. Een code intikken op de telefoon zelf is dan geen overbodige optie op z’n minst.

 16. door Meuh

  En binnen een straal van 10 cm ook iemand zijn geld stelen…

 17. @Sybo – Magnetische strip is gedateerd en fraudegevoelig. Buiten Nederland zijn de meeste landen al overgestapt op bankpassen met een chip. Geld uit de muur trekken kan dus prima met zo’n NFC-chip, daar heb je geen magneetstrip voor nodig.

 18. door Bram Groenveld

  Ik ben om, ik koop een iphone5 :D

 19. @b – Er zijn meerdere mensen die zich zorgen maken wat er gebeurt als ze hun iPhone kwijtraken. Ik vind dat wat vreemd: bankpasjes kun je net zo makkelijke kwijtraken en die kun je alleen afschermen tegen misbruik met een simpele pincode o.i.d. Een iPhone is een computer, dus die kun je met veel geavanceerdere methoden afschermen tegen misbruik door derden. Desnoods iets met biometrie, gezichtsherkenning of zo, in combinatie met een pincode. Lijkt mij veel veiliger. Bankpasjes en iPhones kun je allebei kwijtraken.

 20. door Daejji

  Precies, je kunt het dan toch gelijk doorgeven en blokkeren net als bij een pasje, lijkt me niet zo’n punt.

 21. door Lars

  Het lijkt me niet handig om een iPad in je zak te moeten hebben om te betalen. Dan is iPhone toch beter.

 22. door Appelflap

  1200 vestigingen van McDonals in UK gaan er mee van start

 23. door swen

  en via een jailbreak tool kun je de iPhone laten denken dat ie betaald:D

 24. door thijmen

  En binnen de kortste keren lopen criminelen met een apparaatje langs je broekzak of handtas om vervolgens je geld te jatten!

 25. door Mike

  NFC is iets wat al vrij lang bestaat. Nokia is hier jaren terug mee begonnen elk jaar weer werd er de electronische toegangswereld gezegd dat het dit jaar zou aanslaan maar het gebeurde maar niet. Volgens mij is nokia er ook weer mee gestopt. Ik betwijfel of dit nu wel gaat aanslaan of dat men toch verder gaat met de nieuwe ‘micro’ bluetooth techniek.

 26. door iNick

  Voor iPhone/ipod okee, maar iPad… kom op zeg, is hij toch veel te groot en lomp voor!

  Hoe zit dat eigenlijk als iemand naast je iets wil afrekenen en jij loopt net toevallig langs met je iPhone. ‘Piep’, en je bent spontaan de gelukkige betaler voor je buurman/-vrouw…

 27. door Daejji

  Denk je nou echt dat ze dat soort dingen niet getest hebben etc?

 28. door ronaldoo

  dat gaat er hier niet komen dus een overbodige functie

 29. door cyosis

  dit zeiden jullie ook over de iphone 4

 30. door clik

  NFC heeft niets met Apple op zich te maken maar is een manier om op korte afstand apparaten met elkaar te laten communiceren. Deze techniek komt ook op andere apparatuur maar wordt bij Iphoneclub natuurlijk weer toegewezen aan Apple. Op deze manier lijkt het wel alsof Apple alles in handen heeft. Bovendien bestaan er al geruime tijd telefoons die NFC hebben ingebouwd. Toepassing als betaalmiddel komt nog niet van de grond. Dat heeft wel wat meer voeten in aarde als alleen even een app ontwikkelen.

 31. Lijkt me erg handig kleine bedragen gewoon met je beltegoed of zoiets te kunnen betalen. M’n telefoon heb ik altijd bij, mijn geld niet.

 32. door Menno

  Origineel geplaatst door DaejjiPrecies, je kunt het dan toch gelijk doorgeven en blokkeren net als bij een pasje, lijkt me niet zo’n punt.

  Snel Ff doorbellen .. Oja shit iPhone net verloren !! Wordt bellen uit telcel..:-)

 33. door Neptune1

  @iNick: Jij haalt vast ook je pinpas door een apparaat als je langsloopt, vertel me even waar je loopt dan ga ik daar mijn boodschappen doen.

  Even alle gekheid op een stokje, het apparaat waar jij je Iphone bij zult moeten houden staat naar alle waarschijnlijkheid opgesteld bij de kassa, dus om dan voor je voorganger/buren te betalen zul je hen opzij moeten duwen om binnen het bereik van die tien centimeter te komen. En laten we eerlijk zijn, hoeveel jaar is er de gemiddelde consument voorgehouden dat de pinpas een absoluut betrouwbaar en veilig betaalmiddel zou zijn maar ondertussen bij de banken allang bekend was dat er op grote schaal mee gefraudeerd kon worden. Dit hebben ze in het begin glashard ontkend om de pinpas geen flop te laten worden en het een grote desinvestering zou kunnen worden omdat de consumenten dit dan wel eens af zouden kunnen wijzen.

  Welnu zie hier een nieuw betaalmiddel, wederom een op techniek gebasseerd middel, door de mens uitgedacht, dus de volgende stap kun je op voorhand invullen, jawel een door de mens uitgevonden methode om deze nieuwe techniek te kraken/omzeilen waardoor er toch weer mee gefraudeerd/gestolen kan worden.

  Zie hier de eeuwenoude ratrace waar waarschijnlijk nooit een einde aan zal komen, maar dat wil niet zeggen dat je de techniek niet voortdurend moet vernieuwen. Om het zo veilig mogelijk te maken, voor zo lang als het duurt. Kijk naar de auto de nieuwste modellen met startonderbreking worden momenteel het meest gestolen, het gilde koopt gewoon een nieuwe auto en expirimenteerd net zolang tot er een methode is gevonden om de nieuwe techniek te omzeilen.

  Zo is het altijd al geweest en zo zal het blijven zolang het maar lucratief genoeg is om wat op te brengen

 34. door Age

  Hmm.. Vraag me wel af hoelang het duurt voordat je hier in Nederland echt wat mee kan.

 35. door ©™

  Ach, wanneer banken eens om zijn, ben je alweer een kaar of 10 verder…. Die magneetstrip is ook al hopeloos verouderd. Iemand nog geskimd laatst? Chip in 2012 wordt eens tijd.

 36. door SnijdeA

  Hmm, ik weet het niet.
  Als ik ga tanken, dan betaal ik met mijn credit card, als ik boodschappen doe, dan betaal ik met het pasje van de gezamelijke rekening, als ik ga lunchen, dan pin ik van mijn eigen rekening, hier heb ik dus een keuze.
  Ik wil niet alles betalen met 1 rekening … dat zie ik met NFC er wel aankomen.

 37. door Miezl

  @clik: Wat betreft “voeten in de aarde” zit je bij Apple natuurlijk wel goed!
  Al zou de techniek al lang bestaan, Apple is dan een uitstekende katalysator om de diverse toepassingen van de grond te krijgen ;-)
  Ok, misschien dan niet terecht dat Apple vervolgens met de eer strijkt maar….Who cares?
  Wij als gebruikers plukken er uiteindelijk de vruchten van!

 38. door henkiepankie

  net zoiets als ms met kinect

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.