USB Drive maakt van je iPhone een draagbare usb-schijf (jailbreak)

·

cydiaVroeger was het gebruikelijk dat je een iPod als externe harde schijf kon gebruiken. Dat was erg handig als je vaak bestanden tussen twee verschillende computers uit wilde wisselen. Nieuwere iPods en de iPhone kennen deze mogelijkheid niet; het flashgeheugen is afgeschermd van Windows of OS X en dus niet zonder meer als externe usb-schijf te benaderen. Een nieuwe applicatie in Cydia moet het mogelijk maken de iPhone toch als externe schijf te gebruiken onder deze besturingssystemen. De applicatie bevindt zich nog in bètafase, maar er wordt hard gewerkt aan een stabiele release. Uiteraard vereist USB Drive wel een gejailbreakte iPhone.

De installatie van USB Drive is eenvoudig. Voeg eerst de juiste repo aan Cydia toe (apt.dmytro.me), installeer daarna USB Drive vanuit Cydia en open de applicatie. Je krijgt nu de keuze uit drie mogelijkheden:

 • Drive + iTunes: de iPhone wordt herkend in iTunes én als externe schijf op de pc of Mac;
 • Default: de iPhone wordt alleen in iTunes herkend;
 • Drive Only: de iPhone wordt niet door iTunes herkend, alleen als externe schijf.

USB Drive

Binnen de applicatie moet je aangeven hoeveel ruimte van het flashgeheugen je wil reserveren als externe schijf. USB Drive reserveert deze geheugenruimte vervolgens als virtuele schijf. Klik op “Create Disk…” en kies een naam en schijfgrootte. De virtuele schijf wordt aangemaakt in /var/Volumes/.

Een klein woord van waarschuwing: USB Drive werkt niet helemaal stabiel op de iPhone 3GS. Ook is het mogelijk dat de software tot een crash van je iPhone leidt. Gebruik USB Drive dan ook alleen als je je bewust bent van het risico dat het installeren van bètasoftware met zich meebrengt.

Bron: iSpazio

door Sander Kleijn

22 reacties

 1. door jeroen

  ik ben zeer benieuwd naar de stabiliteit hiervan. Laten jullie (iphoneclub) het ook weten als deze software uit ontwikkelt is? Vaak hoor ik er niet veel van terug, als er een interessante beta is uitgekomen.

 2. door Alex

  Tip, installeer het helemaal niet! Zoek eerst via Google naar gebruikerservaringen en dan komt men erachter dat het zo buggy is als wat, en niet alleen op de GS

 3. door Harm

  Dit is wel een uitkomst ! Enigste nadeel is dat je altijd een extern programma nodig hebt om de bestanden over te zetten.

 4. door Coelers

  @Jeroen

  je kan de app ook gewoon opzoeken in cydia en vervolgens op follow this app drukken of iets in die richting. Dan krijg je automatisch bij changes te zien als er een update is uitgebracht.

 5. door jeroen

  Origineel geplaatst door Coelers
  @Jeroenje kan de app ook gewoon opzoeken in cydia en vervolgens op follow this app drukken of iets in die richting. Dan krijg je automatisch bij changes te zien als er een update is uitgebracht.

  respect! dat wist ik niet, dat je apps kon followen. Ik steek mn iPhone liever nooit in andermans pc/mac, omdat zijn itunes dan begint te zeuren over iphone sync etc. etc. Dat is met deze app dus lekker te omzeilen. Overigens, ik ben ook benieuwd of USB tethering nog werkt als je de iphone in alleen disk mode zet.

 6. door Zephyer

  Wat ik hieruit begrijp is dat dit dus je iPhone als USB storage device laat zien.
  Ik heb reeds Air Sharing Pro draaien wat dit eigenlijk ook doet.. maar dan wireless..

  Veel verschil maakt het dus niet uit .. behalve dat je hem moet inprikken ? :)

 7. door shake3000

  Het heeft even geduurd maar eindelijk is er een ECHTE usb drive app :) chapeau.

  edit: ik wacht nog even op de v1.0 :D

 8. door Richard V

  Origineel geplaatst door Harm
  Dit is wel een uitkomst ! Enigste nadeel is dat je altijd een extern programma nodig hebt om de bestanden over te zetten.

  Dat staat er toch niet? – er staat dat de drive wordt herkend als externe hardeschijf.

  Volgens mij heb je dan dus niet een losse applicatie nodig op windows.

  Of bedoel je met een extern programma, de app die IN de iphone zit…

 9. door Jens Kortmeijer

  Origineel geplaatst door Zephyer
  Wat ik hieruit begrijp is dat dit dus je iPhone als USB storage device laat zien.
  Ik heb reeds Air Sharing Pro draaien wat dit eigenlijk ook doet.. maar dan wireless.. Veel verschil maakt het dus niet uit .. behalve dat je hem moet inprikken ?

  Volgens mij alleen zinvol als het sneller moet (honderden megabytes verstouwen) maar hang dan gewoon een USBstick aan je sleutelbos…

 10. door Richard V

  Ik heb het geinstalleerd en heb wel een flink nadeel gevonden.

  om te switchen tussen modussen moet je de iphone rebooten.

  In de Drive+Itunes modus:

  Als je itunes geïnstalleerd hebt staan, dan zal de mass storage drive niet herkend worden door windows, daarvoor moet je drive-only gebruiken, of dus een pc zonder itunes.

  Persoonlijk wil ik wel gewoon itunes standaard werkend hebben. Het leek handig dat er dan ook een externe schijf zichtbaar zou worden maar dat is helaas niet het geval.

  Om dus de schijf wel te gebruiken moet ik van modus switchen en dus de phone rebooten, wat me te lang duurt.

  Ik haal hem er weer af, zonde van de verloren ruimte op mijn phone. Wellicht als er een update komt waarbij het beide wel gewoon werkt zonder rebooten dat hij er weer op gaat!

  Wel een super idee van de maker

 11. door Jonas

  een draagbare usb-schijf…

  aha, in tegenstelling tot de normale usb-sticks bedoel je…?

 12. door Ollie

  Jongens. Dit is mega zinvol !!!! Nu kan ik me portableapps (http://portableapps.com/) eindelijk op me iphone installeren. In combinatie met truecypt om de boel veilig te maken.

  Even voor de duidelijkheid. portableapps heeft echt een removeable storage nodig. dus niet webdav varianten zoals alle andere die nu zo’n beetje te vinden zijn ! Top.

  Het zou helemaal gekkenhuis worden als de encryptie al in de app zelf zit. zodat je truecrypt niet meer nodig zou hebben. om truecrypt te runnen heb je namelijk admin rights nodig. en dat heb ik niet altijd als ik hier en daar achter een pc zit.

  Ik heb nu trouwens usb stick aan sleutelbos en dat werkt natuurlijk ook prima, maar de telefoon heb ik altijd bij me. dus waarom en en.

 13. door Danny Bevers

  Hij heeft het hier op mijn iPhone 1 dag kunnen volhouden daarna kreeg hij van alle kanten zijn kuren. Hij zag de schijf alleen nog maar op de mac en nergens anders meer enzo niet echt handig om zo je data mee op te slaan en vooral niet veilig.

 14. door StilleW

  Lijkt me enorm handig!
  Kom nogal ergens en dan heb je altijd een normale stick nodig als je alleen al je presentatie of wat documenten wil overzetten. Wifi (air sharing) werkt namelijk alleen met wifi netwerken en dat is bij onbekende pc’s altijd enorm vervelend (en daarom doe ik daar dus niet aan)
  USB werkt altijd :) (Y)

 15. door Neowam

  Beter hoor dit! Eindelijk behoef ik straks geen iTunes meer te gebruiken, maar vooral zeker die Virtuele drive, echt toppie!

 16. door Nick

  Werkt niet op windows 7. Net zelfs systeemherstel moeten doen.

 17. Jammer dat het nog maar beta is. Voor personen zoals ik, een luie geen usb koper, is deze app vrij handig!

 18. door Revdutchie

  Origineel geplaatst door Harm
  Dit is wel een uitkomst ! Enigste nadeel is dat je altijd een extern programma nodig hebt om de bestanden over te zetten.

  Hoezo ???? Je pc herkent hem toch gewoon als usb drive.

 19. door PearLRoX

  Hehe dit bestaat toch al ff he :) ..via een andere repo. Ti’s wel handig en zeker voor m’n werk! ;)

 20. door Eelke

  Je kan toch ook gewoon met de computer naar je iPhone SSH-en en vervolgens een bestandje op je iPhone zetten?
  In een ander netwerk SSH je opnieuw en klaar is kees.
  (je moet dan natuurlijk wel wifi hebben)

  Correct me if i’m wrong.

 21. door Nils

  @Eelke:
  volgens mij ook… Klopt denk ik.

 22. door Phreak lemmon

  @Eelke:

  dan is het toch echt simpeler om een proggie als Air Share te gebruiken. Lang niet iedereen begrijpt wat je precies waar en hoe je via SSH spullen kan uploaden naar je iToy..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.