Tolkien’s Lord of the Rings voor het eerst als ebook te lezen

·

tolkien
Er zijn boeken die je nooit als ebook op je iPhone zult kunnen lezen. De complete boekenserie van Harry Potter is een voorbeeld daarvan: schrijfster J.K. Rowling weigert om de rechten daarvoor vrij te geven omdat ze bang is voor illegale kopieën. De erfgenamen van Tolkien weigerden tot nu toe ook moeite om The Hobbit en andere Tolkien-titels als ebook uit te brengen. Plotseling is daar nu verandering in gekomen.

De LOTR-trilogie is voor $28,99 te koop en elk deel kost $9,99 tot $14,99. Net als bij Harry Potter, waar al heel wat illegale ebook-kopieën van circuleren is het ook bij Tolkien een beetje mosterd na de maaltijd. IJverige lezers hebben de boeken al lang met een scanner naar digitaal formaat omgezet. Zo is het via Stanza al veel langer mogelijk om LOTR en Harry Potter te lezen, door een (illegale) boekenrepository toe te voegen.

Volgens Scott Pendergrast van Fictionwise is Lord of the Rings de meestgevraagde serie sinds de oprichting van Fictionwise, op de voet gevolgd door Harry Potter. De eerste verkoopcijfers zijn “impressive”. Misschien heeft dat iets te maken met de kortingsactie: je krijgt 100% geld terug als je via Fictionwise koopt (dit is geen typefout: het aankoopbedrag wordt daadwerkelijk voor 100% gestort in je winkeltegoed). Fictionwise is er zo trots op, dat je bij het bezoeken van de site automatisch wordt doorgestuurd naar de promotiepagina van Tolkien. Wil je liever via eReader kopen, dan krijg je 15% korting (kortingscode TAXDAY, geldig tot 21 april). De boeken zijn op de iPhone, BlackBerry en andere mobiele telefoons te lezen. Via de Kindle-applicatie op de iPhone lezen kan ook: bij Amazon kost de digitale trilogie $15,94.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

13 reacties

 1. door Freek

  100% korting als je via Fictionwise koopt? Dus gewoon gratis?

 2. door Leon

  hahaha 100% korting die ga ik ook kopen

  typfoutje denk ik zal 10% zijn.

 3. door Bob

  Het is wel 100% korting; je krijgt het geld bijgeschreven op je tegoed in de winkel om nog meer eBooks te kopen:
  http://www.fictionwise.com/help/micropayrebatefaq.htm

 4. Iemand maakte ons erop attent dat de boeken al lang verkrijgbaar zijn via Stanza door een bepaalde boekrepository toe te voegen. Het gaat hier echter om illegaal ingescande versies en dat is precies wat in het artikel ook al werd genoemd: dat de boeken digitaal te lezen zijn is niets nieuws, wel dat ze voor het eerst officieel als ebook zijn uitgebracht.

 5. door Grimm

  Hoe gaat dit dan in zijn werk? Moet ik de boeken ‘kopen’ via die site, voor de 100% korting?

 6. door sredlums

  Al geven ze 200% korting…
  Ik ben volgens mij de laatste op deze aardkloot die nog geen enkel boek hiervan gelezen en nog geen enkele film hiervan gezien heeft…en dat wil ik graag zo houden!
  Dat geouweh**r over elven, tovernaars, verre tochten door onmogelijke landschappen en ringen met magische krachten… oeverloos gelul tijdens ellenlange tochten… geef mijn portie maar aan fikkie.
  Ik snap echt nooit hoe dit soort toestanden überhaupt spannend kunnen zijn, dreigt de ene te verliezen, dan heeft-ie ineens toch nog ergens iets met nèt wat meer toverkracht dan de ander: “Ik vermorzel je onder die vreselijk grote zware steen die ik zomaar zonder handen kan optillen en op je neer kan laten vallen!” Oei, wat nu…!? Maar gelukkig: “pffoe, maar ik heb toevallig nog een opgedroogde okselhaar van een oerfeministische zeemeermin en die heeft zoveel toverkracht dat ie die steen kan tegenhouden!”
  Zucht.
  Maar voor al diegenen die wèl van zeververhalen houden is dit goed nieuws natuurlijk ;-)

 7. door Gert

  @sredlums: Net als in alle literatuur heb je in het fantasy genre goede verhalen en slechte. Wat Tolkiens verhalen goed maakt is dat de helden hun doel bereiken door hun eigen zwakte te overwinnen. De natuur mag dan losgeslagen zijn – de personages zijn psychisch reeel en invoelbaar. Dat maakt Harry Potter ook beter dan veel andere boeken waar magie in voorkomt.

 8. door Thaurin

  Een van de sterke punten van Tolkien wat het voor mij erg leuk maakt, waren zijn “world-building” skills en kundige grip op de Engelse taal (en taal in het algemeen). Er is wat mij betreft geen auteur geweest na Tolkien die zo obsessief achtergrond historie, fauna, geografie, talen, dialecten, etc. heeft gecreeerd.

  Als je dat oeverloos gezever vindt, is dat natuurlijk je goed recht en iedereen heeft een eigen smaak. Dat Tolkien echter goed was in wat hij deed, kan niemand ontkennen. Tolkien biedt toch echt veel meer dan clichés–of misschien zijn ze inmiddels clichés door het onmetelijke aantal fantasy schrijvers dat dankbaar van Tolkien heeft geleend.

  Tolkien heeft een genre gestart waar miljoenen mensen van genieten. Dan moet je toch iets beters hebben geleverd dan “gezever.”

 9. door sredlums

  Origineel geplaatst door Gert
  @sredlums: Net als in alle literatuur heb je in het fantasy genre goede verhalen en slechte. Wat Tolkiens verhalen goed maakt is dat de helden hun doel bereiken door hun eigen zwakte te overwinnen. De natuur mag dan losgeslagen zijn – de personages zijn psychisch reeel en invoelbaar. Dat maakt Harry Potter ook beter dan veel andere boeken waar magie in voorkomt.

  Dank voor je reactie. Ik snap uiteraard ook best wel dat er veel kwaliteitsverschil zal zijn… alleen ik vind het hele genre gewoon niet interessant. Ook niet de fantasy. Ik ben er wat te nuchter voor denk ik.

 10. door iPhonez

  @sredlums: Het gaat hier natuurlijk niet over de kwaliteit van het boek, maar om het feit dat een van de meest populaire boekwerken van de vorige eeuw nu officieel verschenen is in ebook formaat. Ik vraag me wel af waarom je reageert op iets wat je totaal niet aanspreekt? ;-)

 11. door sredlums

  Origineel geplaatst door iPhonez
  @sredlums: Het gaat hier natuurlijk niet over de kwaliteit van het boek, maar om het feit dat een van de meest populaire boekwerken van de vorige eeuw nu officieel verschenen is in ebook formaat. Ik vraag me wel af waarom je reageert op iets wat je totaal niet aanspreekt?

  Goede vraag. Het genre fantasy spreekt me niet aan, maar het feit dat (voor mijn gevoel) echt de hele wereld zó ontzettend gek is op deze boeken/films verbaast me nog steeds oprecht. Ik betwist niet dat ze (in hun genre) kwalitatief goed zijn, maar ik zet wel vraagtekens bij de mate waarín, en de hoeveelheid mensen waardóór ze gewaardeerd worden. Ik zie het toch voor een groot gedeelte als kuddegedrag.
  maar uiteraard snap ik dat mijn hele reactie offtopic was (net zoals deze) en dat het eigenlijk gaat om de beschikbaarheid in digitale boekvorm.

 12. door Abi

  Kan iemand mij eens wat repositories bezorgen?

 13. door iPhonez

  @sredlums: Hmmm…kuddegedrag…daar zeg je wat. Misschien wat naïef van mij, maar ik kan me toch haast niet voorstellen dat mensen een boekwerk van pakweg 1400 pagina’s gaan lezen als ze niet geïnteresseerd zouden zijn. Wat dat betreft denk ik dat het met kuddegedrag nogal meevalt. Ik zou trouwens maar oppassen – je hebt ook een iPhone – straks verdenkt iemand jou van kuddegedrag. ;-)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.