Toekomst: iPad blijft marktleider in versnipperde tabletmarkt

·

ipad marktleiderDe iPad kwam in 2010 op de markt en pakte meteen een koppositie met 85% marktaandeel. Eind 2011 was dat gezakt naar 58 procent en dit jaar zal het naar verwachting nog ietsje verder zakken. De exacte percentages zijn helemaal afhankelijk van de partij die je gelooft, maar ABI REsearch heeft nu berekend dat Apple in het derde kwartaal van 2012 een marktaandeel van 55 procent heeft weten te behouden. Dit is meer dan elke andere speler. Het is daarom interessant om eens te kijken hoe de nabije toekomst eruit gaat zien.

Een brede groep spelers is bezig met tablets: pc-fabrikanten, mobiele telefoonmakers als Samsung, boekwinkels als Amazon en Barnes & Noble, zoekmachinereuzen zoals Google en zelfs softwaregiganten zoals Microsoft. Tientallen partijen proberen een voet aan de grond te krijgen. De kans is klein dat één van die spelers een serieuze concurrent voor de iPad wordt of dat er een echte iPad-killer opstaat.

In plaats daarvan zal de tabletmarkt de komende jaren gedomineerd blijven door de iPad. De rest van de markt moet worden verdeeld onder een steeds groter wordende groep gelukszoekers. Apple’s iPad was niet de eerste tablet op de markt, maar wel kwalitatief de beste, met het beste ecosysteem en de beste marketing. Met de iPad mini gebeurt eigenlijk weer hetzelfde: Apple is niet de eerste met een mini-tablet maar brengt wel een product op de markt dat kwalitatief beter is dan de concurrentie. Toch heeft ABI Research wel wat kritische punten richting Apple: door ook een goedkopere iPad mini te maken geeft Apple eigenlijk toe dat de Android-fabrikanten met hun 7-inch tablets eigenlijk gelijk hadden. En om nou te zeggen dat de iPad mini uitblinkt door innovatie, prijsniveau of beschikbaarheid…? Drie factoren die volgens ABI Research ook belangrijk zijn om een product te laten slagen.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

8 reacties

 1. door Eddy

  dat Apple in het derde kwartaal van 2012 een marktaandeel van 55 procent heeft weten te behouden. Dit is meer dan elke andere speler.

  Beetje overbodige zin, iemand die een klein beetje kan rekenen, weet dat er niemand anders kàn zijn die meer aandeel heeft…

  Ontopic… ik snap nog steeds niet, en niemand heeft ook maar 1 goed argument gegeven, waarom de iPad niet 100% marktaandeel heeft.

 2. door Theo

  @Eddy: géén 100% ?

  Zou er zoiets bestaan als ‘concurrentie’ ? En die probeert heel hard te voorkomen dat zij zometeen helemaal geen brood meer verdienen, als alles en iedereen op een iPad zou spelen of werken, dan kunnen de andere IT reuzen wel ophouden.

 3. door Otvem

  @Theo: Eddy doelt op het feit dat de iPad de enige is op het iOS-platform. Het is het Android-platform dat volledig is versnipperd met talloze spelers :-)

 4. door Thomaz

  Niet de eerste, maar wel de beste.

 5. door Alex

  @eddy als je dat niet snap denk je zeker dat iedereen de wereld precies hetzelfde is en wil?

  De concurent maakt al lang geen troep meer, ook troep dat wel, maar niet alleen troep. Ik heb een ipad, maar ben nog steeds blij dat er nog iets te kiezen valt.

  Zelf vind ik de ipad mini niet zo’n geslaagd formaat, bij iphone 5 heeft Apple er juist verstandig aan gedaan om het scherm niet nog groter dan de concurent te maken. Het is een handige en handzame mobiel gebleven. Bij de ipad mini is dat net andersom. Een 7 inch tablet kies je juist vanwege het kleinere format in combinatie met een nog voldoende groot scherm. De ipad mini had dus kleiner en handzamer kunnen zijn. Op dit moment loopt de concurentie nog voor op 7 inch gebied, maar hebben ze dus geen ios. Maar wie weet heeft de ipad mini 2 retina, en betere specs, hoewel ik niet denk dat ze hem handzamer zullen maken…

  Momenteel kun je eigenlijk beter een ipad2 kopen dan een ipad mini, meer waar voor je geld, en nauwelijks minder handzaam.

 6. door Joop

  Heb een Galaxy S3 en ben een fanatieke Android-fan. Sinds een week een iPad 4 van mijn werk. Moet eerlijk zeggen, een prima toestel. Snel, helder beeld, lange levensduur accu. Aangenaam verrast. Nu nog wachten op een jailbreak voor iO6 en ik ben helemaal gelukkig.

 7. door Henk

  @Alex:
  Nee hoor je kunt veel beter een iPad mini kopen dan de iPad 2. Voor minder geld krijg je een iets minder groot scherm, maar met zijn 7.9-inch biedt hij nog precies een goede iPad-functionaliteit met een goede kleurechte resolutie. Veel beter dan de 7-inch concurrentie! Verder biedt hij alles wat de iPad 2 biedt en meer (bijv. betere camera’s). Veel smaller, veel lichter.

 8. door Danny

  Origineel geplaatst door Alex
  @eddy als je dat niet snap denk je zeker dat iedereen de wereld precies hetzelfde is en wil?De concurent maakt al lang geen troep meer, ook troep dat wel, maar niet alleen troep. Ik heb een ipad, maar ben nog steeds blij dat er nog iets te kiezen valt.Zelf vind ik de ipad mini niet zo’n geslaagd formaat, bij iphone 5 heeft Apple er juist verstandig aan gedaan om het scherm niet nog groter dan de concurent te maken. Het is een handige en handzame mobiel gebleven. Bij de ipad mini is dat net andersom. Een 7 inch tablet kies je juist vanwege het kleinere format in combinatie met een nog voldoende groot scherm. De ipad mini had dus kleiner en handzamer kunnen zijn. Op dit moment loopt de concurentie nog voor op 7 inch gebied, maar hebben ze dus geen ios. Maar wie weet heeft de ipad mini 2 retina, en betere specs, hoewel ik niet denk dat ze hem handzamer zullen maken…Momenteel kun je eigenlijk beter een ipad2 kopen dan een ipad mini, meer waar voor je geld, en nauwelijks minder handzaam.

  Kleine handen zeker?
  De mini is mede dankzij t extreem lage gewicht een ideaal en handzaam apparaat..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.