Teksten laten voorlezen op iPhone en iPad

Laatst bijgewerkt:

Spreek uit bij het selecteren van tekst.
Als je slechtziend bent, kun je misschien niet alle teksten op het iPhone-scherm lezen. Gelukkig heeft de iPhone voorleesfuncties voor mensen die moeite hebben met lezen. Maar de voorleesfuncties is ook handig voor mensen zonder handicap. Tijdens lange autoritten is het bijvoorbeeld wel zo prettig als je de tijd productief kunt besteden. Lezen is te gevaarlijk tijdens het autorijden, dus je laat de teksten gewoon voorlezen.

Tekstselecties voorlezen

Voorlezen kan ook handig zijn tijdens het wandelen of afwassen. Het voorlezen van tekstselecties schakel je als volgt in:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.
  2. Tik op de optie Spraak.
  3. Zet de schakelaar bij Spreek selectie uit aan.
  4. Bij het selecteren van tekst, staat nu de knop Spreek uit. Tik deze aan en de geselecteerde tekst wordt hardop uitgesproken.

Spreek selectie uit instelling in Toegankelijkheid.

Behalve het inschakelen van de optie om tekst uit te laten spreken, pas je hier ook de spreeksnelheid en de stem aan. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor de Vlaamse Ellen of de Nederlandse Claire. De spreeksnelheid bepaalt hoe snel de woorden uitgesproken worden. Als je moeite hebt met horen, dan is een langzame spreeksnelheid aan te raden.

VoiceOver inschakelen

VoiceOver kan handig zijn voor slechtzienden, maar de functie kan ook als vervelend worden ervaren. De bediening van de iPhone wordt er namelijk een stuk moeilijker door. In plaats van eenmaal op een knop tikken moet je voortaan tweemaal tikken om een optie te kiezen. VoiceOver schakel je in via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > VoiceOver. Alle knoppen die je aanraakt en selecties die je maakt worden voortaan voorgelezen voor een Nederlandse stem. Deze functie is eigenlijk bedoeld voor blinden en slechtzienden, maar is ook prima geschikt voor mensen die niet voortdurend op het scherm kunnen kijken. Het weer uitschakelen van VoiceOver kan even lastig zijn, omdat de iPhone anders reageert op schermtaps. Maar als je geduld hebt, lukt het vanzelf. VoiceOver heeft heel veel instellingen en opties, zoals de schermen hieronder laten zien.

BEKIJK OOK
Met de Toegankelijkheid-instellingen van iOS kun je allerlei instellingen aanpassen voor zien, horen en interactie. Dit is handig voor mensen met een beperking, zoals slecht zicht of een slecht gehoor. In dit artikel lees je er alles over.
17

Voorlezen met apps

Er zijn nog andere mogelijkheden om teksten door de iPhone te laten voorlezen. Bij langere teksten zoals een onderzoeksrapport of lang artikel kun je terecht bij TextAloud (Windows), een softwareprogramma waarmee je elke tekst kunt omzetten naar mp3-bestanden. Daarna speel je ze via de iPhone af. Mac-gebruikers kunnen terecht bij het prijzige ClaroRead of GhostReader. Maar deze oplossingen zijn toch nog wat omslachtig, vanwege de omweg via PC of Mac.

GhostReader heeft een mogelijkheid om audiobestanden te maken die zijn aangepast voor de iPhone. De software levert bestanden in AAC-formaat en is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands. Vind je de stemmen wat te robotachtig klinken, dan kun je via NextUp.com ook betere stemmen kopen van aanbieders als Acapela en RealSpeak – voorzover de gekochte software die niet standaard meelevert.

Wil je een boek laten voorlezen, dan kan dit gewoon vanuit Apple’s eigen app iBooks. Sommige van de hierin aangeboden boeken hebben een text-to-speech functie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld luisterboeken (audioboeken) via iTunes kopen of via je openbare bibliotheek lenen. Dit is ook mogelijk met de app GoodReader.

BEKIJK OOK
Luister je graag naar audioboeken? Een onbekende functie in iOS zorgt ervoor dat je ieder boek in iBooks kunt laten voorlezen, in het Nederlands, Engels en andere talen. Deze tip legt uit hoe het werkt in iBooks en in de alternatieve app GoodReader.
73 2

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!