Split View op de iPad: dit kun je ermee

Laatst bijgewerkt:

Split View op de iPad.
Met ingang van iOS 9 zijn sommige iPad-modellen een stuk veelzijdiger geworden. Dankzij Picture in Picture, Slide Over en Split View heeft de iPad meerdere mogelijkheden voor multitasking. Vooral laatstgenoemde is een handige functie, omdat je twee apps naast elkaar kunt draaien. In dit artikel lees je alles over Split View op de iPad.

iPads met Split View

Niet alle iPad-modellen werken met Split View. Alleen de meest recente modellen uit 2014 of nieuwer werken met deze multitasking functie. Het gaat in totaal om de volgende modellen:

  • iPad mini 4
  • iPad Air 2
  • iPad Pro
BEKIJK OOK
Slide Over is een handige multitaskingfunctie voor verschillende iPad-modellen met iOS 9. Wat is Slide Over precies en hoe gebruik je het? In dit artikel lees je er alles over.
18

Wat is Split View?

Split View is de enige echte multitaskingfunctie van de iPad waarbij je twee apps naast elkaar kunt openen en ook tegelijk kunt gebruiken. Het is een verlengde en meer uitgebreide optie van Slide Over, een meer standaard functie om even snel een andere app te kunnen openen. Het verschil is dus dat je in Split View twee apps op een gedeeld scherm naast elkaar kunt plaatsen. Helaas werken niet alle iPad-apps standaard met Split View. De ontwikkelaar moet de apps speciaal aanpassen voordat je gebruik kunt maken van deze weergave. Ook werken niet alle standaardapps van je iPad met Split View. Zo kun je de App Store- en iTunes-apps niet in Split View-stand gebruiken.

Split View op een iPad met Safari en de Agenda-app.

Hoe gebruik ik Split View?

Het activeren van Split View is heel eenvoudig. Het werkt op eenzelfde manier als Slide Over: sleep vanaf de rechterkant van het scherm naar het midden om eerst Slide Over te activeren. Is een app aangepast, dan zie je aan de rand van de app een hendeltje. Trek deze nog iets verder naar links en je kunt overschakelen naar Split View. Je kunt hierbij kiezen tussen twee weergaven: en 50/50-verdeling of een smalle kolom. Kies je voor de laatste optie, dan wordt er eigenlijk een uitgerekte iPhone-versie van de app getoond. Trek je de lijn iets verder door, dan wordt het beeld tussen de twee apps gehalveerd.

Split View op de iPad met de Safari en YouTube.

Wil je een andere app kiezen, dan kun je bij de rechter app van boven naar beneden trekken om een andere app te selecteren. Dit werkt verder op exact dezelfde manier als in Slide Over. Het voordeel van Split View is dat je bijvoorbeeld een app kan draaien naast Safari. Tik je dan in een app op een link, dan wordt deze meteen in het Safari-scherm geopend, zonder dat je de huidige app verlaat.

Een app kiezen in Split View op de iPad.

Ben je benieuwd hoe de andere multitaskingfuncties van de iPad werken? In aparte artikelen leggen we alles uit over Picture in Picture en Slide Over. Ook op de Mac kun je gebruikmaken van een soortgelijke Split View-functie met dezelfde naam.

BEKIJK OOK
Sinds iOS 9 is het mogelijk om video's op de iPad te laten afspelen terwijl je andere apps gebruikt. Deze Picture in Picture stand is op meerdere manieren te activeren en in deze tip lees je er alles over.
32
BEKIJK OOK
Slide Over is een handige multitaskingfunctie voor verschillende iPad-modellen met iOS 9. Wat is Slide Over precies en hoe gebruik je het? In dit artikel lees je er alles over.
18

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!