Zo werkt de Nachtklokmodus op de Apple Watch (Nightstand)

Laatst bijgewerkt:

WatchOS 2 wekker
Sinds de komst van WatchOS 2 kun je de Apple Watch als traditionele wekker gebruiken dankzij de Nachtklokmodus (Nightstand). Hoe gebruik je deze nachtmodus, wat kun je ermee en hoe stel je er een wekker mee in? In deze tip leggen we het uit.

BEKIJK OOK
10-6-2015 · Wist je dat de Apple Watch een ideale wekker is voor op je nachtkastje? In watchOS 2 voegde Apple namelijk de speciale Nightstand-modus toe.
35

Nachtklokmodus staat automatisch aan

Als je watchOS 2 op je Apple Watch geïnstalleerd hebt, staat de Nachtklokmodus automatisch ingeschakeld. Heb je dit ooit uitgezet en wil je hem toch weer aanzetten, dan gaat dat gelukkig heel gemakkelijk.

BEKIJK OOK
watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Wat kun je allemaal met watchOS op de Apple Watch en welke nieuwe functies komen eraan in watchOS 4? Je leest het in dit dossier.
18

Nachtklok-aan Nachtklokmodus-aan

Nachtklokmodus inschakelen op de Apple Watch doe je als volgt:

  • Ga op je Apple Watch naar de Instellingen-app.
  • Scroll naar beneden en selecteer Algemeen.
  • Hier staat Nachtklokmodus, tik deze optie aan en schakel aan of uit.

Met Nachtklokmodus ingeschakeld, zijn er nog twee voorwaarden waar je Apple Watch aan moet voldoen om er gebruik van te maken: allereerst moet je Apple Watch gekanteld (horizontaal) op een oppervlak liggen en de Watch moet aan de oplaadkabel liggen.

In de Nachtklokmodus wordt de tijd gekanteld en in grote groene cijfers weergegeven, zodat je het goed kunt zien op een afstandje. Ook staan de datum en wekker afgebeeld op je scherm en kun je zien hoe vol de acccu van de Apple Watch is.

Nightstand: kloppen op je nachtkastje

Het scherm blijft overigens niet heel de tijd branden, maar gaat na verloop van tijd automatisch op zwart. Tik met je hand op het nachtkastje waar de Apple Watch op ligt, om het scherm weer op te laten lichten. Een lichte aanraking is voldoende, dus midden in de nacht op je nachtkastje rammen is gelukkig niet nodig.

De knoppen en het scherm van de Watch doen vanaf dit moment allemaal hetzelfde: ze activeren het Apple Watch-scherm, zodat je de huidige tijd kunt zien. Door de Apple Watch te kantelen of hem van de oplader af te halen schakel je de Nachtklokmodus uit.

apple-watch-wekker-instellen apple-watch-wekker-tijdstip-kiezen

Wekker in Nachtklokmodus (Nightstand)

Bij een alarmklok hoort natuurlijk ook een wekker. Deze stel je in via de wekker-app op je Apple Watch. Door een wekker in te stellen, zal Nightstand je langzaam wakker maken.

Het scherm wordt na verloop van tijd steeds helderder en het alarmgeluid wordt steeds luider afgespeeld, waardoor je niet in één keer uit je slaap wordt gerukt. Wil je nog even blijven liggen? Dan kun je op de digitale kroon drukken om te snoozen. Je zet de wekker uit door op de vriendenknop op de Watch te drukken.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!