iPhone verloren, wat nu?

Laatst bijgewerkt:

iphone ipad zoekgeraaktJe bent tijdens een avondje stappen of op vakantie je iPhone zomaar kwijt. De schrik slaat je om het hart: Waar heb je hem laten liggen? Hoe vind je hem zo snel mogelijk terug? Kan iemand jouw gegevens inzien, of op jouw kosten bellen? iCulture geeft een aantal tips wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.

BEKIJK OOK
Het is vervelend als je iPhone wordt gestolen, maar gelukkig kun je zelf al veel doen met deze antidiefstal-tips voor de iPhone.
8

De kans dat je je iPhone ergens kwijtraakt is veel groter dan dat je je laptop ergens laat slingeren. Op de wc, op een tafeltje in een restaurant, tussen de kussens bij vrienden thuis… overal loert gevaar dat je je iPhone kwijtraakt. Wat moet je doen, als je merkt dat je iPhone zoek is? Deze tips helpen je op weg!

Zoek mijn iPhone

Begin met het terugzoeken van je iPhone. Neem contact op met de café’s en winkels waar je de iPhone mogelijk hebt laten liggen. Maar eerst is het slim om te kijken of de iPhone niet gewoon ergens tussen je eigendommen zit. Start de computer en kijk met Zoek mijn iPhone waar het toestel zich bevindt. Zo kun je gericht gaan zoeken. Misschien zie je al meteen waar de iPhone zich bevindt, bijvoorbeeld op kantoor of bij vrienden thuis. Behalve voor je iPhone werkt dit ook voor je iPad, Apple Watch en Mac, mits ze een internetverbinding hebben.

Ben je ter plekke en is de iPhone nog steeds niet te vinden, dan kun je een alarmgeluidje laten afgaan via Zoek mijn iPhone. Dat is gemakkelijker en sneller dan alle cafébezoekers langsgaan, om te vragen of ze jouw iPhone misschien hebben gezien. Een alarmgeluid maakt in één keer duidelijk waar je moet zoeken (mits het geroezemoes van de aanwezigen niet te luid is).

Zoek mijn iPhone op de kaart met toestellen.

Bescherm je gegevens

Via Zoek mijn iPhone kun je meerdere handelingen doen. Je kunt op afstand een pincode activeren, om te voorkomen dat de vinder toegang heeft tot jouw gegevens. Ook kun je je iPhone op afstand wissen, als je bang bent dat de iPhone gestolen is – maar denk goed na voordat je deze actie uitvoert! Het heeft namelijk als nadeel dat je iPhone niet meer met Zoek mijn iPhone te traceren is. De toegang blokkeren en een boodschap naar de (hopelijk eerlijke) vinder sturen heeft waarschijnlijk meer zin. De pincode is door een slimme dief die wat moeite wil doen wel te omzeilen, maar de kans is groot dat de dief meer geïnteresseerd is in het zo snel mogelijk verkopen van de iPhone, dan het neuzen door jouw adresboek.

Groot nadeel van Zoek mijn iPhone op vakantie is dat het alleen werkt als er verbinding met internet is. Als je dataroaming in het buitenland hebt uitgeschakeld, kan dat een obstakel vormen. De iPhone kan via het 3G/4G-netwerk geen verbinding met internet maken en Wi-Fi-netwerken staan niet altijd open. Je moet er dan maar op gokken dat de dief toevallig langs een open Wi-Fi-netwerk komt. Waarschijnlijk heeft de dief al lang de internetfuncties uitgeschakeld. Heb je de iPhone via je werkgever ontvangen, dan moet je deze ook op de hoogte brengen, zodat de IT-afdeling het toestel kan blokkeren en eventueel op afstand wissen.

Aangifte doen en nummer blokkeren

Weet je zeker dat je de iPhone kwijt bent, dan zul je aangifte moeten doen. Vooral op vakantie heb je dit nodig om later een claim bij je reisverzekering te kunnen doen. Bovendien is het verstandig om aangifte te doen, als je vermoed dat de dief op jouw kosten gaat bellen. Zie je extra kosten op jouw telefoonrekening verschijnen, dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je mobiele provider, om je nummer te laten blokkeren. Maar ook hier geldt: de kans op terugvinden via Zoek mijn iPhone wordt wel lager. Om aangifte te doen heb je ook het IMEI-nummer nodig. Deze vind je bijvoorbeeld nog op de verpakking van je iPhone.

Preventie: voorkom dat je gegevens kwijtraakt

Vroeger was je alle contactgegevens kwijt als je je telefoon kwijtraakte. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: je kunt op allerlei manieren back-ups maken, gegevens online bewaren en synchroniseren. Het meest eenvoudige is de automatische online backups via iCloud, maar je kunt je iPhone ook regelmatig met iTunes op de desktop aansluiten. Zodra je een nieuwe iPhone hebt, ben je in een paar minuten weer up-and-running bij het terugzetten van je reservekopie. Apple biedt iCloud (gratis) om online back-ups te maken. Je kunt ook gebruik maken van een externe partij zoals Dropbox (gratis) of Google Drive (gratis).

Wijzig je belangrijkste wachtwoorden

Heb je geen pincode ingesteld op je iPhone, dan heeft de vinder van de iPhone toegang tot alle diensten waar je toestemming voor hebt gegeven: hij/zij kan vanuit de Twitter-app die je gebruikte berichtjes plaatsen, kan je Facebook-status updaten en uit jouw naam e-mail sturen. Het is dus zaak om voor de belangrijkste diensten het wachtwoord te veranderen en eventueel gegeven permissies in te trekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle Twitter- en Facebook-apps die toegang hebben tot je gegevens. Om gênante situaties te voorkomen kun je je contacten alvast laten weten dat je iPhone is gestolen en dat ze dus op hun hoede moeten zijn voor berichtjes die niet door jou zelf zijn geschreven. Het is ook verstandig om je Apple ID-wachtwoord te resetten, zodat iemand geen ongemerkte wijzigingen kan maken. Ga hiervoor naar de Apple ID-website en log in. Kies dan onder het kopje Beveiliging voor Wachtwoord wijzigen.

Maar belangrijker nog, is dat je de toegang tot je belangrijkste mailbox blokkeert. Als iemand toegang heeft tot jouw mailbox, kan hij/zij heel gemakkelijk toegang krijgen tot allerlei andere diensten door ‘wachtwoord vergeten’ aan te klikken. Het instellen van een nieuw wachtwoord gaat meestal via een linkje dat je per mail wordt toegestuurd. Voor je het weet heeft iemand anders je buitengesloten bij allerlei diensten.

Met een dienst als 1Password kun je zorgen dat je voor elke online dienst een ander, moeilijk te raden wachtwoord kunt instellen. We hebben in een artikel uitgelegd hoe dat werkt.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!