iPhone verloren, wat nu?

Je bent tijdens een avondje stappen of op vakantie je iPhone zomaar kwijt. De schrik slaat je om het hart: Waar heb je hem laten liggen? Hoe vind je hem zo snel mogelijk terug? Kan iemand jouw gegevens inzien, of op jouw kosten bellen? iCulture geeft een aantal tips wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.

In een periode van zes maanden worden er in Londen zo’n 4.073 laptops en 63.135 mobiele telefoons in taxi’s achtergelaten, zo blijkt uit cijfers van Londense organisatie van taxichauffeurs. De kans dat je je iPhone ergens kwijtraakt is dan ook veel groter dan dat je je laptop ergens laat slingeren. Op de wc, op een tafeltje in een restaurant, tussen de kussens als je bij vrienden thuis bent.. overal loert gevaar dat je een iPhone kwijtraakt. Wat moet je als eerste doen?

Zoek je iPhone

Begin met het terugzoeken van je iPhone. Dat je contact opneemt met de café’s en winkels waar je de iPhone mogelijk hebt achtergelaten, ligt natuurlijk voor de hand. Maar eigenlijk is het slimmer om eerst een computer of iOS-apparaat te pakken, waar je met Find My iPhone de huidige locatie van je iPhone kunt traceren. Daarmee zie je wellicht meteen al dat de iPhone nog op een bepaalde plek is, waar je eerder die dag bent geweest. Ben je ter plekke en is de iPhone nog steeds niet te vinden, dan kun je een alarmgeluidje laten afgaan via Find My iPhone. Is de iPhone nog ergens in een café, dan kun je moeilijk alle aanwezigen gaan vragen of onder alle banken en stoelen kruipen. Een alarmgeluid maakt in één keer duidelijk waar je moet zoeken (mits het geroezemoes van de aanwezigen niet te luid is.

find-my-iphone

Bescherm je gegevens

Via Find My iPhone kun je meerdere handelingen doen. Je kunt op afstand een pincode activeren, om te voorkomen dat de vinder toegang heeft tot jouw gegevens. Ook kun je je iPhone op afstand wissen, als je bang bent dat de iPhone gestolen is – maar denk goed na voordat je deze actie uitvoert! Het heeft namelijk als nadeel dat je iPhone niet meer met Find My iPhone te traceren is. De toegang blokkeren en een boodschap naar de (hopelijk eerlijke) vinder sturen heeft waarschijnlijk meer zin. De pincode is door een slimme dief die wat moeite wil doen wel te omzeilen, maar de kans is groot dat de dief meer geïnteresseerd is in het zo snel mogelijk verkopen van de iPhone, dan het neuzen door jouw adresboek.

Groot nadeel van Find My iPhone op vakantie is dat het alleen werkt als er verbinding met internet is. Als je dataroaming in het buitenland hebt uitgeschakeld, kan dat een obstakel vormen. De iPhone kan via het 3G-netwerk geen verbinding met internet maken en Wi-Fi-netwerken staan niet altijd open. Je moet er dan maar op gokken dat de dief toevallig langs een open Wi-Fi-netwerk komt, voordat hij de iPhone het zwijgen heeft opgelegd (bijvoorbeeld door de iPhone in vliegtuigstand te zetten). Is de iPhone eigendom van de zaak, dan moet je je werkgever inlichten, zodat de IT-afdeling het toestel kan blokkeren en eventueel op afstand wissen.

Aangifte doen en nummer blokkeren

Weet je zeker dat je de iPhone kwijt bent, dan zul je aangifte moeten doen. Vooral op vakantie heb je dit nodig om later een claim bij je reisverzekering te kunnen doen. Bovendien is het verstandig om te doen, als blijkt dat de dief de telefoon gaat gebruiken en jou daarbij op kosten jaagt. Zodra je verdachte kosten op je telefoonrekening ziet verschijnen is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je mobiele provider, om je nummer te laten blokkeren. Maar ook hier geldt: de kans op terugvinden via Find My iPhone wordt wel lager.

Preventie: voorkom dat je gegevens kwijtraakt

Vroeger was je alle contactgegevens kwijt als je je telefoon kwijtraakte. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: je kunt op allerlei manieren back-ups maken, gegevens online bewaren en synchroniseren. Door je iPhone regelmatig met iTunes op de desktop aan te sluiten heb je in ieder geval een recente back-up van je gegevens. Zodra je een nieuwe iPhone hebt, ben je in een paar minuten weer up-and-running. Apple biedt iCloud (gratis) om online back-ups te maken. Je kunt ook gebruik maken van een externe partij zoals Dropbox (gratis) of Google Drive (gratis).

Wijzig je belangrijkste wachtwoorden

Heb je geen pincode ingesteld op je iPhone, dan heeft de vinder van de iPhone toegang tot alle diensten waar je toestemming voor hebt gegeven: hij/zij kan vanuit de Twitter-app die je gebruikte berichtjes plaatsen, kan je Facebook-status updaten en uit jouw naam e-mail sturen. Het is dus zaak om voor de belangrijkste diensten het wachtwoord te veranderen en eventueel gegeven permissies in te trekken. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle Twitter- en Facebook-apps die toegang hebben tot je gegevens. Om gênante situaties te voorkomen kun je je contacten alvast laten weten dat je iPhone is gestolen en dat ze dus op hun hoede moeten zijn voor berichtjes die niet door jou zelf zijn geschreven.

Maar belangrijker nog, is dat je de toegang tot je belangrijkste mailbox blokkeert. Als iemand toegang heeft tot jouw mailbox, kan hij/zij heel gemakkelijk toegang krijgen tot allerlei andere diensten door ‘wachtwoord vergeten’ aan te klikken. Het instellen van een nieuw wachtwoord gaat meestal via een linkje dat je per mail wordt toegestuurd. Voor je het weet heeft iemand anders je buitengesloten bij allerlei diensten.

Met een dienst als 1Password kun je zorgen dat je voor elke online dienst een ander, moeilijk te raden wachtwoord kunt instellen. We hebben in een artikel uitgelegd hoe dat werkt.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!