iPhone herstellen (restore) bij hardnekkige problemen

Laatst bijgewerkt:

Als je iPhone vreemd reageert of is vastgelopen, dan zit er uiteindelijk niets anders op dan de iPhone herstellen. Dit houdt in dat je de iPhone volledig wist, iOS opnieuw installeert en daarna een back-up terugzet. Je raakt daardoor niets kwijt. Je kunt een hersteloperatie (restore) ook uitvoeren als je terug wilt naar een andere iOS-versie.

Bij het uitvoeren van een restore zullen alle gegevens van je iPhone (of iPad/iPod touch) worden gewist, inclusief muziek, video’s, adressen, foto’s, afspraken en andere gegevens. De iPhone wordt als het ware teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent niet dat je alles kwijt bent: als je regelmatig een back-up hebt gemaakt of iCloud gebruikt staan alle adressen, afspraken, apps en andere informatie in de back-up. Muziek en video’s staan lokaal in iTunes en de foto’s staan op iCloud, Dropbox, Flickr of op een andere plaats. Foto’s die je met de iPhone-camera hebt gemaakt vind je terug in een mapje op de harddisk of op iCloud. Via iCloud wordt er automatisch een back-up van je belangrijke gegevens gemaakt, dus je moet wel heel onhandig zijn om toch nog iets kwijt te rakent.

Voer eerst een synchronisatie met iTunes uit, voordat je aan de hersteloperatie (restore) begint. Dat verkleint de kans nog verder dat je iets kwijtraakt.

Begin met de voorbereiding:

  1. Installeer de nieuwste versie van iTunes.
  2. Sluit je iPhone (of iPad/iPod touch) aan op de computer.
  3. Klik op de iPhone rechtsbovenin in iTunes. Het samenvattingsscherm van de iPhone verschijnt.
  4. Klik op de knop Herstel. Er verschijnt wellicht een melding over het automatisch zoeken naar updates voor iTunes en iPhone, maar die kun je wegklikken.
  5. Krijg je een melding dat je eerst gekochte apps moet synchroniseren met iTunes, doe dat dan. Heb je pasgeleden een back-up via iTunes gemaakt en is er sindsdien niets veranderd, dan kun je deze stap overslaan.

herstel1

Vervolgens verschijnt er een scherm waarmee je de hersteloperatie kunt starten. Klik op de knop Herstel:

herstel2

Na het herstellen zal de iPhone opnieuw starten. Er verschijnt een Apple-logo op het scherm; dit kan zo’n twee minuten duren. Daarna zal iTunes de iPhone opnieuw activeren; daarbij worden de instellingen van je mobiele operator opgehaald.

herstel3

Vervolgens geef je aan welke backup (reservekopie) je wilt terugzetten. Meestal zijn deze backups voorzien van een datum. Heb je meerdere iPhones of iPods/iPads, let dan goed op dat je het juiste apparaat en de meest recente datum kiest.

herstel4

Kies de gewenste backup en klik op de knop Ga door. Alle muziek, video’s, podcasts, foto’s en andere informatie zal nu teruggezet worden. Dat kan een behoorlijke tijd duren, maar daarna is je iPhone weer klaar voor gebruik.

Hersteloperatie uitvoeren zonder computer

Het is ook mogelijk om een hersteloperatie uit te voeren, zonder dat er een computer in de buurt is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn op vakantie, als je vaste computer niet in de buurt is:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Tik op ‘Algemeen’.
  3. Blader naar beneden en tik op ‘Stel opnieuw in’.
  4. Kies de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
  5. Deze optie is ook handig als je je iPhone tweedehands wilt verkopen en op het laatste moment erachter komt dat je je toestel nog niet gewist hebt.

Een uitgebreidere uitleg van deze tip vind je hier: iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!